Välkommen hem  till mig på vårfest! Jag, Erica och hennes dotter Isa, fixar varsin enkel rätt som du själv lätt kan laga på ett kick – ställ den i kylskåpet och njut hela påsken!

Allt vi gör i programmet passar att äta till bröd och/eller potatis och grönsallad.

Recepten är enkla så om du vill, skaffa ingredienserna och cookalong med oss. Ta fram skärbräda, en vass kniv och tryck på gula playknappen så kör vi!


Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson.

Gul porslinsskål fylld med krämig röra av lax, gröna kryddor och creme fraiche.

Laxtartar:

Portioner

ca 4

Tid

ca 10 minuter

Ingredienser

  • 150-200 g rökt lax (vi körde färdigskivad kallrökt lax)

  • 2 dl creme fraiche

  • 1 röd lök

  • Färsk dill och gräslök

Gör så här

  • Strimla laxskivorna och hacka löken och rör sen ner löken med laxen i creme fraich. Blanda i hackad dill och gräslök efter smak. Smaka av. Beroende på hur salt laxen är kan du vilja lägga till lite salt.
  • Servera på hårt eller mjukt tunnbröd!

Salta ägg med rom:

Portioner: beror på antalet ägg Tid: ca 15 minuter

Ingredienser

  • Ekologiska ägg

  • Creme fraiche/gräddfil

  • Salt

  • Peppar

  • Rödlök

  • Rom/Kaviar (tex Stenbitsrom)

  • Dill

Gör så här

  • Koka äggen, gärna så de är något krämiga i mitten. Låt svalna.
    Under tiden finhacka rödlök och blanda med gräddfil eller creme fraiche (utgå från hur mycket rom/kaviar du har och blanda sen till en röra som känns lagom för att ligga på ägghalvor).
  • Dela äggen i halvor och lägg en liten klick rom på gulan, lägg sedan till en klick av rödlöksröran.
  • Peppra och salta (obs! smaka av under tiden så inte dina ägg blir lika salta som mina i poddavsnittet, tänk på att kaviar/rom också tillför sälta).
  • Toppa med en dillkvist och mer finhackad rödlök.
Gul karott fylld med kärmig sill och tydliga inslag av dill, intill ligger en trave ljust hårdbröd.

Vårsill:

Portioner: ca 4 – 6 Tid: ca 20 minuter

Ingredienser

  • En förpackning fem-mintuers sill (ca 400g färdig sill)

  • 2 dl creme fraiche

  • En ekologisk citron

  • Ett knippe salladslök (ca 125g)

  • En rödlök

  • Färsk gräslök

  • Färsk dill

Gör så här

  • Häll bort spadet från sillen och låt den rinna av ordentligt (låt gärna stå i en sil eller ett durkslag 10 min)
  • Riv det yttersta skalet av citronen och lägg det i en bunke.
  • Finhacka salladslök (riktigt tunt), rödlök, gräslök och dill.
  • Bland allt i bunken med creme fraiche och tillsätt sillen. Tillsätt saft från den rivna citronen, smaka av eftersom så den inte blir skarpt sur utan ger en pigg smak.
    Den här sillen kan ätas direkt men smakar godast när den har fått stå och sätta sig någon dag i kylskåp.

Här finns fler påskiga poddavsnitt och alla finns samlade här.

Min stora påskbuffé