När någon visar avundsjuka mot mig tänds en gnista i mitt bröst. Jag känner mig smickrad, pinsamt nog.
Erica däremot blir bara rädd och orolig av andras avund. Hon verkar inte ha fattat hur användbar avundsjukan är för att hitta rätt i livet! Det är väl därför hon klipper med slö sax i foton av gamla vedersakare…

Veckans nya poddavsnitt har en bitter smak. Vi grottar ner oss i avundet och bakar apelsinkakor med bittermandel för att njuta av smaken på tungan. Finns det inte något ljuvt i bitterheten? Jag tycker det. Avund kan vara destruktivt, men också en riktigt jädra energikick!

 

När vi spelade in veckans avsnitt glömde vi fota av kakorna – så i  helgen bakade jag dem på nytt för att kunna fotografera. Stressad som jag var höftade jag mig igenom receptet. Och istället för fina knappformade kakor med gaffelavtryck plockade jag detta missfoster till kakbak ur ugnen. Blev så arg att jag slängde allting i soptunnan.

Men min faster plockade upp det igen. Och gav alla vid bordet varsin sked och sedan åt vi det smuliga misslyckande från bakplåtspappret. Ihop med alldeles för starkt kaffe med massa sump eftersom jag i ilskan måttat fel…

Så! Sätt igång och var avundsjuka på min bakkonst nu! Och mina härliga fikastunder! Eller testa att baka själv. Men följ receptet och ge fan i att höfta.

Receptet på apelsinkakor med bittermandel:

Vi utgick från ett recept från mytaste och gjorde en sats mördeg och blandade i rivet skal från 1 apelsin (bara den gula delen av skalet) och en halv riven bittermandel.

Blanda 4 dl vetemjöl
200 gram mjukt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg

Som du hör i podden tycker jag mördegen är enklast att arbeta med om smöret först är tillräckligt varmt när man blandar ihop degen, sen kan du gärna lägga den färdiga degen i kylskåp tills den svalnat och blivit hårdare igen. Då är mördegen lätt går att forma. Går förstås ännu lite fortare om du snabbkyler degen i frysen.

Vi kramade ihop den svalkade degen till en korv och skar sen skivor av degen som rullades till bollar.

Tryck till varje liten degboll med en gaffel så får du kakor med ränder. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i ugn 175 grader i ungefär 8-10 minuter.

Fotnot: Efter inspelningen upptäckte vi att en sockertång förstås både kan vara den tjusiga tång jag pratar om som man har på fikabrickan för att ta sockerbitar ur sockerskålen med. Det kan också vara en grövre tång som Erica pratar om, en tång man använde förr för att nypa av egna bitar från en sockertopp.

Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson