Jobblistan

Sommarlov är skönt för man får perspektiv på jobbåret och kan reflektera över vad som varit och planera allt nytt som ska komma. 

Bäst av allt det senaste jobbåret: Att jag flyttade tillbaka min blogg och driver den i egen regi igen. Nu och för alltid. Jag har upplevt en nytändning på bloggfronten – det känns så himla roligt att blogga. Och nya läsare har hittat hit.

Sämsta grejen: Att det är så svårt att portionera ut jobbet jämnt över året. December, maj och början av juni blev bisarrt arbetsintensivt. Och det fixar jag inte riktigt – jag får ångest och känner mig deppig på en gång. Men jag fick ihop det på något vis och nu har jag hela sommaren på mig att återhämta mig.

Roligaste nya grejen: Att börja podda. Det är otroligt vilket genomslag vi fått med En Underbar pod. Är så glad att ni blivit lika förtjusta i Erica som jag är – och att det med tiden blivit en fin inkomstkälla så att vi kan fortsätta med podden.

Största överraskningen: Att Miss Clarity blev en sådan jädra succé. Visst trodde vi på iden men att det skulle bli en sådan hype kring kollektionen hade vi aldrig kunnat föreställa oss. Också så roligt att Anna som har så många andra uppdrag vill designa och göra vår vision till verklighet. Hon är grym!

Bästa förändring i arbetssätt: Att ta in Erica som medhjälpare i mitt företag har underlättat mycket och gjort allting roligare.

Arbetsbortfall: Har helt slutat göra reportage för tidningar på grund av tidskriftsförlagens sjuka villkor kring upphovsrätt och ersättning.  Tyvärr har tidningar det senaste året förlorat många av sina bästa frilansare eftersom förlagen bara samarbetar med de som skriver under de nya kontrakten.

Många av mina favoritskribenter och fotografer har skolat om sig och bytt bransch. Det märks på kvalitén – plocka upp random tidning om mode, inredning eller trädgård och se se hur nivån har sjunkit. Själv har jag i princip slutat köpa månadstidningar och läser hellre bra inredningsbloggar som Husligheter, modebloggar som Linn Eklund eller trädgårdsbloggar som Blomsterverkstad.

Stoltaste stund: När Underbaraclaras.se blev utsett till Årets tidskrift av Internetworld. Såklart en stolt stund för mig men även en bra stund för bloggvärlden eftersom bloggar nu på allvar betraktas som den nya tidens tidskrift.

Framsteg: Att Influencers of Sweden bildades och att vi arbetar för att professionalisera influencerbranschen och städa upp bland smygreklam och fulspons. I höst arrangerar vi dessutom Stora Influencerpriset (nominera gärna dina favoriter) ett branschpris för influencers.

Klokaste beslut: Min skrivarresa med Malin där vi kämpade på med varsitt bokmanus. Att resa bort och skriva fokuserat är väldigt skönt och ganska nödvändigt för att få ett sammanhang i texten. Jag skrev på min och Ericas första gemensamma bok som kommer våren 2018.

Jobbigaste grej: Jag reste så himla mycket i april och maj. För mycket. Bertil blev ledsen och mitt föräldrahjärta gjorde ont. Jag måste tänka smartare för 2017 och prioritera bort resor som inte är absolut nödvändiga.

Planer för hösten 2017:  Jag kommer genomföra några stora förändringar i mitt jobb den här hösten. Kan inte säga vad det är ännu – men det blir en slags expansion. En efterlängtad sådan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Jobblistan”

 1. Det måste vara roligt att ha en arbetskamrat, annars kan ju skrivandet och fotandet vara lite ensamt. Låter spännande med hösten, ser framemot att se vad “expansion” betyder? Lycka till med allt!

 2. Vilket peppigt inlägg – blev inspirerad att göra en liknande utvärdering! Ser fram emot att du avslöjar höstens förändringar! Glad sommar på dig 🙂

 3. Hej! Kommer det att komma in fler storlekar av Miss Clarity kollektionen? Drömmer om en Karin wrap dress i duvblått i strlk L, men den sålde visst slut samma dag som den släpptes…

 4. Apropå miss clarity – är den röda klänningen med vita prickar vi såg häromdagen från den kollektionen? Fick habegär ?

 5. Virkelig bra innlegg! Elsker å planlegge og sette mål, men så viktig også å gjøre oppsummeringer av hva som faktisk har gått bra og hva man vil endre på. Det virker i alle fall som du har hatt et interesant halvår. Har også et litt intenst men spennende jobbhalvår framfor meg og forsøker å tenke at jeg også skal stoppe opp å nyte av alt som skjer, selv om det går i full fart.

 6. Jag har köpt en klänning, den känns fantastisk. Kan bara komma på en sak som skulle förbättra, fickor. Tror du det kommer någon gång i framtiden?
  Har en liten och ammar allt som oftast, så då är händerna upptagna, men vill gärna ha mobilen till hands (för att skicka meddelande till mannen så jag slipper skrika och väcka lillen…) ?

 7. Så roligt att följa dig och podden!
  Ser också fram emot en fin klänning från Miss Clarity till hösten 🙂
  Älskar den jag köpte i juni!

 8. Hej,

  Jag har beställt och köpt två klänningar ifrån Miss Clarity. Jag har letat efter klänningar i dessa modeller ända sedan jag fick barn – och det är fyra år sedan. Så otroligt smickrande för figuren! Jag har också fått många komplimanger för klänningarna på jobbet, av såväl kollegor som elever. Kul! 🙂

  Kram

 9. Vad är det för upphovsrätt och ersättningar? Får man inte skriva vad man tycker eller?

  1. Som journalist (frilans) äger du upphovsrätten till din egen text, vilket innebär att du kan sälja den vidare till andra tidningar. Detta är nödvändigt att kunna göra för att överleva som egen företagare – om nu inte den första tidningen ger ordentligt betalt. Det många mediehus gör nu är att avtala bort upphovsrätten och köra samma artikel i flera av mediehusens publikationer, men utan att ge upphovspersonen (rimligt) betalt för det. Lägg därtill dumpade arvoden och du har en marknad ingen längre kan försörja sig på. Jag har själv lämnat frilanslivet pga detta.

   1. Lägger till: Du säljer alltså en artikel till samma pris/arvode som tidigare, men medger att förlaget/mediehuset kan använda samma text i hur många tidningar och textproduktioner som helst. Du tjänar inget på det, medan förlaget/mediehuset tjänar massor.
    Det finns så många problem med det här, även om ekonomin så klart känns mest för den enskilde frilansen. Sitter själv på ett sådant företag och rundgången av material och utarmningen börjar märkas. Det är en desperat bransch som tappar massor i upplaga och inte vet vart den ska ta vägen (folk läser inte tidningar längre, rent krasst), men inte vinner man mer på att recycla gammal skåpmat så att de läsare man har känner “men det här har jag ju redan läst” och tröttnar de också.

 10. Hej,

  det hade varit spännande att höra mer kring hur tidsskrifter förändrar upphovsrätt och ersättningsavtal och hur det påverkar skribenter och fotografer från någon som du som varit involverad.

 11. Jag blir också intresserad av vad tidskrifterna egentligen pysslar med. Tar mig friheten att önska en längre text om det. Och lycka till med allting! 🙂

 12. Åh, men TACK! Och samma här så klart, jag skriver ju inte heller under några risiga frilanskontrakt och jobbar därför på andra sätt i år än tidigare år. Plus, om årets tidskrift skrivs av någon som inte skriver under frilanskontrakt så säger ju det en hel del om vad man ska läsa … 😉 Trevlig sommar, Clara!

 13. Huvudet på spiken när det gäller att köpa månadstidningar. Har inte riktigt insett varför själv, bara märkt att jag inte är intresserad av att läsa dom längre, det är helt enkelt för tråkigt.
  Irritersamt att kvalitet inte kan få kosta.