Här kommer en liten skaffa hönsguide – efter önskemål från bloggläsare.
Höns är ett måste i jordbruket. De är fantastiskt mysiga, nyttiga och lättsamma djur – och det går utmärkt att också hålla dem i en villaträdgård. Däremot brukar tupp inte tillåtas inom tätbebyggt område. Med fem hönor får du 3-5 ägg om dagen under sommarhalvåret. Våra höns betar gräs men får även pelleterat foder och självklart våra matrester. Som tack ger de oss gyllengula och smakrika ägg. Dessutom framställer hönsen världens bästa gödsel till odlingarna.
Höns behöver är en rejäl rastgård där de kan gå runt och sprätta. Där en del av rastgården är under tak. Det är toppen om hönorna kan få gå i frihet när du är hemma på gården – då sliter de inte på hönsgården lika mycket (den tenderar att bli väldigt lerig med tiden).
Hönsen behöver också ett hus som skyddar mot oväder och rovdjur. En gammal lekstuga är perfekt för ändamålet. På vintern räcker det med några plusgrader i lekstugan för att vattnet inte ska frysa. Några sittpinnar, värpreden (en trygg, mörk plats med mjukt underlag i form av halm) och ett sandbad behövs också. Hönsen behöver tillsyn åtminstone gång om dagen. Men svårare än så är det faktiskt inte!
Vill du ha billiga ägg ska du inte ha egna höns. För billigt är det inte. För att hönsen ska lägga mycket ägg behöver de ett bra foder och det är inte gratis. Vill du däremot äta goda, guldgula ägg med gott samvete så ska du ha egna hönor. Som får gå ute och sprätta och sandbada och ha det härligt. På vintern behövs tilläggsbelysning. Annars slutar hönsen lägga ägg halvårsvis. Vi har låtit våra höns ha en mörk viloperiod under vintern men börjat med lampa i typ februari. Då kommer äggläggandet igång.
En sak du ska fundera på när du skaffar höns är vilken ras du vill ha. Det är fantastiskt kul att ha rashöns. Men också härligt att blanda olika hönsraser så att du får alla möjliga sorters färger på äggen.
Vi har haft hedemorahöns och australorpar. Australorp är en storvuxen ras som både värper bra och ger mycket kött. De klarar vintern bra och trivs i vårt kalla klimat. Vi har också haft hand om uttjänta värphöns från industrin och de gav fantastiska mängder ägg. Men trivdes inte så bra med klimatet och så fort det blev lite kallt så slutade de gå ut. De betedde sig också lite “störigt” kring de andra hönsen och förstod inte riktigt de sociala koderna.
Har du en hönsflock där du låter hönsen ruva fram kycklingar så får du flera tuppar med tiden.
Det kan bli bråkigt i hönsflocken med flera jämnåriga tuppar som hackar varandra blodiga. Så du måste vara beredd på att decimera antalet höns regelbundet. Då kan en köttras som exempelvis Australorp vara att föredra – eftersom du får bra kött på köpet.
Det besvärliga med höns är när de blir sjuka. Vi fick löss första året (som sög blod från hönsen som slutade lägga ägg). Jag trodde att jag skulle bli tokig! Vi rev ut all inredning, kalkade väggarna, använde Smite (organiskt lössmedel) och sedan fick jag tvätta alla hönsen i såpa, torka och föna dem. Fy fan rent ut sagt. Varenda dag var jag inne och rensade och städade i hönshuset. Men slipper du kvalster och andra sjukdomar så är det ganska lättsamt att ha höns.
5 snabba hönstips
- Vissa som äger höns hyr ut dem över sommaren. Testa att hyra en liten besättning några månader på prov innan du bestämmer dig.
- Rädda uttjänta industrihöns, som annars skulle gått till slakt. När man hämtar dem är de skygga och eländiga och saknar fjädrar. Men efter bara några veckor har de blivit pigga och glada och värper i regel massor av ägg. Funkar bäst i inhägnade hönsgårdar – i alla fall till en början. Annars är de lite virriga och rymningsbenägna.
- Gå med i någon hönsgrupp i ditt närområde på Facebook. Där kan du få goda råd, köpa ägg att kläcka fram – och hitta utrustning till ditt hönshus.
- Du behöver absolut inte ha en tupp. Saknas tupp tar en av hönorna på sig ledarrollen. Men skaffar du en tupp kan du så småningom ha turen att få kycklingar och det är ju nästan halva nöjet med höns!
- Kolla in på Alternativ.nu – där finns många bra trådar om hönsskötsel
(första bilden i inlägget – fotograf Emil Nyström)
30 svar
Sånt kan vi o storstan bara drömma om !Du borde öppna bed &breakfast !
Vilken bra ide <3
Vilket bra inlägg! Nu är det inte aktuellt för mig att skaffa höns (bor i lägenhet i stan). Men min stora dröm är att flytta ut på landet i ett mysigt litet hus där jag kan ha höns. Hoppas det blir av om något år 🙂
Drömmer om att ha höns och att flytta tillbaka ut ur stan. Någon dag, förhoppningsvis snart! Tack för inspirationen! <3
Jag har en tanke på att försöka ha ett par höns lite längre fram i livet, helst på en gård på Öland eller så. Hade vart så fint!
Så roligt att detta inlägg kom just nu. I morgon ska vi hämta våra första höns och det sista förberedelserna har vi gjort i dag. Det ska bli så spännande! Vi ska hämta både några fullvuxna höns och tuppar samt alldeles nykläckta kycklingar att ha under värmelampa första tiden.
Åh vad roligt, precis så gjorde vi med. Perfekt tycker jag, så får man ägg på en gång och lyckan av att ha små söta kycklingar som dessutom blir jätte tama. Lycka till med hönsen!
Tack så mycket! 🙂
Så himla bra med inlägg som detta, uppskattar det verkligen! Tips och idéer får jag aldrig nog utav. Skulle gärna se hur ni har det i hönshuset, mer om hur ni håller med era sommargrisar, om ni har planer på mer djur som får/getter eller vad det nu kan vara, kanske en mjölkko? Ja, jag är väl helt enkelt intresserad av allt som har med djurhållning och odling att göra då vi delar samma intresse just där. Vi planerade att skaffa höns men fick istället ankor i bröllopspresent och så kom vi in på det spåret. Deras ägg är också fantastiska och för någon vecka sedan kläckte vi fram ett gäng ällingar, så underbara. Det är verkligen djuren som gör att en gård får liv.
Trevlig kväll!
Drömde många år om hus på landet och en skock höns som fick picka fritt, nu äntligen sedan lite drygt ett år tillbaka är det verklighet.
Hade aldrig trott att de skulle vara så sociala och roliga små varelser, alla med sin egen personlighet. Här har vi en väldans tam tupp och höna som gladeligen följer med på promenad när vi ska gå ut med soporna.
Vi har Hedemora, araucana/Hedemora-blandis som ger olivgröna ägg, dvärgkochin, Cream legbar och dvärg wyandotte. Som hönstok är jag ju lite nyfiken på vad för grönvärpare ni hade tidigare när du lade upp bild på gröna/turkosa ägg? Blandras? 🙂
Hönsen behöver inte plusgrader, bara man har värmematta el dyl till vattnet så går det bra. Kanske olika med olika raser, men våra fixar lätt 15 minus under vintern.
Underbara bilder! (särskilt den första)
Vad fruktansvärt om industrihöns, att de mår så dåligt… Fick en extra push nu att ta mina sista steg från laktoovo till mer eller mindre helvegan. Jättebra inlägg, älskar dessa lantlivs-inblickar 🙂
Vaknade i lägenheten idag med en huslängtan som nästan gör ont. O nu blev den ännu värre när jag läste om hönsen. Vi ska ha höns så fort vi kommer ut på landet igen, det har vi sagt hela tiden. Sparar guiden till mitt kommande husköp som förhoppningsvis slår in snart 🙂
Tack!
Låter hönsen mycket? Tänker om de väcker en tidigt på morgonen. Annars verkar det toppen att ha höns!
Inte hönsen men tuppen! Hönsen går mest runt och kluckar lite förnöjt. Har man dem instängda låter de inte på tidigar mornar heller =) utan först när det blir ljust. Men man kan ju välja att hänga för deras fönster under natten.
Det kan dock vara värt att betänka de olika skyddsnivåerna för fågelinfluensan som kommer främst vintertid. När höns ska hållas inne eller i rastgård med tak blir det genast lite mer krångligt och en lekstuga blir snabbt trång.
Jättefina höns ni har! Inga problem med höken? Min lösning för att minska risken för hönslöss, kalkben och sjukdomar är att aldrig ta in några vuxna höns till gården. Istället investerade jag i en kläckningsmaskin och alla mina höns är kläckta här på gården.
Älskar dina inlägg om odling och djur!!! ??
Ååh jag längtar till vi ska få höns!!
Är det roligt?
Hejsan….är helt nybörjare på detta med höns men helt såld på det….min dotter å hennes familj har köpt en stor gård med ett ganska stort hönshus som vi tänkte fylla snarast…behöver alla tips vi kan få…ska vi sanera hönshuset innan? vilka raser ska man satsa på? är det svårt att föda upp själv? vi vill få mycket ägg så hur lång tid tar det innan man får det? ska man satsa på kycklingar å låta dom växa upp? som sagt alla tips å all info är välkommet
Brahma är en bra ras men dock lite tung.
Men vit Leghorn lägger mycket ägg och de är lätta.
När vi fick Orpingtons 15 st ,efter det då blev de tagna av lokatten och räven de tog 5 st senare slaktade vi 3 tuppar då blev då blev en höna tagen hon var min favorit nu har vi 4 tuppar och 5 hönor vi behöver mer höns
Vi behöver fler hönsraser för vi har bara 9 höns vi får problem med rovdjur
Vi vill skaffa hönor men inte tuppar
Varför vilja ta hem djur när de ständigt blir tagna av traktens rovdjur som du beskriver? Då lever de ju alldeles för otryggt. Ordna med ett säkrare boende innan ni tar hem fler hönor. Finns säkert lösningar som förebygger även om det inte går att säkra helt..
Hejsan! Tänkte bara höra vad ni använder er av för uppvärmning under vintermånaderna?
Jag hade höns (flera raser samt genbank för Hedemor och Bohusdals svarthöna) ett antal år för länge sedan men pga flyttar och annat elände så fick jag sluta ha höns. Det som är viktigt är faktiskt att skydda hönsen mot rovfåglar. Det är fint att ha dem lösa men hönsen är också byte för räv och ormvråkar. Vi hade hönsgård med linor och annat som tak för att slippa rovfågelangrepp. Det hände olyckor i vilket fall som helst men det blev färre angrepp. Att stänga in hönsen varje kväll är ett bra skydd mot räv. Jag har alltid haft tupp då jag har förstått att det blir trevligast för hönsen. Men ja, de gal rätt rejält!
Hejsan
Så härligt allt ser ut!
Hur gör man för att rädda höns? Kan man köpa höns från er?
Mvh
Lotta