Jag har för vana att ta med mig en korg eller en påse på mina promenader med hunden – för ofta hittar jag något ätbart att ta rätt på. Det känns som rena skattjakten att gå skogspromenad i september!
Kantareller plockar jag och torkar på tidningspapper. Gott till höstens alla grytor.
Alla former av soppar plockar jag med mig hem och gör svampstuvning utav. I norrland finns inga giftiga soppar (men en och annan som inte är så smaklig – eller lätt giftig om den äts rå). Jag plockar med mig lite av varje hem och hoppas på det bästa.
Sprängticka är en typ av svamp som växer på björkar och som anses vara väldigt hälsosam. Jag plockar och torkar och gör chaga-te utav den. Svampen ingår inte i allemansrätten så du behöver markägarens tillstånd.
Rönnbär tar jag alltid rätt på för att göra gele. Det bästa är att vänta med att plocka tills första frosten slagit till.
De sista blåbären plockar jag i september och kokar sylt av och smaksätter med kardemumma eller vanilj. Burkarnas får sedan stå i mörkt i jordkällaren under vintern.
Lingon är det bär som vi äter allra oftast här hemma. De kan plockas ända fram tills snön lagt sig.
9 svar
Härligt att vara ute i skogen och fynda!
Ja, bästa saken att göra i fint höstväder!
Ett tips om man vill plocka rönnbär lite tidigare (här i Göteborgstrakten har rönnbären ofta hunnit bli lite ledsna när frosten kommer) är att lägga dem i frysen över natten, det ger samma effekt och bären blir inte så sura! Jag tror att det funkar på slånbär också, fast har inte testat.
Det funkar fint på slånbär. Så gör jag alltid, här i Skåne kan man inte vänta på frosten :-).
Kan inte du berätta hur du gjorde då du gjorde slånbärssaft med bär som du frös i frysen? Har gjort det men saften blev odrickbar! Vill gärna försöka igen….så snälla…
Åh, jag följer receptet i Vår Kokbok, så jag kan verkligen inte ta åt mig äran för att det blir bra. 🙂
Jag har inte boken här, så jag kan inte ge proportionerna, men häll kokande vatten över bären. Låt alltihop stå i kylen till nästa dag. Häll av vattnet och koka upp det igen, samma vatten alltså. Slå det över bären. Låt stå över natten. Upprepa ytterligare två gånger (tror jag). Sista gången du häller av vattnet kastar du bären och kokar upp vattnet/saften med socker. Det blir en mycket mörk, mycket smakrik saft, av samma typ som svartvinbär, men med ännu fler nyanser i smaken. Men själva bären ska aldrig koka.
Lycka till!
Är du nyfiken på svamp men inte så kunnig är gruppen svamp-klapp på facebook där jag lärt mig mest. Jag plockade i princip bara soppar innan jag gick med i gruppen, nu känner jag mig bekväm med många fler svampar.
Älskar att man aldrig vet vad en promenad bär med sig.. dock blir det många tröjor som får verka som påsar för att få med sig allt ??
haha, ja.