Fredagssysslan

Plötsligt – efter veckor av blåst – kom en dag med stiltje. Bertil hade avslutning på simskolan och fick diplom och hela familjen och farmor och farfar var där och kollade på.

Efter avslutningen arbetade jag i trädgården och kärrade gräsklipp och gödslade rabatterna. Och jag blev så varm att jag fick ta mig ett dopp. Säkert inte mer än sexton grader i vattnet efter ett par riktigt kalla dagar.

Men jag har bestämt att jag ska bada varje sommardag som jag får chansen. För en dag med bad är en sommarlovsdag – oavsett hur tråkig, stressig eller osomrig den känts. Det är en regel jag satt upp åt mig själv sedan ett par år tillbaka och den har gjort att jag verkligen kramar musten ur sommaren.

Jakobs föräldrar var hos oss så jag la lite extra krut på middagen. Förberedde chokladglass och gräddglass till efterrätt.

Och grillade grönsaker till middag. Jag höll det enkelt med klyftpotatis,  grillad svamp, aubergine och majskolvar.

Marinerade svampen i lite soja och olja innan grillning.

Hemma hos oss är det jag som sköter grillen och när jag var liten var det ofta mamma som grillade. Tänk hur beteenden går i arv. Vem har bestämt att det är männen som ska stå vid glödbädden och filosofera? Att grilla är ju den minst krävande sysslan av alla.

Det här sättet att servera grillad majs vill jag verkligen rekommendera. Riv pecorino i en skål och dofta över chilipulver och salt. Pensla de grillade majskolvarna med smör och rulla dem sedan i den rivna osten. Servera genast.

Vi åt tills vi nästan storknade

Och då fyllde vi på med rejäla lass gräddglass.

Medan Jakob nattade barnen tog jag en långpromenad med Melker i skogen.

Jag hade planerat att se på film ikväll men istället blev jag kvar ute, vattnade blommor, rensade ogräs, delade och planterade om perenner och målade sista varvet på trädgårdsmöblerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarer på “Fredagssysslan”

  1. Älskar den fina klänningen. Köpte en likadan från er miss clarity och den är den tjusigaste klänningen jag äger. Har svårt att hitta klänningar jag trivs i men denna är så fin i modellen och printet är också underbart. Har tvättat och håller både form och färg. Tack!

  2. Det låter så härligt. Och jag står också alltid vid grillen! Men sch, avslöja inte att det är en enkel syssla!!! Då kanske jag måste engagera mig på fler områden en grillkväll ju! ?

  3. Vilken underbar dag! Jag har också bestämt mig att ta till vara på sommarlovet. Vi struntar i vad väderapparna säger, klär oss efter väder och njuter av grönska och ljummen luft trots att solen inte alltid behagar komma fram. Och är det riktigt regnigt lyxar vi till med fika på ett av traktens caféer och bäddar ner oss i soffan med tända ljus och filmer och böcker och njuter av lugnet. Älskade sommarlov!

    1. Presis så skal det være!!Johanna Sofia, det er da man virkelig har ferie/sommarlov!

  4. Jag känner samma sak med gräsklippning, i generationer har männen i min släkt gått runt med en gräsklippare medan kvinnorna har gjort annat. Jag förstår dom nu, så meditativt att gå runt på gräsmattan så jag har beslagtagit vår gräsklippare nu.

  5. Hos mig är det jag som grillar. Jag har alltid varit med min pappa när han grillar så det har jag fortsatt med. ?

  6. Bada varje dag – vilken utmärkt regel! Jag älskar ju bad och även om jag just doppat mig i en pool i ett 40-gradigt Rom så är det inte mycket som slår en svensk insjö om sommaren. Jag förfäras när jag hör vissa vuxna i augusti som inte badat en enda gång!

  7. Såg någongång för länge sen på ett matprogram från Grekland där en kvinna gav sin förklaring på varför männen grillar. Genom att ge ansvaret åt männen för grillandet och bedyra dem att endast de klarar av grillandet får man dem att göra åtminstone en sak när de gäller matlagning, annars sätter de sig bara någonstans och pratar och umgås medan all kvinnor jobbar på i köket.

  8. Haha, jag grillar också i min familj. Mannen får fixa tillbehör, jag fixar grillet. Det blir liksom bäst så, men jag har inte heller avslöjat hur smidigt det är att vara grillmästare. Jag älskar också att bada, från maj till oktober typ. Tyvärr har jag bosatt mig ganska långt från närmsta sjö vilket gör det hela till ett mindre projekt. Men en dag med bad är en bra dag!