SĂ„ fort jag gĂ„r pĂ„ cafĂ© för att fika vĂ€ljer jag att bestĂ€lla chokladbollar. De Ă€r i sin barnslighet det allra godaste jag vet. Det fina Ă€r att det vĂ€ldigt enkelt gĂ„r att göra dem nyttigare om du bara bakar dem pĂ„ russin. Testa nu pĂ„ torsdag vettja – till Chokladbollens Dag! Sun-Maid har bĂ„de ekologiska och “vanliga” russin i sitt sortiment och jag vĂ€ljer alltid de ekologiska om det finns i butiken.

Dessa chokladbollar funkar fint som mellis för barnen – eller energibollar före och efter trĂ€ning eftersom russinen Ă€r fulla av nĂ€ring, energi och fibrer.

Chokladbollarna Ă€r enkla att göra, men för att forma bollarna fĂ„r du “nypa” ihop smeten till bollar snarare Ă€n att rulla.

Nyttiga chokladbollar

Portioner

ca 12 bollar

Tid

ca 20 – 30 minuter

Ingredienser

  • 2 dl russin

  • 1 dl cashewnötter

  • 1/2 dl havregryn

  • 2 msk kakao

  • 2 msk kokosolja

  • 1 msk starkt kaffe

  • Kokosflingor och ev honung

Gör sÄ hÀr

  • Mixa russin och cashewnötter i ca 1 minut. TillsĂ€tt havregryn och kakao och mixa ytterligare en stund. TillsĂ€tt dĂ€refter kokosoljan och kaffet. Om du vill ha chokladbollarna lite sötare kan du tillsĂ€tta mer russin och mixa ytterligare en stund. Alternativt söta lite med honung
  • Forma bollar av smeten och rulla dem sedan i kokos.

HÀr kan du kolla in mitt recept pÄ kladdkaka med smak av rödbeta!