Odlandets 7 budord

1. Gödsla.  Inget växer bättre än jorden som det står i. Gödsla både i krukor, rabatter och land. Då förlänger du blomningen och ökar skörden. Gräsklipp kan läggas som näring i trädgårdsland. Du kan också  regelbundet vattna med nässelvatten eller guldvatten – för en extra skjuts till växtligheten.

2. Gallra. Ingenting växer på för trång yta – se till att gallra noga. Och plantera med omsorg så slipper du ägna onödig tid åt att glesa ut när det väl börjat växa. Följ angivelsen på förpackningen och vill du göra det enkelt för dig när du odlar grönsaker så använd ett såband.

3. Vattna. Hellre sällan och mycket än ofta och lite. Det tvingar växtens rötter att söka sig ner i jorden och plantan blir mindre känslig för torka. Bästa tiden att vattna är sen kväll eller tidig morgon. Mitt på dagen avdunstar vattnet.

4. Rensa. Var noggrann med att rensa ogräs i början av säsongen, annars kväver ogräset de späda plantorna. Med en stor arbetsinsats i början av säsongen kan du dessutom ta det lugnare med ogräset på sensommaren. Ogräs som ska dras upp med roten är lättare att få loss om det precis regnat så att jorden är blöt.

5. Skörda. Ibland blir jag nästan lite snål om grönsakerna jag lyckas driva upp. Men se till att njuta av det du skördar – och njut i rätt tid! Så att du slipper se kålen ätas upp av fjärilar, spenaten gå i blom och salladen blir övervuxen och besk. Skörda varannan grönsak så att skördandet samtidigt gallrar ur raderna. Och unna dig att klippa in rabattens blommor i stora fång. Så att du får njuta dofterna även inomhus under den korta blomningen.

6. Kontrollera. Gå en sväng varje dag i trädgården och kika på växtligheten. Verkar plantorna pigga och välmående? Ser du någon ohyra? Att upptäcka objudna gäster i ett tidigt skede besparar dig mycket arbete. Bladlöss kan utrotas med såpvatten. Blanda 1 liter vatten med ½ dl såpa och 1 matsked rödsprit i en sprayflaska. Gå över växten på kvällen så att bladen inte bränns av solen.

7. Så igen. Rädisor och sallad kan man så mellan raderna i trädgårdslandet. De växer snabbt och kan skördas under hela sommaren. Så dem i omgångar för att alltid ha något skördeklart! Har du inte hunnit så på friland i rätt tid eller förså plantor under våren för utplantering till sommaren? Köp salladsplantor, squash och kryddor direkt från handelsträdgården och stoppa ner i pallkragar eller krukor. En enkel och smidig genväg. Har du blommande växter – nyp av vissnande blommor så förlänger du blomningen i rabatten!

Bonustips – fixa naturligt gödsel

Konstgödsel har ingen plats hos den ekologiska hemmaodlaren. Använd dig istället av kompost eller gödsel från ko, häst och höns. Eller varför inte dig själv? Guldvatten är rikt på kalium och fosfor men framförallt kväve som växterna behöver. Guldvatten består av 1 del urin och 9 delar vatten. Det finns till och med speciella vattenkannor att köpa som man kan kissa direkt i.

Har du mycket nässlor i trädgården kan du istället klippa ner dem och lägga i en tunna med vatten. Rör om då och då. Efter någon vecka plockar du upp nässelbladen och använder vätskan att gödsla växterna med. Blanda 1 del nässelvatten med 9 delar vatten.

Kolla här – min guide för att odla potatis!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Odlandets 7 budord”

 1. Vilket inspirerande inlägg! Blev riktigt sugen på att montera glaset i vårt växthus nu och smygstarta odlandet lite, trots att vi tänkt vänta tills vi hunnit lite längre med renoveringen av vårt torp… Egenodlade frukter och grönsaker är ju typ det godaste som finns! Bra tips också, såpvatten funkar verkligen superbra mot bladlöss. Kram kram

 2. Jag får min första egna trädgård om bara ett par veckor, detta inlägget kom perfekt. 🙂 Hade inte tänkt på att det går att köpa uppdriven squash t ex (och orkar definitivt inte driva upp någon bland flyttkartongerna). Tack!

 3. Heja heja för ännu ett odlingsinlägg!
  Har du något tips på vad man kan ströa med för hönsen för att gödseln ska bli så bra som möjligt? Jag har spån och även om det är en massa hönsskit under sittpinnarna så känns det som att det bara hamnar mängder med spån när jag sprider gödseln över jorden…

  1. Hej! Jag tänker att spån inte behöver vara något problem. Hönsskit är rejält starkt, men har inte så mycket mullämnen, så spånet kan balansera upp både kvävet och mullhalten. Men det är bra om det får kompostera ett tag innan man sprider ut det, gärna ett år eller två (håll det lagom fuktigt om det komposteras för sig så går det fortare). Det funkar även bra med halm, eller torkade ormbunkar som strö – torv är en ändlig resurs och bör undvikas. Jag har en skiva under sittpinnarna med bara ett tunt lager strö på, så att det är lätt att samla det mesta av gödslet för sig. På golvet blir det mest bara spån som man då kan lägga i gångarna tex för att sedan skyffla upp i landen när det komposterats, eller kan det läggas i kökskomposten när/om den blir för kväverik, tung och fuktig, och behöver balans. Bonden Frank planterade väl sina amerikanska blåbär i spån också?
   Vi odlar i hästgödsel blandat med spån och det går utmärkt, även om litteraturen ofta är skeptisk mot just spån.

 4. Jag bor förvisso i en liten lägenhet i stan, men ändå älskar jag den här typen av inlägg. Jätteintressant att läsa om 🙂

 5. Ok, nu har jag bestämt mig: krukväxterna hemma ska äntligen planteras om! Det kan knappast kallas odling men det är vad som behövs hemma hos oss. Vissa växter har stått i samma kruka och jord i åratal, gödsel eller näring har de aldrig hört talas om. Så lite ny jord, för vissa kanske också en större kruka (behövs det alltid?) och jag kommer känna mig mycket nöjd.

  1. Nej, du behöver inte alltid en större kruka. Många klarar sig med samma bara dom får ny jord, en del kanske behöver delas om dom står trångt. Och vissa blir såklart större och frodigare om dom får en större kruka 🙂

 6. Men det där med potäter… första året slängde jag mest ner drm i jorden på vinst o förlust, kupade o fick en hel del potatis. Förra året gödslade jag, o fick bara en djungel, ingen potatis…. Hur beter man sig för att de ska vara lagom nöjda?

 7. Haha. Varje gång jag läser rubriken så tror jag att det står ollandets 7 budord. Enda uppsidan med dyslexi, roliga felläsningar..

 8. Jag odlar inte och har inga planer på att börja men jag älskar dessa inlägg ändå! Så härligt att läsa, speciellt med de vackra bilderna till.

 9. Är det ekoodling även om gödlset kommer från häst/höns som inte äter ekoodlat foder?