Vi Ă€r mĂ„nga som drömmer om ett mer jordnĂ€ra liv – att fĂ„ arbeta med kroppen och Ă€ta det vi sjĂ€lva odlat. För fyra Ă„r sedan gjorde vi slag i saken och startade vĂ„rt eget jordbruk – med mĂ„let att bli mer sjĂ€lvförsörjande bĂ„de pĂ„ kött och grönsaker. Under dessa fyra Ă„r har vi gjort mĂ„nga tuffa erfarenheter – som att kĂ„lfjĂ€rilar kan förstöra hela skörden pĂ„ en dag och att  nattfrosten i juni Ă€r lömsk och oberĂ€knelig. Men ocksĂ„ att barnen gĂ€rna Ă€ter de grönsaker de sjĂ€lva har odlat och att en solmogen tomat direkt frĂ„n plantan smakar bĂ€ttre Ă€n nĂ„got annat jag smakat.

PĂ„ begĂ€ran av lĂ€sare kommer hĂ€r mina bĂ€sta rĂ„d till dig som vill komma igĂ„ng och odla mer för husbehov

1. Hur mycket mark ska du odla? Enligt en utrĂ€kning i odlingsboken RĂ€tt ur jorden kan man rĂ€kna med att en familj pĂ„ fyra personer kan bli sjĂ€lvförsörjande pĂ„ grönsaker om de har 500 kvm mark att odla pĂ„. DĂ„ ska man veta att en genomsnittlig svensk villatomt Ă€r pĂ„ hela 1900 kvm. Har du inte egen mark gĂ„r det kanske att gĂ„ samman med en annan familj? DĂ„ kan man dessutom hjĂ€lpas Ă„t att sköta odlingarna. Ett vĂ€xthus Ă€r absolut inte nödvĂ€ndigt – men med hjĂ€lp av det kan du förlĂ€nga odlingssĂ€songen och öka avkastningen.

2. Bygg upp det stegvis. Börja odlandet i lagom skala – ta dig inte vatten över huvudet. VĂ€lj ett par sorter med omsorg och lĂ€r dig först att sköta dem. Och kom ihĂ„g att ingenting blir bĂ€ttre Ă€n jorden du odlar i. JordförbĂ€ttra genom att tillsĂ€tta kompostmaterial och gödsel – det Ă€r grönsakernas mat! Att bygga upp en riktigt bra odlingsmark kan ta flera Ă„r. Det bĂ€sta Ă€r om du kan fĂ„ tag i gödsel frĂ„n nĂ„gon nĂ€rbelĂ€gen bonde, ridskola eller exempelvis ta rĂ€tt pĂ„ grĂ€sklipp frĂ„n grannars grĂ€smattor.

Hitta ocksĂ„ mentorer inom odling  -och sammanhang med mĂ€nniskor som sjĂ€lva odlar. Att kunna dela motgĂ„ngar, fĂ„ ett gott rĂ„d eller ta hjĂ€lp av varandra rent praktiskt gör det sĂ„ mycket roligare att arbeta! I vĂ„rt fall Ă€r en del av framgĂ„ngen att vi gĂ„tt ihop tvĂ„ familjer och hjĂ€lpts Ă„t att bygga upp Marstorps Mat.

3. Äta fĂ€rskt eller förvara? Fundera pĂ„ om du vill Ă€ta allting fĂ€rskt i sĂ€song eller om du vill kunna vinterförvara dina grönsaker? Det krĂ€ver visserligen mer utrymme, men Ă€r helt nödvĂ€ndigt om du vill vara sjĂ€lvförsörjande Ă€ven vintertid. GrönkĂ„l och spenat kan frysas in – men rotsaker vill förvaras frostfritt i en lagom fuktig miljö.

I princip alla grönsaker blir bara godare av att man mjölksyrar dem, vilket förlĂ€nger hĂ„llbarheten med flera mĂ„nader. Vi har ingen riktig jordkĂ€llare till vĂ„ra grönsaker, utan har byggt en isolerad skrubb under vĂ„r kĂ€llartrappa. En ventil Ă€r monterad i yttervĂ€ggen för att slĂ€ppa in kyla i skrubben och de isolerade vĂ€ggarna ser till att den stannar kvar dĂ€r. Det ska vara svalt dĂ€r maten förvaras – men den fĂ„r inte frysa.

4. VĂ€lj vilka grönsaker du ska odla. HĂ€r Ă€r sju lĂ€ttodlade, favoritgrönsaker som kan vara bra att börja med.

 • Morötter i alla fĂ€rger. Till vinterlagring, sallader och frĂ€scha juicer. Barnen Ă€lskar dem
 • Mangold. VĂ€xer snabbt och ger stor skörd. Kan anvĂ€ndas pĂ„ samma sĂ€tt som spenat och kan med fördel frysas.
 • Potatisen du odlat sjĂ€lv övertrĂ€ffar köpespotatisen. Min favoritsort Ă€r Asterix som har rött skal och fast gult kött som klarar vinterförvaring utmĂ€rkt.
 • Sallad av alla sorter Ă€r hĂ€rligt att ha under sommaren och vĂ€ljer du att odla vintersallat, grönkĂ„l  kan du skörda Ă€nda tills snön faller.
 • SockerĂ€rtor. Ger stor skörd för lite instats och som en bonus Ă€lskar barnen dem!
 • Lök av alla sorter. Vitlök ger skörd Ă„ret efter du planterat dem medan gullök och rödlök kommer samma höst
 • Squashplantor krĂ€ver mycket nĂ€ring men ger i regel stor skörd och mĂ„nga frukter

Fem av mina favoritböcker om att odla för husbehov.

 • SjĂ€lvhushĂ„llning pĂ„ Djupdal av Gustav och Marie Mandelmann
 • Odla dina egna grönsaker av Åke Truedsson
 • SjĂ€lvhushĂ„llning i praktiken av Maria ÖsterĂ„ker
 • RĂ€tt ur Jorden av Bella Linde och Lena Granefeldt
 • SjĂ€lvhushĂ„llning : en handbok för realister och drömmare av John Seymoure

Heja rotfrukten!

Är du huslig eller hipster?

(fotot pÄ mig och Jakob har jag lÄnat frÄn GranngÄrdens tidning Grannliv dÀr vi medverkade i höstas)