r036A7530

IgÄr kom min vÀn Susanne över pÄ lunch. Ja eller kanske ska jag sÀga med lunch. Susanne Àr en av de mest generösa och omtÀnksamma mÀnniskor jag kÀnner. Och nÀr hon skulle komma över erbjöd hon sig att ta med maten.

r036A7459

Susanne Àr ju inte bara generös utan ocksÄ stjÀrnkock sÄ det blir liksom lite extra fint. Hon hade med sig röding fiskad i fjÀllen och potatisstomp med dill och crÚme fraische.

r036A7485

Och en sallad med belugalinser och granatÀppelkÀrnor till. Allting sÄ vackert upplagt.

r036A7524

Att ha en kompis som Àr kock Àr lite som att stÄ bredvid en levande kokbok. Vi har ju mÄnga grönsaker vi odlar men inte riktigt lÀrt oss hur vi ska Àta Ànnu. Vad gör man exempelvis av 100 kg kÄlrabbi som ligger i jordkÀllaren? SÄnt vet Susanne.

r036A7547

AlltsÄ nom, nom, nom. Det hÀr var sÄ gott att jag föll ihop pÄ bordsskivan och tappade talförmÄgan. DÄ förstÄr ni nivÄn.

r036A7618

Men jag och Susanne och Jakob Àgnade inte bara tid Ät att Àta utan ocksÄ Ät att planera roliga jobbsaker vi ska hitta pÄ tillsammans hÀr framöver. Ni ska fÄ se!

röding vinsÄs r036A7506

Nu ska ni fĂ„ receptet pĂ„ maten som Susanne bjöd mig pĂ„. Hon berĂ€ttade att nĂ€r man tillagar röding med vinsĂ„s brukar det ibland kallas för Röding pĂ„ samevis. Men för mig kommer detta alltid vara Röding Ă  la Susanne. Att ha linser till salladen gör att man kan minska mĂ€ngden röding, sĂ„ 600 gram skulle rĂ€cka för 4 portioner.

FjÀllröding i panna med dillstomp

Portioner

4

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • 800 g potatis, skalad

  • 2 dl crĂšme fraiche eller matyoghurt

  • 0,5 dl dill, hackad fryst eller fĂ€rsk

  • 700 g fjĂ€llröding, filĂ© (du kan ha hel röding ocksĂ„, förlĂ€ng koktiden nĂ„gra minuter)

  • 1 liten purjolök, strimlad alt salladslök

  • 2 dl vitt vin

  • 3 dl grĂ€dde, valfri fetthalt men kokbar

  • 2 msk messmör

  • 1 citron

  • smör till stekning, salt, vitpeppar

Gör sÄ hÀr

  • Koka potatisen mjuk i lĂ€ttsaltat vatten. Under tiden förbereder du fisken. Salta och peppra fisken lĂ€tt. Hetta upp en stekpanna, stek fisken i smör. Jag brukar steka skinnsidan först för att fĂ„ ett knaprigt skinn. Knepet att lyckas hĂ€r Ă€r att inte steka fisken för lĂ€nge. DĂ„ kan fisken bli torr, sĂ„ stek den kort tid pĂ„ ganska hög vĂ€rme utan att det brĂ€nns vid.
  • Lyft upp fisken pĂ„ en tallrik. LĂ€gg ner löken i pannan, men spara lite till garnering. FrĂ€s hastigt, hĂ€ll pĂ„ vin och lĂ„t det koka ner nĂ„gra minuter. HĂ€ll pĂ„ grĂ€dde, koka nĂ„gra minuter. Smaka av med messmör, salt och peppar. Vill du ha tjockare sĂ„s sĂ„ reder du av med lite majsena utrört i vatten.
  • HĂ€ll av potatisvattnet, men spara lite. Mosa ihop potatis, crĂšme fraiche och dill med baksidan pĂ„ en trĂ€slev eller potatisstomp sĂ„ att det blir grova bitar av potatisen. TillsĂ€tt lite av det sparade kokvattnet om du vill ha lösare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken med stomp och citronklyftor.

Tips 1:

Vill du inte anvÀnda vin kan du hoppa över det och istÀllet smaksÀtta sÄsen med pressad citron och rivet citronskal. Det finns smÄ vinflaskor pÄ Systembolaget, perfekt för matlagning. Blir det ÀndÄ över kan du frysa in vinet som iskuber och anvÀnda det nÀsta gÄng du kokar sÄs.

Tips 2:

För speciella tillfÀllen kan man toppa den fÀrdiga anrÀttningen med sik- eller löjrom eller frysta lingon.

Linssallad med granatÀpple & vitlöksdressing

Portioner: 4 Tid: ca 15 – 20 minuter

Ingredienser

  • Till salladen
  • 4 dl kokta belugalinser alt smĂ„, gröna linser

  • 1 huvud romainesallad

  • 0,5 granatĂ€pple, kĂ€rnorna

  • Till dressingen
  • 1 dl majonnĂ€s

  • 2-3 msk vatten

  • 2 tsk fransk senap

  • 1 liten vitlöksklyfta

Gör sÄ hÀr

  • Blanda samtliga ingredienser till dressing. LĂ€gg upp sallad, linser och granatĂ€pple pĂ„ ett fat, ringla dressingen ovanpĂ„.

Tips: Om man inte har en dressingsflaska kan man anvĂ€nda en vanlig plastpĂ„se. HĂ€ll dressingen i pĂ„sen, knyt och klipp ett litet hĂ„l i kanten sĂ„ kan du enkelt och snyggt rippla dressingen över salladen. Eller sĂ„ kan du ringla den med en sked.