Eftersom jag gjorde en morgonlista måste jag ju såklart göra en kvällslista också

När går du och lägger dig på kvällen? När som helst mellan 22.30 och 00.00. Samma tider på helg som vardag.

Vad är det sista du gör på kvällarna? Smörjer mina torra händer med fenuril, sätter telefonen på flygplansläge och flätar håret. Lägger mig i fosterställning med en kudde mellan knäna. Sedan somnar jag inom typ tre minuter. Tydligen snarkar jag jättehögt. Men det är ju inget jag själv störs av, stackars Jakob däremot…

Hur lång tid spenderad du i badrummet varje kväll? Jag kan bli stående vid spegeln hur länge som helst. Peta på plitor, plocka ögonbryn, provsminka mig, göra ansiktsmasker. Men jag kan också bli paniktrött och bara gå och sova med sminket kvar och allt. Men oftast har jag svårt att komma i säng och går runt och prokrastinerar. Kommer på nya saker jag “behöver” göra innan jag somnar. Det är ärftligt. Mamma och mormor var precis likadana. Uppe sist av alla på kvällen. Mormor kan även som 93åring vara uppe till ett på nätterna och plocka, och städa och fixa med grejer i köket. Tycker att det är lite tråkigt att jag går och lägger mig sist för jag älskar att somna till ljudet av någon som går och stökar runt i huset.

Är kvällsfika viktigt? Kvällsfika är dagens viktigaste mål. Har så många fina minnan från min barndom med kvällsfika i köket. Te och mackor och lugnt prat och tända ljus. Mamma, jag och min syster. Pappa åt aldrig på kvällen. Men jag kan inte sova om jag är hungrig. Mormor sa alltid med nästan anklagande röst “Ska du inte ha något i mun innan du somnar?” En märklig formulering.  Men jo. Man vill ha något i mun innan man somnar.  Just nu äter jag inte kvällsfika pgav intermittent fasta men annars är te och ostsmörgåsar en hit.

Är du kvällstrött? Ja, ganska kvällstrött. Fast nu vill jag alltid vara uppe för det är ju när barnen somnat vid sju som den lediga, sköna kvällen börjar och man kan ha det gott.

Vad har du för kvällsrutin? Släpper ut hunden en sista gång och borstar samtidigt tänderna. Sminkar av mig. Kollar att det är låst och släckt överallt. Hämtar ett glas vatten (måste ha vattenglas vid sängen när jag sover). Sedan tassar jag upp och stoppar om barnen ifall de kastat av sig täcket och släcker deras lampor om de är tända. Sedan hopp i sängen!

Hur ser en perfekt kvällsstund ut? Jag älskar att göra kväll tidigt.  Borsta tänderna, ta på nattlinne och morgonrock och sminka av mig redan vid nio. Sedan lägga mig i sängen och kolla på film eller läsa bok. Och veta att jag inte behöver stiga upp något mer – utan kan läsa så länge jag orkar och sedan bara släcka och somna.

En annan mysiga kvällsstund jag tänker på ibland är alla somrar jag varit i min fasters stuga i Storön utanför Kalix. En timrad sommarstuga där vi satt runt slagbordet på kvällarna. Eldade i kaminen, fikade och pladdrade. Alltid politikprat på kvällarna. Staten och kapitalet och röd ideologi. Förvånansvärt mysigt att försöka lösa världsproblem. Och sedan när kvällen var slut, smyga ut i daggen i den ljusa sommarnatten. Borsta tänderna och pinka bakom en buske. Gå över gården till härbret. Krypa ner mellan lakanen. Huden lite varm och sträv av solbrännan. Och kroppen skönt trött. Somna med storspovens skrik i fjärran, svagt brus från havet och surr från myggorna utanför nätfönstret.

Hur går du klädd på kvällen? Jag förstår mig inte på folk som kan gå omkring i typ jeans hemma? GALET! Jag måste alltid byta om till mysiga, sköna kläder. Ofta träningstights och stor mjuk tröja. Alternativt en skön klänning och kofta att gömma mig i. Byter ibland om till nattlinne och morgonrock redan vid sju när jag lägger barnen. Så att jag är redo för kvällslugn och vila. Tjocksockar är ett måste dessutom.

Vad är det bästa med kvällen? Friden. Att ingen kommer höra av sig om något. Man får vara ifred och tänka och skapa. Sitta och rita och lyssna på en pod. Ligga och läsa på sängen. Tidiga mornar och sena kvällar är man lite hudlös på ett särskilt sätt. Fnittrigare, tröttare, har garden nere. Många fina möten kan äga rum den tiden.