
Nu ska ni få lära er ett smarrigt recept på en ekologisk midsommartårta med maräng och sockerkaksbotten! Det här är en av mina favorittårtor och liknande recept på tårtbotten brukar ibland kalas för pinocciotårta, långpannetårta, herrgårdstårta eller Brittatårta. Kärt barn har många namn. Men jag kallar den helt kort och gott för midsommartårta.
Eftersom tårtan i sig själv är ganska söt har jag gjort en variant med fyllning av lite syrlig cream cheese. Extra god blir den med hemlagad hallonsylt i smeten. Gör då sylten med lite mindre socker och mer syra!

Jag väljer alltid ekologiska ingredienser (och gårdens egna ägg) när jag bakar. Och särskilt om jag som här använder skalet från en citron. Det är också supergott att dekorera tårtan med små hallongelehjärtan från Ekorrens ekologiska. De innehåller inga syntetiska smak eller färgämnen.
Testa denna tårta till midsommar vettja!
Midsommartårta
ca 12 bitar
ca 40 minuter
Ingredienser
- Till sockerkaksbotten
4 äggulor
1 äggvita
1,5 dl strösocker
50 gram smält smör
4 msk mjölk
2 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
- Till marängbotten
3 äggvitor
2,5 dl strösocker
1 tsk citronsaft
- Till fyllning och dekoration
1,5 dl cream cheese
1/2 dl hallonsylt
Det yttersta gula skalet från en ekologisk citron
Vispgrädde
Vindruvor
Ekorrens ekologiska gelehjärtan
Gör så här
- Börja med att göra sockerkaksbotten. Blanda äggulorna och äggvitan med sockret och vispa pösigt. Smält smöret och blanda i mjölken. Häll i tunn stråle i äggsmeten under omröring. Blanda bakpulver och vetemjök och rör försiktigt bort klumparna
- Gör sedan marängbotten. Ta fram en ren rostfri bunke och en ren elvisp. Blanda äggvitorna, sockret och citronen och vispa till en styv maräng.
- Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och mjöla ett papper till en ugnsplåt med kanter. Häll ut sockerkakssmeten på pappret och bred i ett jämnt lager. Bred sedan marängen ovanpå. Grädda i ugnen i ca 12 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär sedan tårtan i två bitar
- Blanda cream cheesen, hallonsylten och det rivna citronskalet. Lägg tårtbotten på ett fat. Bred röran ovanpå det första tårtlagret. Vispa grädden och bred det ovanpå det andra lagret. Dekorera det hela med Ekorrens ekologiska gelehjärtan och vindruvor.


16 svar
Ser supergod ut, en riktig klassikker. Sikkert en hit hos barna også.
Hade glömt denna tårta! Mamma gjorde den alltid till våra födelsedagar. Med fruktcocktail. Tack för påminnelsen!
Haha, läste receptet lite snabbt och är nyvaken så tyckte det stod ”grädda i 12 timmar”
Tyckte det kändes länge, men på låg temperatur går det säkert ?
Tror jag går och lägger mig igen!
Vi kallar denna kort och gott – sommartårta!
Minnen – denna fick vi alltid på skolavslutningarna.
Hej!
Om detta är reklam ska det tydligt märkas ut. Om ej, kanske värt att förtydliga då du tidigare haft samarbete med detta företag.
Med vänlig hälsning, malin
Det står ju supertydligt högst upp? Felstavat tom 🙂
”INLÄGGER ÄR ETT ANNONSSAMARBETE EKORRENS EKOLOGISKA”
@cissi
Inlägget redigerades efter min kommentar. Så nu är det tydligt vilket är toppen. 🙂
/Malin
Hei. Du har en herlig blogg som jeg følger hver dag.
Vi har en lignende kake i Norge. Vi kaller den for Verdens beste eller
Kvæfjord kake. Det er en riktig festkake som jeg har laget mye.
Ønsker deg en fin midtsommer. Da serverer jeg alltid rømmegrøt.
Den ser riktigt somrig och god ut!! 😀
Så himla god tårta, brukar göra den lite då och då 🙂
Jag gör alltid denna tårta, bästa bästa bästa!
Ett tips är att lägga ihop den maräng mot maräng utan grädde i mitten, med massor av grädde på toppen istället. Då klarar den sig till nästa dag och är frasig och god ändå =)
Älskar den tårtan ? mamma brukar ha rice crisp i marängsmeten så blir det extra krispigt! Även en hemgjord smörkräm emellan och sen på med grädde och kiwi ? Mums!
Går det bra att göra den dagen innan?
Ska man vänta m fyllningen till samma dag som man serverar?
Tack på förhand från en som redan har morgondagens tårta i ugnen..
Tårtbotten går bra att göra en dag innan men vänta med fyllningen till samma dag =)
Tack snälla för snabbt svar!
Den ser så smarrig ut <3 Men hade nog tagit jordgubbar istället för geléhjärtan 🙂