Kvällslistan

Eftersom jag gjorde en morgonlista måste jag ju såklart göra en kvällslista också

När går du och lägger dig på kvällen? När som helst mellan 22.30 och 00.00. Samma tider på helg som vardag.

Vad är det sista du gör på kvällarna? Smörjer mina torra händer med fenuril, sätter telefonen på flygplansläge och flätar håret. Lägger mig i fosterställning med en kudde mellan knäna. Sedan somnar jag inom typ tre minuter. Tydligen snarkar jag jättehögt. Men det är ju inget jag själv störs av, stackars Jakob däremot…

Hur lång tid spenderad du i badrummet varje kväll? Jag kan bli stående vid spegeln hur länge som helst. Peta på plitor, plocka ögonbryn, provsminka mig, göra ansiktsmasker. Men jag kan också bli paniktrött och bara gå och sova med sminket kvar och allt. Men oftast har jag svårt att komma i säng och går runt och prokrastinerar. Kommer på nya saker jag “behöver” göra innan jag somnar. Det är ärftligt. Mamma och mormor var precis likadana. Uppe sist av alla på kvällen. Mormor kan även som 93åring vara uppe till ett på nätterna och plocka, och städa och fixa med grejer i köket. Tycker att det är lite tråkigt att jag går och lägger mig sist för jag älskar att somna till ljudet av någon som går och stökar runt i huset.

Är kvällsfika viktigt? Kvällsfika är dagens viktigaste mål. Har så många fina minnan från min barndom med kvällsfika i köket. Te och mackor och lugnt prat och tända ljus. Mamma, jag och min syster. Pappa åt aldrig på kvällen. Men jag kan inte sova om jag är hungrig. Mormor sa alltid med nästan anklagande röst “Ska du inte ha något i mun innan du somnar?” En märklig formulering.  Men jo. Man vill ha något i mun innan man somnar.  Just nu äter jag inte kvällsfika pgav intermittent fasta men annars är te och ostsmörgåsar en hit.

Är du kvällstrött? Ja, ganska kvällstrött. Fast nu vill jag alltid vara uppe för det är ju när barnen somnat vid sju som den lediga, sköna kvällen börjar och man kan ha det gott.

Vad har du för kvällsrutin? Släpper ut hunden en sista gång och borstar samtidigt tänderna. Sminkar av mig. Kollar att det är låst och släckt överallt. Hämtar ett glas vatten (måste ha vattenglas vid sängen när jag sover). Sedan tassar jag upp och stoppar om barnen ifall de kastat av sig täcket och släcker deras lampor om de är tända. Sedan hopp i sängen!

Hur ser en perfekt kvällsstund ut? Jag älskar att göra kväll tidigt.  Borsta tänderna, ta på nattlinne och morgonrock och sminka av mig redan vid nio. Sedan lägga mig i sängen och kolla på film eller läsa bok. Och veta att jag inte behöver stiga upp något mer – utan kan läsa så länge jag orkar och sedan bara släcka och somna.

En annan mysiga kvällsstund jag tänker på ibland är alla somrar jag varit i min fasters stuga i Storön utanför Kalix. En timrad sommarstuga där vi satt runt slagbordet på kvällarna. Eldade i kaminen, fikade och pladdrade. Alltid politikprat på kvällarna. Staten och kapitalet och röd ideologi. Förvånansvärt mysigt att försöka lösa världsproblem. Och sedan när kvällen var slut, smyga ut i daggen i den ljusa sommarnatten. Borsta tänderna och pinka bakom en buske. Gå över gården till härbret. Krypa ner mellan lakanen. Huden lite varm och sträv av solbrännan. Och kroppen skönt trött. Somna med storspovens skrik i fjärran, svagt brus från havet och surr från myggorna utanför nätfönstret.

Hur går du klädd på kvällen? Jag förstår mig inte på folk som kan gå omkring i typ jeans hemma? GALET! Jag måste alltid byta om till mysiga, sköna kläder. Ofta träningstights och stor mjuk tröja. Alternativt en skön klänning och kofta att gömma mig i. Byter ibland om till nattlinne och morgonrock redan vid sju när jag lägger barnen. Så att jag är redo för kvällslugn och vila. Tjocksockar är ett måste dessutom.

Vad är det bästa med kvällen? Friden. Att ingen kommer höra av sig om något. Man får vara ifred och tänka och skapa. Sitta och rita och lyssna på en pod. Ligga och läsa på sängen. Tidiga mornar och sena kvällar är man lite hudlös på ett särskilt sätt. Fnittrigare, tröttare, har garden nere. Många fina möten kan äga rum den tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

34 kommentarer på “Kvällslistan”

 1. Haha, när jag läste “Kanske en kaffekopp full med oliver” så hann jag tänka att du menade kaffe blandat med oliver! Mycket märklig blandning ;D

 2. Hej! Jag tänkte på det där med att du ska kolla upp din trötthet och att du nu skriver att du snarkar. En del som snarkar har andningsuppehåll och det blir man i så fall väldigt trött av (dagtrötthet). Om man inte vet kan man fråga sin partner. Och om det skulle vara så, ta gärna upp det med din läkare.
  Tips från vårdcentralsdoktorn.

 3. Väldigt, väldigt mysigt inlägg! Blev oerhört sömnig och överöstes med minnen från drömmiga kvällar. Tack!

 4. Tack för två supermysiga texter, både morgonlistan och kvällslistan gjorde mig alldeles avslappnad och lugn att läsa. Underbara bilder kombinerat med stämningsfull och pricksäker text (som alltid i din blogg). Jag blev dessutom peppad att njuta ännu mer av fina morgon- och kvällsstunder.

  Tack! 🙂

 5. Jeg har alltid elsket å være oppe etter at alle i huset har lagt seg, likeledes stå opp før alle andre, så akkurat den kombinasjonen betyr jo at jeg ikke får særlig mye søvn, he he. Utfordringen var da våre barn var nesten voksne (19+) og bodde hjemme, for spesielt vår sønn er enda mer nattugle enn meg, og var ofte oppe til 2 og 3 på hverdager. Nå, derimot, legger min mann seg alt ved 22.30-23, og jeg sitter m bok og stearinlys,tar en tur ut på terrassen og titter på stjernene, om sommeren tasser jeg barbent rundt i gresset, ser alle de mørke vinduene rundt meg, kjennes som om bare jeg i hele verden er våken,og stillheten er vidunderlig og omfavnende. Skuldrene senkes, hvilepuls,og så opp til kjølig soverom med vinduet åpent, året rundt….leser aldri i sengen lenger.

 6. Jag vill också ta upp det här med andningsuppehåll. När jag sökte hos min doktor för trötthet frågade han mig om jag hade andningsuppehåll när jag sov. Jag svarade att min man inte hade märkt något. Han skickade mig i alla fall på utredning och det visade sig att det hade jag. Jag blev riktigt skrämd när jag såg resultatet. Han förklarade att kvinnor inte har lika tydliga symtom som män, därför missas de ofta. Jag har nu C pap under natten och den fungerar bra, det blir ett behov. Jag vaknar om jag glömt sätta på den. Att bli dåligt syrsatt befrämjar både stroke och hjärtbesvär. Jag har besökt många läkare under årens lopp, men han var den förste som tog upp det. Jag har verkligen tackat honom.
  Monica

 7. For et deilig innlegg!! Jaa! tenkte jeg da jeg leste det med å gjøre seg klar og gå inn å lese alt ved nitiden.. Jeg lengter så etter det, har så lyst til det, men gjør det jo aldri!! Det skal jeg jammen gjøre mer fremover nå..
  Fint å lese alle de nære beskrivelsene, det fikk meg til å bli mer bevisst på ting jeg har glemt og som jeg har elsket i mitt eget liv. Finne tilbake til flere ting som kan gjøre hverdagen min enda finere!! Takk! 🙂

 8. Mitt i prick med sista stycket – känner igen mig så det nästan gör ont. Allt gott till dig du kloka människa! <3

 9. Hej Clara! Tack för listor, alltid roligt att läsa.

  Jag måste bekänna att jag är en av dem som länge på ett ganska kokett sätt gått omkring och retat mig på den där “outhärdligt präktiga Underbaraclara”… Utan att egentligen ha läst mer än brottstycken av din blogg. Men nu har jag uppenbarligen mognat tillräckligt för att faktiskt ta en ordentlig titt på vad du gör och erkänna för mig själv att jag gillar det. Din blogg är trevlig att läsa (jag läser mig nu bakåt i arkivet :-)), fin blandning av ämnen, av text, bild och andra medieformat. Har ännu inte lyssnat på din pod men ser fram emot det. Är mycket imponerad av dina expressen-krönikor – inte minst värmer det hjärtat att du är en så stark röst för hemmets bortglömda/förgivettagna kvinnokraft och för den politiskt så åsidosatta (norrländska) landsbygden! Du ger ett modigt och starkt intryck och det är befriande att du så tydligt står upp för din livsstil och dina val, även när det inte passar in i mallen för hur folk från olika läger tycker att du “borde” vara. Kort sagt, en eloge till dig och hoppas att du fortsätter i samma stil! Ser fram emot att följa utvecklingen av ditt lilla-stora mediehus. 🙂

  Och om jag får önska ett inlägg: jag har på sistone nördat in mig på hemtextilier och skulle därför gärna få en inblick i ditt linneskåp, dels själva möbeln (om du har en specifik sådan), dels förstås innehållet: hur tänker du kring bruks- och inredningstextilier? Funktion vs form/utseende? Tvätt, strykning, mangling mm? Favoriter i linneskåpet? Textilierna har ju en viktig roll i hemmet/hushållet både praktiskt och estetiskt – och som arbetsbörda – så detta skulle vara roligt att läsa om!

  Hälsningar,
  Anna

 10. Åh, kvällen är verkligen dagens bästa tid! Nu bor jag hemma hos mamma en tid och även om det är otroligt mysigt saknar jag till viss del mina egna rutiner. Efter middag brukar jag duscha, smörja in min och sen går jag och sätter mig i min fåtölj med en bok och något kallt att dricka. Efter ungefär 1,5 timme lägger jag ner boken, kokar kaffe och tittar på TV eller en film. Hela tiden med hunden i knät. Efter sista kisset med min hund går vi och lägger oss. Han ligger alltid som en människa. På sidan med huvudet på huvudkudden bredvid min. Jag brukar läsa 50 sidor (konstig regel hehe) innan jag släcker. Åååh. Nu längtar jag tills jag får mitt eget hem igen. Älskar att vara ensam.

 11. Du skriver att du börjat med korttidsfasta. Varför har du det? Kanske du vill berätta lite? Jag har själv ätit så i mer än ett år och det är det bästa jag gjort! Kroppen känns helt annan, piggare och renare! Jag äter äter en stor frukost kl fem på morgonen och sen en stor lunch med mycket grönt vi ett tiden, sen inget mer förrän frullen nästa dag..

 12. Håller med om att kvällar är mycket av tid för att ” bara vara”. Trevlig läsning och när du beskriver sommarkväll, samtal och gemenskap på landet känner jag verkligen igen mig. Börjar direkt längta efter just det.

 13. Hej Clara!

  Skulle just skriva samma sak som jag nu ser att en kollega redan skrivit. Om du snarkar och är trött trött trött skulle jag om jag vore din doktor starkt överväga att mäta din snarkning med en apparat man får låna hem från sjukhus för att utesluta sömnapnésyndrom.

 14. Kudde mellan knäna!??

  Har precis avancerat till en San här nackkudde en har på tex flygplan. Är en ny nivå i livet!

 15. Så mysigt 🙂
  Kan inte låta bli att bli avundsjuk på att barnen somnar vid 19… Jag har tre barn och läggningen håller på mellan strax innan 20 till strax innan kl 22… Dvs. bara direkt i säng för min del, ingen egen kväll alls…

  1. Samma här!! Vad här du för hemliga knep Clara?! ? Ja, ärligt talat alltså, du får gärna skriva om era läggningsrutiner. Har en 6-åring som man kan bli galen på alltså. Han somnar närmare 21 nästan varje kväll alltså!

  2. Skulle precis kommentera samma! Vet att du skrev att ni gjorde nån snäll egen variant på nån sömnmetod nån gång och hajar om du ej vill skriva om det mer detaljerat pga typisk grej man får massa skit för, men om du pallar vill jag VERKLIGEN veta! Nattar 2-åringen 60-90 min varje kväll, och det funkar ganska dåligt med att även ha en bebis som vill bli runtburen samma tid.. Förutom då att det äter hela kvällen och skapar massa konflikt. Hur hjälper man dom att somna själva??? Tips mottages gärna!!!

 16. Hallå! istället för att sätta flight mode varje kväll finns (ifall du har en iphone) en “stör ej” inställning som man kan schemalägga, jag har t.ex stör ej-läget från 22-07 på vardagar. funkar superbra för mig. tipstips!

 17. Inte så duktig på att kommentera men i kväll måste jag. Tack för dina fantastiska bilder!
  Åhh vad jag känner igen mig i det du skriver, så härligt att klä sig i nattlinne vid sju-tiden. 🙂

 18. Men H J Ä L P – klockan 19????? Förlåt för multipla frågetecken men jag får nästan panik! Mitt barn, 8 år, har aldrig någonsin (nej inte ens som förskolebarn) somnat innan 21:30! Eller jo, jag ljuger – hen har gjort det 1 (en) gång. Jag minns den kvällen som igår, fast det var 6 år sen.
  Hur gör du?? Du är fr.om. nu min största idol. Berätta!

 19. Gråter av stycket om Storönkvällar. Så mycket barndomsminnen som väcks till liv, fast från mina delar av Sverige, Strängnäs och därom.

 20. Du skriver så fint! Fångar en känsla i mig som stannar av nostalgi och harmoni. Så Värdefulla inlägg. Tack!

 21. Clara jag hänger inte riktigt med på en grej, du skriver att du nu kör intermittent fasta, men du har ju berättat många gånger att du inte äter frukost, betyder inte det att du egentligen alltid kör intermittent fasta om du bara äter mellan lunch och kvällen? Vad är skillnaden?

  1. Åh! Skillnade nu är att jag slutar äta på kvällen. Förut har jag hoppat över frukosten men ätit kvällsfika. Just nu äter jag mellan 12-20 🙂

 22. På Filippinerna, där min mamma kommer ifrån, är det allmänt känt att när en kommer hem ska dag-kläderna av och “pambahay” på! Direkt översatt betyder pambahay “för hemmet” men innebörden är rätt och slätt = hemmakläder. Härligt tycker min man som med stor glädje också tagit detta till sig. Och våra barn vet inget annat 🙂

 23. Tänk så fint med stugmys på kvällarna. Jag bor i Kalix och var själv mycket i Storön i min mormors stuga i slutet på 70- och början på 80-talet. Havsdoften och de där ljusa kvällarna kring köksbordet med kvällsmackor och surr. Det är barndom. Tack för din fina blogg.