Helgbestyr och medicinering av själen

I fredags eftermiddag var jag både trött och sur och kände mig så stressad efter en jobbig vecka och en riktigt jobbig dag. På fredagen klämde jag ur mig en Expressenkrönika, bakade tårtor till ett jobb, gjorde snittar till ett annat jobb och dessutom svarade jag på en miljard mail.

Men så när dagen led mot sitt slut så tänkte jag på min psykologs ord “Stress är inte farligt – men bristen på återhämtning är det”. Det är alltså ingen fara om jag måste stressa ibland.  I alla fall inte om jag lyckas återhämta mig när jag väl är ledig.  Så med detta ringande i öronen bestämde jag mig för att bara göra roliga saker hela helgen!  Sånt som ger mig energi.

Tårtkalas i trädgården med barnen till exempel. Jakob är i Bern och tränar yoga nu så jag är själv med ungarna. Ganska mysigt faktiskt, jag har ju haft så många resdagar i vår så det är skönt att vara nära dem.

Jag bloggade för några dagar sedan om mina olika sommarprojekt. Bland annat planerna på att mura en odlingsbädd på framsidan för att ha kryddorna i. Och min kompis Frida tipsade mig om att hon sett gamla tegelstenar på en loppis i närheten av där vi bor. Precis vad jag behövde till mitt projekt!

Så på lördagen tog jag med mig Folke dit för att köpa tegel. Han var så söt i sina blommiga volangmamelucker och sitt träsvärd nerkört i byxan. Bästa kombon!

Och jag måste säga att jag är glad för mina barns intresse för prylar och skrot. (När Bertil var fem år och följde mig på loppis sa han  “Åttiotalet känns inte så kul – men femtiotalet är bra. Femtiotalet kommer mer och mer mamma”. Jag har tydligen hjärntvättat honom).

Älskar att åka på l0ppisar och soptippar och botanisera ihop med barnen. Jag blir glad över deras kreativitet och skaparanda! Att se dem experimentera med sina skatter, uppfinna, hamra och spika på sina fynd.

Jag var tvungen att dokumentera golvet på loppisen. Detta är det mest fantastiska linoleumgolv jag någonsin sett. VARFÖR tillverkas inte golv som dessa idag? Jag vill också ha golv med blomsterrankor!

Jag fyndade mest tegel på loppisen. Men på söndagen fyndade jag två fantastiskt fina bord på en annan loppis. Ska fota imorgon så ni får se.

När jag kom hem efter loppisturen satte jag genast igång med att kånka tegel, jordsäckar och kratta undan grus. Folke assisterade mig. Sedan mätte jag noga med vattenpass och travade upp en finfin pallkrage i gruset. För sent insåg jag att placeringen inte blivit bra och fick såklart plocka ner den och göra om alltihop. Jag var helt slut när det väl blev middagstid.

Men så svirade jag ändå om till festkläder och körde till stan för en grillkväll hos min bästis Elina. Eftersom jag lovat mig själv att göra roliga saker hela helgen! Barnen fick vara hos sin farmor och jag fick bara vara vuxen och pratig och slippa ansvar för någon annan än mig själv. Så himla bra kväll alltså!

På söndagen vaknade jag tidigt och fortsatte med pallkragen och planteringarna. Åkte och köpte kryddor och planterade med Folkes hjälp. Jag kände mig nästan oroväckande lycklig. Men så kom jag på att det ju är sånt här som gör mig lycklig. Såna här grejer fyller på energi! Att jobba med kroppen och lösa praktiska problem. Att komma på projekt, sätta igång dem, arbeta ostört och sedan slutföra. Det gör att stress och oro försvinner. Jag känner mig helt tillfreds.

Det fuktansvärda med depressionen är att jag inte förmått att göra sånt här. Jag har varit för dålig för att kunna ge den här typen av medicin till mig själv. Och det har gjort saken ännu värre.

Men skit samma. Nu ska jag vara glad för denna toppenhelg. Och imorgon ska jag fota slutresultatet så att ni får se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Helgbestyr och medicinering av själen”

 1. Så härligt att höra om din fina återhämtningshelg fylld med positivitet. Pallkragen blev superfin särskilt i kontrast till rabattstödet i rostig plåt i bakgrunden. Detta ska jag lägga till i min “trädgårdsdrömmar/idéer lista”
  Vill samtidigt passa på att tacka för det fina fotot jag fick skickat till mig idag (snygga luggar!), blev så avundfrisk på min bästis Erika som fick hälsa på dig, alla som känner mig vet hur mycket jag inspireras av dig, både i stort och smått och gulliga Erika tänkte på mig direkt när hon såg dig. Blir såklart väldigt nyfiken på vad du hade i hennes krokar att göra, ser fram emot att höra om fantastiska samarbeten (?!) i framtiden.

 2. Hur vet man att det är positiv stress & sådant som faktiskt ger energi? När jag gör saker som tigigare gav energi känner jag mig ändå stressad och utbrändheten lurar runt hörnet. Jag älskar också allt det du har gjort i helgen men gör jag allt så mår jag inte bra i längden. Hittar man någonsin tillbaka till sitt gamla jag? Kommer jag någonsin orka igen? Känner mig så långt bort från vem jag vill vara just nu. Kram!

  1. Tid. Det måste få ta tid. Det är min erfarenhet. För mig har det tagit år att hitta tillbaka till den energi jag en gång hade. Jag har klandrat mig själv så länge för att jag saknat kraft, undrat varför, tyckt att jag varit dålig som inte kunnat ta mig för minsta projekt utöver att bara ta sig igenom vardagen. Men sen plötsligt en dag som kom energin tillbaka. Lite smygande sådär. Jag bara gjorde det och det kändes så bra. Så ge det tid. Det är mitt enda råd. Lycka till och var snäll mot dig själv på din resa till att finna ut vem du är idag. Det är ju inte nödvändigtvis densamma som du var innan. Det kanske helt enkelt är helt andra saker som gör att du mår bra idag. Lägga pussel. Plantera blommor. Måla en möbel. Sortera kontoret. Sticka. Läsa. Promenera. Cykla. Detoxa garderoben… Att rensa hemma, på datorn, vinden, källarförrådet kan ge en riktig kick. Det är så befriande, som en stor bodyscrub på både in och utsidan av själen. Lite i taget. Ha det gott Annakajsa.
   Annette

  2. Håller med Annette att det måste få ta tid. Dessutom – som bl.a en klok föreläsare sa om utmattning – man ska inte försöka hitta en väg tillbaka (där blev man utmattad) utan en väg framåt, ett nytt bättre sätt. Sköt om dig!

  3. Vill gärna tipsa om boken “du är fullkomlig” av Irma Alm. En fantastiskt bra bok som ger massor av förståelse. Du ska inte tillbaka – du ska framåt och boken ger ovärderlig kunskap.
   Kram
   /en som var sjuk i ett par år och numera säljer boken direkt från Irma i min eko-butik <3

 3. Snygg pallkrage ! Med tegelstenar, vilken ide jag fick nu, skall göra en häftig ny plantering med rosor tror jag ! Loppisar är kul att åka till, vart åker du ? Behöver lite tips , jag som nästan bor på samma ställe som du ! Härligt med ungar som är så spontana och kreativa, sån har jag också. KRAM

 4. Härligt. Träsvärdet är fantastiskt. Och jag håller med om det där att energin försvinner när man mår dåligt, är deppig. För görsta gången på åratal har jag energu att genomföra saker och det får mig att må så bra. Din pallkrage ser skitfin ut. Ser fram emot att se mera. 🙂
  Kram

 5. Ja, bra gjort Clara att prioritera återhämtning och sånt du kopplar av med! Jag har i dagarna fått säga som ett mantra typ: “jag är duktig som tar det lugnt och tänker på min hälsa”.

 6. Kan du inte starta produksionen av linoleumsgolvet i samarbete med lämplig firma?
  Du har alla kontakter.

  Vi är flera som skulle vilja ha det.

 7. Kan inte ditt nästa projekt bli att starta tillverkning av fina linolium-golv!?
  Jag är spekulant!!