I asked for strength – and God gave me difficulties to make me strong.
I asked for wisdom – and God gave me problems to solve.
I asked for prosperity – and God gave me brawn and brains to work.
I asked for courage  – and God gave me dangers to overcome.
I asked for patience – and God placed me in situations where I was forced to wait.
I asked for favors  – and God gave me opportunities.
I received nothing I wanted, I received everything I needed

Ja. Måhända är det lite töntigt. Men jag tycker ändå att den här texten är både sann och bra. Vare sig du tror på en gud eller ej så funkar den – ersätt gud med “livet” om inte annat.

Jag brukar tänka på det här när jag går igenom saker som är svåra. Jag vill ju gärna bli en stark, klok och modig människa. Som åtminstone på ålderns höst har både livsvisdom och kurage. Men hur ska jag få det då?  Genom att undvika smärta, utmaningar och prövningar?  Aldrig utsätta mig själv för fara? Hur ska jag kunna få någon livsvisdom utan att ha gått igenom något?

Jag tittar på de starka, äldre kvinnor som finns i min omgivning. De var omöjligt så starka när de var unga. Livet lärde dem något. Livet lär mig något. Jag kommer att bli stark för att jag har prövats, och jag kommer bli klok för att jag gått igenom svårigheter. Jag kommer bli modig för att jag har blivit skrämd men fortsatt.

Man kan ta den skit som drabbat en genom livet och använda det som hävstång för att ta sig uppåt och framåt. Och när något känns jobbigt och svårt så vet jag att jag är i utveckling.

Jag får inte det jag vill ha utan det jag behöver.