Frånkopplad från det mesta njuter jag av en veckas semester och tänker inte på mycket jobb annat än att uppdatera bloggen. Dock satte jag kaffet i halsen när jag i Breakit läste en debattartikel från några av de stora influencernätverken som angriper organisationen Influencers of Sweden (INoS) där jag är ordförande. Fast vad de egentligen angriper är lite svårt att förstå eftersom de verkar ha missuppfattat INoS  uppdrag. Det här är en relativt ny bransch där de flesta stora profilerna är kvinnor  – medan de som tjänar de största pengarna på dessa kvinnor är män. Män äger och driver nästan alla de stora annonsnätverken, äger säljbolagen och bloggportalerna där profilerna är aktiva.

På förekommen anledning känner jag mig nödd att berätta vad vi arbetar med i organisationen: Vårt uppdrag är att företräda de influencers som utgör våra medlemmar. Vi försöker hjälpa dem att proffessionalisera sin verksamhet.  Vi vill att de ska lära sig att ta betalt för sitt arbete, nätverka med varandra och förstå sitt värde. Inte gå med på vilka villkor som helst – varken från annonsköpare eller bloggportaler. Vi vill också att de ska lära sig annonsmärka inlägg korrekt och göra rätt i relation till så väl läsare som Skatteverket och Konsumentverkets regler. Influencers of Sweden är inte ett privat företag utan en ekonomisk förening som ägs av medlemmarna. Och vårt uppdrag är att företräda dem.

Själv jobbar jag ideellt för föreningen sedan ett år tillbaka – och om ni bara visste hur många fler som gör det! Som lägger ner en massa fritid på att få den här nystartade organisationen att snurra. Vilket engagemang som finns bland våra medlemmar att dra sitt strå till stacken. Det är ett utmanande arbete att driva organisationen och vi har små marginaler för att få det att funka. Men vad gör då några av våra medlemmars arbetsgivare? Jo – de attackerar organisationen! För att vi inte i nog hög utsträckning företräder dem.

Jag känner mig alldeles trött av tanken på det.  Att ännu en gång kommer ett gäng chefer (som själva inte producerar innehåll utan bara profiterar på det) och berättar vad influencers ska göra. Kritiserar en  organisation som kämpar för influencers men som samtidigt motarbetas av de företag som omsätter mångmiljonbelopp på att knyta dessa till sig.

Just idag känner jag mig väldigt trött på branschen…