1. Gödsla.  Inget vĂ€xer bĂ€ttre Ă€n jorden som det stĂ„r i. Gödsla bĂ„de i krukor, rabatter och land. DĂ„ förlĂ€nger du blomningen och ökar skörden. GrĂ€sklipp kan lĂ€ggas som nĂ€ring i trĂ€dgĂ„rdsland. Du kan ocksĂ„  regelbundet vattna med nĂ€sselvatten eller guldvatten – för en extra skjuts till vĂ€xtligheten.

2. Gallra. Ingenting vĂ€xer pĂ„ för trĂ„ng yta – se till att gallra noga. Och plantera med omsorg sĂ„ slipper du Ă€gna onödig tid Ă„t att glesa ut nĂ€r det vĂ€l börjat vĂ€xa. Följ angivelsen pĂ„ förpackningen och vill du göra det enkelt för dig nĂ€r du odlar grönsaker sĂ„ anvĂ€nd ett sĂ„band.

3. Vattna. Hellre sĂ€llan och mycket Ă€n ofta och lite. Det tvingar vĂ€xtens rötter att söka sig ner i jorden och plantan blir mindre kĂ€nslig för torka. BĂ€sta tiden att vattna Ă€r sen kvĂ€ll eller tidig morgon. Mitt pĂ„ dagen avdunstar vattnet.

4. Rensa. Var noggrann med att rensa ogrĂ€s i början av sĂ€songen, annars kvĂ€ver ogrĂ€set de spĂ€da plantorna. Med en stor arbetsinsats i början av sĂ€songen kan du dessutom ta det lugnare med ogrĂ€set pĂ„ sensommaren. OgrĂ€s som ska dras upp med roten Ă€r lĂ€ttare att fĂ„ loss om det precis regnat sĂ„ att jorden Ă€r blöt.

5. Skörda. Ibland blir jag nĂ€stan lite snĂ„l om grönsakerna jag lyckas driva upp. Men se till att njuta av det du skördar – och njut i rĂ€tt tid! SĂ„ att du slipper se kĂ„len Ă€tas upp av fjĂ€rilar, spenaten gĂ„ i blom och salladen blir övervuxen och besk. Skörda varannan grönsak sĂ„ att skördandet samtidigt gallrar ur raderna. Och unna dig att klippa in rabattens blommor i stora fĂ„ng. SĂ„ att du fĂ„r njuta dofterna Ă€ven inomhus under den korta blomningen.

6. Kontrollera. GĂ„ en svĂ€ng varje dag i trĂ€dgĂ„rden och kika pĂ„ vĂ€xtligheten. Verkar plantorna pigga och vĂ€lmĂ„ende? Ser du nĂ„gon ohyra? Att upptĂ€cka objudna gĂ€ster i ett tidigt skede besparar dig mycket arbete. Bladlöss kan utrotas med sĂ„pvatten. Blanda 1 liter vatten med Âœ dl sĂ„pa och 1 matsked rödsprit i en sprayflaska. GĂ„ över vĂ€xten pĂ„ kvĂ€llen sĂ„ att bladen inte brĂ€nns av solen.

7. SĂ„ igen. RĂ€disor och sallad kan man sĂ„ mellan raderna i trĂ€dgĂ„rdslandet. De vĂ€xer snabbt och kan skördas under hela sommaren. SĂ„ dem i omgĂ„ngar för att alltid ha nĂ„got skördeklart! Har du inte hunnit sĂ„ pĂ„ friland i rĂ€tt tid eller försĂ„ plantor under vĂ„ren för utplantering till sommaren? Köp salladsplantor, squash och kryddor direkt frĂ„n handelstrĂ€dgĂ„rden och stoppa ner i pallkragar eller krukor. En enkel och smidig genvĂ€g. Har du blommande vĂ€xter – nyp av vissnande blommor sĂ„ förlĂ€nger du blomningen i rabatten!

Bonustips – fixa naturligt gödsel

Konstgödsel har ingen plats hos den ekologiska hemmaodlaren. AnvÀnd dig istÀllet av kompost eller gödsel frÄn ko, hÀst och höns. Eller varför inte dig sjÀlv? Guldvatten Àr rikt pÄ kalium och fosfor men framförallt kvÀve som vÀxterna behöver. Guldvatten bestÄr av 1 del urin och 9 delar vatten. Det finns till och med speciella vattenkannor att köpa som man kan kissa direkt i.

Har du mycket nÀsslor i trÀdgÄrden kan du istÀllet klippa ner dem och lÀgga i en tunna med vatten. Rör om dÄ och dÄ. Efter nÄgon vecka plockar du upp nÀsselbladen och anvÀnder vÀtskan att gödsla vÀxterna med. Blanda 1 del nÀsselvatten med 9 delar vatten.

Kolla hĂ€r – min guide för att odla potatis!