• Inlägget är ett annonssamarbete med Yawama of Sweden •

Det mest meningsfulla jag gjort

r036A1872

För några veckor sedan var jag i Zambia tillsammans med min vän Nicola som jag och min syster driver Yawama of Sweden tillsammans med. Vi reste runt och träffade våra producenter och diskuterade nya produkter vi ska lansera.

r036A1983

Bland annat var vi på Little Ndaba – där våra ekologiska gosedjur tillverkas. Vi träffade våra kvinnliga producenter – en grupp på en handfull personer som senaste åren växt till det femdubbla. Vi levererar garn till kvinnorna ute i byarna som stickar och virkar delarna till gosedjuren. De duktigaste och mest erfarna kvinnorna samlas sedan och monterar ihop dem.

r036A1971

Ingenting jag gjort i mitt jobb känns mer meningsfullt än att ha varit med och byggt upp det här. De flesta av dessa kvinnor har aldrig tidigare haft ett jobb. Men de kan genom att sticka våra gosedjuren betala sina barns skolgång och köpa medicin, mat och andra förnödenheter. Det fyller mig med stolthet  att veta att allt slit vi lagt ner i det här projektet resulterat i någonting som verkligen förändrat människors liv.

r036A1728

Kvinnorna lever under enkla villkor och drar tunga lass för sina familjer. Men det behövs så lite för att de ska kunna uppleva en stor förbättring i vardagen. Och det har de verkligen gjort sedan de började sticka. Det gemensamma för våra samtal med kvinnorna var en väldigt stolthet över arbetet – och en vilja att fortsätta! Varenda en av dem bad oss om fler beställningar!

036A1722

Efter att ha sett fattigdomen i Malawi, Kenya och Zambia på nära håll är jag övertygad om att det är projekt som dessa som behövs för att verkligen hjälpa. Att utbilda kvinnor i ett hantverk. I att sköta ett jobb. Leverera vad de lovat och göra det i tid. Det är så vi kan förändra.

r036A1905

Dessa kvinnor lyfter hela sina familjer och det fina är att om du köper ett av våra gosedjur i julklapp så glädjer du inte bara ett svenskt barn utan också barn i Zambia.

r036A3371 Kopia

Vi har bestämt att vi kommer satsa helhjärtat på gosedjuren i framtiden – och därför rear vi nu ut kategorierna Inredning och Accessoarer . Under denna vecka får ni 30 % på allt i Yawama of Swedens webshop (förutom gosedjuren) om ni anger Clear2017 som rabattkod. Julklappstips!

Jag spelade in en kort film när vi var där för att ni ska få se hur det går till vid produktionen. Jag måste be om ursäkt för att videon är så himla skakig – men det var helt improviserat när jag filmade och jag hade inget stativ. Men titta ändå. Och lyssna på kvinnornas fantastiska sång!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

32 kommentarer på “Det mest meningsfulla jag gjort”

 1. Så otroligt bra gjort av er att driva detta projekt. Det värmer i hjärtat att det finns personer som ni som tänker på människor som har det fattigt i denna orättvisa värld.

  Jag var själv på en resa genom Zambia, Malawi och Tanzania 2010 och såg hur fattigt människorna hade det.

 2. Oj. Hej igen. Jag läste slarvigt. Det står ju både stickar och virkar i texten! Jag ber om ursäkt.

 3. Underbart det ni gör och underbar film – inte alls så skakig utan fylld med känsla. Vilket fint arbete!

 4. Så fint! Vilket bra projekt! Jag undrar hur mycket dom får betalt? Hur går det till, får dom betalt per djur, eller får dom en timlön?

  1. De får betalt per djur. Ju snabbare de stickar desto fler djur hinner de och mer pengar kan de tjäna. Vi ligger ute med pengarna och den ekonomiska risken – och de får betalt av oss direkt då de levererar.

    1. Vi betalar in enlighet med rättvis handels riktlinjer. Exakt hur mycket betalt de får beror på en rad olika parametrar. Så som vilket av alla djur de tillverkar, om de bara stickar de olika delarna eller sammanfogar dem också vilket kräver mer kompetens.

 5. Hej.

  Jättebra initiativ. Men jag är nyfiken på det här med rättvis handel och hur kostnaderna och intäkterna fördelas. Jag tycker att exempelvis priserna för era gosedjur och skallror är förhållandevis låga med tanke på att det är handgjorda produkter. I det som en kund då betalar för varan i Sverige måste ju allt från lön till kvinnorna, materialkostnader, frakt, distribution i Sverige osv täckas in. Betyder det att du och din syster själva inte gör någon förtjänst alls? Eller hur mycket vinst blir det för er per sålt gosedjur?

  undrar Liv

  1. Ja, vi har försökt att ha låga priser. Vi skulle gärna ha högre priser men det är svårt att tävla på en marknad där vi står emot billiga asiatiska leksaker där man inte gett de som arbetar rättvist betalt. Vi har märkt tydligt vart kundernas smärtgräns går och då får vi ligga där. I dagsläget har vi inte plockat ut en krona ur företaget – däremot investerat enormt mycket. Dock kommer vi ska kunna göra det på sikt.

 6. Alltså jag bara…gråter av det här. Hatar att livet är så orättvist! Hatar att jag på olika sätt bidrar till den orättvisan. Men är glad att de här kvinnorna har en försörjning som hjälper dem att ge sina barn skolgång, mat etc. All kärlek till dem ❤

 7. Hjälp till självhjälp – bästa grejen!

  Heja Dig och de andra som driver detta Clara. Det gör mig så glad. ???

  Mvh.
  Hedvig + Snabel och Elmer (Barnens två elefanter som de fick förra julen… ?)

  1. Tack för filmen förresten. Visade den för mina barn ikväll. De tyckte det var kul att se var deras elefanter kommer ifrån och konstaterade att alla barn borde få ha minst ett gosedjur. Håller med! ☺

  1. Vad kul att höra 🙂 tyvärr vet jag inte vad du syftar på med etnisk? Var står det någonstans?

   1. Syftar nog på en av förvaringskorgarna och tvättkorgen på hemsidan, som är döpta till Etnisk.

    1. Sorry Malin. Thats probably just my bad translation from english ethnic baskets meaning that certain patterns and styles derive from ethnic groups in South Africa. Hugs from an african woman. Nicola . Founder of Yawama of Sweden

     1. Hi Nicola,
      I just tried to clarify where it came from, I have no concerns about the name myself.
      I love your products, and of course especially the opportunities they give to women. I had the privilege of travelling in Zambia a few years ago. A beautiful country! Take care and keep up the wonderful work that you do.

 8. UNDERBAR video! Köpte Nsofwa i dopgåva till min guddotter! Blir nog ett matchande gosedjur till hennes lillebror när det är dopdags igen! Så himla fint! Hoppas det kanske kommer fler djur att välja på nu när ni satsar på gosedjuren 😉

  Tack för att ni gör dethär <3

 9. Jag köpte apan i doppresent till min kusins barn och jag kan inte nog framhålla hur fint det kändes att deras barn fick något som hjälpte andra barn.

  Det här är så fint Clara!

 10. Så otroligt viktigt och hjärtevärmande arbete. Tack för att du använder din plattform till att göra skillnad. Det är verkligen inspirerande.

 11. Wow!
  Handel – den kan ju vara både ond och god. Så mycket av den handel vi håller på med fungerar på grund av urusla löner och överarbetande desperata personer. Så sådana här projekt är viktiga, och konsumentmakten, att gå med på att betala rättvisa priser för att vi vill ha en rättvis handel, alla sådana initiativ är fantastiska! Vi behöver sånna alternativ!
  Det måste blir ett slut på att västen bygger sin rikedom på fattigdom i andra länder.

  Jag skriver om sånt jag tips, sånt jag lärt och erfarar om Fair Trade på min blogg http://www.handlingskraften.wordpress.com
  Vill gärna sprida så mycket kunskap som möjligt, för många vill vara medvetna konsumenter men vet inte riktigt hur.

 12. Flera reflektioner slår mig efter att ha läst det här inlägget. Först och främst blir jag påmind om att att film ju verkligen ett starkt medium. Tidigare har jag nämligen inte reflekterat så mycket över det här projektet när du har berättat om det. Sannolikt för att gosedjuren inte har fallit just mig i smaken och därför har jag istället bara tänkt “Bra grej”. Men en titt på filmen, att höra kvinnornas sång, att höra om allt som det här jobbet innebär för dem i sin vardag… det går inte att låta bli att bli rörd. Och att plötsligt börja tycka att de där elefanterna nog besitter en egen form av skönhet trots allt. 😉 Superfint och inspirerande!

 13. Hej Clara,
  Jag vet inte om jag gör något fel eller är för sent ute men jag får inte rabattkoden att fungera.