
IgÄr kom min vÀn Susanne över pÄ lunch. Ja eller kanske ska jag sÀga med lunch. Susanne Àr en av de mest generösa och omtÀnksamma mÀnniskor jag kÀnner. Och nÀr hon skulle komma över erbjöd hon sig att ta med maten.

Susanne Àr ju inte bara generös utan ocksÄ stjÀrnkock sÄ det blir liksom lite extra fint. Hon hade med sig röding fiskad i fjÀllen och potatisstomp med dill och crÚme fraische.

Och en sallad med belugalinser och granatÀppelkÀrnor till. Allting sÄ vackert upplagt.

Att ha en kompis som Àr kock Àr lite som att stÄ bredvid en levande kokbok. Vi har ju mÄnga grönsaker vi odlar men inte riktigt lÀrt oss hur vi ska Àta Ànnu. Vad gör man exempelvis av 100 kg kÄlrabbi som ligger i jordkÀllaren? SÄnt vet Susanne.

AlltsÄ nom, nom, nom. Det hÀr var sÄ gott att jag föll ihop pÄ bordsskivan och tappade talförmÄgan. DÄ förstÄr ni nivÄn.

Men jag och Susanne och Jakob Àgnade inte bara tid Ät att Àta utan ocksÄ Ät att planera roliga jobbsaker vi ska hitta pÄ tillsammans hÀr framöver. Ni ska fÄ se!

Nu ska ni fÄ receptet pÄ maten som Susanne bjöd mig pÄ. Hon berÀttade att nÀr man tillagar röding med vinsÄs brukar det ibland kallas för Röding pÄ samevis. Men för mig kommer detta alltid vara Röding à la Susanne. Att ha linser till salladen gör att man kan minska mÀngden röding, sÄ 600 gram skulle rÀcka för 4 portioner.
FjÀllröding i panna med dillstomp
4
ca 60 minuter
Ingredienser
800 g potatis, skalad
2 dl crĂšme fraiche eller matyoghurt
0,5 dl dill, hackad fryst eller fÀrsk
700 g fjÀllröding, filé (du kan ha hel röding ocksÄ, förlÀng koktiden nÄgra minuter)
1 liten purjolök, strimlad alt salladslök
2 dl vitt vin
3 dl grÀdde, valfri fetthalt men kokbar
2 msk messmör
1 citron
smör till stekning, salt, vitpeppar
Gör sÄ hÀr
- Koka potatisen mjuk i lÀttsaltat vatten. Under tiden förbereder du fisken. Salta och peppra fisken lÀtt. Hetta upp en stekpanna, stek fisken i smör. Jag brukar steka skinnsidan först för att fÄ ett knaprigt skinn. Knepet att lyckas hÀr Àr att inte steka fisken för lÀnge. DÄ kan fisken bli torr, sÄ stek den kort tid pÄ ganska hög vÀrme utan att det brÀnns vid.
- Lyft upp fisken pÄ en tallrik. LÀgg ner löken i pannan, men spara lite till garnering. FrÀs hastigt, hÀll pÄ vin och lÄt det koka ner nÄgra minuter. HÀll pÄ grÀdde, koka nÄgra minuter. Smaka av med messmör, salt och peppar. Vill du ha tjockare sÄs sÄ reder du av med lite majsena utrört i vatten.
- HÀll av potatisvattnet, men spara lite. Mosa ihop potatis, crÚme fraiche och dill med baksidan pÄ en trÀslev eller potatisstomp sÄ att det blir grova bitar av potatisen. TillsÀtt lite av det sparade kokvattnet om du vill ha lösare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken med stomp och citronklyftor.
Tips 1:
Vill du inte anvÀnda vin kan du hoppa över det och istÀllet smaksÀtta sÄsen med pressad citron och rivet citronskal. Det finns smÄ vinflaskor pÄ Systembolaget, perfekt för matlagning. Blir det ÀndÄ över kan du frysa in vinet som iskuber och anvÀnda det nÀsta gÄng du kokar sÄs.
Tips 2:
För speciella tillfÀllen kan man toppa den fÀrdiga anrÀttningen med sik- eller löjrom eller frysta lingon.
Linssallad med granatÀpple & vitlöksdressing
Portioner: 4 Tid: ca 15 – 20 minuter
Ingredienser
- Till salladen
4 dl kokta belugalinser alt smÄ, gröna linser
1 huvud romainesallad
0,5 granatÀpple, kÀrnorna
- Till dressingen
1 dl majonnÀs
2-3 msk vatten
2 tsk fransk senap
1 liten vitlöksklyfta
Gör sÄ hÀr
- Blanda samtliga ingredienser till dressing. LÀgg upp sallad, linser och granatÀpple pÄ ett fat, ringla dressingen ovanpÄ.
Tips: Om man inte har en dressingsflaska kan man anvÀnda en vanlig plastpÄse. HÀll dressingen i pÄsen, knyt och klipp ett litet hÄl i kanten sÄ kan du enkelt och snyggt rippla dressingen över salladen. Eller sÄ kan du ringla den med en sked.
12 svar
…och det ska vi prova direkt, tyvĂ€rr utan röding för det fĂ„r jag inte tag pĂ„ .-(
Tips: jag brukar köpa torr vermuth att anvÀnda i maten, i stÀllet för vitt vin. Det hÄller bÀttre (i mÄnader) och blir billigare och behöver inte ens frysas in.
Tycker du alltid skildrar de dÀr vardagsögonblicken sÄ fint i dina bilder. Som bilden pÄ samtalet vid bordet. Med nÄgra enkla fotografier inspirerar du mig alltid, till att hetsa lite mindre och bara stanna i de dÀr ögonblicken. Tack för det jobbet du lÀgger ner!
Ă h lĂ„ter ju galet gott đ
SÄ vackra bilder Clara! Tusen tack för en fin och produktiv dag. Stor Kram!
Det lÀt och sÄg mer Àn fantastiskt gott ut!
à h, röding Àr ju sÄ fantastiskt!<3 enkelt och gott! ^^
kram
Emma
Jag har precis Ă€tit lunch, men blev hungrig igen… Oj oj oj vad gott det ser ut!
Det dÀr lÄter verkligen supergott!
Gillar de smĂ„ tipsen om hur receptet kan förĂ€ndras lite för att fĂ„ det att rĂ€cka till fler, bli lite enklare eller piffa till det lite extra đ
Vad kan man ha kĂ„lrabbi till dĂ„? Jag Ă„t det rĂ„tt till frukost o det var iof gott som ett Ă€pple… men undrar jag med
à h, Susanne, hon Àr duktig.
Prenumererar pÄ GoŽkvÀlls recept sÄ jag inte missar nÄgot. : )