Snart stundar examenstider, dop, konfirmationer och avslutningsfester av alla de slag! Då är ju en smarrig sommartårta ett måste.

Här kommer receptet på min supergoda tårta med vit chokladmousse och jordgubbskompott.

Examenstårta med vit chokladmousse och jordgubbskompott 

Tårtbotten (ca 10 bitar) :

3 ägg

3 dl socker

1 dl hett vatten

3 dl Vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vispa sedan ner det varma vattnet. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten under omrörning. Smöra och bröa en springform (ca 24 cm i diameter) och häll ner smeten.

Grädda ca 30 minuter. Låt svalna och skär sedan i tre lager.

Jordgubbskompott:

250 gram jordgubbar

½ dl syltsocker

4 gelantinblad

Gör kompott så här:

Skär jordgubbarna i bitar och låt puttra i en kastrull i 5-10 minuter med syltsocker. Lägg gelantinbladen i blöt i tio minuter. Krama ur vätskan och blanda sedan ner i den varma jordgubbskompotten. Rör tills gelantinet löst upp sig. Låt kompotten svalna.

Vit chokladmousse:

2 dl vispgrädde

En halv tesked äkta vaniljsocker

75 gram vit choklad

1 gelantinblad

Gör moussen så här:

Koka upp hälften av grädden i en kastrull tillsammans med vaniljsockret.  Lägg gelatinbladet i blöt i tio minuter. Krama ur vätskan och blanda sedan ner i den varma grädden.  Rör tills gelatinet löst upp sig. Hacka chokladen fint och blanda ner i den varma grädden. Låt svalna. Vispa resten av grädden fluffig och rör försiktig ner i chokladröran.

Dekoration

2,5 dl vispgrädde

20 jordgubbar

100 gram blåbär

Baka ihop tårtan så här:

Bred chokladmousse på det första tårtlagret. Lägg på nästa lager och bred jordgubbskompott ovanpå det.

Lägg på tårtans översta lager och spackla den med vispgrädde. (Hit kan tårtan förberedas dagen innan).

Skär jordgubbarna i skivor och dekorera tårtan. Strössla över några blåbär och ätbara blommor, som penséer, strax innan servering.