Jag mĂ„ste bara bjussa pĂ„ ett av mina favoritrecept frĂ„n min och Annakarins nya bok. NĂ€r Annakarin bjöd mig pĂ„ dessa bullar första gĂ„ngen dog jag nĂ€stan. De Ă€r sĂ„ sjukt saftiga och goda. Och inte minst lĂ€ttgjorda jĂ€mfört med mĂ„nga andra sorters bullar. Detta SKA ni bara testa!

Butterbullar

Portioner

ca 42 st

Tid

ca 90 minuter inklusive jÀsning

Ingredienser

  • Till bullarna
  • 150 gram smör

  • 5 dl mjölk

  • 1 pkt fĂ€rsk jĂ€st för söta degar

  • 1 Ă€gg

  • 1 dl strösocker

  • 1/2 tsk salt

  • 1 liter vetemjöl

  • 1 Ă€gg till pensling

  • PĂ€rlsocker

  • Smör till lĂ„ngpanna

  • Till fyllningen
  • 150 g rumsvarmt smör

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 3 dl florsocker

  • 100g cream cheese

Gör sÄ hÀr

  • Smörj en lĂ„ngpanna med smör. SmĂ€lt smöret i en kastrull och blanda i mjölken sĂ„ att vĂ€tskan blir fingervarm. Smula ner jĂ€st i en bunke och lös den med mjölken. Vispa ner Ă€gg, socker och salt. TillsĂ€tt lite mjöl i taget och vispa bort eventuella klumpar i smeten. FortsĂ€tt blanda tills degen blir tjockare (den ska dock vara ganska lös i konsistensen).
  • LĂ„t degen jĂ€sa under bakduk i 30 minuter. Under tiden vispar du ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke. AnvĂ€nd elvisp.
  • HĂ€ll up degen i lĂ„ngpanna. Platta till. Gör försiktig ca 4o hĂ„l med en tesked. Och tryck ner en tesked fyllning i varje hĂ„l.
  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 200 grader och lĂ„t degen jĂ€sa i 15 minuter under bakduk.
  • Vispa upp Ă€gget och pensla kakan. Strö över pĂ€rlsocker.
  • GrĂ€dda mitt i ugnen i 15-20 minuter. LĂ„t svalna och skĂ€r sedan i rutor.

Baka min goda banankaka med kaffeglasyr!