Nu ska ni få receptet på saffransbullarna jag testade ut receptet på igår. Jag använde samma deg som till mina saftiga lussekatter men med en god apelsin-och mandelfyllning till. Syltade apelsinskal och en snutt bittermandelarom sätter fart på det här receptet. Båda ingredienserna hittar du på bakhyllan i affären!
Testa att baka nu till advent vettja. Du blir inte besviken!
Saffransknutar
Portioner
ca 50 st
Tid
ca 70 minuter inklusive jäsning
Ingredienser
1 gram saffran (2 pkt)
200 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
1,5 dl rågsikt
14,5 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
100 g smör
100 g riven mandelmassa
1/2 tsk bittermandelarom
De yttersta gula zesten från en ekologisk apelsin.
100 gram syltade apelsinskal
Gör så här
- Mortla saffran med en tesked strösocker.
- Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran. Häll mjölk i kastrullen. Låt degvätskan svalna till den är fingerljummen (37grader)
- Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills klumparna löst upp sig
- Blanda i socker, ägg och salt. Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakning.
- Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från kanterna men gärna vara lite lös. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
- Blanda smör, mandelmassa, bittermandelarom och apelsinzest i en bunke.
- Knåda degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut till plattor och bred över smörblandningen. Avsluta med att strö över den syltade apelsinen. Rulla ihop, skär i bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa i ca 30 minuter och pensla sedan bullarna med uppvispat ägg. Grädda ca 8 minuter på 200 grader i mitten av ugnen.
7 svar
mumms
Så gott
Ser smarrigt ut! Snygg, vintrig header på bloggen förresten! Glad första advent!
Jättebra recept, ska testat nu imorgon 🙂
Så goda de ser ut! Och fint att headern i bloggen fått vinterskrud såg det precis.
Jag gillar det du gör och hoppas att helgen blir fin. Hälsar Christina
Vilken vacker blå kopp! Var har du fått den ifrån, har den ett namn? Du tar så vackra bilder, den där blå koppen till de gula bullarna är en fröjd för ögat!
Testat saftiga lussekatt receptet idag. Hittade receptet igår vid midnatt- I morse klockan sju var jag ut i vintermörkret och köpte Rågsikt. Idag fick jag barnfamilj på besök och vi bakade lussebröd.. Tycker degen var lättarbetad och bra för barn att baka med, Och jag tror bullarna håller sig saftiga till i morgon. Tack för det receptet. Fann det i rättan tid tills bak gästerna kom. Det var bara en slump att jag råka se det på Facebook. Tack