• Inlägget är ett samarbete mellan Underbaraclara & Unicef •

Min nya serie!

Nu ska jag berätta en nyhet som jag är väldigt stolt över!

Förra våren reste jag till Kenya med UNICEF. Det var en omtumlande resa som på många sätt förändrade mitt liv. När jag kom hem därifrån var jag fast besluten att göra något mer med den plattform jag har. För att kunna påverka till det bättre.

En önskan jag hade var att kunna ta med er läsare till ett krisområde där UNICEF gör skillnad. Men inte bara fotografera – utan också filma. Göra en serie till min youtubekanal. Med förhoppningen att värva fler världsföräldrar. Därför reste jag i höstas till Malawi med en producent och fotograf.

Det känns så bra att samarbeta med UNICEF. Och att de var öppna för att ta det här lite annorlunda, tidigare oprövade greppet. Att få förtroendet att åka iväg och filma specifikt för min plattform och mina läsare. Numera är UNICEF min officiella partner. Det betyder att jag arbetar ideellt för att med min plattform dra uppmärksamhet till deras arbete.

Jag har valt att stötta UNICEF på grund av deras höga trovärdighet. Men också storskalighet. När man ser en sådan utbredd fattigdom som i norra Kenya eller Malawi – då förstår man vilken slags organisation som krävs för att kunna göra skillnad.

På torsdag släpper vi den första filmen från resan. Mitt möte med den treårige pojken Malekano – som på grund av näringsbrist ännu inte lärt sig gå. Hoppas ni ska vilja kika! Och gör som jag – bli världsförälder redan idag.

(bilder tagna av @nikelindblom)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Min nya serie!”

 1. Fantastiskt! Och tack för att du jobbar ideellt för att göra världen bättre 🙂

  Jag har alltid tänkt att jag ska börja skänka pengar månadsvis när jag börjar jobba, vilket blir nu i april (har varit student). Har varit väldigt osäker på till vilken organisation, men efter att jag läste att Hans Rosling valt UNICEF och rekommenderade dem av samma skäl som här: stora, erfarna och effektiva (välgörenhetsvärldens IKEA tror jag han skrev) så tänker jag att det får bli dem. Ska se det här klippe4 innnan jag väljer vilket månadsbelopp det blir… 🙂

 2. Tack för sparken i baken! Vi har sagt länge här hemma att vi borde skaffa oss nåt ändamål att stödja regelbundet, men aldrig fått ändan ur vagnen. Förrän nu! ☺?

 3. Får rysningar! Du får mig att längta efter både podd och numera youtube. Och framför allt upplever jag dig som en väldigt, väldigt fin människa. Tack för att du vill dela med dig!

 4. Men vilken grej du gör! Helt fantastiskt! Tyvärr har jag knappt råd att leva själv och ge min son de han behöver. Annars hade jag blivit världsförälder direkt. Hoppas det kommer många nya efter de här. Kram

 5. Faan vad bra du är Clara! Tänk om fler vore som du. Så imponerad av din blogg och alla projekt du tar dig för.

 6. Starkt jobbat Clara! Resan, idén, samarbetet och genomförandet. Jag vet inte om jag skulle palla att se små sjuka barn på nära håll – men det är tur att många gör det. Läkare, lärare och andra hjälparbetare. Jag tänker ibland på att inte kunna ge sina barn mat. Man kanske inte lever i krig och man kanske har haft det “bra” i perioder tidigare, men pga av väder, miljöförstöring, fattigdom så har man inte längre råd med mat. Att se sina egna barn svälta!! Så himla hemskt så att orden inte räcker till. Såklart är jag världsförälder hos Unicef.

 7. Fantastiskt klara!
  Du är en förebild, tack för att du gör skillnad & använder ditt utrymme i etern på ett så vettigt sätt!

 8. Känner mig så kluven för dina unicef-resor… Gör du det för att göra skillnad för dem eller för att fylla din plattform med innehåll och stärka ditt varumärke? Skulle du ha åkt om du betalat resan själv eller inte fått ta med dig kameran? Bilden av rika vita människor som kommer till fattigt land för att styra upp saker, så som många många andra än bara du visar upp, gör mig illamående. Gör du något volontärarbete i Sverige? Jobbar du ideellt för någon förening eller organisation? För mig som varit månadsgivare i fler är känns det faktiskt som att mina pengar inte går till rätt saker när de går till att promota svenska bloggare…
  https://www.google.com/amp/www.bbc.co.uk/news/amp/36132482

  1. Hejsan Carro. Du kan vara tryggt förvisad om att dina pengar som månadsgivare inte går till mig utan till de behövande. Jag arbetar ideellt för Unicef. Alla bistånd och välgörenhetsorganisationer kämpar för att nå ut med sitt budskap. Vissa köper reklamutrymmen, andra arbetar med ambassadörer. Unicef betalar ingen för att sprida deras budskap – däremot behöver de starka profiler som hjälper dem att nå ut. En sådan är jag. Efter förra vårens resa till Kenya kunde vi spåra och se att de inlägg jag skrivit för Unicefs räkning genererade väldigt mycket pengar till organisationen. Långt mer än vad min flygbiljett dit kostade. Eftersom Unicef är en seriös organisation som inte vill slösa med resurserna så lägger de enbart pengar på sådant som de ser lönar sig. Att samarbeta som Unicef och jag gör är ett nytt sätt att arbeta på. Tidigare har de främst skickat ut profiler för att göra nedslag och reportage till Humorgalan som sänds i tv varje år. Skillnaden är att vi nu inte gör reportage för TV utan för youtube.

   Förutom Unicef som jag stöder ekonomiskt och med min tid så arbetar jag med mitt företag Yawama of Sweden. Där hjälper vi kvinnor i Zambia att lära sig att sticka gosedjur. I början var det en grupp på sex kvinnor. Idag har vi närmare 70 kvinnor som stickar gosedjur och får en möjlighet till en extra inkomst. Pengar som kvinnorna använder till medicin, skoluniformer och mat till sina barn. Jag driver företaget tillsammans med min syster och vår vän Nicola som själv är född och uppvuxen i Zambia. Här i Sverige jobbar jag främst ideellt inom kyrkan.

   Jag tycker att det är tråkigt om du känner dig illamående av tanken på att vita människor kommer till fattiga länder för att styra upp saker. I alla fall om du tror att det är något som kännetecknar Unicef. Det är visserligen helt sant att många vita arbetar med Unicef i afrikanska länder. Men majoriteten av Unicefs antällda är ju faktiskt lokalbefolkning som och tränas och utbildas. På plats i Malawi var alla våra guider, chaufförer, experter och tolkar lokalbefolkning. Samma sak gällde i Kenya när jag var där med Unicef. De enda vita på plats var vi som kom ifrån Sverige för att dokumentera deras arbetet. Något jag vet att de uppskattar att vi gör – då det är dokumentationen som hjälper till att driva viljan att donera.

   Jag önskar att fler influensers skulle välja att samarbeta med biståndsorganisationer eller organisationer för djur, klimat, etc. Att fler skulle välja att använda sin plattform till att upplysa om viktiga frågor och få sina läsare att engagera sig.