Att helga den röda vilodagen

Söndagen är en röd dag och jag inser vikten av att helga den. Även om jag inte direkt lyckas med det jämt.  En kompis bestämde däremot med sin man att från lördag kväll till söndag kväll skulle inget jobb utföras, ingenting köpas eller konsumeras. Riktig helgfrid skulle råda – utan besök i köpcenter eller storstädning av huset på schemat. Jag tycker att det låter som en riktigt bra idé. När man vet att man inte får göra någonting på ett dygn kan man kanske få mer ro att leka med barnen, läsa morgontidningen en extra stund eller ta ett skönt bad utan dåligt samvete över tvättkorgen.

Jag och Jakob har testat något liknande som min vän gjorde. Lördagar har vi ofta saker inbokade men vi försöker ha söndagar som en vilsam familjedag. Då vi också får tid att på egen hand göra någonting ihop. Det kan handla om att ta en promenad eller fika en stund på stan medan barnen är hos farmor. Vi lyckas inte alltid men jag önskar vi fick till det oftare – för det gör verkligen skillnad på orken när måndagen kommer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

33 kommentarer på “Att helga den röda vilodagen”

 1. Återkommande, gärna inbokad, återhämtning är viktigt så det är en riktigt bra idé! Fint med tid på tuman hand också, viktigt för ett förhållande. Särskilt att se varandra inte bara som förälder.

 2. Mm kanske man borde prova, här finns problem med återhämtningen.. problemet är väl lite att det är kul att göra saker också, man måste lite lägga band på sig 🙂 Men, tittade egentligen in för att säga tack för tipset om te OCH kaffe på morgonen, samtidigt, i olika muggar. Minns att du nämnde det nån gång för längesen, och kör nu stenhårt på det när det är helg eller lite extra. Toppengott ju! 🙂

  Ha en fin söndag!

  Kram, Johanna

 3. Mina närmsta grannar som nu är i åttioårsåldern har till skillnad från mig alltid helgat vilodagen. De har varit helgdagsklädda och alla hemjobb har fått vänta till vardagarna. Tillsammans har de gått på långa promenader och kommit hem glada med rosiga kinder medan jag jobbat som en toka både inomhus och utomhus hela helgen och kommit helt slut och ledbruten till jobbet på måndagarna. Jag tror att det finns mycket att vinna vad gäller mående och relation om man låter söndagarna bli dagar för återhämtning och umgänge med sina kära.

 4. Jag försöker tänka på att hitta de här utrymmena för att vila. från måsten men också från intryck. har börjat försöka helga kvällarna lite mer, alltså också vardagskvällarna. såna där saker folk brukar ta upp som att lägga bort mobilen och datorn. lånar hem gamla resetidningar från biblioteket och ligger och bläddrar i verklighetsflyktsreportage i soffan istället.
  kanske ska söndagen också få mer lugn, det är en fin tanke.

 5. I södra Tyskland där jag bor är alla affärer stängda på söndagar. Att klippa gräsmattan eller jobba med andra saker som oväsnas gör man inte heller. I början var det irriterande, nu är jag glad att få “hjälp” med att inte göra söndagen till vardag. Det är mycket lättare att få till en liten utflykt eller bjuda hem vänner, alla har ju fritid, så att säga. Jag gillar söndagar!

  1. Helgfriden finns även i Norge. Stängda butiker och förbud mot störande maskiner och annat oljud. Tror att vi alla behöver en dag med vila:)

   1. Jag bor också i Norge och uppskattar att det är söndagstängt, men det där med att ej klippa gräset och arbeta med maskiner mm är verkligen irriterande. Om båda i familjen jobbar heltid så måste allt hinnas med på lördagen.

  2. Sånn er det i Norge også 😉
   Det er faktisk ikke lov å klippe gress eller bråke på søndager!

 6. När vi bodde i Bayern i Tyskland fick vi lära oss att gilla att göra inget på söndagar! Allting är stängt, förutom restauranger och caféer, och det tog ett tag att vänja sig men sedan gillade vi det! Det blev helt enkelt så att man tog det lugnare och slappnade av.

 7. Det finns såklart en poäng med en vilodag. Gud visste vad han gjorde när han skapade den. Och Adam och Eva hade inte ens hunnit göra något den första vilodagen. De blev skapade den sjätte dagen och sedan fick de vila den sjunde! Det finns nog en poäng med att man vilar först. Inte att man jobbar som en galning och sedan tvingas vila för att man är sjukskriven…Nä, mer vila åt alla!

 8. Jag försöker hålla en av dagarna under helgen fri från måsten och vardagsysslor. Helst lägger jag den tiden på att vara utomhus, vandra i skogen och äta picknicklunch ute. Läsvärt oavsett tro är “Det händer när du vilar” av Tomas Sjödin.

 9. Jag jobbar inte just nu, men när jag jobbar måndag-fredag har jag verkligen extra behov för de där lediga dagarna när jag inte har någonting inplanerat… det stressar mig att ha alla veckodagar och helger fullbokade.

  Min farmor var prästfru, född i början av 1900-talet. Hon var en arbetsmyra, men duktig på att helga vilodagen. Söndagar använde hon till att skriva brev och läsa 🙂 Aldrig tvätt, städ eller laga kläder. Har också funderat på att ta efter henne.

 10. Så fint att du tar upp det. Vilodagen finns ju av en anledning, en gåva till oss i våra stressade liv. Jag tror att vi alla skulle må bra av att stanna upp en dag i veckan, och varför då inte på söndagen, vilodagen om man har möjlighet.

  En fortsatt trevlig söndag!

 11. Älskar tanken men när ska en hinna med att göra saker då? Som att beskära fruktträd till exempel som står på min att-göra-lista i september.

 12. Tycker det låter som ett gott mål att ha. Tror det finns en tanke bakom helgfriden/helgvilan för att ha orken i längden.

 13. Jeg gjør ikke noe arbeide,ei heller hagearbeide,fra lørdag kveld til søndag kveld (men etter ca kl 20 kan jeg godt sette på en ladning klesvask og henge opp den) Vi går nesten alltid en tur sammen, enten ved sjøen/i skogen, eller mer urban tur med innlagt “fika” på cafe. Det er helligdagsfred i Norge fra midnatt lørdag til midnatt søndag, og de fleste respekterer det,selv om det alltid er noen som setter igang en motorgressklipper eller sag, og butikker er stengt (med unntak av små matbutikker med dispensasjon).

 14. I mitt hem städade alla i familjen på torsdagskvällen och när vi var klara åt vi något extra gott. Handlade gjorde vi på lördagen för hela veckan och på söndagen gick vi alltid ut på promenad ibland med picknickkorg eller kaffekorg. Det var mysigt.

 15. Jag har nog valt att göra ungefär tvärtom. Jag ser till att tvätta, städa, laga mat och frysa in m.m. på helgen, så har jag i princip alla vardagskvällar lediga från sånt. Tycker det är underbart att få komma hem efter jobbet till ett rent hus och bara vila och inte ha så mycket måsten! Tycker det ger mer energi i längden, tvärtom gör mig bara stressad och jag tycker aldrig att något blir färdigt. Men bra att man kan hitta sätt som passar just en själv!

  1. Hehe, är precis likadan. Jag använder helgerna till att få bättre vardagar. När man inte tror på Gud är söndagen alldeles utmärkt till att städa, tvätta, renovera och shoppa som aldrig annars hinns med efter förskolehämtning, middag och häng med barnen i veckodagarna.

   1. Å, nog kan sånt vara söndagsgöra även om man tror på Gud. 🙂
    “Sabbaten blev till för människan och inte människan för sabbaten” – citat Jesus.

   2. Fast jag tror jättemycket på Gud även om jag städar och håller på, på just söndagar 🙂 Men eftersom jag inte är särskilt (eller inte alls) bokstavstroende så tänker jag inte att vilan behöver infalla på just en söndag, eller ens en hel dag om det inte passar. Det viktiga är att den inte glöms bort.

 16. Toppen med vila och vilodag! Fast idag hoppas jag att du och din man också gått och röstat i kyrkovalet, fast ni kanske inte är medlemmar? Eller har förtidsröstat? Kanske har du redan skrivit nåt inlägg om detta eller så bryr du dig inte alls, jag hoppas på det första för du är en sån viktig kristen och kyrklig röst i samhället. Och kanske kan du få fler att ta sig till vallokalen. Förlåt min förnumstighet, unnar dig mycket vila. Är bara orolig för Svenska kyrkans framtid.

 17. Tror det är jättebra. Även om jag själv är dålig på att vila. Jag har alltid nya projekt, gärna flera samtidigt och helgerna går ju åt till att greja det man inte hinner på veckodagarna. Å ena sidan så gillar jag ju att ha en massa projekt, å andra sidan så är jag väl inte världens roligaste fru/mamma under den tiden. För det är ju inte så lätt att hinna med barnen när man renoverar samtidigt.
  Så något jag verkligen försöker bli bättre på är att ta pauser och göra saker med barnen och maken. Idag tex gick halva dagen åt till kakling av kök. Andrea halvan av dagen var vi ute på cykeltur hela familjen, sen gjorde vi inget mer än bara umgicks, lagade mat och bara var hemma. Har vänner som helgar helgdagen. De konsumerar inte, åker inte och storhandlar och gör en massa vardagliga måsten. Istället tar de skogspromenader, åker skridskor eller spark med barnen, har picknick osv. Alltså det är ju fantastiskt mysigt och verkligen något jag vill bli bättre på själv.

 18. Låter som dina vänner läst “Det händer när du vilar” av Tomas Sjödin. Läs den – mkt tänkvärt!Han utgår ju ifrån judarnas starka betoning av sabbaten som sedan togs över av de kristna, men där söndagen blev vilidagen. Jag själv älskar och önskar så att jag höll i detta, men ofta blir det att vi gör en massa nyttigt efter kyrkan på söndagen. Dock är ju i alla fall de första timmarna på söndagen helgade… 🙂 Här i Stockholm är ju nästan allt öppet på söndagar känns det som, skulle önska att det var lite mer som när vi var små – stängt och stilla så att mest bara kunde vara tillsammans. Som det är när man reser till flera europeiska länder, t ex katolska. Då blir man nästan frustrerad åt andra hållet, har de inte öppet när JAG kommer.. 😉

 19. Det skulle vara underbart att varje söndag bara ha vilodag… Men då blir ju vardagarna ännu jobbigare för jag vill ju ändå hinna med det där med städ, tvätt osv. Jag kan ha så svårt att slappna av när jag vet att jag egentligen borde fixa med något hemma istället för att vila.

 20. Jag kör så fast på lördagar. Dels för att jag inte är kristen och dels för att jag jobbar tom fredagar och då känns det ju naturligt att bara fuck it all och vila fre-sön så kan man börja dra igång “görolivet” så smått på söndagen igen.

 21. Underbart med vilodag! Vill tacka för veckans röda tema, tycker det var en rolig och fin idé och inläggen kändes genomtänkta!

 22. Det låter som om du efterfrågar den judiska shabbaten, vilodagen då du inte får skapa, vare sig ljus, transaktion, mat eller musik.

 23. Ja absolut! Hemma hos oss ar Sondagen en “Slow Day”. I dagens moderna samhalle kanns det ofta som att vi lagger sa mycket fokus pa prestationer att folk sallan tillater sig sjalva att vila pa riktigt, att “bara vara”.

  Jag alskar att spendera tid med familjen pa helgen, utan nagra bestamda inplanerade aktiviteter. Att umgas med familjen pa det sattet ar valdigt ovanligt i Nordamerika har jag insett, har ligger det status i att vara “busy” hela tiden, t.o.m. pa helgen. I var familj har vi bestamt att vilan skall ha hogst prioritet under helgerna.