Morötter äter vi nästan som godis här hemma. Kanske inte så konstigt då morötterna vi odlat själv är otrolig söta, spröda och goda. Långt ifrån de träiga rötter man kan hitta på påse i mataffären.  Den som odlar själv kan dessutom få dem i många vackra färger.

Och roliga former!

Morötter är en bra gröda att odla för nybörjaren. Allra enklast är att sätta morötterna med såband. Då hamnar de små fröna på rätt avstånd på en gång och du slipper gallra.

Odla morötter

  • Morötter trivs i mullrik sandjord utan stenar och klumpar.
  • Morötter kan odlas i krukor och blomsterlådor. Kravet är att lådan är minst 20 centimeter djup och bred, med hål för dränering.
  • Vänta med att så tills jorden rett sig på våren och fått upp temperaturen
  • Mät upp och dra rännor i jorden för morotsfröna. Radavstånd på 20 cm räcker bra. Viktigt är dock att inte sätta fröna för tätt. De må se små och eländiga ut – men de växer snabbt. Har du slarvat med avståndet får du ett hemskt besvär med att gallra resten av sommaren. Följ noga anvisningen på påsen.
  • Blanda gärna tidiga och sena sorter så förlänger du skörden. Viktigast för smaken är vilken sort du väljer – men en solig och varm augusti gör såklart morötterna extra söta och goda
  • Morötter vill gödslas med kogödsel. Undvik allt för kväverikt gödsel då det främst gynnar blasten.
  • Håll morötterna övertäckta med duk som skydd mot morotsflugor
  • När du skördar – skörda varannan morot så får de som står kvar mer utrymme att växa.
  • Skala inte utan skrubba rötterna rena innan du äter. Många näringsämnen sitter i skalet.

Goda morotssorter – här är några av mina favoriter.

Aneta – slät, smal och riktigt god morot

Deep purple – precis som namnet antyder är den lila i färgen med en tydlig morotssmak

Yellowstone –  en gul morot med mycket smak och som är fantastisk fin i sallader, tack vare sin vackra färg.

Juwarot – robust morot som är  god att lagra

Early Nantes – ger stor skörd och klarar även svåra år

Jag använder mycket morötter i matlagning och bakning. Här är mina bästa recept – på morotsbröd, kanel och honungsglaserade morötter, smarrig morotskaka med glasyr och morotsjuice med apelsin.

Tips! För att hitta lite mer ovanliga sorter och gamla svenska klassiker – beställ ekofrö från Lindbloms Frö och Runåbergs fröer. De har ett stort sortiment!