• Inlägget är ett annonssamarbete med TINK •

Vem tar egentligen ansvar för pengarna?

Att jag tycker att privatekonomi är fruktansvärt tråkigt är ju kanske ingen nyhet. I vår relation är det Jakob som betalar räkningar och håller koll på bolånen.  Vi köpte hus som unga och vi köpte vad vi hade råd med. Jag som precis varit sjukskriven tänkte att vi måste ha ett hus där vi har råd att bo även om jag blir sjukskriven igen eller arbetslös. Boendets kostnader ska inte vara en stress.

Det blev alltså ett hus i väldigt enkel standard och för en billig peng. Men steg för steg har vi höjt boendestandarden här. Renoverat huset från källare till nock. Nu är det inte mycket kvar att göra.

För mig handlar allting som rör ekonomi om att det måste vara enkelt. Det är nog tråkigt med siffror – ska det dessutom vara krångligt vill jag inte vara med. Tink är en otroligt smidig app jag och Jakob länge använt för att få koll på vår hushållsekonomi. Vart går egentligen alla pengar? Vad är det som kostar och som vi kan spara in på? Ja, sånt får man veta med Tinks hjälp. Men förutom det har Tink också en funktion för att jämföra bolån och dessutom smidigt flytta sitt bolån med hjälp av appen.

Jag vet att ekonomer alltid tipsar om att ringa runt och kolla var man kan få lägst ränta på sitt lån. Men vem orkar göra sånt? Inte jag i alla fall. Fast i Tinks app kan du genom att svara på fyra enkla frågor ta reda på hur mycket pengar du kan spara.

Jag testade att besvara frågorna och på några sekunder var Tinks beräkning klar. Vi sparar en tusenlapp per år om vi flyttar vårt lån. Dock har vi har ju små lån så besparingen blir inte jättestor. Hade vi haft ett lån på säg två miljoner hade vi istället kunnat spara upp emot 10 000 per år. Det intressanta är att det huvudsakligen är män som nyttjat Tinks funktion med att flytta bolån. Det får mig att fundera över vem som tar ansvar för ekonomin i de flesta relationer? Är det vanligare att mannen gör det – precis som hos oss?

Förslaget från Tink är inte bindande men vill du göra en flyttansökan av ditt lån kan du göra det direkt i appen. Med Tink behöver du inte byta bank utan flyttar bara själva bolånet. Det betyder att du kan ha kvar ditt lönekonto, autogiro-uppsättningar och kort precis som förut. Inget krångel. (Funktionen finns dock endast tillgänglig på Iphone just nu)

Ladda ner Tink gratis och se vad du kan få för boränta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Vem tar egentligen ansvar för pengarna?”

 1. Hos oss är det jag:) Kvinnan! Skulle aldrig lämna över det! Jag vill ha koll och kontroll över min/vår privatekonomi:-)

 2. Intressant att tänka på, hur det är uppdelat med vem som har hand om räkningarna i ett förhållande.
  I mitt förhållande är det jag som har hand om att betala räkningarna och hålla koll på utgifterna. Det var likadant mellan mina föräldrar, min mor skötte räkningarna, dock var det min far som hade hand om att fixa och ordna med de olika lånen, men när det bara var att betala av lånen så var det min mor som skötte det.
  Jag har aldrig riktigt tänkt på hur det kanske är uppdelat i andra förhållanden, men nu när jag tänker efter så tror jag nog faktiskt att det är flest män som brukar ha hand om att betala räkningarna. Så vi är väl lite normbrytande hos oss då, utan att ha tänkt på det. (Dock har vi även uppdelat så att det är min fästman som lagar mat oftast, medan det är jag som håller på med bilen och även har hand om att skruva upp saker och andra hantverks-aktiga grejer här hemma).

  Tack för en härlig blogg!
  Hoppas du får en trevlig höst!

 3. Jag hade för mig att ni hade huslånet genom JAK-banken, och där är det väl inga räntor? Eller har jag missuppfattat?
  Jag är nämligen själv intresserad av JAK-banken och vad man kan vinna av att flytta lånen dit, det är därför jag undrar 🙂

  1. Vi hade det när vi precis köpt huset men bytte av olika anledningar sedan. Dock var jag väldigt nöjd och kan rekommendera JAK 🙂

  1. Det är ju bara om man lämnar ut sin Bankkod. Nu har väl alla större banker bytt till inloggning med bankid? Förut hade ju typ Ica-banken bara en kod, som man då gav vidare till Tink.

 4. SÅ bra samarbete! Blir riktigt glad av att logga in här och läsa på din blogg, och du är något av en expert på att lyckas få dina samarbeten lockande, relevanta och intressanta. Tack Clara.

 5. Nu är jag ju ensamt ansvarig över ekonomin men har inga bolån så jag fixar ju allt. När jag var sambo var det jag som hade hand om ekonomin och han som tjänade typ tre gånger så mycket som jag. Jag skötte bilen också, var den som körde mest.

 6. Var i en relation för 16 år sen, där mannen blev alkoholist de sista åren. Tyvärr lyckades han supa bort sparkontot/boendekontot plus andra saker. Så naiv som man är så trodde jag på bortförklaringar. Trots att det var jag som betalade räkningarna. Då lovade jag mig själv att ALLTID ha egen ekonomi och ha kontroll över pengarna efter skilsmässan(bland det bästa jag har gjort). I år har jag och min sambo varit tillsammans i 10 år och aldrig bråkat eller tjafsat om pengar tack vare att vi har varsin ekonomi. Löpande kostnader delar vi naturligtvis på och kör på ungefär varannan gång principen när det gäller typ bensinen.
  Följ gärna rådet från en mogen och nöjd kvinna på 54 år.<3

 7. Absolut är det så att män tar större ansvar för privatekonomi än kvinnor. I mitt yrke har jag kontakt med mga kvinnor över 50. En del av dem har skiljt sig. Ofta, ofta ser jag hur mannen ekonomiskt drar vinstlotten i skilsmässan medan kvinnan som inte betalt räkningar, inte vet vad försäkringar kostar, inte vet hur mkt pengar som går till räntekostnader, plötsligt ställs för en krass verklighet med kass pension och ett bryskt uppvaknande ekonomiskt.
  Jag tror att kvinnor bör ägna mer tid åt privatekonomin och skaffa sig insikt i den och en överblick över situationen för att bli jämställda med sina män. Skulle till och med säga att det är steg ett om man vill uppnå ett jämställt förhållande.

 8. Tack för tipset med Tink, om jag har förstått det rätt kopplar man det till sin internetbank. Hur tänker du kring det, jag menar säkerhet, anonymitet, att lämna ut privat kontoinformation i en app. Vem vet vem som hanterar informationen och hur? Hur tänker du kring sådant?

 9. Intressant, i min närhet har det alltid varit kvinnorna som tar ansvar för den löpande hushållsekonomin. Jag gör det också i högre grad än min sambo, men är nog lite mer intresserad av olika sätt att spara också.

  1. Jag trodde det var tvärtom – att det är mest kvinnor som har koll på ekonomin. I min bekantskapskrets är det ialla fall så. Hos oss är det jag som betalar räkningar och har superkoll på alla inkomster/utgifter, försäkringar, lån och sparande. Vi har gemensam ekonomi och delar på alla pengar som kommer in. Fungerar toppen! Vi har aldrig grälat om pengar och eftersom jag är en j-kel på att göra budget så räcker pengarna gott till deltidsjobb så vi kan njuta av livet, massor av resor, hus och trädgård, tre barn, rejält sparande och så guldkant på tillvaron 🙂