r036A7530

Igår kom min vän Susanne över på lunch. Ja eller kanske ska jag säga med lunch. Susanne är en av de mest generösa och omtänksamma människor jag känner. Och när hon skulle komma över erbjöd hon sig att ta med maten.

r036A7459

Susanne är ju inte bara generös utan också stjärnkock så det blir liksom lite extra fint. Hon hade med sig röding fiskad i fjällen och potatisstomp med dill och crème fraische.

r036A7485

Och en sallad med belugalinser och granatäppelkärnor till. Allting så vackert upplagt.

r036A7524

Att ha en kompis som är kock är lite som att stå bredvid en levande kokbok. Vi har ju många grönsaker vi odlar men inte riktigt lärt oss hur vi ska äta ännu. Vad gör man exempelvis av 100 kg kålrabbi som ligger i jordkällaren? Sånt vet Susanne.

r036A7547

Alltså nom, nom, nom. Det här var så gott att jag föll ihop på bordsskivan och tappade talförmågan. Då förstår ni nivån.

r036A7618

Men jag och Susanne och Jakob ägnade inte bara tid åt att äta utan också åt att planera roliga jobbsaker vi ska hitta på tillsammans här framöver. Ni ska få se!

röding vinsås r036A7506

Nu ska ni få receptet på maten som Susanne bjöd mig på. Hon berättade att när man tillagar röding med vinsås brukar det ibland kallas för Röding på samevis. Men för mig kommer detta alltid vara Röding à la Susanne. Att ha linser till salladen gör att man kan minska mängden röding, så 600 gram skulle räcka för 4 portioner.

Fjällröding i panna med dillstomp

Portioner

4

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

 • 800 g potatis, skalad

 • 2 dl crème fraiche eller matyoghurt

 • 0,5 dl dill, hackad fryst eller färsk

 • 700 g fjällröding, filé (du kan ha hel röding också, förläng koktiden några minuter)

 • 1 liten purjolök, strimlad alt salladslök

 • 2 dl vitt vin

 • 3 dl grädde, valfri fetthalt men kokbar

 • 2 msk messmör

 • 1 citron

 • smör till stekning, salt, vitpeppar

Gör så här

 • Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Under tiden förbereder du fisken. Salta och peppra fisken lätt. Hetta upp en stekpanna, stek fisken i smör. Jag brukar steka skinnsidan först för att få ett knaprigt skinn. Knepet att lyckas här är att inte steka fisken för länge. Då kan fisken bli torr, så stek den kort tid på ganska hög värme utan att det bränns vid.
 • Lyft upp fisken på en tallrik. Lägg ner löken i pannan, men spara lite till garnering. Fräs hastigt, häll på vin och låt det koka ner några minuter. Häll på grädde, koka några minuter. Smaka av med messmör, salt och peppar. Vill du ha tjockare sås så reder du av med lite majsena utrört i vatten.
 • Häll av potatisvattnet, men spara lite. Mosa ihop potatis, crème fraiche och dill med baksidan på en träslev eller potatisstomp så att det blir grova bitar av potatisen. Tillsätt lite av det sparade kokvattnet om du vill ha lösare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken med stomp och citronklyftor.

Tips 1:

Vill du inte använda vin kan du hoppa över det och istället smaksätta såsen med pressad citron och rivet citronskal. Det finns små vinflaskor på Systembolaget, perfekt för matlagning. Blir det ändå över kan du frysa in vinet som iskuber och använda det nästa gång du kokar sås.

Tips 2:

För speciella tillfällen kan man toppa den färdiga anrättningen med sik- eller löjrom eller frysta lingon.

Linssallad med granatäpple & vitlöksdressing

Portioner: 4 Tid: ca 15 – 20 minuter

Ingredienser

 • Till salladen
 • 4 dl kokta belugalinser alt små, gröna linser

 • 1 huvud romainesallad

 • 0,5 granatäpple, kärnorna

 • Till dressingen
 • 1 dl majonnäs

 • 2-3 msk vatten

 • 2 tsk fransk senap

 • 1 liten vitlöksklyfta

Gör så här

 • Blanda samtliga ingredienser till dressing. Lägg upp sallad, linser och granatäpple på ett fat, ringla dressingen ovanpå.

Tips: Om man inte har en dressingsflaska kan man använda en vanlig plastpåse. Häll dressingen i påsen, knyt och klipp ett litet hål i kanten så kan du enkelt och snyggt rippla dressingen över salladen. Eller så kan du ringla den med en sked.