Hur fuskar du för att småbarnshelgerna ska funka?

Clara i ljusblå känning med sonen Folke på armen.

Ett av våra mest lyssnade poddavsnitt!

När helgens härligaste höjdpunkt är att få åka och handla själv på ICA måste något vara fel! Jag tycker det är svårt att få till bra helger som småbarnsfamilj. Istället för skidutflykt, skratt och bra mat blir det lätt bråk, skrik och kladdkaka framför film på film. Barnen som har fått frisk luft hela veckan på förskolan vill mysa inomhus – medan jag som jobbar hemma bara vill komma bort och se något annat. Och så tittar jag på alla andras helger och tänker att de verkar ha det så trevligt jämt – medan jag ofta mest är trött och ganska sur.

I nya poddavsnittet gråter jag ut i Ericas famn. Hon som har större barn än mina tycker att jag ska fuska mer. Småbarnslivet blir mycket roligare när man gör förbjudet fusk som funkar på barn menar hon. Hur gör du?

Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson.

Tips! Prenumerera på podden så får du ett nytt avsnitt så fort vi lägger ut det! Här hittar du alla avsnitt samlade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

71 kommentarer på “Hur fuskar du för att småbarnshelgerna ska funka?”

 1. ta med barnen någon annanstans är mitt “fusk”. hem till någon som de kan leka med och jag kan dricka kaffe hos. eller till biblioteket. eller bara på en promenad. blir bättre stämning än hemma inne. och MUSIK! spellista med rock, pop, salsa -allt de kan tänkas gilla och som jag också står ut med. mycket smidig fredsmäklare. gör alla glada här hemma! annars bada, lääääänge. då kan man också dricka kaffe och lägga upp fötterna mot badkarskanten! (med lite tur blir tvättade ?) och så färdigköpt mat. och skita i att diska iaf innan kvällen. orkar man inte så orkar man inte, tänker jag. är jag riktigt trött sätter jag på en film och gosar ner mig i soffan med barnen. där sover jag lite medans de tittar.

 2. Vilket välkommet ämne! Hade kunnat skriva dessa rader själv, ser fram emot att lyssna på avsnittet!

  1. +1!

   Hade lätt kunnat vara mitt inlägg också! Hur orkar man med att planera roliga saker som sen bara blir jobbiga i slutändan? Allt lirkande och tjatande som krävs för att över huvudtaget lyckas komma iväg på nåt som ju ska vara KUL och MYSIGT gör att det känns ovärt och man är sur redan innan man lämnat hemmet. Ska definitivt lyssna på detta avsnitt!

   Mitt tips är att dela upp er en del av tiden om ni har flera barn. Den lilla uppskattar inte alltid samma saker som den stora och den stora får inget ut av en aktivitet som innebär gnäll från och fullt fokus på den lilla. Och dessutom är det faktiskt kul att för en stund få ge ett av sina barn sin odelade uppmärksamhet. Det brukar vi faktiskt komma hem gladare av, till skillnad från andra äventyr som inte slutat riktigt lika positivt…

 3. Åh! Måste lägga på ett kol och lyssna ikapp nu! Behöver tips. Har samma problem. Och med en humörsvängande fyraåring blir det SJUKT många konflikter och kriser.

  Vi har en projektor i vårt bibliotek/bio. Får ofta sätta barnen där och mysa på plats. Men ja, jag blir rastlös. Försökte oss på längre utflykt till museum i helgen. Väl hemma var alla skitsura och trötta. Kul att vi försökte, liksom…

 4. Jag kan inte hitta Underbar pod på Podcast. Finns den inte där? När jag trycker på din “här”-länk, kommer jag bara till början av samma blogginlägg…

  Mvh!

  1. Hej Marita,

   du ska bara behöva trycka på den gula playknappen här ovanför!
   Alltså den gula lite runda knappen som ligger direkt till höger om den gula fyrkantiga loggan.

   När du klickar på länken “Här” ligger alltid det senaste avsnittet överst, det är bara att scrolla nedåt så ligger alla inlägg om podden på rad och du ska kunna höra alla genom att trycka på programmens gula playknapp. Funkar inte det?

   Undrar samtidigt om du menar att du inte hittar En Underbar Pod i iTunes Podcaster. När jag tittar nu så ligger den där. Om det är detta som du har problem med så måste du kanske bara ladda hem appen Podcaster, det har hjälpt andra lyssnare.

 5. Jag går mycket på bio med barnen. Då kommer vi ut lite och vi gör något som alla tycker är kul. Tror vi ser varenda barnfilm som kommer ut 🙂

 6. Jag är själv på halvtid med mina barn sedan de var noll och två, nu är de fem och sju. Mina bästa fusk: 1. Ipad – finns väldigt bra spel och jag tycker skärmtidsdebatten är lite hysterisk. Mina döttrar tycker det är supermysigt att spela Toca Town ihop efter en intensiv dagisdag. 2. Enkel middag. Smoothies med banan, rått ägg, frysta hallon, havremjölk, kanske lite havregryn är supergott och en gång i veckan kan de lätt få äta det till middag. Eller mackor eller risgrynsgröt. De äter ju ordentligt till lunch. 3. Fick löneförhöjning och efter det har jag anlitat en städhjälp varannan vecka i tre timmar. Det tar spetsen av det värsta stöket och jag gråter nästan av lycka varje gång jag kommer hem och någon faktiskt har städat. 4. Försöker minimera gräl genom att låta saker gå och rucka lite på principerna. Vill de ha konstiga kläder så får de, de får oftast se klart filmen fastän det är läggdags så det blir läggning en halvtimme senare (fast då blir det ingen saga), de måste inte prompt äta upp om de inte gillar maten, osv. Det blir bra ändå och man slipper bråket.

  1. Och bananer! Alltid bananer. Basalt fusk. De ligger på köksbänken så barnen kan ta sig en på morgonen = jag kan sova lite längre, de duger till medhavd lunch så man kan åka iväg till roliga platser lite smidigare, de är bra att ha till hands om någon inte vill ha sin middag men blir hungrig framåt kvällen… och man kan frysa in dem och göra bananchokladglass.

  2. Pernilla – tycker du verkar vara en drottning av fusk som funkar – stort grattis! När jag ser tillbaka på min småbarnstid ser jag att borde fuskat mer. Tagit lite fler genvägar då och då.
   Här i podden pratar Clara och jag om utmattning och att vi fått lära oss att brist på återhämtning är rent hälsofarligt. Förstår att jag hade kunnat återhämta mig mer med fler småpauser när barnen var riktigt små.

 7. Men dina barn vill ju göra samma sak som du: äta kladdkaka och se på serier. Gör det då. Vi får passa oss för att idealisera oss in i omöjliga situationer.

 8. Härligt att BLOK är tillbaka! Skrattade högt åt hennes syrliga kommentarer. Har legat på soffan och lyssnat på er fantastiska podd i lugn och ro. Min son är 12 år och han är på sitt rum med hörlurarna på. Får väl se upp så de inte fastnar där… Tack för skratt! ?

 9. Första poddavsnittet som jag lyssnat på. Har samma problem själv.

  Vi gör så att vi lagar bra mat på fredag och lördagkväll, men vi gör oftast dubbel sats. Då har man lunchen till dagen efter färdiglagad och bara att värma! Då får man loss tid till utflykter etc…

  Tips också att Bertil om något-några år är stor nog att passa Folke korta stunder. En väldig lättnad när man kan sticka ned till affären en kortis och det stora barnet kan passa de små.

  Nyttja barnen till “lekstädning” är också bra! “Uppställning!” Skriker jag. Sen får de stå i givakt, stå på led, marschera genom huset och städa upp saker och utföra små uppdrag. Det blir inte perfekt utfört men min städtid halveras 😉

  1. Haha, ler när jag läser uppställning – givakt!

   För några år sen brukade jag ställa en äggklocka på 15 min och under den tiden fick ett av barnen städa sitt rum allt vad hon orkade på. Ett städrace hon villade. Det som hon inte hann fick vara kvar, men på det här sättet blev ändå en del gjort.

  2. Haha den där givakt har vi kört med ett par år också, barnen älskar det! Men vi kör den till Beyoncés End of Time på starkast volym!

 10. Jag fuskar för jag har bara ett barn… ;o) Vi använder hjul? Cykel, sparkcykel, balanscykel, barnvagn. Snacks, morötter, bakar, bad, bubblor. Pyssel. Vi har övat egen lek i eget rum. Han kan leka själv ganska länge. Typ en förmiddag. Utflykter med saga i bilen och prat för föräldrarna. Undviker att shoppa eller handla med barnet. Vi har skärmtid mellan 16:00-17:30 typ… Barnvänliga museum och restauranger. Lek under förmiddagen och utflykt under eftermiddagen funkar allra bäst. Bjuda hem en annan barnfamilj är bra för att barnet leker men tycker att det kan vara intensivt att bjuda med, vara trevlig o s v…

 11. Arbetar som förskollärare och vi i arbetslaget har diskuterat om att föräldrar ibland har någon tro att man måste göra så himla mycket på helgerna; bio, dans, skidor, skridskor, badhus, lekland mm. Barnen vill oftast bara göra precis det vi vill; slappa & ta det lugnt utan några krav el måsten. Peta naveln & se alldeles för film 🙂 och det är helt okej! De har slitit hela veckan på förskolan och behöver också få varva ner. En sax, limtub, tejp & lite papper så är många barn nöjda med det lilla, det behöver inte vara mer än så! Plus att julklapparna till mor- & farföräldrarna på så sätt redan är kirrade och klara i typ mars 😉

  Mitt tips till helgfusk är att inte tvätta, sånt görs på vardagarna! Äter även matlådor på helgerna för då orkar jag inte göra mat! Och skiner solen och det bara är bråk hemma; ta med din bästis och era barn & gå till skogen! Det finns massor att undersöka för alla åldrar. Gå till en plats där kommunen el någon organisation ansvarar för ved så slipper ni dra med er det!

 12. Jag har en 3-åring hemma som är både intensiv och envis (suprise!) och jag vill gärna “maxa” helger, soliga dagar, eftermiddagarna när jag hämtar henne tidigt från förskolan osv. Det som hjälper mig de dagar där det mest blir bråk, man hinner inte vara ute så länge för att själva påklädningen tar tid och sen blir hon kissnödig och vill inte gå ut igen, när hon äter dåligt så hon inte orkar osv. osv. är något du Clara skrev i din blogg för längesedan. Nämligen att barn och kvalitetstid inte är en ekvation som går ihop. Ur kvantitetstid kommer kvalitetstid. Så jag försöker tänka att även om vissa dagar inte alls blir som jag tänkt mig eller drömt upp i mitt lite orealistiska huvud, så brukar det alltid komma nåt litet guldkorn att ta med sig. Till exempel nej, jag kommer förmodligen inte få sovmorgon på bra länge än, men efter 3 år har jag lärt mig att det är mycket trevligare att gå upp och starta dagen med lite duplo på mattan än att bli sparkad i ryggen av en uttråkad unge som vill gå uuuuuuupp. Av de alternativ som bjuds finns just nu inte frukost på säng med en god bok, och då får jag välja det bästa som finns just nu. Försöker jag tänka medan jag pendlar medan att känna mig som världens bästa mamma och ge mig själv worst mom award. Skönt att höra av Erika att det är som jag trott – att det blir lättare!

  1. Och självklart “fuskar” jag – fast jag tycker väl inte att det är fusk egentligen utan bara lite ess i rockärmen. Till exempel kan att äta en kanelbulle eller digestivekex bli en hel kalasstund om man bjuder in någon mor- eller farförälder (som dessutom leker en stund och avlastar lite, då kan man zona ut en stund utan att det märks). Att rita på en toarulle – superbra pyssel! Och när fantasin riktigt tryter “är” vi roliga djur på snapchat. Min mans knep är att ta med lillan ut i garaget och så grejar han därute med nåt, hon beställer högljudd popmusik och tar på sig hörselskydden, och så poppar dom på därute. Toppen!

 13. Åh vilken intressant fråga! Jag skulle gärna lyssna på podden men jag är mitt i en småbarnshelg och då prioriteras det brutalt bland vad jag ska hinna göra.
  Mitt “fusk” är att vi gör sådant som alla vill men som funkar ihop, vi anpassar liksom aktiviteten istället för att t.ex göra allt barnen vill men själva inte trivas.
  Till exempel brukade jag före barn sova längre och sedan lyssna på reprisen av spanarna och städa köket på lördagsförmiddagar. Exakt så går inte att göra nu men essensen får jag ut ändå – nu lyssnar jag på nerladdad pod på engelska (så sexåringen inte hakar upp sig på vad alla pratar om) och inte hör jag allt men då kan jag sätta den på repeat och inte hinner jag städa så mycket men kanske röja lite medan vi äter? Annorlunda men ändå bra.
  Den andra grejen vi gör är att vi pratar mycket om vad som funkar för oss och vad vi behöver och försöker att inte ta in andras värderingar i det. Barnens pappa har större behov än jag av att vara hemma och ha lugn och ro. Jag har större behov av att komma iväg och göra något. Min aktivitet funkar med barn, bara man bakar in en lekpark eller pokemon go eller ett besök hos någon de gillar. “ska inte hela familjen umgås då?” ska och ska. Detta funkar för oss. Vi har alla kvällar tillsammans hela veckan och på helgen funkar detta bra.
  Men nu är jag så nyfiken på vad ni säger att jag kanske tar er pod på min alldeles egna tid på väg till jobbet… 🙂

 14. Å clara, vad jag verkligen behövde denna text just nu! Är inne i en period då det känns som barnen mest bråkar med varann,och trotsar oss vuxna(4år,3år och 1 år gamla) Är så fruktansvärt trött,då den lilla fortfarande vaknar flera gånger per natt. Och så står jag där,och känner mig så misslyckad! Din blogg brukar jag fly till en stund på kvällen,när alla sover(för en stund) och det verkar alltid som att du och barnen bara har det så himla mysigt,så vill jag också ha det! Att då höra att du har “vardagsproblem” också,känns så himla befriande på något vis.(naturligtvis förstår jag ju att bloggar bara visar upp fragment av någons liv,men att rent få läsa om dom “andra” sidorna är så himla skönt) Kanske tappade tråden lite här,men jag ville iaf säga TACK. Nu ska jag smälta alla semlor jag tryckt i mig idag,innan nattskiftet drar igång på Familjen AB

 15. Mitt fusk är Storytell. Sonen älskar att lyssna på ljudböcker medan han leker själv. Slå på en bok som ni alla vill lyssna på så kan ni pyssla på var för sig men ändå dela på bokupplevelsen. Min 6-åring älskar tex Doktor Proktor, Sune och kusinerna Karlsson. Böcker som även vi vuxna uppskattar.
  Mitt andra fusk är att göra mat kvällen innan så är det bara att ta fram och värma när man blir hungrig så slipper man allt gnäll när blodsockret är nere i tårna och det är en halvtimme kvar på maten.
  Mitt tredje tips är att göra utflykter på barnens vilkor. Vi flyttade nyligen till Skåne och vi vuxna ville ta en tripp till Köpenhamn. Så vi tog tåget över, hyrde varsin cykel och en cykelvagn år sonen och cyklade runt i Köpenhamn och testade alla lekparker som vi hittade. Är den bästa utflykt vi haft! Lillkillen var nöjd för han hade fått testa en massa roliga lekplatser och jag var nöjd för jag hade fått se en stor del av staden 🙂

 16. Hur gör vi? Jadu…ett fusk är att låta barnen sova över hos varandra, det tycker dom är jättemysigt! Eller, lägga ut madrasser under bordet i finrummet å sova där osv! ?
  Sen brukar jag ibland köpa lördagsgodiset och sedan dra direkt till en lekpark, så leker dom där en stund å käkar upp sitt godis på en gång! Annars äter dom det hemma å kollar på Disney.
  Ibland går vi på pizzerian eller köper hem pizza en helgdag, ofta söndag efter möte.
  Nu är snön borta här så vi är ute och spelar boule en del och cyklar!
  Äldsta kan sitta på sitt rum å lyssna på sagor och bygga med typ dominobrickor eller kaplastavar.

 17. Älskar er blogg! Helt fantastisk! Super kul! Heja mera sånt! nDu måste börja med en föresläsningsturne skulle bli succé!

 18. Mitt tips är Storimi. Det är en app med massa barnböcker. Men när man läser spelar appen in. Så himla bra att kunna “spara” en sagostund sådär. Toppen att langa fram när man har en liten som trilskas kring benen och man typ ska laga mat. Använde den också väldigt mycket när vi reste.

  Och fika! Alla blir väl på gott humör av en fika-stund 😉 Mitt smartaste nyttighetsfika är att mixa frysta hallon med youghurt och presentera det till barnen som glass. Går hem varje gång. Plus att det är himla gott!

 19. Nu har jag inga barn men minns väl en massa “fusk” som mina föräldrar gjorde med mig och min syster – lagade mat i så stora mängder som ugnsformen/stekpannan/kastrullen klarade av och frös sen in rester och/eller ät till lunch dagen efter. Ha ett förråd av utflyktsmat hemma: korv med bröd i frysen, oboy i skafferiet och ett paket kex eller kanelbullar kanske. Denna mat äts ENDAST på utflykt (så slipper man tjat om oboy hela tiden) och krisar det så kan man ju alltid ha utflykt ute i en snöhög på gården 😉

 20. Varför ordet “fusk”? Finns det en mall för hur det ska vara, en norm, ett ideal?

  1. Jo i podavsnittet hör du oss prata mer om det.
   Jag tycker att mycket som fungerat utmärkt på småbarn brukar anses som fuskigt. När jag inte kunde amma min första dotter mer än några veckor ansågs mjölkersättning vara fusk och så fortsatte det (napp, titta på tv, ta fram halvfabrikat, köpa leksakerna som barnen helst vill ha, att blunda för att barn gör fel då och då, att låta ett barn få en läsk mitt i veckan ibland, att låta dem sova i din säng osv…. ja du ser flera innovativa fusk som tydligen funkar för podlyssnare här ovanför. Fusk är sådant man gör ibland men inte är så stolt över – men det funkar!

   1. Känner bara att det skapar dåligt samvete och skuld över att det ska ses som fusk hur man löser olika situationer. De flesta förslag som folk ger här handlar ju hur man möter sina barns behov och prioriteringar. Vad är liksom det ofuskiga alternativet till att ta fram madrasser och sova under bordet i vardagsrummet eller göra glass av hallon och fika på det eller hitta på olika sätt för att barnen ska vara motiverade att ta ansvar och plocka tillbaka saker? Det känns som att det strävas efter något ouppnåeligt ideal som ju är det återkommande temat när det handlar om kvinnor och krav i vår tid. ” Så här löser vi/jag det” är en mer passande rubrik (dock kanske inte så lockande att läsa?) på allt det fantastiska och spännande som alla gör för och med sina barn 🙂 Inget mer dåligt samvete alltså, utan var stolt och lita på din känsla och hur du löser olika dilemman i just ditt pussel 🙂

    1. Har du lyssnat på avsnittet? Det borde du nämligen! “Inget mer dåligt samvete alltså, utan var stolt och lita på din känsla och hur du löser olika dilemman i just ditt pussel” det är precis vad avsnittet handlar om 🙂

     1. Varför då kalla det fusk? Det är just den benämningen som blir fel och upprätthåller en kanske förlegad syn på hur det “borde” vara egentligen. Det blir lite mer sensationellt kanske att läsa om att “Clara fuskar” än att “så löser Clara olika dilemman i vardagen” men ordens makt är stor och ibland blir det kontraproduktivt. Följer din blogg och tycker annars att det mesta du gör är fantastiskt att få följa men nu höll jag inte med och ville bara uttrycka min reflektion på ämnet eftersom det finns möjlighet att göra det. Det är utbytet av tankar som är viktigt, det är där vi lär oss något. Jag har lärt mig massor av att läsa om allas olika avväganden och strategier som kan uppstå i ett familjeliv just nu 2017. Är själv förskollärare och jag blir både imponerad av allas tankar och förstår också mer av samtiden genom allas berättelser, av vilket det senare är jätteviktigt för mig! En vardag som säkert många av mina barn på förskolan är en del av här och nu! Allt gott! 🙂

    2. Det här avsnittet utgår precis från det du skriver, att det finns ideal som är omöjliga att nå. Vi har valt att avdramatisera det genom att dela med av egna erfarenheter, så jag tror du och jag tycker ungefär likadant.
     Om språket – jag utgår redan från sådant som inte går att skryta med. Tvärtom. Då tycker jag inte ordet fusk får den effekten. Snarare kan man vrida betydelsen till fint fusk, smart fusk, fusk som funkar bra osv. Lite trotsigt 🙂 Lyssna gärna på programmet så tror jag du kommer höra nyanserna som kanske går förlorade i text. Allt gott du med!

 21. Vilket underbart podavsnitt! Så roligt att ni bjuder på er själva, vi är många som kan relatera till det ni säger. Fiskpinnar i korvbröd ska jag lätt testa!

 22. Minns när maken var bortrest en långhelg och första barnet var någonstans runt 6 månader. Jag åkte på det planerade babysimmet själv men sedan 7 mil hem till min syster och sov över. Det var ju trevligt på alla sätt och hennes stora barn hjälpte till massor, men det kändes lite som att jag fuskade… Helt sjukt, jag vet.
  Bästa tipset är ändå att försöka träffa någon; släkting, granne, dagiskompis. Då får man lite intryck och tiden går snabbare, sedan kanske alla är nöjda med att vara hemma/inne igen. Och väl där får man låta barnen röja runt eller titta på film, så att man själv kan antingen vila, läsa tidningen, laga mat eller blogga! Så det så.

 23. Å det är svårt. Jag försöker stämma av med min man på morgonen vad han resp jag vill med den här helgen, då kan vi jämka så att båda får sitt.

  Vi brukar också känna efter på on-to om vi vill träffa folk. Oftast bjuder vi då in kompisar + barn till oss pga enklast. Kort varsel, lite press på finmat osv. Barnen leker och när de blir trötta en bunke micropopcorn och en film. Vuxna pratar och äter länge.

  Att göra förrätt som blir huvudrätt för barnen är också nice, då får de mat i tid och leker sen och det blir lugnt å pratvänligt vid huvudrätten.

  Badhus är bästa grejen att åka iväg på tillsammans tycker jag. Ingen matsäck, köper i kiosken (och är dietist;), behöver bara slänga ner badkläder å handdukar så är det klart. Ljust, varmt och mysigt. Vi har jämngamla barn och en förälder fixar att passa båda om de är badvana så den andra får simma lite eller bubbla ifred.

  Småsaker hemma: snapchat roar alltid, ljudböcker med. Delar på barnen om man är trött, ett barn är så mkt enklare och roligare när en har låg energi. Jag har också varit utmattad och har sänkt mina prestationskrav på helgen nått enormt, strävar efter att få en stund kreativ tid (men det far du nog på jobbet) och en stund kravfri tid (kan vara vid tvn eller baka ngt själv osv)

  1. Åh Karro,
   jag är tacksam över att du berättar att du handlar i kiosken fast du är dietist. Det är precis sånt andra småbarnsföräldrar behöver höra. Om man alltid ska ha det höga duktighetskravet med hembakt fullkornsbröd och osötad juice med sig blir det färre badstunder. Inte hela världen om barnen äter en korv när de badat som blådårar!

 24. Så skönt att höra att även du har det så här! Det är lätt att tänka att skriken, bråken och det eviga filmtittandet mest är hemma hos oss och en känner sig misslyckad som förälder. Tack för att du delar med dig!

 25. Jag har löst det så att jag helt enkelt följer min sexåring i hans behov under helgen och tar hand om mina när tillfälle ges. Tycker inte alls att det är nåt fel när ensam i mataffären är veckans höjdpunkt, det är ju sjukt skönt att strosa runt i godan ro och det tycker mina vänner med! Behöver jag aktivitet så slappar jag med ungen före lunch och sen lämnar jag honom med någon av mina två partners och drar på utflykt med den andra eller hittar på nåt med en kompis. Om jag är själv är det ju däremot bara att gilla läget och det är ju plågsamt ibland helt klart XD

 26. Hej Clara!
  Ville bara berätta en grej som verkligen har hjälpt mig. Jag har inga barn, men dock en pojkvän som jag bor med (jag förstår att jag inte spelar i samma liga men det finns ändå saker att bli “lite” irriterad/sur/stressad/dum/you name it på) Såhär. Min kille är bäst på att laga mat och diska. Han pluggar hemifrån och jag har en timmes pendling till och från mitt plugg. Så det blir ju naturligt att han fixar maten. Och tvättar. Och sen är jag helt slut när jag kommer hem och så slutar det med att han diskar också. Allt detta är ju jätteskönt för mig. Blir bortskämd och ompysslad. Problemet blir bara att jag hamnade i underläge och skulle va så jävla tacksam hela tiden. Kände skuld = Blev sur. Och så blev han sur för han gör ju allt! Och då blev jag ännu surare. Och så vidare. Och så vidare. Du fattar.
  Nu har vi börjat med en sak som baskemej har REVOLUTIONERAT våra liv! Mat- och städveckor. En lagar mat (fast en har längre dagar) och en håller undan och diskar. Det låter kanske fånigt men detta har verkligen gjort mitt liv sååå mycket mindre surt. Vi delar lika nu. Ingen är i underläge. Båda gör samma.

  Jag måste iofs laga mat efter en lång skoldag, men det är INGENTING jämfört med att vara sur och irriterad och besviken och ledsen mest jämt. Så himla bra har den här grejen varit för mig.

  Som du berättade i podden med era morgnar. Att du får sovmorgon och sen ligger du i underläge. Kanske ni kunde köra morgonansvar varannan helg? Så kan man verkligen njuta av den där lediga utan att känna sig i underläge?

  Stor kram! Och tack för podden, älskar er <3

 27. Jag har tre små barn och är trött i kroppen av min ms, så jag vet allt om hur man fuskar sig till ett härligare liv! På helgen serverar jag bara lagad mat en gång om dagen, till det andra målet blir det mackor och yoghurt. Jag har en del av barnens leksaker i källaren så när alla blir uttråkade går vi ner där och leker med bortglömda klossar och bilbanor. Ibland fikar vi på en filt framför öppna spisen eller uppe i barnkammaren – en sådan ofantlig humörhöjare att det är värt allt besvär. I trädgården har jag en hopfällbar solstol som jag tar fram och sitter i bredvid lekstugan och låter mig passas upp och bli bjuden på gegga och snödroppar och andra konstiga rätter. Efter lunch har barnen sin skärmtid och tittar på tv eller spelar, då passar jag alltid på att läsa eller att vila. Jag städar eller diskar aldrig när barnen är upptagna med skärmar, dels är den tiden vikt till återhämtning och dels vill jag inte att de ska tro att huset städar sig självt – mycket bättre om de får vara med. Innan skärmtiden sätter igång måste barnen plocka undan lite leksaker. Vi har staket runt hela trädgården så jag behöver inte springa efter barnen hela tiden för att se var de är. Vi har barnböcker lite här och där så om det blir trött och bråkig stämning kan vi alltid läsa en stund. Hjälper inget annat så kollar vi på musikvideor på youtube en stund så att barnen kan hoppa och dansa.

  1. Vilka bra tips! Och vilken bra rutin att plocka undan innan skärmtid! Jag gissar att det gör det lättare för dig att vila? Det skulle det göra för mig i alla fall. Ska jobba mer med det! 🙂

 28. Jättebra! Tack både Clara och Erica!

  Jag ska leta fram sonens hörlurar, det finns ju såna med begränsad volym. Bra det, min pojk skulle inte kunna låta bli att höja annars.

  Kram på er!

 29. Min son 4,5 år har ett stort aktiveringsbehov. Nyckeln för oss är att komma UT på förmiddagen. Om vi är hemma längre än till 10:30 på förmiddagen på helgen så blir han sjukt jobbig, bryter typ ihop av minsta grej. Vi drar alltså alltid ut. Har turen att ha många av hans kompisar i närheten så det är alltid ngn som kan leka ute även med kort varsel. Väldigt ofta grillar vi korv i en park i närheten med en eller flera familjer, även vintertid. Ett annat alternativ är att åka till badhus, då turas jag och mannen om att leka med sonen och den andra kan motionssimma eller basta. Om sonen väl har blivit aktiverad på förmiddagen så är han sedan iaf hyfsat lugn och nöjd på eftermiddagen.

 30. En grej som jag tänker på som gör det här med helgerna svårt (och som du nämnde i förbigående i podden Clara) är att man inte VILL planera. När helgen kommer vill jag: slappa, vara ute, träffa vänner. Men jag vill att allt detta ska hända spontant, precis när jag vill det och utan någon som helst anpassning. Det innebär att partnern vill något annat, att 2,5-åringen blir sur och att vännerna är upptagna. När vi kommer ihåg så brukar vi på fredagen fråga varandra (de vuxna alltså) vad vi vill göra, vad vi vill ha ut av helgen. På det svarar vi var för sig (han: ingenting och spela dataspel, jag: utomhusutflykt och vänner). Sedan säger vi vad vi behöver göra, och på det finns det ett gemensamt svar (ofta handla och städa). Då vet vi vad vi vill få till. Sedan kompromissar vi och gör upp en liten plan. Det här lyckas vi bara med ibland, men när man är slut och sur och bitter över att de tre senaste helgerna bara blev skit, så kan man göra det här och det brukar sluta mycket bättre.

 31. Jag älskade det här avsnittet! Och det när Clara kommer ut som karltokig! 😀 känner igen mig i båda 🙂 Tycker podden bara blir bättre och det bättre! Det hörs att ni har roligt när ni spelar in. Kram

 32. Jag är så nyfiken på Erica! Vad gör hon när hon inte podcaster med dig? Vad har hon gjort för att repa sig från utmattning (förutom att göra piruetter på gatan)? Varför missar hon tåget jämt? Kan inte ett avsnitt handla om henne och du har hörlurarna och mikrofonen?

 33. Tack för avsnittet! Gillar din blogg men har alltid blivit lite stressad av dina “perfekta” helger, tack för att du bjussar på din berättelse som jag verkligen känner igen mig i!! Är också värdelös på att planera in aktiviteter och så står vi där på lördagen irriterade och utan mål. Värst är när vädret inte är med, annars är faktiskt ett enkelt tips att typ ta med en termos gröt och ta en skogspromenad och käka ute, uppskattas av barnen och så känns det mycket mer ok att bara dega resten av dagen. Bjud med några vänner med barn och bara häng en dag, utan pretentioner också bra tips. Och ge varrandra en egen stund varje helg om så bara en promenad eller egen stund på Ica.

 34. Tack såå mycket för det här avsnittet. Jag är föräldraledig och tycker helgerna är hemska om något inte händer. Jag vill inte ha en hemmaslapparhelger för det påminner för mycket om veckan. Min sambo som jobbar vill gärna vara hemma och vila upp sig och sova länge på morgonen. Det spelar ingen roll om han går upp med barnen på morgonen för om han inte studsar upp och tar hand om den direkt så vaknar jag och kan inte somna om sä jag är redan sur.

  Min sambo är bra på “play and walk away”. Han sätter igång en lek och är med i några minuter och sedan brukar barnen leka bra en stund själva.

  Något som jag märkt hjälpt är att jag och barnen mött upp min sambo på fredag eftermiddag efter jobbet och gjort något tillsammans så har inte lördagen och söndagen kännts lika jobbiga för mig. Kanske du skulle kunna sitta och jobba på något fik varje fredag för att bryta av att vara hemma hela veckan lång.

 35. Vilket härligt ämne! Vi har tre barn under 5år och på helgerna brukar vi göra en rolig grej typ bio, lek med kompis eller något och sen nästa dag storhandling. Jag tycker lustigt nog att det är trevligt att handla med hela familjen, barnen gillar att hjälpa till och så kan vi köpa något gott att äta i bilen på vägen hem. Jag försöker släppa tanken på att allt ska flyta på utan kaos, för det kommer aldrig att hända, vissa dagar är Skit och vissa är helt fantastiska, alla har sina viljor och känslor o sånt hör livet till och sedan jag började tänka så har känslan av misslyckade helger försvunnit.

 36. Eran pod är såå underbar! Lyssnar varje fredag på väg hem från jobbet, bästa sättet att starta helgen på! Så fina tips i veckans avsnitt, med kärlek och respekt för barnen- det finaste vi har! Och så blev jag ju så full i skratt för… Jag har heller aldrig ätit kebab en endaste gång under mitt 28 åriga liv!??

 37. Apropå fiskpinnar: hade en bekant för många år sen som brukade rosta dem i brödrosten när han var panikhungrig 😉 tror faktiskt det blir ok resultat. Kanske dessutom lättare med mindre disk?! (Så länge det inte ramlar ner eller bränner fast såklart…)

  För övrigt var ni inne på samma tema för nån månad sen… var det så att ni gjorde dammsugare/punschrullar kanske? Ni pratade om att man kan köpa ett färdigt färgat tårtlock av marsipan för att underlätta. Jag tror att du Clara sa nåt i stil med att “ibland har jag så höga krav så det slutar med att det inte blir nånting av nånting” (ungefär). Det har jag också tänkt mycket på. Med första barnet hade jag en extrem ambitionsnivå med vad som fick ätas och inte, problemet var bara att tillslut blev jag så genomtrött att jag inte orkade laga mat överhuvudtaget. Borde nog satsat på fler genvägar då och lagt energin på annat! Nu har jag mer energi och det är roligt att laga mat igen. Men i perioder när det inte är det… så kan det hjälpa att fuska lite tex med Keldas soppor (blanda i en burk vita bönor eller nåt i texmex eller tomatsoppan), det blir ju faktiskt en riktig måltid även om det är halvfabrikat. Och näringsmässigt definitivt bättre än att äta chips och kex som jag lätt kan komma till om jag “deppar ihop” och tappar orken!

  1. Vilken uppmärksam lyssnare du är! Kul. Hade själv glömt tårtlocket, men du har helt rätt. Fiskpinnar i brödrost funkar, jag testade i vår gamla brödrost. Tyvärr föll en bit av så det doftade fiskpinne några gånger för mycket när vi rostade sen 🙂

 38. Åååå, alla dessa LJUVLIGA tips!!! Ska läsa detta inlägg många ggr och pränta in i kroppen! Hurra. Tack alla ni & tack skönaste Clara & Erica!

 39. Mina bästa tips:

  Slipp dammsugningen tack vare Robotdammsugare – bästa köpet på länge!
  Matkasse med matvaror hemlevererade till dörren – slipp all tid till att åka och handla samt titta hemma i lugn och ro vad du verkligen behöver, vilket sparar pengar och det blir mer rätt ?

  Dessa två saker ger absolut mer tid och ork till roligare saker. Torktumlare är himla tacksamt också och att eventuellt bestämma EN städdag i veckan där man anstränger sig lite och piffar lite hemma, lämpligtvis en torsdag så att det ser hyfsat ut inför helgen. Håller också med andra kommentarer om att försöka hinna med tvätten under vardagar för att slippa sånt tråk på helgen.

  Och till sist är trolldeg en himla billig och rolig leksak för barnen att sysselsätta sig med i nästan alla åldrar ☺️

 40. Hej!
  Vilket otroligt bra avsnitt. Har lyssnat i omgångar. Lyssnade framför allt på detta med tonåringar. Har/haft fyra tonåringar. Jobbar med tonåringar (lärare) och känner precis som ni skriver att tonåringar ofta får en stämpel som inte alltid stämmer. Oftast inte. De tonåringar jag träffar har oftast många kloka och bra tankar, som det verkligen är en förmån att få träffa.
  Jag har också varit utmattad som du pratade om, det är inte alltid så att även det som är roligt och tillför energi är bra. Jag hann tyvärr gå väldigt långt innan jag förstod vad som hänt, kunde bara inte gå upp ur sängen en dag. Hur kunde jag gå in i väggen har aldrig riktigt accepterat det. Jag som gjorde så mycket jag tyckte var roligt. Men mycket. Då sa läkaren “det finns de som har så roligt på väg in i väggen att de inte märker vad som är påväg att hända, det är också oftast de som går hårdast in i väggen. För de har så roligt så de ser inte alla varningstecken”.

 41. Har inte barn själv men Fattiga riddare och även toasts (helst såna man gör i mackjärn) är både gott, enkelt och snabblagat. Båda går att variera mycket; den första med olika bröd (nyttigt bröd kan jämna ut att man har på sylt/grädde/glass/kanel.)
  Toasts kan man servera som de är eller doppa lite i yoghurt eller servera med sallat.

  Clara, försök sänka de höga kraven du ställer på dig själv! Lyssna på Erica, hon verkar klok. Kram.

 42. Mina barn är lite större 5 och 8 år så vi börjar morgonen med sovmorgon för oss vuxna när barnen tittar på film och äter varsin banan. Vid 9-tiden går vi upp och då tar vi lång frukost tillsammans alla fyra vi riktigt bullar upp med helgfrukostgrejer som vi inte äter på vardagar och frukosten avslutas ofta med någonting sött vid 12-snåret. Då klär vi på oss och går ut på tomten, till närmsta lekpark eller till naturreservatet som ligger fem minuter hemifrån. Där leker och promenerar vi i ca två timmar för att sedan gå hem igen. Väl hemma blir det enkel lunch ofta korv med bröd och valfria aktiviteter. Vid det här laget tycker vi alla att vi var så duktiga så nu är vi värda att vila, bygga lego och titta på film tillsammans. På kvällen äter vi middag oftast en rätt alla gillar (barnmat) innan vi läser för varsitt barn uppkrupna i sängarna. För 8-åringen läser vi just nu Harry Potter och det är ju så spännande både för oss vuxna och honom. Kl 20 somnar barnen och vi vuxna tittar på serier.
  För tre år sedan gick jag in i den berömda väggen och efter det har jag inte orkat så mycket på helgerna framför allt eftersom jag har ett socialt jobb där jag hela tiden möter människor. Så på lördagen vill jag ofta ha en paus men det jag märkt är att det gäller att gå in i helgen med rätt förväntningar. På fredagar brukar jag därför ta en fredagsfika på vårt lokala café själv med ett magasin eller en bok och bara vara summera veckan och göra en lista inför kommande vecka både privat och på jobbet. På söndagarna turas vi om att gå varsin långpromenad innan frukost sambon och jag och den tiden själv brukar ge en bra start på dagen även om jag alltid söndag eftermiddag är lite söndagsdeppig. Söndagarna ser ofta ut som lördagarna annars förutom att vi brukar ta en fika hemma eller hos någon nära familj/släkt bäst är att hälsa på mormor/morfar eller moster. Där blir det lek ett par timmar sedan känner vi oss sådär nöjda igen.