Om bidragsberoende norrlänningar

En kompis till mig som är uppvuxen i en by utanför Umeå fick jobb på en kreddig reklambyrå i Stockholm. När chefen hörde var hon kom ifrån undrade han skämtsamt om hon ”kände till den där tunneln som går mellan Stockholm och Norrland och som sprutar ut pengar och bidrag i er ände?”

Om denna tunnel, om bidragsberoende norrlänningar och bilden av staden som ett värddjur och lansbygden som en parasit – om det handlar veckans Expressenkrönika. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

32 kommentarer på “Om bidragsberoende norrlänningar”

 1. Ja. Så tragiskt. Och alldeles sant…
  Välskriven krönika och jag hoppas likt du att detta blir en betydelsefull fråga till årets val.

 2. Den här gången känner jag mig rätt trött och irriterad när jag läser din krönika just för din grova generalisering kring oss som bor i storstaden. Tråkig kommentar som din kompis råkade utför, men de flesta av oss (väldigt många av oss Stockholmare är ju lantisar från början) delar verkligen inte den synen. I stort sett alla nedvärderande kommentarer om landsbygden jag hört i Stockholmkommer just från vita medelålders, stockholmsfödda svenska rätt förmögna män. Och tack och lov är de trots allt inte i majoritet ens i Stockholm. De flesta av oss har inget större problem med att det bör finnas ett ömsesidigt givande och tagande mellan land men oavsett var man bor är man ju ändå sig själv närmast- bor man på landet är den aspekten viktigast och versa.

 3. Jag och min man är inflyttade i ett samhälle i norra Lappland. Vårat val att flytta från en större stad i Mellansverige möttes med oförstånd och nedsättande kommentarer.
  Trivs fantastiskt bra!

  Jättebra krönika. Älskar att läsa vad du skriver, och håller ofta med dig.

 4. Har flyttat ut på landet och tycker folk här är “rasistiska” mot stad och stadsbor mycket mer än åt andra hållet.
  Men det är så klart olika hur vi upplever det.

  1. Håller med, tycker samma. Många generaliseringar om ”Tjockhultare” (deras dryghet /stockholmska/allt de inte förstår… ) på landsbygden. Tycker det är tröttsamt.

 5. Så jäkla bra!
  …Tycker en som aldrig i livet skulle vilja bo i ‘Staden’ och gå miste om all underbar livskvalitet som finns på mindre ställen i Sverige…

 6. En rimlig krönika, absolut. Fast ärligt talat, jag blir också jävligt trött på allt snack om “fjollträsk” som förekommer oftare än en kan tro från inskränkta lantisar norr om Dalälven. Själv är jag vare sig från Norrland eller Stockholm utan sitter vackert vid sidan om och lyssnar på fåntrattarna från vardera läger som på en mellanstadienivå försöker göra sig lustiga över motsatta sidans livsval, livskvalitet och allt annat som hör stad och landsbygd till.

  Men ja, absolut. En levande landsbygd mår nog alla bra av. Och kanske allra helst att luckra upp storstadens problem och sprida ut oss lite. Då kanske vi kan hantera situationen med växande klyftor och annat som drar ner samhället i botten.

 7. Ser liknande paralleller på andra sidan pölen där jag bor. Bor man utanför Helsingfors är intresset att investera inte alls stort. Dessutom så pass långt norr ut och i svensktalande område.

 8. Bra krönika! Vill även poängtera att det här är en fråga om makt, och en maktobalans. Därför går det inte riktigt att likställa “amen lantisar gnäller också på storstadsbor” med motsatsen eftersom “lantisarna” är i konstant underläge. Och som person uppvuxen och boende i norra Norrland (Norrbotten) så spänner frågan om storstadsnorm även över saker som rasism, kolonialism och assimileringspolitik, och det går inte att säga att dom sakerna tillhör dåtiden eftersom dom påverkar oss än idag.
  Jag har det senaste året hamnat i diskussioner om den urbana normen där jag upplever att upplysta, medvetna personer boende i storstäder som i övrigt har stenkoll på maktanalys, rasism, med mera verkligen har NOLL koll på hur den urbana normen ser ut idag samt hur den sett ut historiskt och till och med avfärdar den som en ickefråga eller ett hittepå-problem. Det gör mig otroligt matt.

  1. Jag håller med dig – strukturellt finn det en storstadsnorm vilken inte kan jämställas med föraktfulla kommentarer om Stockholmare. Att väna på perspektiven är positivt, det belyser skevheten.

   Men det jag ändå tycker man ska tänka på är att det är just strukturellt. Det är inte jättekul att flytta till landsbygden om ens ungar blir mobbade i förskolan för att de är från stan och ändå glömmer bort att be om ursäkt för att de finns. Det är inte jättekul att bryta utbaniseingsmönstwr och flytta till lanssbygden när man är ensam på en arbetsplats och folk är elaka. Jag tycker den här krönikan är bra, men jag tycker man ska tänka på att är någon ensam från stockhom kan man inte har en strukturell maktanalys som ursäkt för mobbing. Det tycker såklart inte Clara heller, men tycker generellt det finns många som borde tänka på hur ens sätt att uttrycka sig härmas av barnen, t ex.

   kvinnor har inte samma jargong om män som landsbygdsbor har om stockholmare, men annars hade jag tyckt precis samma sak där, det är inte det minsta ursäktbarg att vara elak mot en ensam enskild man pga patriarkatet, i synnerhet inte bär det gäller barn.

 9. Mycket välskrivet Clara. Jag upplever att responsen på dina krönikor i detta ämne oftast utgår från Stockholm vs. Norrland. Jag tycker inte detta stämmer. Det finns flera stora städer i Norrland och jag som bor i en liten kan uppleva att både Lule och Ume har samma mentalitet som övriga förknippar med Sthlm. Sen finns inte glasbygden/det rurala samhället bara i Norrland utan i hela Sverige. Norrland/Stockholm är inte alltid motpolerna här. (Och nej, alla i Stockholm resonerar inte på samma sätt. Suck!)

  Om man får önska ämne till kommande krönikor vore klimat och miljöfrågan intressant, särskilt nu till valåret då det inte finns något parti som tar frågan på allvar. Vilka ska man rösta på om man vill få till en ordentlig och behövlig förändring av klimatpolitiken? Otroligt stora förändringar ligger framför oss, oavsett vilken väg vi väljer att gå.

  1. Jag bor strax utanför Umeå och jag håller inte med om att man i Umeå. Generaliserar som man i artikeln hävdar att man gör i Stockholm. Visst finns det mer resurser inne i stan än i samhället 1.5 mil utanför där jag bor. Men det är inte en oövervinnerlig sträcka. Jag är tacksam för vårt lilla Ica. Men tycker att det kan vara trevligt att åka till stan också. Jag kan acceptera att dottern har sin fritidssysselsättning i stan. Det för att ledarna är unga och inte kör bil. Jag beundrar de som verkligen vill och orkar bo på riktig landsbygd. Men jag kan även förstå de som föredrar stadspulsen. Norrland är faktiskt uppbyggd runt kuststäderna till stor del. Eftersom att det var där pappersmassaindustrin fanns. Där skogen förädladades. Där malmen blev stål. Men ingen av de industrierna. Hade varit något om inte skogsbruket hade funnits ute på det ni kallar riktig landsbygd. Så de motsättningar du ser från Luleå och Umeå. Det handlar om okunskap och kommer garanterat från yngre universitet studenter. De som inte har en aning om hur beroende inland och kusten var av varandra. Det inte allt för länge sedan.

 10. Härstammar från en infödd Stockholmssläkt, och mindre nedlåtande, kränkande, förståsigpåare får man leta efter. Finns inget att vara rädd för eller känna sig hotad av i min släkt! Min farfar fick tillbringa sina somrar på landsbygden tillsammans med sina bröder för att få insupa frisk luft och dricka närande komjölk. När hösten kom fick de tre bröderna återvända till den trånga mörka lägenheten i Gamla stan igen. De gillade läget och njöt av båda miljöerna. Jag har fått höra fantastiska historier och berättelser från både stad och landsbygd.
  Kan vi inte bara sluta och vara så jäkla ängsliga av oss och gilla alla lägen och sluta kasta skit på varandra!? Stad och landsbygd. Vi behöver varandra.

  1. Jag tror du missförstår krönikan. Det handlar inte om att vara rädd för. Det handlar om att Norrland och dess tillgångar har kolonialiserats och att landsbygden strukturellt missgynnas framför staden

   1. Norrland har inte kolonialiserats, inte i någon annan bemärkelse än samisk isf (vilket inte verkar vara vad krönikan handlar om?). Precis som förolämpade stockholmare i kommentarerna här som skriver ”rasism” så borde du tänka på att inte använda ord såna ord som kolonialism om något helt annat. De urvattnar begreppen.

 11. Bra skrivet! Bara det att folk i storstäder använder benämningen Norrland- ja det tyder enligt mig på ignorans – de orkar inte ens bry sig var man kommer ifrån utan då får man vara från Norrland- en område som omfattar nästan 60% av landets yta. Vem bryt sig om nån är från Dorotea eller Härnösand, Norrbotten eller Västerbotten. Vem bryr sig att komma ihåg något mer än Malmö, Stockholm och Göteborg…

  1. Jag har böejat använda orden “Svealänning” och Götalänning” till/om folk som kommer från södra delarna av Sverige och som klumpar ihop Norrland och norrlänningar.
   Då fattar svealänningen och götalänningen oftast piken. 🙂

 12. Att det sprutar ut pengar från Stockholm till Norrland är verkligen inget jag hört förr.
  Men sant är att norra Sverige är den del av landet som får jämförelsevis klart mest EU-bidrag. Och det är väl bra att Sverige får tillbaka lite av det vi betalar till EU!
  Jag tror man ska vara försiktig med att generalisera. Att “landsbygden betraktas som parasiten och staden som värddjuret” – var kommer det ifrån? Är det kanske främst på landsbygden man tänker så?

 13. Tips till Claras läsare: Om man vill veta mer om Norrland och/eller höra liknande resonemang som Clara för i sin krönika kan jag rekommendera Norrlandspodden med Sofia Miriamsdotter och Po Tidaholm! Två norrlandspatrioter som för diskussioner (om än väldigt subjektiva ibland) om Norrland nu och då och lyfter spännande ämnen som rör Norrland. De lutar dessutom åt olika håll när de gäller politik, vilket gör att de ofta har olika synsätt på hur Norrlands olika problem ska lösas (och av vem). Väldigt lärorik och intressant podd!

 14. Jo den “tunneln för bidrag” känner man till. All skog, guld och andra naturtillgångar som vi bidrar med till Stockholmarna😁

 15. Spontant kan jag känna att det kanske inte handlar så mycket om landsbygd vs stad utan om en centralisering av makt. Att det inte bara är Norrland som ignoreras i politiska beslut utan det mesta utanför Stockholm, eftersom maktcentrum och dess aktörer lever och verkar där. Man har helt enkelt ingen egen insikt i sakernas tillstånd utanför den egna levnadsradien och verkar heller inte vilja, alternativt kunna, ta till sig komplexiteten av vad de beslut man fattat (eller inte fattar) får för konsekvenser.
  Själv kommer jag från den motsatta landsänden och kan känna igen mycket av frustrationen i en rätt diametral fråga som slagit hårt mot Öresundsregionen, dvs. de ökade kontrollerna vid Öresundsbron. De politiska beslut rörande frågan som fattades i Stockholm speglade i mycket en brist för förståelse kring hur utbytet mellan Danmark och Sverige ser ut här. Vilka praktiska och ekonomiska följder detta fick för regionen och enskilda individer.
  Istället för att lyssna på lokalbefolkningens åsikter, kunnande och farhågor så kör man över och framhärdar i sitt eget perspektiv med följden att människor utanför huvudstadsområdet känner sig förringade och nedvärderade.

 16. Jag förstår din poäng, och det finns såklart en spänning mellan stad och landsbygd som är högst verklig. Men jag tycker nästan du vilseleder läsarna här, för att skapa en effektfull krönika. Du utelämnar helt t.ex. det system för skatteutjämning i landet som finns (den så kallade Robin Hood- skatten), som flyttat resurser från stockholm till bland annat Norrland.

  Jag gillar dig men jag tycker att din beskrivning av konflikten mellan stad och land är ohederlig (såsom i ”intellektuellt ohederlig”, och inte såsom i att du som person inte är hederlig)

  1. Poängen är ju att naturtillgångarna kommer från Norrland och det bör man ha i åtanke när man i Stockholm uttalar sig om utbetalning av bidrag. Om Norrland skulle bli ett eget land så skulle det klara sig medan Stockholm skulle lida brist. Därför bör stora delar av vinsterna från naturtillgångarna ges åt Norrlands befolkning som tack, utan sura miner. Och ja det finns andra regioner som också avbefolkas men guld, järn och skog finns i norr.

 17. Bra inlägg. Jag bor i en stad i Skåne och tyvärr inte på landet. Hade gärna sett att detta ämne blev viktigt i valåret 2018. Personligen tror jag nämligen att det är mycket viktigt för Sverige och vår framtid, denna segregation mellan stad och land är enligt mig farlig…

 18. En fruktansvärt dum kommentar din vän fick höra! Kan säga att jag som flyttat från landsbygd till storstadsregion (men bor fortfarande ute på vischan), får höra dumheter från BÅDA håll.

  Men ville bara påpeka en sak ang. ekonomin du nämner. Tjänsteproduktionen står för ca 70% av BNP, en stor del av denna produktion sker i städerna (inte så konstigt, där bor mycket folk), och ca 30% består av näringslivs-och varuproduktion (ex trä, stål, spannmål osv). Så att pengar går från städerna ut till landbyggden stämmer, MEN det betyder inte att det är något dåligt. Jag tror att alla vill ha en levande landbygd, och då är det ett måste.

  Sen skriver du att stadsbor bara vill ha landsbygden som semesterkuliss, det gäller ju åt båda håll för senast jag kollade så reste även landsbygdsbor in till städerna på semester också.

  Har som sagt själv flyttat från landsbygd till storstadsregion och är så evigt trött på att de på landsbygden ska klaga på stadsborna och att stadsborna ska klaga landsbygden (upplever dessutom att det är fler landsbygdsbor som gör sig löjliga över stadsbor än tvärt om, men det kan bero på att jag känner få “infödda” stadsbor). Vart man än kommer får man ta skit, för de som är “infödda” på resp. plats och stannat kvar där, de vet minsann hur allt fungerar! Eller?
  Det är ju vi som upplevt båda vet hur det fungerar!!