När Oprah började sändas på eftermiddagarna i Sverige tittade jag slaviskt. Det kan låta märkligt eftersom att jag gick i mellanstadiet och målgruppen för programmet snarare var amerikanska hemmafruar och äldre damer. Men jag lärde mig så mycket av Oprah! Och mest minns jag ett avsnitt där Oprah pratade om att hon börjat med en ny vana som fullkomligt förändrat hennes liv: Att skriva tacksamhetsdagbok. Att varje dag lista saker hon kände tacksamhet inför.

Eftersom jag var en väldigt lillgammal mellanstadietjej så bestämde jag mig för att göra samma sak. Och det har jag gjort sedan dess. I perioder har jag skrivit ner det, i perioder bara rabblat det för mig själv. Bloggen kan också fungera som en sådan dagbok. För med bloggens hjälp upptäcker jag vackra, bra saker jag vill fotografera och skriva några rader om. Jag läste faktiskt nyligen någon undersökning som visar att folk som fotar av sin mat njuter mer av maten. Det förklarar ju ett och annat.

Jag reflekterar mer över vad som är bra sedan jag börjat stanna upp och dokumentera det. Och blir också gladare och nöjdare. Ett skifte sker när man bestämmer sig för att leta efter källor till tacksamhet istället för källor till irritation. Det må låta floskelfånigt men så är det. (OBS att jag fortfarande ofta är irriterad – och njuter av det – men det får jag berätta om i ett annat inlägg).

Här är saker jag är tacksam över just idag. 

  • Att jag genom Jakob fått lära känna en helt ny släkt som jag tycker så mycket om och där jag alltid känner mig så uppskattad och välkommen. Kan inte föreställa mig mitt liv utan Jakob – men lika lite utan hans familj.
  • Att jag hade kalla makaroner kvar i kylen från igår och att jag snabbt kunde ställa fram dem när Folke började akut-gnälla över att han var hungrig.
  • Att det vräker ner snö utanför fönstret.
  • Att jag fick med mig en burk pepparkakor från Jakobs mormor. Som jag kan doppa till kaffet.
  • Att jag fick förmånen att hjälpa en vän med ett jobb imorse och att hon blev så glad.
  • Att jag har så sköna (visserligen svinfula) powerboots att ha på mig när jag är ute och pulsar i snön.
  • Att min nya favoritklänning från Eljest är så gosig och skön att gå runt i här hemma.
  • Att höra barnen förhandla om leksaker med sina gulliga små röster och märkliga argument.

Vad är du tacksam över idag?