HĂ€r kommer en liten skaffa hönsguide  – efter önskemĂ„l frĂ„n blogglĂ€sare.

Höns Ă€r ett mĂ„ste i jordbruket. De Ă€r fantastiskt mysiga, nyttiga och lĂ€ttsamma djur – och det gĂ„r utmĂ€rkt att ocksĂ„ hĂ„lla dem i en villatrĂ€dgĂ„rd. DĂ€remot brukar tupp inte tillĂ„tas inom tĂ€tbebyggt omrĂ„de. Med fem hönor fĂ„r du 3-5 Ă€gg om dagen under sommarhalvĂ„ret. VĂ„ra höns betar grĂ€s men fĂ„r Ă€ven pelleterat foder och sjĂ€lvklart vĂ„ra matrester. Som tack ger de oss gyllengula och smakrika Ă€gg. Dessutom framstĂ€ller hönsen vĂ€rldens bĂ€sta gödsel till odlingarna.

Höns behöver Ă€r en rejĂ€l rastgĂ„rd dĂ€r de kan gĂ„ runt och sprĂ€tta. DĂ€r en del av rastgĂ„rden Ă€r under tak. Det Ă€r toppen om hönorna kan fĂ„ gĂ„ i frihet nĂ€r du Ă€r hemma pĂ„ gĂ„rden – dĂ„ sliter de inte pĂ„ hönsgĂ„rden lika mycket (den tenderar att bli vĂ€ldigt lerig med tiden).

Hönsen behöver ocksÄ ett hus som skyddar mot ovÀder och rovdjur. En gammal lekstuga Àr perfekt för ÀndamÄlet. PÄ vintern rÀcker det med nÄgra plusgrader i lekstugan för att vattnet inte ska frysa. NÄgra sittpinnar, vÀrpreden (en trygg, mörk plats med mjukt underlag i form av halm) och ett sandbad behövs ocksÄ. Hönsen behöver tillsyn Ätminstone gÄng om dagen. Men svÄrare Àn sÄ Àr det faktiskt inte!

Vill du ha billiga Ă€gg ska du inte ha egna höns. För billigt Ă€r det inte. För att hönsen ska lĂ€gga mycket Ă€gg behöver de ett bra foder och det Ă€r inte gratis.  Vill du dĂ€remot Ă€ta goda, guldgula Ă€gg med gott samvete sĂ„ ska du ha egna hönor.  Som fĂ„r gĂ„ ute och sprĂ€tta och sandbada och ha det hĂ€rligt. PĂ„ vintern behövs tillĂ€ggsbelysning. Annars slutar hönsen lĂ€gga Ă€gg halvĂ„rsvis. Vi har lĂ„tit vĂ„ra höns ha en mörk viloperiod under vintern men börjat med lampa i typ februari. DĂ„ kommer Ă€gglĂ€ggandet igĂ„ng.

En sak du ska fundera pĂ„ nĂ€r du skaffar höns Ă€r vilken ras du vill ha. Det Ă€r fantastiskt kul att ha rashöns. Men ocksĂ„ hĂ€rligt att blanda olika hönsraser sĂ„ att du fĂ„r alla möjliga sorters fĂ€rger pĂ„ Ă€ggen.

Vi har haft hedemorahöns och australorpar. Australorp Ă€r en storvuxen ras som bĂ„de vĂ€rper bra och ger mycket kött. De klarar vintern bra och trivs i vĂ„rt kalla klimat.  Vi har ocksĂ„ haft hand om uttjĂ€nta vĂ€rphöns frĂ„n industrin och de gav fantastiska mĂ€ngder Ă€gg. Men trivdes inte sĂ„ bra med klimatet och sĂ„ fort det blev lite kallt sĂ„ slutade de gĂ„ ut. De betedde sig ocksĂ„ lite “störigt” kring de andra hönsen och förstod inte riktigt de sociala koderna.

Har du en hönsflock dĂ€r du lĂ„ter hönsen ruva fram kycklingar sĂ„ fĂ„r du flera tuppar med tiden.

Kycklingarna Àr hÀr!

Det kan bli brĂ„kigt i hönsflocken med flera jĂ€mnĂ„riga tuppar som hackar varandra blodiga. SĂ„ du mĂ„ste vara beredd pĂ„ att decimera antalet höns regelbundet. DĂ„ kan en köttras som exempelvis Australorp vara att föredra – eftersom du fĂ„r bra kött pĂ„ köpet.

Det besvĂ€rliga med höns Ă€r nĂ€r de blir sjuka. Vi fick löss första Ă„ret (som sög blod frĂ„n hönsen som slutade lĂ€gga Ă€gg). Jag trodde att jag skulle bli tokig! Vi rev ut all inredning, kalkade vĂ€ggarna, anvĂ€nde Smite (organiskt lössmedel) och sedan fick jag tvĂ€tta alla hönsen i sĂ„pa, torka och föna dem. Fy fan rent ut sagt. Varenda dag var jag inne och rensade och stĂ€dade i hönshuset.  Men slipper du kvalster och andra sjukdomar sĂ„ Ă€r det ganska lĂ€ttsamt att ha höns.

LÀs ocksÄ -sorg i hönshuset!

5 snabba hönstips

  • Vissa som Ă€ger höns hyr ut dem över sommaren. Testa att hyra en liten besĂ€ttning nĂ„gra mĂ„nader pĂ„ prov innan du bestĂ€mmer dig.
  • RĂ€dda uttjĂ€nta industrihöns, som annars skulle gĂ„tt till slakt. NĂ€r man hĂ€mtar dem Ă€r de skygga och elĂ€ndiga och saknar fjĂ€drar. Men efter bara nĂ„gra veckor har de blivit pigga och glada och vĂ€rper i regel massor av Ă€gg. Funkar bĂ€st i inhĂ€gnade hönsgĂ„rdar – i alla fall till en början. Annars Ă€r de lite virriga och rymningsbenĂ€gna.
  • GĂ„ med i nĂ„gon hönsgrupp i ditt nĂ€romrĂ„de pĂ„ Facebook. DĂ€r kan du fĂ„ goda rĂ„d, köpa Ă€gg att klĂ€cka fram – och hitta utrustning till ditt hönshus.
  • Du behöver absolut inte ha en tupp. Saknas tupp tar en av hönorna pĂ„ sig ledarrollen. Men skaffar du en tupp kan du sĂ„ smĂ„ningom ha turen att fĂ„ kycklingar och det Ă€r ju nĂ€stan halva nöjet med höns!
  • Kolla in pĂ„ Alternativ.nu – dĂ€r finns mĂ„nga bra trĂ„dar om hönsskötsel

(första bilden i inlĂ€gget – fotograf Emil Nyström)