• annossamarbete med Sector Alarm •

Det säkra före det osäkra

När jag var liten var jag fruktansvärt rädd för att det skulle börja brinna hemma. Som ett sätt att stilla den oron ordnade mamma brandövningar med oss. Man kanske kan tycka att det är lite överdrivet att brandöva i sitt eget hem när man dessutom bor i en enplansvilla – men det kan faktiskt rädda liv! Det är väldigt viktigt är att barnen lär sig hur de ska agera vid brand så att de inte går och gömmer sig i någon garderob eller under en säng.

Jag bestämde mig för att också brandöva med mina barn och vi tittade tillsammans på Sector Alarms utmärkta instruktionsfilm som på ett enkelt (och inte läskigt) sätt förklarar hur man ska agera när det brinner hemma. Sedan fick ungarna öva.

Bertil, Folke och deras kompis som var på besök. Var tar man sig ut när det exempelvis brinner på övervåningen? Dels har vi en repstege – men också en brandstege på verandataket där man kan klättra ner. Jag känner mig ganska dum – för  innan brandövningen hade jag ju aldrig kommit ihåg att berätta det för barnen.

Och hur ska man göra när det brinner? Jo – man ska krypa. Så de fick öva på att krypa till rätt utgång och hitta plats utomhus där vi bestämt att de skulle samlas.  Jag visade dem också vart våra pulversläckare finns någonstans (även om de är för små för att kunna använda dem).

När de genomfört brandövningen fick de ett diplom. Ett likadant finns att skaffa gratis hos Sector Alarm. Och jag tycker att du och din familj redan idag ska ha en liten brandövning. Och inte bara ha det en gång – utan hålla en övning några gånger om året så att allt är friskt i minnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarer på “Det säkra före det osäkra”

  1. Vilket bra samarbete/inlägg! Jag har ett tips: nu när det är mörkt ute om kvällarna kan man öva att släcka ner i hela hemmet för att sedan krypa och ta sig fram i mörkret. Vid en brand är det ju oftast svårt att se pga all rök. På så vis lär man sig var möbler och hörn är någonstans och just den grejen kanske inte blir lika läskig som en brand faktiskt är.

  2. Det här är väldigt bra! Och extra stolt blir jag när jag ser den här filmen spridas då det är min man som gjort manus och regi och hans kollegor som animerat ❤️ De har även kompletterat med en liten bok som är skojig att ha som kvällsläsning och påminnelse om hur man ska göra vid brand.

  3. Åh, vi älskade brandövning när vi var mindre! Bodde i ett hundra år gammalt trähus så det fanns ju brandstegar överallt, vi fick ju klänga på dem när det var övning! Ibland klängde vi iofs på dem även när det inte var övning och vi inte fick, men eftersom vi lärt oss under ordnade former trillade vi tack o lov aldrig ner från taket, för nån enplansvilla bodde vi inte i…

  4. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: du är så himla klok! Jag ska göra samma hemma med mina barn. Dom tycker det är jätteläskigt att ens prata om brand, men att ändå ha tränat på utrymning ger en trygghet för alla!

  5. Jag lärde mig av en brandman som höll brandutbildning på mitt arbete (förskola) att man inte ska lära barnen att krypa längre. Då de är relativt korta är det bättre att de springer då det dessutom går snabbare (vi vuxna ska dock krypa!). Och sen att man ska tänka på det otroligt läskiga att barn gärna gömmer sig när de blir rädda och därför kan vara svåra att hitta, bra att prata med barnen om att de inte får gömma sig om det börjar brinna eftersom det är så farligt.