Vi är många som drömmer om ett mer jordnära liv – att få arbeta med kroppen och äta det vi själva odlat. För fyra år sedan gjorde vi slag i saken och startade vårt eget jordbruk – med målet att bli mer självförsörjande både på kött och grönsaker. Under dessa fyra år har vi gjort många tuffa erfarenheter – som att kålfjärilar kan förstöra hela skörden på en dag och att  nattfrosten i juni är lömsk och oberäknelig. Men också att barnen gärna äter de grönsaker de själva har odlat och att en solmogen tomat direkt från plantan smakar bättre än något annat jag smakat.

På begäran av läsare kommer här mina bästa råd till dig som vill komma igång och odla mer för husbehov

1. Hur mycket mark ska du odla? Enligt en uträkning i odlingsboken Rätt ur jorden kan man räkna med att en familj på fyra personer kan bli självförsörjande på grönsaker om de har 500 kvm mark att odla på. Då ska man veta att en genomsnittlig svensk villatomt är på hela 1900 kvm. Har du inte egen mark går det kanske att gå samman med en annan familj? Då kan man dessutom hjälpas åt att sköta odlingarna. Ett växthus är absolut inte nödvändigt – men med hjälp av det kan du förlänga odlingssäsongen och öka avkastningen.

2. Bygg upp det stegvis. Börja odlandet i lagom skala – ta dig inte vatten över huvudet. Välj ett par sorter med omsorg och lär dig först att sköta dem. Och kom ihåg att ingenting blir bättre än jorden du odlar i. Jordförbättra genom att tillsätta kompostmaterial och gödsel – det är grönsakernas mat! Att bygga upp en riktigt bra odlingsmark kan ta flera år. Det bästa är om du kan få tag i gödsel från någon närbelägen bonde, ridskola eller exempelvis ta rätt på gräsklipp från grannars gräsmattor.

Hitta också mentorer inom odling  -och sammanhang med människor som själva odlar. Att kunna dela motgångar, få ett gott råd eller ta hjälp av varandra rent praktiskt gör det så mycket roligare att arbeta! I vårt fall är en del av framgången att vi gått ihop två familjer och hjälpts åt att bygga upp Marstorps Mat.

3. Äta färskt eller förvara? Fundera på om du vill äta allting färskt i säsong eller om du vill kunna vinterförvara dina grönsaker? Det kräver visserligen mer utrymme, men är helt nödvändigt om du vill vara självförsörjande även vintertid. Grönkål och spenat kan frysas in – men rotsaker vill förvaras frostfritt i en lagom fuktig miljö.

I princip alla grönsaker blir bara godare av att man mjölksyrar dem, vilket förlänger hållbarheten med flera månader. Vi har ingen riktig jordkällare till våra grönsaker, utan har byggt en isolerad skrubb under vår källartrappa. En ventil är monterad i ytterväggen för att släppa in kyla i skrubben och de isolerade väggarna ser till att den stannar kvar där. Det ska vara svalt där maten förvaras – men den får inte frysa.

4. Välj vilka grönsaker du ska odla. Här är sju lättodlade, favoritgrönsaker som kan vara bra att börja med.

  • Morötter i alla färger. Till vinterlagring, sallader och fräscha juicer. Barnen älskar dem
  • Mangold. Växer snabbt och ger stor skörd. Kan användas på samma sätt som spenat och kan med fördel frysas.
  • Potatisen du odlat själv överträffar köpespotatisen. Min favoritsort är Asterix som har rött skal och fast gult kött som klarar vinterförvaring utmärkt.
  • Sallad av alla sorter är härligt att ha under sommaren och väljer du att odla vintersallat, grönkål  kan du skörda ända tills snön faller.
  • Sockerärtor. Ger stor skörd för lite instats och som en bonus älskar barnen dem!
  • Lök av alla sorter. Vitlök ger skörd året efter du planterat dem medan gullök och rödlök kommer samma höst
  • Squashplantor kräver mycket näring men ger i regel stor skörd och många frukter

Fem av mina favoritböcker om att odla för husbehov.

  • Självhushållning på Djupdal av Gustav och Marie Mandelmann
  • Odla dina egna grönsaker av Åke Truedsson
  • Självhushållning i praktiken av Maria Österåker
  • Rätt ur Jorden av Bella Linde och Lena Granefeldt
  • Självhushållning : en handbok för realister och drömmare av John Seymoure

Heja rotfrukten!

Är du huslig eller hipster?

(fotot på mig och Jakob har jag lånat från Granngårdens tidning Grannliv där vi medverkade i höstas)