• Annonssamarbete ICA •

Låt det gröna ta plats på julbordet

Jag experimenterar mycket med vegetariska alternativ till julbordet för att lätta upp bland alla kötträtter. Visst vill jag ha de traditionella rätterna kvar  – men det finns utrymme för förändring och fler gröna inslag. Den här ljumma couscoussalladen med svarta oliver, saffran och fänkål är fantastiskt god och ska definitivt få hänga med till julbordet.

Couscoussalladen är lättlagad och vacker och har en mild saffranssmak med en aning sting från chilin. God att äta precis som den är eller med en dressing av creme fraîche med hackad timjan och en aning salt .

Till maten är det gott att servera ICAs äppelmust på räddad frukt. En otroligt bra produkt där man istället för att kassera frukt som inte går att sälja gör must av dem och på så sätt minskar matsvinnet. Ett annat tips för att minska matsvinnet till jul är att halvera recepten. På ett stort julbord blir det väldigt mycket mat om man gör full storlek av alla rätter – vissa recept kanske du kan göra en halv sats av? Så att all mat verkligen går åt!

Här kommer nu i alla fall receptet på min ljumma couscoussallad. Och vill du hitta mer inspiration till jul kan jag varmt rekommendera ICAs receptsajt för tips på klimatsmart och vegetarisk julmat. På ica.se finns också julens matskolor med tips på hur du kan göra dina favoriter från grunden, förenkla och fuska med resten.

Saffranscouscous med fänkål och svarta oliver (tidsåtgång ca 30 minuter)

Du behöver (4 portioner)

5 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 kuvert saffran

5 dl couscous

1 gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

2 morötter skurna i tunna stavar

1 fint strimlad purjolök

1 skivad fänkål

2 röda paprikor strimlade i bitar

200 gr urkärnade svarta oliver

Några kvistar timjan

Salt, lite chili och olivolja för stekning

1/2 dl pistagenötter och kärnorna från ett granatäpple.

Gör så här

Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med buljongtärningen och saffran. Häll ner couscous i det kokande vattnet och lägg på ett lock. Stäng av plattan och ställ åt sidan.

Grovhacka en gul lök och finhacka två vitlöksklyftor. Skär morötter i tunna stavar och stek alltsammans i lite olivolja.

Skölj och strimla purjolök, fänkål och paprika. Låt fräsa lätt i stekpannan tillsammans med löken och morötterna. Blanda ner couscousen i stekpannan tillsammans med svarta oliver, färsk hackad timjan och olivolja. Värm tills allt blir ljummet. Smaka av med salt och lite chilipulver. Servera med rostade pistagenötter och granatäppelkärnor.

Smarrig saffransfalafel!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer på “Låt det gröna ta plats på julbordet”

  1. Jag kan tipsa om citrussallad med saffranshalloumi. Även den från Ica.se
    Den testade vi för några år sen då vi ville förnya julbordet.
    Denna rätt är given för mig varje år.
    Funkar bra utan saffran och jag är sugen på att testa att ha granatäpple på.

  2. Låter supergott! Hur är den att ta med om man åker bort på jul, funkar den att kyla ner och värma upp?

  3. Så underbart god och fräsch sallad! Fanns inte med på julbordet, men väl till kvällens middag…och många middagar/luncher framöver också om jag får bestämma 🙂