Välkommen hem till mig på vårfest! Jag, Erica och hennes dotter Isa, fixar varsin enkel rätt som du själv lätt kan laga på ett kick – ställ den i kylskåpet och njut hela påsken!
Allt vi gör i programmet passar att äta till bröd och/eller potatis och grönsallad.
Recepten är enkla så om du vill, skaffa ingredienserna och cookalong med oss. Ta fram skärbräda, en vass kniv och tryck på gula playknappen så kör vi!
Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson.
Laxtartar:
ca 4
ca 10 minuter
Ingredienser
150-200 g rökt lax (vi körde färdigskivad kallrökt lax)
2 dl creme fraiche
1 röd lök
Färsk dill och gräslök
Gör så här
- Strimla laxskivorna och hacka löken och rör sen ner löken med laxen i creme fraich. Blanda i hackad dill och gräslök efter smak. Smaka av. Beroende på hur salt laxen är kan du vilja lägga till lite salt.
- Servera på hårt eller mjukt tunnbröd!
Salta ägg med rom:
Portioner: beror på antalet ägg Tid: ca 15 minuter
Ingredienser
Ekologiska ägg
Creme fraiche/gräddfil
Salt
Peppar
Rödlök
Rom/Kaviar (tex Stenbitsrom)
Dill
Gör så här
- Koka äggen, gärna så de är något krämiga i mitten. Låt svalna.
Under tiden finhacka rödlök och blanda med gräddfil eller creme fraiche (utgå från hur mycket rom/kaviar du har och blanda sen till en röra som känns lagom för att ligga på ägghalvor). - Dela äggen i halvor och lägg en liten klick rom på gulan, lägg sedan till en klick av rödlöksröran.
- Peppra och salta (obs! smaka av under tiden så inte dina ägg blir lika salta som mina i poddavsnittet, tänk på att kaviar/rom också tillför sälta).
- Toppa med en dillkvist och mer finhackad rödlök.
Vårsill:
Portioner: ca 4 – 6 Tid: ca 20 minuter
Ingredienser
En förpackning fem-mintuers sill (ca 400g färdig sill)
2 dl creme fraiche
En ekologisk citron
Ett knippe salladslök (ca 125g)
En rödlök
Färsk gräslök
Färsk dill
Gör så här
- Häll bort spadet från sillen och låt den rinna av ordentligt (låt gärna stå i en sil eller ett durkslag 10 min)
- Riv det yttersta skalet av citronen och lägg det i en bunke.
- Finhacka salladslök (riktigt tunt), rödlök, gräslök och dill.
- Bland allt i bunken med creme fraiche och tillsätt sillen. Tillsätt saft från den rivna citronen, smaka av eftersom så den inte blir skarpt sur utan ger en pigg smak.
Den här sillen kan ätas direkt men smakar godast när den har fått stå och sätta sig någon dag i kylskåp.
Här finns fler påskiga poddavsnitt och alla finns samlade här.
9 svar
Åh, detta avsnitt och det innan har gjort mig sugen på både påskpynt och påskmat! Tack för inspiration och härliga avsnitt! 😃
Vilket mysigt avsnitt! Och vilken längtan till Sverige jag fick. Ibland kan det vara svårt att hitta sill här, men laxtartaren måste jag avslut prova!
Älskar alltid att lyssna på podden men det är något alldeles extra med dessa avsnitt när ni pysslar i köket. Får verkligen en känsla av att jag sitter med er, jag skrattar med er och kan känna alla dofter inombords❤️
Hhahaha könshår i maten ! Hungrig man blev!
Fint avsnitt, tack!
När jag hör Isa prata och hänga med er, får jag en härlig längtan till framtiden, när mina jäntor är äldre och säkert lika sköna som Isa! Fin tjej som gärna får vara med i fler avsnitt 😊
Tonåringar är toppen! Du har många fina samtal att se fram emot.
Vi har gjort ett avsnitt som handlar om det här, barn genom olika åldrar. Om du inte hört avsnittet Fiskpinnar i korvbröd så gör gärna det https://underbaraclaras.se/2017/02/28/hur-fuskar-du-att-smabarnshelgerna-ska-funka/
Cookalong – så härligt ord!
Det blir verkligen extrafint när Isa är med! Och på tal om att vi äter kycklingar (och inte höns); när jag var runt 12 så insåg jag att de där kycklingbrösten på ICA som vägde 200 gram styck och var stora som min underarm faktiskt kom från kycklingar. Att det där djuret bara hade levt i några få veckor men ändå lyckats bli så abnormt stor att dess ena bröstfilé kunde utgöra en hel måltid. När jag där inne på ICA insåg betydelsen av detta så förändrades något, och strax därefter blev jag vegetarian. Jag blev så himla påmind om den här händelsen när jag lyssnade på podden och Isa frågar om det faktiskt är lamm och kycklingar vi äter (och inte får och höns). Hon verkar också så trygg med att uttrycka sina tankar framför er, kanske bästa betyget en kan få som förälder!
Ja, så ser jag det också, mycket stolt mamma 🙂
Har du några favoriter som du ställer fram på påskbordet?
Jag som tänkte fasta under påskhelgen, men efter detta programmet får jag nog tänka om.