
Jag måste bara bjussa på ett av mina favoritrecept från min och Annakarins nya bok. När Annakarin bjöd mig på dessa bullar första gången dog jag nästan. De är så sjukt saftiga och goda. Och inte minst lättgjorda jämfört med många andra sorters bullar. Detta SKA ni bara testa!
Butterbullar
Portioner
ca 42 st
Tid
ca 90 minuter inklusive jäsning
Ingredienser
- Till bullarna
150 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt färsk jäst för söta degar
1 ägg
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 liter vetemjöl
1 ägg till pensling
Pärlsocker
Smör till långpanna
- Till fyllningen
150 g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
100g cream cheese
Gör så här
- Smörj en långpanna med smör. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken så att vätskan blir fingervarm. Smula ner jäst i en bunke och lös den med mjölken. Vispa ner ägg, socker och salt. Tillsätt lite mjöl i taget och vispa bort eventuella klumpar i smeten. Fortsätt blanda tills degen blir tjockare (den ska dock vara ganska lös i konsistensen).
- Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Under tiden vispar du ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke. Använd elvisp.
- Häll up degen i långpanna. Platta till. Gör försiktig ca 4o hål med en tesked. Och tryck ner en tesked fyllning i varje hål.
- Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter under bakduk.
- Vispa upp ägget och pensla kakan. Strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.
20 svar
Vad heter er nya bok?
Hej,
Detta har inget med bullar att göra, men jag måste bara skriva detta…:)
Min klänning kom igår och jisses vilken skönhet!!! Jag är helt känningslycklig 🙂
Jag valde sen Karin Wrap Dress White! Tog XXS, då jag brukar ha 34/36 och den satt på riktigt perfekt :))
Tack för vacker design!
Hej! Alltså, jag blir så himla glad av att läsa din kommentar. Hoppas du får jädrigt skoj i din klänning i sommar. Sov gott, Annakarin
Det ser jättegott ut! Hur stor är ”en långpanna”? Är det plåten som följer med ugnen eller en mindre variant? Ungefärliga mått? Jag är dålig på att baka och det här är typiskt en grej som förvirrar mej… 🙂
Haha, ingen fara =) Ta en ugnsplåt
Har testat dessa med annan fyllning, blev suveränt goda också med blåbär i! Gör fyllningen som ovan men skippa allt florsocker och ha i bär istället.
Bra, tack för det! Låter supergott.
De ser sjukt goda ut! Det får bli bak i helgen då.. <3 ^^
Åh detta skall jag testa! Skall ha hem min förskolegrupp nästa vecka och funderar på om de är att rekommendera att frysa? Testat? /Fröken Jessika
Det är jag också nyfiken på, alltid bra att ha ett litet bullager i frysen 🙂
Helt ljuvligt goda blev bullarna!
Fick hem senaste boken idag, ikväll ska den läsas & i morgon ska dessa bakas ?
Hålen med tesked; ska en gröpa ur degen helt igenom till plåten eller bara som en nedsänkning i degen?
Tacksam för svar – sen ska här bakas till helgens kalas?
Det räcker med en nedsänkning 🙂
Hej! Jag var noga med att mäta upp allt rätt men min deg blev mer som en smet, att gröpa ur var liksom omöjligt :/ Känns ju som för lite mjöl, eller vad kan jag ha gjort för fel?
Jag är inte säker på att du gjorde något fel i smeten. Men Gröp inte ur hålen utan tryck till dem lätt med en tesked så går det kanske bättre?
För mig så har smetplupparna sjunkit helt igenom men det blev bättre när jag inte gjorde några ”nedsänkningar” alls. Hörde att man kan frysa ”plupparna” oxå för att få dem
att sjunka igenom mindre. Det ska jag testa 🙂
Men sjukt saftig blev den! Jag adderade kanel och kardemumma oxå. Då får man det bästa av två världar enligt mig! Kanelbullesmak med det goda gula ?
Hej,
Jag mjölade en matsked och tryckte ”hål ” med den , funkade bra! Har testat att byta ut mjölet mot samma mängd Semper fin mjölmix, och de blev goda.
Hej,
Jag mjölade en matsked och tryckte ”hål ” med den , funkade bra! Har testat att byta ut mjölet mot samma mängd Semper fin mjölmix, och de blev goda.
Tack för recept
Näyttää todella herkulliselta 🙂