Veckans planer

Ah, puh. Vad lite man hinner när man är hemma själv med två barn. Jag har varit tvungen att jobba denna söndag  – för att kunna ta sportlov så småningom. Det är inte det enklaste att jobba med två barn kring benen. Två barn som dessutom är övertrötta efter lördagens åttioårskalas och samtidigt understimulerade på grund av söndagsarbetande mamma…

Jag har i alla fall hunnit bränna av en himla massa jobb idag. Och planera upp veckan som kommer.

Måndag så plåtar vi nya kollektionen av Miss Clarity. Vi brukar plåta i Göteborg men den här gången blir det på hemmaplan. Vårkollektionen kommer i mars (och sedan kommer en sommarkollektion i början av sommaren).

Tisdag så ska jag förbereda en föreläsning och göra min bokföring. Det sistnämnda är tråååååkigt.

Onsdag så ska jag spela in ljudbok på förmiddagen (Jo, Hjälp jag är utmattad kommer så småningom också som ljudbok och det är jag och Erica som läser in den!). Efter lunch ska vi plåtas intervjuas för bland annat Amelia och prata om boken.

Torsdag åker jag till Lidköping för att föreläsa.

Fredag åker jag hem från Lidköping och gör bort lite jobb och städar huset för på

Lördag åker vi och hälsar på Jakob som arbetar i Spanien under en månad. Hans lillebror kommer och sköter Melker och passar huset men eftersom det är stökigare än en knarkarkvart tänkte jag försöka hinna städa och göra lite trevligt innan vi åker.

Söndag inleder jag mitt sportlov.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

54 kommentarer på “Veckans planer”

 1. För något år sedan ondgjorde du dig över alla som flyger så mycket. När flygandet sedan blev en del av din egna karriär och vardag tystnade kritiken. Hur tänker du kring det idag?

  1. Jag tänker samma sak som jag alltid har gjort. Att jag flyger när jag behöver och de andra alternativen inte funkar. Och så försöker jag leva så ekologiskt och miljövänligt som jag kan resten av tiden. Driver ett ekologiskt småskaligt jordbruk, jobbar hemifrån sedan tio år tillbaka (inga transporter). Inreder med second hand och driver två märken som arbetar med att skapa produkter som är snällare mot miljön än motsvarande produkter på marknaden (Yawama of Swedens och Miss Clarity). Så jag tycker nog att jag gör så gott jag kan. Men om du frågar mig om det är nödvändigt att jag och barnen ska kunna hälsa på min man när han är på jobb och borta månader i taget? Nej nödvändigt är det väl inte precis. Men jag vill att familjen ska få vara tillsammans.

    1. Kruxet med att du plötsligt flyger väldigt mycket är ju att du vill vara en “influencer”. Själva ordet säger att du vill påverka. All reklam du gör är för att påverka folk att köpa. Då går det inte att tro att allt det andra inte påverkar. Så att gå från att skriva mycket om miljömedvetenhet och vakna ur klimatångest på natten till att flyga till Korsika, New York, London, Malaga och Malaga igen inom ett år (har jag missat nån UNICEFresa? Eller skrivresa till Kreta?) och inte problematisera resandet, samtidigt som flygdebatten rasar i alla medier blir svårt. Det är väl här skillnaden mellan vanliga medier och influencers kommer in, ni vill ha en personlig relation med läsarna och ert liv blir ert varumärke på ett annat sätt än Expressens redaktion och därmed går det inte att säga att jag inte kan göra mer, vad gör DU för miljön? Läsarna driver inte en livsstilsblogg med mycket fokus på miljö och konsumtionskritik så de behöver inte på samma sätt stå till svars för sina val. När en predikar blir det svårt att med trovärdigheten i behåll göra avsteg från sina käpphästar. Jag har svårt att få ihop din inställning i De obekväma med reklam och flygresor. Jag blev så tagen av att det äntligen var någon med många följare som förespråkade downshifting, mindre konsumtion och som tänkte på klimatet. Det känns länge sen nu. Jag förstår att du väljer att leva som det passar dig bäst, men att du inte förstår kritiken när din argumentation svänger efter vad som känns bäst just i år, det har jag svårare för. Just därför följer jag inte längre bloggen som så troget uppmanas men ibland tittar jag in för att se om konsumerandet och flygandet kanske minskat igen. Så jag kilar vidare nu, ni behöver inte uppmana mig. Men jag står för att du nog behöver tänka igenom vad det innebär att vara influencer och vad du kan göra med den kritik du får. Den kommer inte att minska och antagligen är det inget framgångsrecept att kämpa med näbbar och klor för att slippa ta till sig den.

     1. Tack för ditt svar Clara.
      Min fråga gällde dock ert flygande, inget annat. Men jag förstår nu att det blev känsligt.
      Hanna har, här ovan, förklarat på ett bra sätt var problemet med just ditt agerande ligger. När predikan och handling inte längre följs åt, samt därtill kryddas med oviljan att ta emot kritik – men inte ovilja att ge kritik.

      Det finns många sätt att värna miljön, någon äter veganskt och anser det vara bästa svaret, någon kämpar för ett hållbart jordbruk där alla delar, djur och odlingar, behövs och hjälper varandra, en tredje importerar växtdelar från Asien och surrar ihop dem till insektshotell som en fjärde köper dyrt för att stilla sitt miljösamvete.
      Jag tror att de du kritiserat tänkte precis som du, att de bara flyger så mycket som de behöver. Behöver är ett väldigt diffust och subjektivt begrepp.
      Och när de inte behöver… ja, då är det bara för att de vill vara tillsammans med familjen…

      Önskar dig ett fint lov tillsammans med familjen.

     2. Det blev inte känsligt. Jag svarade rakt upp och ner. Jag kan inte försvara mitt flygande. Jag har liksom ingen analys som gör det okej. Det är vad det är helt enkelt.

      Men jag känner mig ändå trygg i att jag gör väldigt mycket bra för miljön i mitt liv. Och vänder mig emot att just flyg så ofta pekas ut som den värsta skurken – trots att nutidsmänniskan även UTAN flyg konsumerar för mycket och lever ohållbara liv rent klimatmässigt. Att då alltid – ja maniskt – peka på just flyget är ju ett lite platt och aningslöst resonemang. Precis som det blir skevt när köttätande målas ut som det värsta man kan göra. Hela samhället är skevt. Ska vi göra insatser för miljön tror jag vi måste gräva djupare än till flyg och köttätande. Vi måste fatta aktiva beslut kring var och hur vi bor. Hur våra hus värms? Vad äter vi? Vilka kläder köper vi? I vilka fonder pensionssparar vi? Vad jobbar vi med? Vad röstar vi på?

      Frågan är så mycket större än vad som ryms i enstaka människors enstaka beslut. DET är vad jag menar på när jag skriver så här och försöker vända på perspektiven

      Här har jag skrivit mer om problemet med när man snöar in på EN grej istället för att se helheten i miljödebatten.

      https://www.expressen.se/kronikorer/clara-lidstrom/vegetarianer-raddar-inte-nodvandigtvis-fler-djurliv/

  1. Det gör jag redan. Men någon måste ju ändå godkänna fakturor och skicka iväg underlag på fakturorna…

 2. Vlkommen till Lidköping! Hoppas du får lite tid att se dig omkring. Läckö slott är ett måste. Hade det varit vår så hade jag även sagt kinnekulle…men välkommen tillbaks när ramslöken blommar o hjortarna springer över fälten.

 3. Wow, jättefin bild på dig och verkligen din färg, grönt.
  Låter toppen att boken kommer som ljudbok med er som berättare. Jag har förhandsbokat pappersboken men undra om jag inte ska försöka köpa den som ljudbok istället. Tycker ju så mycket om er podd.

  Vill berätta att jag köpt Locobase repair då det lät mycket bra då du berättat om den här och jag är supernöjd, stort tack för tipset!

  1. Tack snälla 😌

   Ang boken skulle jag nog ändå rekommendera pappersvarianten i första hand. I ljudboken faller vissa saker bort, checklistor mm som inte går att ”översätta” till ljud

   1. Kanske kunde ett litet block med endast cheklistorma och ev nödvändiga kommentarer till d3m säljas som komplement till ljudboken?
    Kram Bea
    Ps. Såklart ni ska åka till Jakob i Spanien! Få saker är helt svart-vira i denna värld. Ds

 4. Å spännande med ny kollektion! Får vi som handlat tidigare möjlighet till förköp, som vid förra kollektionen?

 5. Tänker också på att det knappast är trovärdigt att säga ungefär: “Jag inreder med secondhand och har ett ekologiskt jordbruk, så då kan jag ta flyget lite som jag vill för jag har ändå redan gjort så mycket för miljön”. Men har märkt att Underbara-Clara inte tar vare sig kritik eller andra små påpekanden utan att – likt en sektmedlem eller politiker – alltid ha ett färdigt svar till hands som förklarar hennes göranden och låtanden vara fullt godkända (läs bortförklarar?).
  Säger/gör man något som inte fullt ut behagar denna dam så kan man – o, fasa – drabbas av att hon “ryter i från”. Har man – som Underbara-Clara – starka åsikter om det mesta mellan himmel och jord, så kanske man får tåla att andra också har och uttrycker sina åsikter. Kanhända man rentav får stiga ned från sina höga hästar emellanåt för att ödmjuka sig såpass att man verkligen lyssnar på och tar in det som människor omkring en framför. Inte bara sopar undan det som inte passar med en (bort-) förklaring om att man i övrig lever ack så miljövänligt så då kan man fresta lite på VÅR GEMENSAMMA PLANETS TILLGÅNGAR när man behöver (läs behagar)….antar att detta knappast bevärdigas med svar från Drottning Clara själv utan blir bortsnurrat av en av hennes hovdamer. Har hursom fått nog av den här materialistiska, kapitalistiska diktaturstaten som denna blogg utgör. Men, såklart , Underbara-Clara är ju en sk. influenser, så vad skall hon göra om inte att tala om för sina medmänniskor vad som går för sig och vad som inte går för sig. Hon influerar ju…är ganska besviken på det hela för det är långt i från trovärdigt längre. Och det gäller inte”bara”miljöfrågor…

  1. Vill inte försvara Underbara Clara men vill nyansera lite… Är det inte lite så vi alla tänker att “jag gör ju iallafall det här så då kan jag göra såhär”??? Vi är fast i vårt beroende av fossila bränslen och inte kan vi ställa andra krav på Underbara Clara än på oss själva…tänk bara så mycket el det går åt för att hålla igång internet. Även den el som används för att hålla vägar belysta och underhållna, bussar och järnvägar…All el är inte förnyelsebar. Vi blundar för det faktum att all elproduktion också har en klimatpåverkan men tänker att “den blir i a f mindre” men okejar ändå detta “uttag” för vi vill ju träffas på olika sätt. Det är bara att inse att Underbara Clara är som vilken annan människa som helst. Varför ifrågasätter ingen att Jacob tar arbete i Spanien eller de patienter som flyger dit för att få hjälp där, kanske med bidrag från skattemedel….

   1. Det är väl just det hela flygdebatten handlar om? Att vi inte kan flyga hur som helst. Men det här är ju Claras blogg och att ifrågasätta skattemedelsbruk här blir kontraproduktivt. Problemet är inte att vi läsare inte kan göra mer, det står var och en fritt, problemet är att Clara med ena handen förespråkar miljö och konsumtionskritik och med andra handen gör reklam och förespråkar flyg. Det går inte att avsäga sig förebildsrollen som stor influencer så ska en behålla trovärdigheten får en nog göra en Malena Ernman. Eller ta tillbaka allt en sagt tidigare och fortsätta flyga.

    1. Såå..om jag inte anser mig kunna sluta flyga så måste jag sluta prata om andra viktiga mijöaspekter på bloggen? För då är det inget värt? Kan man inte leva perfekt ska man inte prata konsumtionskritik och miljöfrågor överhuvud taget? Är det så jag ska förstå dig?

  2. Trots risk för att nu bli benämnd ” hovdam” som du så nedlåtande skriver, vill jag jag gärna informera dig om att det fina med att läsa bloggar är att man när som helst kan sluta läsa dem och det går bra att göra utan att lämna elaka kommentarer.
   Som läsare tycker jag att det är trevligare när den kritik som framkommer är saklig och relevant.
   Jag önskar dig en fin dag Molly!

   Clara- tack för en bra blogg och för att du delar med dig av din vardag. Mycket fint kort på dig!

 6. Läst Annas och Mollys kommentarer här ang. flygning och miljön. Och ett svar av Clara till Anna.
  Jag försöker inte tala för Clara men vill säga min åsikt här: Anna och Molly – att fråga hur hon tänker kring detta är en sak, intressant, rena påhopp (Molly) något helt annat.
  Själv tycker jag att Claras svar låter rimligt och trovärdigt. Alla kan göra något, ingen kan göra allt.
  Att inte alls reflektera över miljön och egna val är mycket illa men att som Clara verkar göra, sitt bästa är mycket bra och ett föredöme. Inget hon – eller nån annan – bör bli påhoppad för.

 7. Åh, vad spännande med nya kollektionen! Har längtat.. är så grymt nyfiken på vad ni gjort för snyggt den här gången:)

  Tycker det är kul att ni fotar på plats här i Umeå, känns som att det blir extra mycket lokalproducerat då:)

  Hoppas att ni kommer ha nåt event med öppen butik i eran lokal så man får komma och kika och shoppa.

 8. Hej Clara,

  Jag älskar din blogg och har läst den i många år. Jag har dock en fråga, som ständigt dyker upp när jag läser din blogg, likväl som när jag läser många andra bloggar. Hur tänker du angående flygresor? Du och de flesta andra storbloggare flyger väldigt ofta och vad jag har märkt skriver ni väldigt lite, om alls, om att detta är problematiskt. Även om du (och andra, t.ex. Ebba Von Sydow, Sandra Beijer etc.) inte bett om att fungera som förebilder, så gör ni ju det (och ni positionerar er ju aktivt i många andra frågor). Varför flyger flygfrågan under radarn? Eller tycker du inte att det är problematiskt att du och andra inspirerar till ett flygmönster som är extremt omiljövänligt med många utlandsresor varje år?

  1. Ärligt talat. Om du anser att Clara, då hon tillsammans med sina barn, reser till sin man för att vara tillsammans, “inspirerar andra” så måste du ju se över vad du tänker att man blir inspirerad av!? Inte fasen får jag lust att flyga för att Clara o J vill hålla samman familjen.
   I övrigt är jag en som ALDRIG flyger. Som i aldrig.
   Men jag ser det helt ärligt som fullt rimligt att “kompensera” för ev. flygresor på andra sätt. Ex. som Clara ju gör i sina andra livsval.
   Det är väl så det funkar.

   Om alla länder lägger ner flyglinjerna överallt så skulle det göra mig glad. Då får man stanna hemma eller resa på annat vis. Som innan flygmaskiner fanns.

 9. Alltså alla dessa ”hur tänker du kring….?”
  Apropå att sluta läsa bloggar när man tröttnat, så ska jag definitivt sluta läsa kommentarsfältet till denna fina blogg.
  Jag blir mörkrädd av alla kommentarer som är förklädda som frågor. Frågar ni era vänner och bekanta på samma sätt när de berättar om att de ska göra nåt? ”Hur tänker du kring det?”. Hoppas inte det, och om ni gör det – snälla sluta. Det är ett socialt tröttsamt beteende.

  1. Tycker inte att det är orimligt att Clara som företagsledare och influencer får dessa frågor från sina kunder/läsare. Hennes varumärke bygger väl på att hon framstår som just miljövänlig och konsumtionskritisk; det är därför företag vill använda henne som reklampelare för att sälja sina produkter. Att vara miljömedveten har blivit en statussymbol och det säljer. Det är klart att det är fotovänligt för bloggen och låter fint att ha ett eget grönsaksland eller importera några virkade kramdjur från Afrika. I det långa loppet måste vi dock börja ta hänsyn till det som forskningen anser vara de största klimathoten och där ingår flyget. Om några decennier kommer Arktis vara isfritt vilket i hög grad kan kopplas till flygresor. Glädjande dock att saker som flyg och köttätande börjar ifrågasättas och uppmärksammas alltmer, både av kändisar och vanligt folk. Vi måste sluta leva i förnekelse.

   1. Nu har jag hört det här resonemanget så många gånger att jag tror att jag ska börja köra samma argumentationsteknik som svar. Varje gång jag möter någon som avstår flyg ska jag ifrågasätta varför de inte också driver ett ekologiskt jordbruk som genererar närproducerad mat till hundratals människor varje vecka? För det gör nämligen min familj! Och varför de inte bryr sig om att hjälpa sextio zambiska kvinnor till en försörjning? För det gör nämligen jag! Och varför inte de också stöttar ekologiska garnproducenter i Tanzania genom att köpa garn till ekoleksaker därifrån? Och därmed erbjuda svenska barn ett alternativ till plastleksaker i skitmaterial. För det gör ju nämligen jag! Och så ska jag tycka att “Jaja, du kan ju slå dig för bröstet som avstår att flyga. Men vad gör du EGENTLIGEN? Om du inte kan göra allt som jag gör – då är det du gör helt värdelöst och du är en hycklare”

    Skämt åsido. Jag har aldrig påstått att jag är perfekt. Jag har ingen “ursäkt” för att jag flyger för jag tror inte att det går. Men jag gör det ändå ibland för att jag tycker att jag behöver det. Och jag har inget problem om att svara på den här frågan – men kan känna mig rätt trött på att miljödebatten handlar om TVÅ frågor för att man ska vara en duktig klimatkämpe. Att sluta äta kött och sluta flyga. Och om man gör det är det liksom fritt fram att uppröras över andras otillräckliga miljöarbete – trots att kritikerna själva skulle kunnat göra betydligt fler insatser för miljön. Det är väl bara att ställa om sitt liv, köpa en gård och börja odla. Att för ändra mitt liv är ju så enkelt enligt kritikerna – så det borde ju verkligen vara lika enkelt för dem.

    1. Om man läser på om vad som egentligen gör skillnad för klimatet och inte bara spekulerar utifrån sitt eget samvete kommer man att inse att det verkligen inte går att kompensera flygning med att driva ett litet ekologiskt jordbruk eller sälja virkade gosedjur (från en annan kontinent!). Jag och min sambo driver inte något jordbruk, men vi flyger heller inte. Vi ser till att jobba i närheten av varandra. Det kan ju knappast vara så att Jacob måste arbeta i Spanien för att kunna försörja familjen?
     Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och alla kan definitivt sluta flyga.

     1. Om man läser på om vad som egentligen gör skillnad för klimatet och inte bara spekulerar utifrån sitt eget samvete kommer man att inse att det verkligen inte går att bara sluta flyga och tro att det gör skillnad nog. Maten står för en stor del av våra utsläpp och vi måste äta mer lokalproducerat. Vem ska producera denna mat? Varför gör inte fler det?

      Och jo. Han måste absolut arbeta i Spanien för att försörja familjen. Att driva jordbruk blir man inte rik av. Att rehabilitera strokedrabbade i Spanien är det som gör att han kan driva jordbruket på sommarhalvåret.

      Men om vi säger så här. Jag slutar flyga imorgon. Och jag fortsätter göra allt jag gör för klimatet som redan är bra. Vad blir ditt bidrag för att matcha det jag gör? Tänker du bli ekobonde eller? Tänker du arbeta för att fler leksaker går från att göras i plast importerad från asien till ekologiskt garn? Hur många Zambiska kvinnor är du beredd att sätta i arbete?

      Min gissning är noll. Jag tror inte att du alls är intresserad av att göra mer än du redan gör. Men jag kan ju ha fel. Och jag skriver inte det här för att berätta hur jäkla bra jag är (för det är jag inte) utan hur jäkla kortsiktigt och litet du tänker. Lyft blicken

     2. Min poäng är verkligen inte att alla problem skulle lösas om vi slutade flyga, jag ber om ursäkt om jag fick det att låta så. Det jag menar är att flyget står för en så himla stor del av miljöpåverkan att det är ett så enkelt sätt att göra så mycket för miljön. Men självklart står även det vi äter för en stor del. Jag arbetar själv inom utveckling av mer hållbar matproduktion, så jag är väl insatt i frågan och anser att jag gör mycket för miljön genom mitt arbete.

      Jag vet även att jordbruket inte är speciellt lönsamt alla gånger i dagens samhälle och förstår att han måste arbeta med annat, men om han nu som du tidigare skrivit, är en av Sveriges främsta yogalärare borde han väl kunna få jobb i Sverige?

      Jag är absolut intresserad av att göra mer för miljön än jag redan gör. Nej, jag tänker inte bli ekobonde inom snar framtid och jag tror fortfarande inte på att importera leksaker från en annan kontinent. Men jag arbetar hela tiden med att leva mer hållbart och försöka få andra att ta efter. En del i det är att påvisa hur man kan leva mer hållbart, tex genom att sluta flyga.

    2. Bra att du inser att flyg är problematiskt. Betvivlar inte att dina intentioner är goda, även om du försöker styra bort fokus från huvudfrågan. Som sagt, du är företagare/influencer med miljöfokus – då får du räkna med att bli extra granskad vad gäller den biten. Och nej, alla kan inte göra allt men vi kan i alla fall sluta leva i förnekelse kring vad som verkligen är viktigt.

     Angående din motargumentation: varför är du så fixerad vid att just lantliv skulle vara så oerhört bra? Har du beräknat hur mycket du faktiskt klimatkompenserar genom att driva jordbruk och bo på landet, om alls? Ni använder ju ständigt bil och inrikesflyg för att transportera er, vad det verkar. Men du tycker alltså att alla hushåll ska göra som du och odla sin egen mat i stora växthus? För det första är det ett väldigt priviligerat perspektiv du anlägger, att alla ska bo på egna stora marker. För det andra säger Naturskyddsföreningen att det kan vara sämre för klimatet att odla lokalt i energikrävande växthus jämfört med att importera livsmedel efter säsong. För det tredje förstår jag inte varför stadsbor inte kan köpa ekologisk mat av andra producenter – det skapar ju arbetstillfällen som du ju verkar vara så förtjust i nuförtiden. För det fjärde verkar ert odlande inte vara någon större vinst för klimatet eftersom du skriver att ni samtidigt tvingas flyga utomlands för annat arbete flera gånger om året för att få verksamheten att gå runt. Och för det femte är det märkligt att du “handplockar” vissa saker som du framhåller som extra människo- och miljövänliga, såsom dina egna klänningar, kramdjur och rotfrukter, men förringar klimatvärstingar som flyg och köttkonsumtion. Du klagar på plastleksaker och IKEA-möbler samtidigt som du gör reklam för ljusslingor från Clas Ohlson, made-in-China-skräp från Panduro samt är involverad i tillverkningsindustrin i fattigt låglöneland (samma land som Ikea har stor produktion i f.ö.).

     Att miljödebatten handlar mycket om flygande och kött beror på att de faktorerna har allra störst skadlig inverkan på miljön. Det är belagt genom forskning. Förstår att välbärgade människor gärna vill shoppa sig ur knipan och tro att man gör stor skillnad genom att inhandla nån snordyr ekologisk disktrasa eller swisha några hundringar till WWF. Det ger ju social status också. Forskningen visar dock att det inte hjälper, även om avsikten säkert är god. En enda flygresa kan eliminera frukten av ett helt livs källsorterande. De sanna miljöhjältarna är i mina ögon de som avstår från saker trots att man har råd och möjlighet.

     Sedan undrar du vad just jag gör för klimatet samt påstår att jag aldrig kan “vinna” över dig i det avseendet. Varje person på den här planeten måste komma ner i under 2 ton CO2-utsläpp per år om klimatmålen ska uppnås. Jag räknade ut att jag ligger på 1,9 ton/år just nu. Räkna gärna ut ditt värde: http://www.klimatkontot.se
     Notera att enbart en Tokyo-flygresa för två personer från Sthlm ger lika mycket utsläpp som jag totalt producerar på typ fem år. Om det nu är en tävling.

     Men ni som tycker att det inte spelar någon roll vad enskilda individer gör, tänk istället att varje ton CO2 räknas. Och att även om det är svårt att helt sluta flyga kan vi iaf börja ändra på attityderna.

     1. Jag håller med dig, J. Vi har alla ett ansvar och en möjlighet att minska våra koldioxidutsläpp. Och det behöver vi göra snabbare än vad som tidigare sagts. Naturskyddsföreningen skriver om en rapport som ska vara klar i september men som redan läckt ut. Enligt den har vi redan om tio år höjt jordens medeltemperatur med 1,5 grad. Om tio år har vi förbrukat de 4 gigaton koldioxid som vi överhuvudtaget har råd med! Det kommer få allvarliga konsekvenser. Vår köttkonsumtion, vårt boende och våra transporter står för de största delarna. Som jag förstår det.

      Vi skulle alla behöva tänka att vi har en “koldioxidbudget” på max 2 ton. Och eftersom en flygresa släpper ut stora mängder koldioxid på så kort tid har det stor påverkan på koldioxidbudgeten. Det är många som säger att “vi gör vad vi kan”, men ska vi vara ärliga så gör vi inte det. Inte förrän vi når ner till två ton.
      David MacKay, som var rådgivare till Storbritanniens klimatdepartement, sa: ‘If everyone does a little, we’ll achieve only a little’. Och det har vi inte råd med, för klimatets skull. För vår skull. För våra medmänniskor. För våra barns skull! Allt handlar faktiskt om hur vi värderar människoliv. Vad tråkigt om den debatten försvinner i ett “men du då?”.

      Underbara Clara är inte mer ansvarig för sina koldioxidutsläpp än oss andra. Men inte heller mindre. Och jag anser också att du Clara, tillsammans med alla andra som skriver om sina resor utan att problematisera dem, bidrar till normaliseringen. Det verkar vara väldigt få som faktiskt vet vilka enorma utsläpp det blir av flygresan, tyvärr. Men om inte debattklimatet håller för det, hur ska vi då få klimatet att hålla?

 10. Hur mycket tjänar de sömmerskor som syr Miss Clarity-klänningar i era textilfabriker? Visst var det i Litauen? Läste i en artikel på Sveriges Radio för några veckor sedan att ca 25 procent av Litauens befolkning har tvingats emigrera till andra länder för att det inte går att leva på lönerna och att levnadsstandarden är undermålig.

 11. Ser fram mot ditt Lidköpings besök, jag ska gå med svärmor💕. Passar extra bra då det är internationella kvinnodagen och hon är mitt stora stöd i livet! På tal om internationella kvinnodagen kan vi väl enas om även om man är kvinna och jobbar som influencer så har man rätt att välja att göra något så onödigt som att flyga med sina barn för att träffa deras pappa. Och man behöver varken stå till svars eller få dåligt samvete för det❣️

 12. Åh hopppas hoppas på nått gult. Eller rutigt. Ska bli spännande att se nya kollektionen!

 13. Åh så roligt med nya kollektionen! Längtar! En liten undran i samband med det; jag beställde en klänning från första kollektionen och fick tillsammans med den både en etikett med vilket nummer klänningen hade (ungefär som man märker en litografi) och en flyer som jag tror att både du och Anna-Karin hade signerat. Jag hade inte alls förväntat mig något så personligt och blev upp över öronen förtjust, det betydde nästan mer för mig än vad själva klänningen gjorde! När jag beställde en klänning ur nästa kollektion var dock varken det ena eller det andra med. Jag har full förståelse för att det kanske inte hinns med, men jag vill att ni ska veta att den fina gesten betydde väldigt mycket och absolut inte gick obemärkt förbi. Jag har sparat både etiketten och flyern från första klänningen 🙂

 14. Så härligt att ni har möjligheten att resa ner till Jacob en hel månad! Låter underbart! ♡ Något som slog mig var, att nästa år, när Bertil säkert går i skola, är det slut med de resorna då eller kommer ni att kunna hemskola honom?

 15. Usch vad tröttsamt med dessa självförhärligade moralpredikanter som gnäller på andra stup i ett. De anklagar Clara för att ha dubbelmoral, vara ultrakapitalist och konsumtionshetsare men gör det gladeligen genom mobiler/datorer vars inköp garanterat bidrar till den globala världsekonomin. Ingen som inte flyttar ut till en grotta i skogen, alternativt tar sitt eget liv, är i position att kasta sten på andra för miljöförstöringen. Globaliseringen är ett faktum och industrin måste lösa problemet med innovationer, ej bakåtsteg. Dessutom kan jag lova er att oljan måste ta slut innan samtliga jordens invånare går med på att sluta konsumera den. Så snälla, hoppa ni i stället ner från era egna höga hästar och inse att vi är lika stora miljöbovar allihopa.

  Vänligen,

  Trött åskådare