Äta med händerna

När jag ska fjäska för mina barn gör jag plättar med sylt till middag. Så himla gott och enkelt!

Folke kör förresten piratstilen för jämnan. Och kolla vilken gullig tröja han fått från Sture&Lisa med Stina Wirséns rara figurer på. Ett trevligt pressutskick!

A nom nom nom.

Hemma hos oss äter vi plättar med händerna. Gissar att det får alla tanter och gubbar som skrev arga mail efter den här krönikan att skita i byxan av indignation.

Hemma får vi äta med händerna. Men inte på förskolan konstaterade Bertil. Ja, precis. Olika regler gäller på olika ställen. Konsekvens är så jäkla överskattat i barnuppfostran. Och båda barnen kan äta fint med bestick ska också kan tilläggas. Tycker bara att plättar smakar så mycket bättre när man får rulla ihop dem med fingrarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Äta med händerna”

 1. ja, hurra. I’m with you. Konsekvens är sjukt överskattat.

  Kanske off topic – men det finns många föräldrar där ute som verkligen kämpar med föräldraskapet, slår knut på sig själva och sätter sig med huvudet i händerna och tokgråter om kvällarna då barnet “äntligen” somnat. Omvärlden tittar på en som världens loser och undrar varför man lite bara kan lära sitt barn “handling och konsekvens”
  Ibland behöver man hjälp, förståelse, tips och stöd. Jag läser två sjukt bra böcker av Bo Hejlskov nu som verkligen ger mig nya friska ögon och konkreta tips i mitt föräldraskap. Vi lever med adhd och add i vår familj och det är ofta otroligt ensamt och skuldbelagt. Så – Bo’s böcker är ett väldigt bra tips för föräldrar som lever med liknande funktionsnedsättningar hemma. kram till alla superföräldrar där ute som gör så gott de kan. Kristin

  1. Tycker att det är så hemskt att folk är så snara att döma andra familjer och hur de gör. Trots att de inte vet någonting om familjen i fråga och omöjligt kan ha ens en liten aning om hur vardagslivet och kampen kan se ut där hemma. En bra tumregel i barnuppfostran kan vara att tro gott om andra föräldrar och att de gör sitt bästa. Kram på dig

  2. Bo Hejlskov är toppen. Jobbar själv med funtionsvariationer och han har gjort mycket för att få ett annat tänkande kring dessa personer. Har en tonåring med diagnos inom ast. Vi körde lite sonrise inspirerat när han var liten(många tankar i linje med Hejlskovs).
   Föräldrar gör så gott de kan.
   Barn gör alltid så gott de kan efter sina förutsättningar.

 2. Plättar äts självklart med händerna. Och så mycket strösocker att det knastrar mellan tänderna.

 3. Konsekvens är överskattat, precis som att “ska inte löna sig att tjata minsann”. Hemma hos oss lönar det sig att tjata. Ibland. Precis som det gör för oss vuxna om det är nåt vi vill/behöver ha. Utrusta för livet kallas det. Det är inte jätteofta nån svänger förbi m en belöning till mig bara för jag varit snäll. Just sayin’. ? Låt de skita ner sig!

  1. Verkligen! Tycker absolut att det ska löna sig att tjata ibland. Man måste ju få lära sig att när man verkligen verkligen verkligen vill ha något – då kan man få det. Ibland. Fortsätt kämpa och tjata liksom. Det kanske är precis den egenskapen som gör att man kan tjata sig till sitt första jobb, eller en bättre deal när man köper något

 4. Fniss, är hemma på lunch och läser blogg och äter kycklingklubba med händerna! 🙂 Två saker som gör mat godare är att äta med händerna och att tillaga och äta mat utomhus. Det kanske finns en anledning till att plockmat och “finger-food” är populärt. Barn är bättre än vi tror på att hålla reda på i vilka sammanhang olika regler gäller.

 5. Älskar hur du nagelfar de vanliga klyschorna om barnuppfostran och barndom. Har lätt allergi mot all selintranmässig kritik a v “dagens föräldrar”.

 6. Jag har upptäckt att olika regler på samma ställe också funkar, att de kan anpassas efter situationen
  Barn är så himla smarta!

 7. Vem bryr sig hur ni äter era plättar och varför ska någon bli upprörd att ni äter dem med händerna? Underbart att barnen gillar sina plättar och blir mätta och nöjda. I många länder äter man all mat med högerhanden och det är inget konstigt med det. Dina barn vet tydligen var man inte kan äta plättar med händerna. Det finns nog ingen förälder som är helt konsekvent i sin barnuppfostran. Då skulle dagarna bestå av en massa tjafs om vem som har rätt och vem orkar. Vissa regler anser jag måste finnas och följas annars blir det jobbigt för alla i familjen. Ett kärleksfullt hem är viktigt där barnen blir sedda och lyssnade till.
  Kram till alla föräldrar!

 8. Jag gillar verkligen din inställning till barnuppfostran, och att man ska utgå från att alla föräldrar gör sitt bästa! Jag har dock inte barn än, men jag kopplar ofta ihop bemötandet som småbarnsföräldrar får med hur jag ibland blir bemött när jag är ute med min hund. Tydligen är alla som inte har hund experter på hur man ska handskas med hundar… Konstigt det där, om man frågar mig.
  Sen blev jag så glad av att du skriver plättar och menar verkligen plättar! Jag har snart bott ett år i Piteå och blir hela tiden “rättad” av dem när jag säger att det ska bli pannkakor till middag, och menar de där stora som man gör en åt gången i pannan. För enligt pitebor så heter det plättar, något de inte låter mig glömma, så det är ett gissel för mig att hela tiden behöva kalla det för fel sak. För plättar är ju små, det vet ju alla! Eller…ja, alla söderut i alla fall.
  Tack för ett härligt blogginlägg Clara!

 9. Jag gillar vekligen detta inlägg men framförallt det som handlade om att det är ok att ändra sig. Håller sällan med dig i krönikorna men du ger ett sympatiskt intryck i podden så jag tvingas ändra mig i fråga om dig.

 10. Jag vet inte, varför någon utomstående skulle bry sig om, hur ni kladdar med maten hemma och när ni umgås med dem, som har samma inställning. Viktigast är väl, att man sedan i andra situationer också visar andra respekt genom vanligt hyfs.

 11. Visst ska vi äta med händerna! I västvärlden hittar vi på onaturliga vanor för att vi ska verka vara så civiliserade men ofta går vi ifrån sunt och naturligt. Sök “why eat with our hands” så kommer det upp länkar på information om varför det kan vara mer hälsosamt att göra som delar av befolkningen fortfarande gör.