Ett lyckligt liv

Jag hörde en forskare inom sociologi uttala sig om vad som gör människan lycklig. Han konstaterade att när man bedömer en människas upplevelse  av att ha ett lyckligt liv innebär lycka inte frånvaro av bekymmer. Istället innebär det att uppleva bekymmer och sedan överkomma dem. I lättnaden efteråt när man klarat det svåra – där finns lyckan.

Det tänker jag ofta på och kanske stämmer det. Lika ledsen som jag var över att mamma dog, lika mycket har jag vett att uppskatta livet och verkligen njuta av det. Lika jobbigt som det var att gå igenom en utmattning, lika skönt är det att komma ut på andra sidan och börja känna mig friskare. Hade jag inte upplevt det ena kunde jag inte känna det andra. Jag tänker på det i stort som smått.

Många gånger har jag pressat mig själv att klara prövningar. Jag hade kunnat ha ett så annorlunda, mindre utmanande liv om jag gick in för att undvika bekymmer till varje pris. Men någonstans letar jag också efter det. Inte bekymren i sig men utmaningarna. Det på gränsen till för svåra när jag verkligen hinner misströsta om att klara det. För efteråt känns det som att jag rent fysiskt växt mig större. Och i den stunden. I lugnet efter den stormen. Då upplever jag lycka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

33 kommentarer på “Ett lyckligt liv”

 1. JA! Precis så är det! Jag var just magsjuk och det var ett helvete. Men så efteråt – lättnaden! Jag var liksom i efterhand glad över att ha varit sjuk just för att verkligen få känna den oerhörda glädjen i att få vara frisk när det väl var över. Vad heter forskaren du nämnde? Det där vill jag så gärna läsa mer om, så om du kommer ihåg namnet vore jag så tacksam.

   1. Vet inte vem Clara syftar till, men forskaren Bengt Brülde på Göteborgs universitet forskar på lycka. Och är i mina ögon väldigt klok!

   2. Zygmunt Baumann (stavning?) talade om detta i en intervju som finns att se i slutet av dokumentären The Swedish Theory of Love. Kan hända det kommer därifrån?

 2. Lyssna på ljudboken “Bara en tanke” av och med Dennis Westerberg. Den är inte lång och du kan passa på då du är på väg mellan punkt A och B eller när du annars har en möjlighet. Den tar det hela till en helt ny nivå.

 3. Sådan är jag med. Jag utsätter mig ofta för utmaningar för att jag uppskattar känslan av att växa med dem. Sedan så tycker jag emellanåt att jag borde ta det lugnare och inte pressa mig själv så hårt. Men samtidigt så är det vad jag verkligen tycker om, här i livet. Det är en svår balansgång – att se till att förse sig med utmaningar i vardagen som känns spännande, men som samtidigt inte blir övermäktiga för en!

 4. Så himla fint och sant! ♡ Jag har ett ordspråk på samma tema som jag brukar påminna mig själv om: ”We don’t grow when things are easy, we grow when we face challanges.”

  För mig är lycka starkt sammankopplat med meningsfullhet och att vara närvarande, men också tacksamhet. De hänger liksom ihop.

  Tack för alla kloka inlägg, all inspiration och en fin blogg! ♡

 5. Det ligger så mycket i det du skriver! De som lever i tron att ett perfekt och lyckligt liv aldrig har motgångar får nog leta ihjäl sig. Det är att lära sig att leva med alla slags dagar och kunna ta vara på det fina som är riktig lycka tror jag.
  Självklart ska man ju inte bara ha dåliga och tunga dagar. Men utan dalarna tror jag inte att man riktigt kan uppskatta topparna ordentligt.

 6. Ja det gör en absolut gott att ha det lite krångligt i livet, i stort och smått. Jag har jobbat länge med äldre och märker tydligt vem som haft för bekvämt och för få utmaningar i livet. De gör sån stor sak av småsaker som går emot dem. Medan de som tex har vuxit upp på bondgård och har fått slita lite mer i livet, är mer förnöjsamma och kan njuta av livet mer.

 7. Åh, detta är så himla viktigt att ibland orka nosa på när det är svårt och prövningarna avlöper varandra. Det går över. Det blir bättre. Faktiskt, det blir bättre för du lär dig hantera det som är svårt.

  Jag lyssnade på den här podden vid ett tillfälle där jag för första gången fick höra termen “livsnöjdhet”. Tycker det är ett sånt bra komplement till fenomenet lycka.
  https://www.acast.com/alltduvelatveta/076omlyckamedmicaeldahlen

 8. Eller som Mamma Mu säger: Det är tur att det är mörkt ibland annars skulle man inte se ljuset.

 9. Hei Clara, har du (eller Erica?) skrevet om utmattningen noe sted, hvordan den var for deg, hvordan du klarte dagene, hvor lang tid det tok, hvordan du kom ut av det, om det var noe spesielt som hjalp, etc? Jeg er inne i fjerde måned med utmattning selv, og kan noen ganger føle meg så utrolig alene. Spesielt siden jeg bor alene nå midt i den mørke vinteren. Innser at det er en lyx å ha tilgang på ro og stillhet når jeg vil, men det er samtidig tungt å være så mye for meg selv når jeg er i dårlig form. Samt redd for at det aldri skal gå over eller bli verre. Den siste måneden har jeg i tillegg hatt konstant følelse av feber i kroppen, verking i muskler og ledd,osv, så har tatt en del nye prøver i “håp” om at de finner noe. Før var jeg masterstudent med deltidsjobb uten fast kontakt, så har havnet i en slags økonomisk “krise”.. Velferdsstaten har sine hull!! Men, det ordner seg alltids. Jeg eier leiligheten min med ganske lite lån, så i verste fall må jeg selge og flytte til en mindre leilighet, hvis dette skulle trekke ut.. 🙂

  1. Hej Kaja,
   har för mig att du är en van poddlyssnare så jag gissar att du hört att vi löpande pratat om utmattningen i den (tex avsnitten 1,19,22,31,34 med flera).

   Jag har gjort en del krönikor i programmet Tankar för dagen i Sveriges Radio P1 på ämnet. Den första för något år sedan där jag pratar om ACT, en form av KBT som hjälp mig
   http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/835782?programid=1165

   och här är en annan liknande
   http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/881334?programid=1165

   Vet inte alls om den här texten kan hjälpa dig, men den kan möjligen ge hopp/perspektiv:
   http://www.tidningenspira.se/2017/vad-hjaelper-det-en-hjaerntroett-att-traeffa-en-annan.aspx
   Stort lycka till!
   /Erica

   1. Tusen takk, Erica!! Jo, jeg husker at dere har snakket om det, takk for at du skrev hvilke avsnitt det er 🙂

  2. Först, Så fint du skriver om Lycka Clara!! Har också gått igenom utmattning tyvärr och håller med om att tacksamheten över tillfrisknande ger känslor av lycka!

   Kaja, er også norsk 🙂 Så trist å höre att du föler deg alene å er utmattet! Bra de tar alle tester for å sjekke att det ikke er noe annet. Jeg er utdannet psykolog og har dessverre også hatt samme diagnose. For meg gir det mening å dele mine erfaringer om hvordan det var (er for meg) med symptom/diagnose, vad som hjelpt meg å bli bedre og hvordan en kan minske risken for sekundär depresjon! Skriver blogg om det nå for å hjelpe andre som er rammet! Vi er mange, du er ikke alene å du har rett till stötte å rehabilitering <3

 10. Jag håller med om det du skriver. Jag tror dock det är viktigt att inte gå i fällan att förknippa lycka med prestation. Jag tror det är den tolkningen som gör att många blir utmattade. Dahli Lama har sagt några riktigt bra saker i detta ämnet! Jag tror vi kan ha mycket att lära från budhismens syn på lycka i vårt stressade samhälle.

 11. PRECIS det upplever jag just nu i mitt liv. Vad speciellt att just nu gå in på din blogg och läsa denna text som tagen ur mitt eget inre. Tack!

 12. Lycka är också att ge. Läste en undersökning om att försökspersoner fått 500 kr bara sådär. De fick frivilligt ge bort 500lappen till vem som helst eller behålla den. Man mätte lyckan på vem som kände sig lyckligast och det visade sig att de som gav bort 500lappen till en annan person kände sig lyckligare efteråt än den som behöll den.

 13. Så tänker jag också, i “lugnen efter stormen” eller som jag ser det som en surfare ute på havet när vågen planat ut i väntan på nästa våg. Jag ser livet som en våg. Det går upp och ner, men alltid framåt. Har precis tagit mig igenom en depression efter en oväntad käftsmäll i vintras och njuter av det här mellanrummet när allt bara är lite lagom.

  <3

 14. Bra skrivet – och viktigt! Jag betraktar mig själv som lycklig generellt, trots (eller tack vare?) stora utmaningar i livet. Kanske är det en slags nöjdhet, detta utskällda ord. Som att nöjd skulle betyda att man inte har mål eller riktning i sitt liv. Nej, för mig betyder nöjd att jag är tillfreds. Saker kan självklart alltid bli bättre, men jag har allt jag behöver för att känna mig nöjd och faktiskt lycklig. Och tacksam för allt jag har. Sedan tror jag att vi som har förmågan (eller vett som Clara skrev 😉) att uppskatta det lilla i vardagen har större benägenhet att känna lycka och nöjdhet.

 15. Tror också det ligger mycket i det, även om det inte alltid är så enkelt förstås. Som just nu, Jag är sjukskriven för utmattning och min chef gör allt för att inofficiellt få mig att säga upp mig. Att kämpa på då, det gör jag, Men att hitta kraften i just den stunden just nu- det är en konst. För mig kommer och går den, vissa dagar har mer kraft medan andra är svårare.

 16. Mina tankar om känslan lycka, är att eller tror att förmågan att uppleva/ känna lycka hör ihop med mat/näring till hjärnan..
  Bra ren mat utan en massa skit ger kroppen andra förutsättningar på många plan, hur vi reagerar /känner / upplever saker och ting..😊
  Sen att vara en högkänslig själ då har man en raksträcka till känslan lycka över små subtila ting, sådant som går andra förbi..😊

 17. Jag funderade på om kungen verkligen bajsade… Och HUR föder drottningar barn?
  Och så klart: NÄR är man vuxen. Jag trodde vid 30. Då var man klar över hur exakt ALLT funkade.

 18. Lika klok som alltid. Och just det du skriver om här känns så självklart när du klär det i dina ord. Hur skulle kylan kännas om inte värme fanns? Är man riktigt glad om man aldrig varit ledsen? Att verkligen leva kräver nog dödens närvaro i våra liv.