Snart stundar examenstider, dop, konfirmationer och avslutningsfester av alla de slag! Då är ju en smarrig sommartårta ett måste.
Här kommer receptet på min supergoda tårta med vit chokladmousse och jordgubbskompott.
Examenstårta med vit chokladmousse och jordgubbskompott
Tårtbotten (ca 10 bitar) :
3 ägg
3 dl socker
1 dl hett vatten
3 dl Vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vispa sedan ner det varma vattnet. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten under omrörning. Smöra och bröa en springform (ca 24 cm i diameter) och häll ner smeten.
Grädda ca 30 minuter. Låt svalna och skär sedan i tre lager.
Jordgubbskompott:
250 gram jordgubbar
½ dl syltsocker
4 gelantinblad
Gör kompott så här:
Skär jordgubbarna i bitar och låt puttra i en kastrull i 5-10 minuter med syltsocker. Lägg gelantinbladen i blöt i tio minuter. Krama ur vätskan och blanda sedan ner i den varma jordgubbskompotten. Rör tills gelantinet löst upp sig. Låt kompotten svalna.
Vit chokladmousse:
2 dl vispgrädde
En halv tesked äkta vaniljsocker
75 gram vit choklad
1 gelantinblad
Gör moussen så här:
Koka upp hälften av grädden i en kastrull tillsammans med vaniljsockret. Lägg gelatinbladet i blöt i tio minuter. Krama ur vätskan och blanda sedan ner i den varma grädden. Rör tills gelatinet löst upp sig. Hacka chokladen fint och blanda ner i den varma grädden. Låt svalna. Vispa resten av grädden fluffig och rör försiktig ner i chokladröran.
Dekoration
2,5 dl vispgrädde
20 jordgubbar
100 gram blåbär
Baka ihop tårtan så här:
Bred chokladmousse på det första tårtlagret. Lägg på nästa lager och bred jordgubbskompott ovanpå det.
Lägg på tårtans översta lager och spackla den med vispgrädde. (Hit kan tårtan förberedas dagen innan).
Skär jordgubbarna i skivor och dekorera tårtan. Strössla över några blåbär och ätbara blommor, som penséer, strax innan servering.
16 svar
Wow! Ser helt amazing ut!
Ser ju underbart god ut! Ska nog prova denna till dotterns kommande födelsedag. Mums!
Perfekt 17. mai kake! #norwayday
Åh så sugen jag blev på att baka denna! Kanske till vår lilla Juniflickas ettårsdag… fast hon får nog nån sockerfri (tråk)tårta som hon tycker är jättegod. Så kan vi mumsa på denna.
Du inspirerar som alltid, Clara!
/Lillafrun
Jag skulle lätt äta en hel sån tårta själv, examen eller ej! <3
*sticker diskret in huvudet och viskar: ”Det heter ’gelatin’!” och försvinner kvickt in i skuggorna igen innan folk börjar anklaga mig för att vara en humorbefriad besserwisser* 😉
Jag reagerade också.
?? ?
Åh låter supersmarrigt! Undrar dock var mjölken i chokladmoussen kommer in? saknas det en ingrediens eller är det fel i texten till receptet? Så man inte klantar sig och gör fel!
Tack för en mysig och härlig blogg!
/S
Ååååå gott!! Men vad ska man göra med gelatinbladet till moussen? Ska det smältas ner på något sätt?
Nu har du skrivit in hur man gör med gelatinet! Tack! Men det står även något om mjölk? Men ingen mjölk i listan. Fattar inte! /mvh besvärlig nyfikenstrut
Låter gott!
Inte för att vara sån men det ser ut som ett sponsrat inlägg? Vet och uppskattar att du brukar vara noga med att ange sånt så jag gissar att det bara kommit bort.
Jag uppskattar dem som inlägg också. Att du vet ditt värde och att du tillför något extra! 🙂
Men vem skulle ha sponsrat det här inlägget? Här nämns ju inte ett enda företag vid namn.
*gelatin
Dina bilder får mig verkligen att längta efter svensk sommar <3
Härligt recept!
Provar nog iallafall till ett kalas 1/7!
Tack, Claa, för en underbar gratisblogg som ger mig glädjekickar!! <3