Att odla för självförsörjning

Vi är många som drömmer om ett mer jordnära liv – att få arbeta med kroppen och äta det vi själva odlat. För fyra år sedan gjorde vi slag i saken och startade vårt eget jordbruk – med målet att bli mer självförsörjande både på kött och grönsaker. Under dessa fyra år har vi gjort många tuffa erfarenheter – som att kålfjärilar kan förstöra hela skörden på en dag och att  nattfrosten i juni är lömsk och oberäknelig. Men också att barnen gärna äter de grönsaker de själva har odlat och att en solmogen tomat direkt från plantan smakar bättre än något annat jag smakat.

På begäran av läsare kommer här mina bästa råd till dig som vill komma igång och odla mer för husbehov

1. Hur mycket mark ska du odla? Enligt en uträkning i odlingsboken Rätt ur jorden kan man räkna med att en familj på fyra personer kan bli självförsörjande på grönsaker om de har 500 kvm mark att odla på. Då ska man veta att en genomsnittlig svensk villatomt är på hela 1900 kvm. Har du inte egen mark går det kanske att gå samman med en annan familj? Då kan man dessutom hjälpas åt att sköta odlingarna. Ett växthus är absolut inte nödvändigt – men med hjälp av det kan du förlänga odlingssäsongen och öka avkastningen.

2. Bygg upp det stegvis. Börja odlandet i lagom skala – ta dig inte vatten över huvudet. Välj ett par sorter med omsorg och lär dig först att sköta dem. Och kom ihåg att ingenting blir bättre än jorden du odlar i. Jordförbättra genom att tillsätta kompostmaterial och gödsel – det är grönsakernas mat! Att bygga upp en riktigt bra odlingsmark kan ta flera år. Det bästa är om du kan få tag i gödsel från någon närbelägen bonde, ridskola eller exempelvis ta rätt på gräsklipp från grannars gräsmattor.

Hitta också mentorer inom odling  -och sammanhang med människor som själva odlar. Att kunna dela motgångar, få ett gott råd eller ta hjälp av varandra rent praktiskt gör det så mycket roligare att arbeta! I vårt fall är en del av framgången att vi gått ihop två familjer och hjälpts åt att bygga upp Marstorps Mat.

3. Äta färskt eller förvara? Fundera på om du vill äta allting färskt i säsong eller om du vill kunna vinterförvara dina grönsaker? Det kräver visserligen mer utrymme, men är helt nödvändigt om du vill vara självförsörjande även vintertid. Grönkål och spenat kan frysas in – men rotsaker vill förvaras frostfritt i en lagom fuktig miljö.

I princip alla grönsaker blir bara godare av att man mjölksyrar dem, vilket förlänger hållbarheten med flera månader. Vi har ingen riktig jordkällare till våra grönsaker, utan har byggt en isolerad skrubb under vår källartrappa. En ventil är monterad i ytterväggen för att släppa in kyla i skrubben och de isolerade väggarna ser till att den stannar kvar där. Det ska vara svalt där maten förvaras – men den får inte frysa.

4. Välj vilka grönsaker du ska odla. Här är sju lättodlade, favoritgrönsaker som kan vara bra att börja med.

 • Morötter i alla färger. Till vinterlagring, sallader och fräscha juicer. Barnen älskar dem
 • Mangold. Växer snabbt och ger stor skörd. Kan användas på samma sätt som spenat och kan med fördel frysas.
 • Potatisen du odlat själv överträffar köpespotatisen. Min favoritsort är Asterix som har rött skal och fast gult kött som klarar vinterförvaring utmärkt.
 • Sallad av alla sorter är härligt att ha under sommaren och väljer du att odla vintersallat, grönkål  kan du skörda ända tills snön faller.
 • Sockerärtor. Ger stor skörd för lite instats och som en bonus älskar barnen dem!
 • Lök av alla sorter. Vitlök ger skörd året efter du planterat dem medan gullök och rödlök kommer samma höst
 • Squashplantor kräver mycket näring men ger i regel stor skörd och många frukter

Fem av mina favoritböcker om att odla för husbehov.

 • Självhushållning på Djupdal av Gustav och Marie Mandelmann
 • Odla dina egna grönsaker av Åke Truedsson
 • Självhushållning i praktiken av Maria Österåker
 • Rätt ur Jorden av Bella Linde och Lena Granefeldt
 • Självhushållning : en handbok för realister och drömmare av John Seymoure

(fotot på mig och Jakob har jag lånat från Granngårdens tidning Grannliv där vi medverkade i höstas)  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Att odla för självförsörjning”

 1. Superbra tips! Har läst din blogg i många år men det är extra inspirerande nu då jag och min sambo har bestämt oss för att länna Göteborg och storstaden för ett liv på landet i min hembygd. Vi läser båda din blogg nu och ser fram emot att leva ett “Underbara Clara-liv” ?

 2. Kliar ju verkligen i fingrarna med att få börja odla mer storskaligt. Just nu sker det bara på balkongen men drömmer om ett eget lantställe… Skulle vara kul att läsa ett inlägg om vilka förväntningar ni hade och hur det faktiskt blev med att vara självförsörjande. Tycker det verkar så härligt men misstänker att det också finns utmaningar.

 3. Ååh vilket inspirerande inlägg! Vi drömmer också om att bli självförsörjande på grönsaker framöver, men det får bli när vi är klara med renoveringen av vårt lilla hus. Tack för bra tips!

 4. Spadtag för spadtag, tomatplanta för planta bygger vi på den drömmen. Har inte riktigt fått maken på idén så hela vår tomt används inte (än?) utan jag odlar på baksidan och han anlägger gräsmatta på framsidan, haha!

  Jag gillar också Sara Bäckmos “Skillnadens”. För den ger odlingsglädje och exprimentlust! Kanske inte så faktatung, mer ledsagande, men jag läser den om och om igen!

  Att självförsörja känns så stärkande! Jag har även provat att göra tvål (med lut och hela köret), hudvårdsprodukter, ska ha angorakaniner för att spinna av ullen och börjar även fundera på bin. Jag bor i villaområde med ca 1000kvm tomt (minus huset). Vi får väl se hur det går, men det är en fantastiskt hobby!

 5. Fin fint kort och Jakob är jättesnygg ! Var rädd om honom och din familj. Kram
  Gammelmor utanför Paris

 6. Det här var ett toppenroligt inlägg. Det är så roligt att få tips och få veta mer om er odling. Inspirerande 🙂

 7. Sara Bäckmo har jättebra tips på sin blogg och bok. Var på odlingskurs hos henne för några veckor sedan, hon har väldigt bra tänk med hur man utnyttjat jorden hela tiden. Och hur man hinner odla när man har fyra småbarn, väldigt inspirerande kvinna!

 8. Jag har en kolonilott på 100 kvm och så en liten plätt i trädgården hemma, på vilka jag börjat lite smått! Morötter i alla färger planterade jag förra året men alldeles för sent (i sena augusti) så de blev aldrig riktigt stora. Men en gång fick jag en planta av en kolonigranne som var mirakulös, den växte och blev som en djungel, libanesisk squash, den klarade den karga jorden och torra sommaren. Många squash-plantor blev det! Tack för ett uppmuntrande inlägg 🙂 Glad Påsk!

 9. Underbart inlägg! Önskar mig en trädgård så jag kan odla. Men jag odlar just nu lite saker hemma. I ett växthus gjort av sugrör och platsfolie. Det är mysigt. Även om det inte är i så stor skala som jag önskade.

 10. Bästa inlägget 🙂
  Själv har jag börjat i andra änden, vi är självförsörjande på kött och ägg, men när det kommer till växter kan jag nog bara stoltsera med att vara självförsörjande på rabarber och gräslök, dvs. sådant som liksom odlar sig själv… Hoppas på fler lärorika odlingsinlägg! 🙂

 11. Hej! Jag ser att ditt inlägg är publicerat för länge sen. Men tänkte att du kanske ser denna kommentar ändå. Jag äger mycket mark, och ska köpa kreatur att inhysa i ladugårn. Min fråga är denna: Måste ni skatta på råvarorna/köttet som ni producerar åt er själv?

  Goda hälsningar Linalee Lundkvist.

 12. Finns det inte mycket egoism kring detta?
  Om folk handlar butiker så får samhället in
  lägre skatteintäkter och avgifter. Samtidigt
  tror jag att människor kräver fortsatt välfärd.
  Att ambulansen skall komma, brandkåren och
  att avlopp mm skall fortsätta fungera m m.
  Finns dylika diskussioner bland entusiaster?

  1. Mycket egoism skulle jag inte kalla det för. Tycker egoismen är större bland de som utan en tanke utnyttjar jordens resurser för kortsiktig vinning. Däremot är det klart att man behöver skatteintäkter för att samhället ska funka. Vi säljer ju vårt överskott av grönsaker så där bidrar vi ju till samhället i allra högsta grad 🙂