#metoo är hashtaggen som trendar. Kvinnor som ärligt och modigt berättar om de sexuella trakasserier de utsatts för. Det är såklart väldigt viktigt – och jag har skrivit om temat förut. Men jag blir också så jävla arg på att man pratar om alla kvinnor som utsätts för övergrepp istället för att fokusera på hur många män som begår övergrepp. Vi fokuserar på att uppfostra tuffa tjejer som kan säga ifrån istället för att uppfostra empatiska mjuka killar som inte skulle drömma om att tafsa på någon.

Tänk om alla vi kvinnor som skriver #metoo skulle ta och tagga alla snubbar som utsatt dem för sånt här. För dessa snubbar finns ju bland ens bekanta på Facebook, de har konton på instagram och de har namn som kan kännas igen av många. Då skulle vi ju verkligen belysa hur stort och utbrett problemet är!

Jag tänker på de kvinnliga svenska profiler som under veckan (med anledning av avslöjandet kring Harvey Weinstein) gått ut och nämnt namn på män som utsatt dem för övergrepp. Kända manliga teveprogramledare och journalister som missbrukar sin makt, sextrakasserar och till och med våldtar.

Det finns svin överallt. Men det farligaste är inte svinen – utan alla som står runtomkring och täcker upp för dem. Dessa män är anledningen till att vi kvinnor inte vågar prata om det. Vi får inte backning från männen som ser på. Svinens chefer och kollegor gör ingenting. Vi blir inte trodda.

Det finns gott om män som är så “viktiga” på sina arbetsplatser att man tystar ner uppgifter om att de begår sexuella trakasserier och övergrepp. Jo, det händer hela tiden att folk har överseende. Ben Affleck hävdade ju att han ingenting visste om Harvey Weinstein – trots att han uppenbarligen hade koll. Alla som borde vetat något om detta as skyller ifrån sig.

Alla som borde vetat något skyller alltid ifrån sig. Hur kommer vi runt det? Jo, kanske är det dags att sluta försöka skamma grisarna som utför dåden och istället flytta skammen till de män som tysta ser på? Kanske är det sättet att få ett stopp på detta? Att normala män skäms nog mycket för att öppna ögonen och välja att säga ifrån. Som jag skrivit förut  – don’t congratulate yourselt on not being Donald Trump. Be sure you’re not Billy Bush.