En pärla till salu

Jul 09 249

Jul 09 246

036a5658-700x498-2

Att lägga upp Hemnetobjekt hör inte till vanligheterna på min blogg. Men jag kunde bara inte låta bli. I min mans mormors by i Västerbotten är denna pärla till salu. En gård vid vattnet – närmare bestämt en mjölnarbostad med en egen kvarn! Vilken fantastisk möjlighet. Gratis elektricitet får man ju dessutom. För 700 000 kr blir huset och kvarnen ditt.

Varje gång jag går förbi här så suckar jag lite över hur trevligt det ser ut och vilken liten pärla till hus det är. Tänk om någon trevlig familj ville köpa detta hus för att bo i året runt? Hjälpa till att befolka byn liksom. Vilken grej det hade varit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “En pärla till salu”

 1. Fan vad oväntat med inomhuspoolen! Fantastiska byggnader, en kanske skulle bli mjölnare på äldre dar <3

 2. Jag är så förvånad att så fantastiskt vackra hus är så “billiga” i Norrland. Min mans släkt härstammar från Jämtland och det är samma sak där! Så många fina hus som är helt övergivna så man blir alldeles ledsen i hjärtat.

  1. Tyvärr ligger byn 10 mil från Skellefteå som är närmaste större stad. Att pendla är en omöjlighet och har man dessutom barn som ska på förskola eller skola, så är även det ett hinder. Det är hemskt att se byar avfolkas mer och mer, men tyvärr är det den vägen som är utstakad.

   1. Jobb, barnomsorg och skola finns i Norsjö och Bastuträsk, ca 3,5 mil från Kalvträsk. Skellefteå och Lycksele ligger ca 8-9 mil bort. Och Umeå ca 12 mil. Det är inga avstånd här uppe. 🙂

    1. Problemt är bara att det är i fel kommun, så man måste ändå till burträsk ca 8 mil bort för skola 🙁

   2. 10 mil är ju inget alls att pendla om man har bil/möjlighet.
    Såna avstånd är ju som inget här uppe. He bar’ å kör.

    Skola och barnomsorg finns ju också.

    1. Så härligt att läsa era kommentarer! Vi flyttade ut till en liten håla på landet utanför Malmö/Lund och folk tycker att vi har långt till jobbet. Vågar knappt skriva att det är 4 mil från Malmö… Vi ville inte flytta till Österlen för vi tyckte det var för långt bort, ca 10 mil max, och då finns ypperliga pendlingsmöjligheter med både buss och tåg.
     Gillar ert norrländska lite luttrade förhållningssätt, ger perspektiv ?

   3. Man skulle ju också kunna tänka tvärtom. Om plötsligt flera nya familjer skulle välja att flytta till en by, så skulle ju behov av service uppstå där. Skolor, barnomsorg, vårdcentraler, mataffärer och annan service ligger ju där det finns underlag. Nu byggs ju service knappast upp över en natt heller, men med tiden hoppas jag att vi kan vända avfolkningen – men då måste vi vara modiga!

    Själv har jag som bor i Danmark drömt om att “alla” vi som har valt att vara hemma med våra barn skulle flytta till Lolland till exempel. Husen där är nästan gratis, naturen är fantastisk och tänk vilka möjligheter till nätverk som skulle uppstå om många flyttade samtidigt. Tyvärr verkar det inte finnas nåt intressse… Media gör sitt för att sprida dåligt rykte om landsbygden, och särskilt Lolland framställs ofta som ett andra klassens samhälle med arbetslösa, outbildade och småkriminella invånare. Jättesorgligt!

 3. Wow alltså! Vilka möjligheter med de utrymmena. Plus egen el, det är ju drömmen alltså! Lugnet, naturen, ja allt med detta ställe tilltalar mig!

 4. Nu gäller det bara att hitta en driven entreprenör (a la Clara) som kan bo där, för ont om jobb är det ju i trakterna (tyvärr).

  1. Det beror på vilken bransch du väljer att jobba inom. T.ex Kalvträsk hemtjänst har haft svårt att få folk… samma sak mer Norsjö gällande vård, barnomsorg m.m. Så jobb finns!

 5. Och sâ fick de ett underbart liv tillsammans och mânga barn……jäkla synd att jag blivit gammal ! Vill börja om, slippa Paris Pollution och jäkt för att finansiera en solresa till Teneriffa med aktiepengar ! Men ensamheten…….!

 6. Verkligen fint hus med potential. Vill dock ta tillfället i akt om i fall att en potentiell köpare skulle läsa Claras inlägg att flagga för att utrivning av dämmet alternativt återskapandet av en fungerande fiskväg står med som ett åtgärdsförslag (länsstyrelsen) för att få vattendraget att uppnå god ekologisk status. Dammen och kraftverket utgör alltså idag ett definitivt hinder för de organismer som lever i vattendraget. Om du funderar på att köpa huset ska du noggrant kolla upp tillstånden för kraftverket och räkna med att behöva investera några 100 000 i en fiskväg alternativt upphöra med elproduktionen.

  1. Hejsan Eva! Jag tror inte att fiskedammen som hör till gården är den som sitter ihop med kvarnen och kraftverket. De anlagda dammarna är på sidan av på gården som jag har förstått det =)

   1. Nej det tror inte jag heller. Man brukar inte få anlägga fiskdammar i en åfåra. Dämmet – kraftverksdammen – däremot är avsedd för att lagra energi (vattenkraft) som sedan går genom turbinerna och genererar el. Denna dämning skapar stopp för allt levande i vattnet att vandra upp och ner såvida det inte finns en fiskväg – passage runt. Jag har ju aldrig varit här så jag kan bara göra antaganden baserat på flygfoton och det som länsstyrelsen angett. Nu sitter jag m min mb så jag kan inte länka men gå in på VISS och kolla om du är intresserad. Anledningen till att jag skriver detta är dels av rent naturvårdande intresse men också för att jag sett många ägare av liknande äldre verksamheter (dämmen/turbiner) känna sig väldigt lurade när de insett att tillstånden inte är juridiskt giltiga längre samt att det kommer krav på anläggningarna enligt nyare lagstiftning. Tycker inte en intresserad köpare ska avstå, naturen ser ju helt fantastisk ut, bara skaffa sig ordentligt med kunskap innan.

    1. För att ge allt levande i vattnet möjlighet att vandra upp längre än en kilometer så skulle det krävas att ytterligare två dammar ovanför kvarndammen rivs. Detta i sin tur medför att Grötselet och Granträsket (ca 1 mil långt) töms.
     Sikån, som börjar i Kalvträsk, skulle översvämmas och storligen förändra naturen hela vägen ner till Sikeå vid havet och alla vägar ner till Villvattnet med hundratals sommarstugor skulle hamna under eller delvis under vatten.

   2. Ska man köpa en fastighet med vattenkraftverk så är det viktigt att kolla upp tillståndet. Det finns en hel del vattenkraftverk som inte har några tillstånd alls och för dessa kommer det krävas ett tillstånd enligt miljöbalken. Varje plats är unik och det finns vattenkraftverk som är byggda vid gamla vattenfall (dvs naturliga vandringshinder) och där bör det inte behövas fiskväg (dock finns det fall där även ett sådant kraftverk har dömts att bygga fiskväg), men vid övriga kraftverk blir det en personlig ekonomisk risk man får ta. Det är också omöjligt att säga hur mycket en sådan process och ombyggnad kostar. Jag vet fall där endast processen (ej ombyggnaden inräknad) har kostat 45 000 och fall som kostat flera miljoner. Har man inte ekonomi att utföra detta är det heller inte bara att sluta med kraftverksproduktionen då man i så fall kan behöva ansöka om (också en kostnad) och riva ut och återställa dammen (kostar pengar).

    Har kraftverket tillstånd enligt den gamla vattenlagen (ej miljöbalken) så är det ännu oklart vad som händer. Det finns en utredning (Vattenverksamhetsutredningen – http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2013/10/sou-201369/) som föreslår omprövning av alla tillstånd som inte är givna enligt miljöbalken (och det är än så länge det flesta), men det finns ännu inget lagförslag och utredningen är från 2013.

    Det är ju tråkigt att det ska påverka en så fin fastighet men det känns viktigt att den som vill köpa känner till vad den köper.

    1. Jag håller med om att det är mycket viktigt att kolla upp. Tyvärr försvinner många liknande platser och det är fina kulturvärden. Självklart ska fiskarna kunna ta sig fram men det borde finnas andra finansieringsmöjligheter. Det slår så hårt ekonomiskt mot enskilda privatpersoner eller småentreprenörer.

     1. Ja. Det gäller ju också de som haft kraftverken i generationer och som inte har råd att behålla dom. Jag kan säga att många är beredda att gå endel minus på sina kraftverk men i ett läge där man blir tvungen att finansiera fiskväg (och tillståndsansökan) så blir det för många helt enkelt för mycket. Avvägningen mellan naturvärden, energiproduktion och den enskildes ekonomi är rätt komplex här. Men det ät dessvärre mycket svart och vitt i debatten.

 7. Ojojoj! Vi sitter nere i Moseldalen pa ett gammalt slott och bedriver lantbruk. Da var yngste son är pa väg in i firman behöver min man nagot nytt att göra…. Alltsa sanerar han tva gamla hus “pa riktigt” (slammfärg, ateranvändning etc). Han fnular redan pa nästa projekt för “det är ju sa roligt!”. Visar jag honom det här blir han eld och lagor, det vet jag…..Jag blev det ju själv! Sa mycket potential där uppe i skogen, och sa vackert!
  Värt att sova pa.

 8. Vi har också fastnat lite för huset, det verkar ju väldigt bra på flera sätt, men vi är fundersamma kring den sociala biten eftersom vi har små barn. Vet du om det finns några barnfamiljer i byn?

  1. Hejsan Sona!
   Inte i själva byn men utanför ca 1 mil bor vi med 3 barn (0, 2 och 4 år) så visst finns det barn 🙂 Inne i samhället (Norsjö) har det varit babyboom de senaste åren så det finns massor med barn!

 9. Våga tänk annorlunda! 3,5 mil till jobb och förskola låter långt. Men vänd på det och tänk i tid istället. 30 minuter i bil är väl inget för en storstadsbo? Dessutom vet jag att det alltid tar 30 minuter, varken mer eller mindre pga. obefintliga bilköer. Utöver det bjuds det på natursköna omgivningar på vägen. ?

 10. Detta gör så ont i mig att se sånna här _underbara_ hus tomma och jag undrar varför i hela friden jag bor i Göteborgsområdet, 4 miljoner för ett sånt här hus (minst!) i förortskommunen jag kommer i från. Känns omöjligt att flytta härifrån då både jag och fästmannen har våra familjer här. Vill ut på landet! Gah!