• inlägget är ett annonssamarbete med Ikea Museum •

På museet


Jag vet inte om jag nämnt det någon gång men jag kommer från en familj besatta av IKEA (okej inte pappa men alla vi andra). Så när IKEA undrade om jag ville besöka deras museum i Älmhult sa jag ja! Det är här världens första IKEA-varuhus öppnade – men sedan ett år tillbaka inhyser det istället IKEAs alldeles egna museum.

Varje sommar när vi var små åkte vi söderut. Och eftersom det inte fanns IKEA i Umeå var det ett av huvudattraktionerna på resan. På vägen ner stannade vi på IKEA i Sundsvall, Uppsala och sedan Stockholm. Ofta både i Kungens Kurva och i Barkarby. Några år besökte vi också IKEA i Älmhult och Kalmar. Det var inte så mycket shoppingen som att gå runt tillsammans och titta på alla uppstylade rum som var det roliga. Inspireras till färgsättning och möblering och smart förvaring. Och sedan äta billig varmkorv såklart!

IKEAs museum inhyser en permanenta utställning om IKEAs historia och framväxt och Ingvar Kamprads uppväxt. En intressant utställning om hur våra hem utvecklats genom åren och en fin liten shop med unika IKEA-prylar som inte finns att hitta någon annanstans.

Just nu pågår också Textile Playground. En tillfällig utställning om IKEAs textilier genom åren. Jag blev helt nostalgisk av att går runt och kolla på alla mönster jag känner igen från min barndom. IKEA har en lång tradition av att samarbeta med några av landets med begåvade textilformgivare. Och det fick man bevis på här!

För att inte tala om IKEA-katalogernas omslag. Inredningstidningar var ju inte lika stort förut – så jag minns att IKEA-katalogen låg framme hela året och att jag ofta bläddrade i den för inspiration (var ju besatt av att möblera om redan som liten). Känner ni igen något omslag?

Museets temautställningen Textile Playground pågår till i januari 2018 och själva utställningen är interaktiv. Man kan prova att inreda en helt rum med ett och samma mönster, skapa sina egna mönster, sy gigantiska korsstygn och studera hur smarta textilier ändrar färg beroende på värme och kyla. Kanske lite extra roligt för barnen kan jag tänka mig.

Men jag fastnade särskilt för utställningen om IKEAs framväxt och historia. Miljöer inredda med IKEA-grejer i 50-90 talsstil.  Alla roliga anekdoter om Ingvar Kamprad som jag tycker är en fascinerande man. En gång när jag och mamma och Anna var på IKEA såg vi att Ingvar var där. Han gick runt helt inkognito och öppnade förpackningar och skyltade och flyttade om grejer. Undrar hur många stora företagsledare som gör sånt?

Jag uppskattar också att utställningen inte bara smeker medhårs utan också rör vid bakslag och kontroverser genom åren. Mindre lyckade satsningar och problem längs vägen.

På museet finns också en fräsch restaurang som serverar riktigt god mat. Jag körde småländskt såklart! Köttbullar med lingonsylt och ostkaka till efterrätt.

Det bästa av allt med hela dagen var dock möjligheten att fota sig själv på omslaget till årets IKEA-katalog. Ja, men ni ser ju själva hur nöjd jag ser ut! Bilden får man sedan ta med sig hem. IKEAs museum är väl värt ett besök i sommar!

IKEA museet i Älmhult

Öppet alla dagar 10-19

Vuxen     60 kronor

60+         55 kronor

6-17 år    40 kronor

0-6 år      Gratis

Museet ligger två minuter från tågstationen i Älmhult så det är enkelt att ta sig hit med tåg. Rymlig parkering finns också på museets framsida.  Mitt emot ligger ett IKEA-hotell med bra pris – bara 895 kr natten för 4 personer inkl fukost om man är IKEA FAMILY medlem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “På museet”

 1. Jaha! Vad förvånad jag blir! IKEA känns så långt ifrån din lite gammaldagsa stil med härliga loppisfynd och gamla släktklenoder! Men IKEA kan vara schysst att ha som ställe att komplettera med, sådant man saknar men verkligen behöver, då de ju har i princip allt! Eller för inspiration, som du skriver.

  1. Nu är jag inte längre besatt av Ikea vad gäller inredning 🙂 nu är jag mer besatt av dem som företag!

 2. Jag är också besatt, eller snarare fascinerad av Ikea som företag. Blir så imponerad när jag går där av hur allt är genomtänkt i detalj! Hur butiken är uppbyggd, hur en ska leva i miljöerna, konceptet, ja alltihopa..

  1. Vad kul att jag fortfarande kan överraska mina läsare efter elva år 😉 finns mycket jag inte skrivit om tydligen. Och jo – jag tycker fortfarande väldigt bra om IKEA även om jag idag köper det mesta till mitt hem begagnat.

   1. En lustig/olustig grej jag just upptäckte: din blogg blockeras om man surfar på Ikeas wifi pga pornografiskt/sexuellt innehåll! ?

 3. Tycker också Ikea kan ha fina saker och förstår att museet blir lite av en spegling av samhällets inredningstrender. Fascineras dock över att Ikea och Ingvar Kamprad lyckas upprätthålla ett sånt helyllerykte i Sverige trots att de fått mycket kritik internationellt för framförallt sin massiva skatteplanering/flykt. Fattar det är vanligt att företag och rika individer gör så men likväl sunkigt tycker jag. Läs här t.ex. eller googla ikea+skatteplanering: http://www.expressen.se/dinapengar/ikea-anklagas-for-att-undvika-betala-skatt/

 4. Men tack för tipset! Jag skall hem till Sverige i sommar et par veckor och detta låter som en ypperlig utflykt en regnig dag! Har blivit så himla IKEA-nostalgisk sedan jag flyttade utomlands, besökte senast ett Ikea-varuhus som låg i en källarvåning i Hongkong, gick runt och tittade och petade på saker och kände mig hemma. Tyvärr han mat-avdelningen stänga innan vi gicvk dit, typiskt bra ställe att köpa godis…

 5. Menar du att IKEA-varuhuset i Älmhult är museum nu? Jag jobbade där 1965, mitt första jobb! De ville inte att man tog semester på sommaren så de ordnade så man fick resa till bl.a Mallorca i april-maj i stället och jag minns att vi fick betala 160 kr för 2 veckor HELPENSION! Det var tider det.(men sen fick vi skatta för resan)

 6. (sorry for tangentbord) Ah vad nostalgisk jag blev av det har inlägget, nästan lite tårögd.. Nu ar jag ganska ung själv men särskilt bilden pa koket och den med vardagsrummet med den stora bokhyllor påminner mig sa mycket om min mormor och morfar som inte längre finns i livet. Deras hem sag ut sådär. <3

 7. Men så kul!

  Jag har nära på samma relation med IKEA, det var något man åkte till för att gå och mysa med mamma och få inspiration, sedan köpte vi en diskborste typ, fikade och åkte hem. Med pappa gick man bara till varmkorven och ut igen. Som vuxen fick jag jobb bredvid ett IKEA och var inne när jag glömt lunch och åt där, antingen en rätt eller bara korv. Då kunde jag kika på fyndavdelningen också, det var det allra bästa. Har många små bra-att-ha-saker från IKEAs fyndavdelning! Kan gå i några timmar, långsamt, och bara njuta av deras rumslösningar. Älskar’t!

 8. Servetter och värmeljus, sådant går alltid åt. Och så en fin blomma, för många växter kan man aldrig få. Men har vi verkligen en lämplig kruka hemma? Bäst att köpa när vi ändå är här och de är så billiga. Liksom handdukarna, en handduk för 4 kr. 4 kr! Nästan gratis, då kan vi lika gärna köpa fyra stycken. Men då behöver vi även köpa varsitt badlakan att matcha med i samma färg.

  Och filtar kan man aldrig få för många av. Särskilt inte om du har barn. Nu har det dessutom kommit nya fina mönster och färger sedan ni var här sist. Och ett mysigt gosedjur för nästan inga pengar alls. Om du har barn med kan de själva visa sin, högst tillfälliga, kärlek till ett nytt gosedjur. Har du lämnat dem hos farmor eller i lekrummet, kanske din egen hjärna övertygar och argumenterar dig om ett köp när barnet/en varit så duktiga och klarat sig ”själva”.

  Även om du ”bara” åkte till IKEA för att köpa en liten möbel eller lampa så måste du ju ”titta runt lite” och låta dig inspireras av alla fina rum och smarta lösningar när du ändå tagit dig hit. När du tar de första stegen in på varuhuset är det sista du tänker på köttbullar. Men efter att ha följt den snitslade banan likt en orienterare och sicksackat mellan alla som går mot strömmen, blev klockan plötsligt lunch. Då kan du lika gärna stanna och äta för det är ju så billigt.

  Läs fortsättningen i inlägget “Konsekvensen av Ikea-besök 🙂
  http://minimalisterna.se/konsekvenserna-av-ikea-besok/