Att mura en odlingsbädd

Jag fick önskemål om att skriva om hur jag murat min pallkrage och gjort kryddlandet till trädgården. Såklart kan jag göra det!

Jag odlar gärna i upphöjda bäddar eftersom det ger mindre ogräsrensning och så slipper man gräva så mycket. Jag provade först lägga ut teglet i lite olika former för att se vad som blev finast. Man kan förstås göra vilka mått man vill på sin odlingsbädd men det är viktigt att man kan nå mitten så att den blir funktionell. Sedan krattade jag bort det översta lagret grus. Under det ligger lite grövre grus och sättsand –  ovanpå det la jag sedan mitt tegel.

Jag använde ett vattenpass för att mäta att marken var i våg. Ojämnheter justerade jag med en kratta av metall.  Sedan la jag första laget tegel väldigt noggrant. Vägde av varje tegelsten med vattenpasset och förstås också ögonmåttet. Jag la stenarna i murförband så att de hjälper till att låsa fast varandra.

Jag använde gammalt tegel eftersom det är så vackert – men man kan såklart också använda nytt! Det gamla teglet är lite ojämnt och kullrigt så slutresultatet blir förstås inte perfekt – men desto charmigare! Man behöver inte använda murbruk till pallkragen. Jag valde att bara lägga ihop blocken för att enkelt kunna plocka ner pallkragen ifall jag någon gång vill flytta den.

På botten av pallkragen la jag sedan tidningar i tjocka lager. Detta moment är egentligen viktigast om du bygger på gräs – för att förhindra att ogräs tränger upp underifrån. Du kan också använda den typ av svart ogräsplast som släpper igenom vatten men inget ljus och kväver eventuella ogräs som försöker tränga sig upp.

Sedan fyllde jag på säck efter säck med jord. Jag rågade pallkragen med jord eftersom att den sjunker ihop med tiden. Sedan myllade jag ner massa ekologiskt hönsgödsel som kryddorna gillar. Och därefter vattnade jag igenom hela pallkragen.

Jag fick inte tag i alla kryddor jag ville ha på plantskolan så jag ska komplettera med mer så småningom. Men hittills har jag fransk dragon, citrontimjan, rosmarin, oregano, basilika, mejram, dill och persilja. Köpte också marockans mynta. Men eftersom mynta sprider sig som sjutton satte jag det i en kruka på sidan av pallkragen.

Tycker att det är fint att skapa små öar och rum i trädgården. Kryddlådan blev just en sådan fin ö som samspelar bra med krukorna på bron – allt i terracotta. Framför verandan ser ni cortenstålsrabatten som i dagsläget är tom men som jag snart ska fylla med växter. Längst bort i bilden ser ni utemöbelgruppen som står bakom krukplanteringen. Placeringen av krukorna gör att man känner sig lite “skyddad” när man sitter där. Det funkar nästan som en häck!

Klokt att tänka på när man anlägger ett kryddland är att ha det i närheten av köket eller grillen. Man vill ju enkelt kunna smita ut och plocka på sig det som behövs till maten! Kryddor älskar också sol och värme så välj en plats där de får det!

Jag är på det hela taget så himla nöjd med mitt hemmabygge och funderar nu på vad jag ska bygga härnäst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

38 kommentarer på “Att mura en odlingsbädd”

 1. Så himla fint med de gröna kryddorna mot teglet! Vill också framföra en synpunkt på bloggens utformning; högerspalten/menyn gör bloggen lite omobilvänlig, åtminstone i mitt fall. Ibland när jag scrollar neråt råkar jag klicka på menykanten så att den fälls ut och eftersom den inte går att fälla in med ett enkelt swipe måste jag scrolla hela vägen upp på bloggen och fälla in den med den gröna pilen. Och sen scrolla ner hela vägen igen för att fortsätta läsa och på vägen ner är det inte ovanligt att jag råkar fälla ut menyn igen, haha. Medan jag löst bloggen och skrivit denna kommentar har detta hänt mig tre gånger. Är det någon mer än jag som störs av detta och kunde “problemet” åtgärdas med en swipefunktion?

 2. Förtydligande till min kommentar ovan: medan jag läst detta inlägg och skrivit kommentaren har det hänt 3 ggr. Och jag menar den beige menyn i högerkanten.

  1. Har samma problem! Född på 70-talet och breda fingrar? Borde finnas en enkel teknisk lösning, för bloggen alltså inte för fingrarna.

   1. Klicka bara,en gång till på samma ställe så försvinner den. I alla fall på min mobil/ iPad.

 3. Wow vad fint! Tack! Jag har aldrig sett teglat, det var verkligen skitfint. Ska visa min man detta, vi pysslar mkt i trädgården. Dock försummades den förra året och i år får vi betala för det i form av ogräsbonanza. Vi har en örtträdgård med flera slitna pallkragar och nä du skulle gå in i chock om du såg hur illa det var. 🙁

 4. Fantastiskt fint! Vilken charm det ger med återbrukat tegel! Kul att du fick tag på det, letade hela förra sommaren till min köksträdgård.. kul att terracotta fått sådan renässans, det är så fint tycker jag.

 5. Blir lite nyfiken på hur det kommer sig att ni valt att ha grus på gårdsplanen. Är det att den är så stor så det blir för mycket arbete med gräsmatta?

  1. Tycker det är fint 🙂 och så har vi ändå en stor gräsmatta på gården och massor av grönyta så detta blev ett bra komplement 🙂

 6. Otroligt fint! Jag uppskattar också bilder från olika vinklar, likt detta inlägg! Jättekul att få se tex maktgruppens placering i förhållande till punschverandan. Gör mer av det du gillar! Det blir SÅ bra!

 7. Så oerhört inspirerande. Var på gång att köpa pallkragar men nu har jag börjat tänka om!

 8. Jag har också kallmurat några kanter av gammalt överblivet tegel, men en del stenar har en tendens att frysa sönder…. Det finns olika sorters tegel med olika tålighet för att användas i fukt utomhus, men förutom marktegel så har jag inte koll på vilken sort man kan använda eller hur man skiljer dem åt. Någon annan som vet? Inte så kul att lägga arbete på en fin mur som vittrar sönder efter första vintern….

  1. Det bästa är att välja ett hårdbränt tegel som drar åt sig mindre vatten än ett poröst sådant. Det är mindre känsligt för fukt och sedermera frostsprängningar. Jag skulle också rekommendera att lägga en presenning över rabatten på hösten. Då utsätts den för mindre fukt och klarar belastningen bättre.

   1. Ja fast nu har ju betydelsen av pallkrage förändrats. Bildgoogla får ni se. I odlingssammanhang är en “pallkrage” någon form av upphöjd bädd. Jag skriver med det språk folk själva använder när de söker på internet efter inspiration till att odla

 9. Jättefint! Vill ändå vara tråkig o berätta att vi hade fint gammalt tegel liggandes oskyddat ute i vintras och typ 1/3 sprack sönder när det var minusgrader ute. (Pga lergods tar upp vätska och vatten expanderar när det fryser..). Så himla tråkigt, önskar att någon hade sagt till oss! Kanske hjälper det att täcka under den kalla årstiden eller det kanske går att typ impregnera med något. Eller, slog det mig nu, så kanske det hjälper att lägga en planka över så att inte vatten inte kan tränga in ovanifrån. Det kan ju t.o.m bli snyggt!

  1. Oj, nu läste jag din kommentar här ovan och såg att du redan har tänkt på det, smart! 🙂

 10. Vilken fantastiskt inbjudande trädgård ni har! Man vill ju inget annat än sitta där och ha saftkalas 🙂

 11. Hur tänker ni kring stålkanter på rabatter? Snyggt, absolut, men jag är ängslig för att barn ska snubbla och falla med halsen mot kanten. Läste om ett sådant fall en gång och är sedan dess lätt nojig. Alltså undrar jag hur ni andra tänker. Har möjligen någon sett en stålkan i T-form, som alltså inte är så vass upptill?

 12. G… så fint!!! Nå har jeg enda ikke en hage for bor i leilighet, men blir så inspirert av innlegget ditt. Skal huske på det at man kan skape små oaser i hagen. Og den innebyggde varandaen din er jo bare en drømm.

 13. Så fint och inspirerande! Kommer ihåg att du var med i Gokväll och tipsade om en rabatt för zon ett eller två och gjord efter norrländska förhållanden, hur gick det med den? Skulle vara kul att se hur den ser ut nu, om den har vuxit till sig vill säga.. ? Alltid nervöst att se om allt klarar sig tycker jag..

 14. Fungerar det verkligen med basilika ute hos dig? Min erfarenhet (skåne) är att den trivs bäst i växthus.

  1. Basilika behöver minst +10 grader. Står den soligt bör den klara sig nu fram till september. Om det inte blir superkalla sommarnätter 😉

 15. Underbart!!! Jag älskar terrakottakrukor, så himla fint och smälter in i de flesta miljöer. Har inte tänkt på hur smart det är att bygga pallkragar av gamla tegelstenar, och hur bra det dessutom matchar terrakottan. Tack för bra inlägg!

 16. Sååååå snyggt! Har en stor stapel med tegel liggande och vet nu exakt vad den ska användas till🤗. Tack för en supermysig blogg!!

 17. MORSNING Clara!
  Sitter här me´ mitt morgonkaffe å detta va´ precis va´ jag behövde som inspiration för å besluta mig te´ en av mina odlingsytors utformning- man vill ju inget annat än å “fräsa” i jorden å fixa förutsättningar för grönska:-)))) ….å eftersom man är förändringsbenägen så va´ d bra å se att du lagt tegelstenarna “löst”…
  Ha en GO MORGON å TACK för en så “må-bra-blogg”… /aNNa

 18. Hur har det fungerat med odlingslådan av tegelstenar? Har den klarat att hålla formen efter några vintrar?