• Inlägget är ett samarbete med RFSUs Barnvagnsmarsch •

Marsch för mammor

En av de vanligaste dödsorsakerna för tonårstjejer är graviditeter. Varannan minut dör en kvinna i världen på grund av att hon blivit gravid. I Sierra Leone är risken 1 på 17 att dö vid en förlossning.

Kvinnor i fattigare länder har ofta lite eller ingen makt över sin kropp. Oftast saknas tillgång till preventivmedel och sexualkunskap.

När jag besökte Kenya i april hälsade jag på en förlossningsklinik i norra delen av landet. Avstånden i provinsen är enorma och här finns bara ett litet enkelt sjukhus som ska hjälpa en befolkning på mer än 1,6 miljoner människor. Och det finns inte en enda gynekolog. Det är förfärligt – men långt ifrån unikt. Som alltid slår fattigdom hårdast mot kvinnor och barn.

När jag födde Bertil fick jag en kraftig blödning, som dock åtgärdades ganska enkelt med en tamponad och kompression som stillade blodflödet. Hade jag istället fött barn på den Kenyanska landsbygden hade jag dött.

På kliniken var de stolta över att ha börjat med just den metoden. Men problemet är att de flesta kvinnor aldrig tar sig till kliniken. Jag träffade mammor som fött under ett träd eller ensamma i en hydda. Kvinnor utan tillgång till varken preventivmedel och sexualupplysning. Kvinnor som inte kunnat sköta sin hygien första tiden efter förlossningen och som inte besökt läkaren en enda gång under graviditeten. Kvinnornas utsatthet är fruktansvärd.

Världen över behövs bättre förlossningsvård, fler utbildade barnmorskor, preventivmedel och sexualupplysning. Att bära och föda barn måste uppvärderas och kvinnor måste skyddas. Inte ens i ett rikt och välutvecklat land som Sverige är kvinnor och barnafödande prioriterat. BBn läggs ner, man startar kurser i bilförlossningar och födande kvinnor i storstäderna får köra runt mellan sjukhus i jakt på en säng för att krysta. Det är ovärdigt.

För åttonde året i rad anordnar RFSU Barnvagnsmarchen för att belysa problemet med mödradödligheten i världen. I år går marschen nu på lördagen den 11/3  – samma vecka som den internationella kvinnodagen. Det är väldigt passande. För det samhälle som inte kan garantera säkra förlossningar och graviditeter är ett kvinnofientligt samhälle.  Ingen ska behöva ge sitt liv för att skapa liv.

Jag tycker att du ska gå med i marschen om du har möjlighet. Här kan du läsa mer om vilka orter marschen arrangeras på och anmäla ifall du vill gå med eller ordna en egen marsch.

Fotograf Dan Lepp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Marsch för mammor”

 1. För att inte tala om möjligheten till säkra aborter! Illegala aborter står för en ansenlig mängd av mödradödligheten, men abort är fortfarande så internationellt kontroversiellt att det sällan tas upp.

  Fint att du belyser mödradödlighetsämnet! 🙂

  1. Eller hur! Och tillgång till gäkra aborter är ju också en av de grejer som demosteras för vid RFSU:s barnvagnsmasch 🙂

   Extremt viktigt fråga, håller med dig om att det är dumt att det kan vara kontorversiellt i vid välgörenhet. Skulle gärna vilja stötta det ändamålet specifikt just därför.

 2. Sa viktigt ämne! Jag har tva barn. Vid första förlossningen hade bade barnet och jag kunnat fa svara skador eller ha misst livet. Vid den andra förlossningen fick jag ocksa en svar blödning. Bade gangerna gick det ända bra för att den rätta varden fanns. Det blev aldrig farligt, men det hade definitivt blivit det om vi inte haft tillgang till rätt vard. Jag tänker pa det väldigt ofta och är evigt tacksam!

 3. Jag har tänkt samma tankar som du de senaste veckorna. Mitt första barnbarn kom till världen i samband med komplikationer, och hade min dotter varit en annan ung kvinna i ett annat land så… 🙁 Samtidigt oroar jag mej lite för hur vår fina svenska sjukvård faktiskt håller på att förfalla nu. Bara det där med nerlagt BB i Sollefteå tex! Men än värre: hur mängden antibiotikaresistenta bakterier ökar på vårdavdelningar landet runt, samtidigt som personalen i allt större utsträckning utgörs av inhyrd arbetskraft som har iallafall sämre koll på rutiner mm än vad vanlig fast personal skulle ha. Det ena kommer att leda till det andra i en förmodligen mycket negativ utveckling…

 4. Ja, kom och gå barnvagnsmarschen med oss! Som gammal RFSU-are känns det rolig att alla kan anordna den och jag och vän har den i Kalmar imorgon och hoppas att många dyker upp! Så klart både med och utan barnvagn 🙂 Efter att ha fött ett eget barn känns det plötsligt som en betydligt viktigare fråga…