Eftersom jag gjorde en morgonlista mÄste jag ju sÄklart göra en kvÀllslista ocksÄ

NÀr gÄr du och lÀgger dig pÄ kvÀllen? NÀr som helst mellan 22.30 och 00.00. Samma tider pÄ helg som vardag.

Vad Ă€r det sista du gör pĂ„ kvĂ€llarna? Smörjer mina torra hĂ€nder med fenuril, sĂ€tter telefonen pĂ„ flygplanslĂ€ge och flĂ€tar hĂ„ret. LĂ€gger mig i fosterstĂ€llning med en kudde mellan knĂ€na. Sedan somnar jag inom typ tre minuter. Tydligen snarkar jag jĂ€ttehögt. Men det Ă€r ju inget jag sjĂ€lv störs av, stackars Jakob dĂ€remot…

Hur lĂ„ng tid spenderad du i badrummet varje kvĂ€ll? Jag kan bli stĂ„ende vid spegeln hur lĂ€nge som helst. Peta pĂ„ plitor, plocka ögonbryn, provsminka mig, göra ansiktsmasker. Men jag kan ocksĂ„ bli paniktrött och bara gĂ„ och sova med sminket kvar och allt. Men oftast har jag svĂ„rt att komma i sĂ€ng och gĂ„r runt och prokrastinerar. Kommer pĂ„ nya saker jag “behöver” göra innan jag somnar. Det Ă€r Ă€rftligt. Mamma och mormor var precis likadana. Uppe sist av alla pĂ„ kvĂ€llen. Mormor kan Ă€ven som 93Ă„ring vara uppe till ett pĂ„ nĂ€tterna och plocka, och stĂ€da och fixa med grejer i köket. Tycker att det Ă€r lite trĂ„kigt att jag gĂ„r och lĂ€gger mig sist för jag Ă€lskar att somna till ljudet av nĂ„gon som gĂ„r och stökar runt i huset.

Är kvĂ€llsfika viktigt? KvĂ€llsfika Ă€r dagens viktigaste mĂ„l. Har sĂ„ mĂ„nga fina minnan frĂ„n min barndom med kvĂ€llsfika i köket. Te och mackor och lugnt prat och tĂ€nda ljus. Mamma, jag och min syster. Pappa Ă„t aldrig pĂ„ kvĂ€llen. Men jag kan inte sova om jag Ă€r hungrig. Mormor sa alltid med nĂ€stan anklagande röst “Ska du inte ha nĂ„got i mun innan du somnar?” En mĂ€rklig formulering.  Men jo. Man vill ha nĂ„got i mun innan man somnar.  Just nu Ă€ter jag inte kvĂ€llsfika pgav intermittent fasta men annars Ă€r te och ostsmörgĂ„sar en hit.

Är du kvĂ€llstrött? Ja, ganska kvĂ€llstrött. Fast nu vill jag alltid vara uppe för det Ă€r ju nĂ€r barnen somnat vid sju som den lediga, sköna kvĂ€llen börjar och man kan ha det gott.

Vad har du för kvÀllsrutin? SlÀpper ut hunden en sista gÄng och borstar samtidigt tÀnderna. Sminkar av mig. Kollar att det Àr lÄst och slÀckt överallt. HÀmtar ett glas vatten (mÄste ha vattenglas vid sÀngen nÀr jag sover). Sedan tassar jag upp och stoppar om barnen ifall de kastat av sig tÀcket och slÀcker deras lampor om de Àr tÀnda. Sedan hopp i sÀngen!

Hur ser en perfekt kvĂ€llsstund ut? Jag Ă€lskar att göra kvĂ€ll tidigt.  Borsta tĂ€nderna, ta pĂ„ nattlinne och morgonrock och sminka av mig redan vid nio. Sedan lĂ€gga mig i sĂ€ngen och kolla pĂ„ film eller lĂ€sa bok. Och veta att jag inte behöver stiga upp nĂ„got mer – utan kan lĂ€sa sĂ„ lĂ€nge jag orkar och sedan bara slĂ€cka och somna.

En annan mysiga kvÀllsstund jag tÀnker pÄ ibland Àr alla somrar jag varit i min fasters stuga i Storön utanför Kalix. En timrad sommarstuga dÀr vi satt runt slagbordet pÄ kvÀllarna. Eldade i kaminen, fikade och pladdrade. Alltid politikprat pÄ kvÀllarna. Staten och kapitalet och röd ideologi. FörvÄnansvÀrt mysigt att försöka lösa vÀrldsproblem. Och sedan nÀr kvÀllen var slut, smyga ut i daggen i den ljusa sommarnatten. Borsta tÀnderna och pinka bakom en buske. GÄ över gÄrden till hÀrbret. Krypa ner mellan lakanen. Huden lite varm och strÀv av solbrÀnnan. Och kroppen skönt trött. Somna med storspovens skrik i fjÀrran, svagt brus frÄn havet och surr frÄn myggorna utanför nÀtfönstret.

Hur gÄr du klÀdd pÄ kvÀllen? Jag förstÄr mig inte pÄ folk som kan gÄ omkring i typ jeans hemma? GALET! Jag mÄste alltid byta om till mysiga, sköna klÀder. Ofta trÀningstights och stor mjuk tröja. Alternativt en skön klÀnning och kofta att gömma mig i. Byter ibland om till nattlinne och morgonrock redan vid sju nÀr jag lÀgger barnen. SÄ att jag Àr redo för kvÀllslugn och vila. Tjocksockar Àr ett mÄste dessutom.

Vad Àr det bÀsta med kvÀllen? Friden. Att ingen kommer höra av sig om nÄgot. Man fÄr vara ifred och tÀnka och skapa. Sitta och rita och lyssna pÄ en pod. Ligga och lÀsa pÄ sÀngen. Tidiga mornar och sena kvÀllar Àr man lite hudlös pÄ ett sÀrskilt sÀtt. Fnittrigare, tröttare, har garden nere. MÄnga fina möten kan Àga rum den tiden.