Påsken är ett högtid där det finns utrymme att experimentera. Traditionerna är inte lika fasta som till jul och varje år vill jag pröva något nytt. Till årets påskbuffé blir det två goda köttfria alternativ. De passar visserligen utmärkt ihop med både lamm och lax men är också smarriga precis som de är.
En italiensk sallad med svart ris är väldigt gott. Det har en fyllig och nötig smak och eftersom det behåller sin färg även efter kokning är det snyggt i maten. Den här rissalladen funkar som den är eller som tillbehör till lax, lamm eller kyckling.
Saltå kvarns ris är dessutom ett klimatsmartare alternativ. Det odlas i Italien och förutom att det är mer “närodlat” än asiatiskt ris släpper odlingarna ut mindre metangas. Det beror på att risfälten är blötlagda under kortare tid än de är i annan risodling. Metangas är som ni vet en bidragande orsak till växthuseffekten.
Här kommer nu receptet på den fräscha salladen.
Italiensk rissallad
6 bufféportioner
ca 40 minuter
Ingredienser
- Till salladen
3 dl okokt svart ris
4 dl fint riven parmesanost
4 stycken röda paprikor
12 sardeller
1/2 burk avrunna soltorkade tomater
20 cocktailtomater
20 st sugar snaps
- Till dressingen
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 finriven vitlöksklyfta
1/2 kruka färsk basilika
Salt, peppar
Gör så här
- Koka riset i en stor kastrull med vatten och en nypa salt. Tredubbla vattenmängden som anges på förpackningen. Koka riset tills det blir al dente. Häll sedan av vätskan. Skölj det flera varv med kallvatten och lägg riset i en skål.
- Dela paprikorna på mitten och kärna ur dem. Lägg med skalet upp på en plåt i ugnen och och droppa över lite olja. Grilla på 250 grader i ca 20 minuter. Ta ut paprikorna och låt dem svalna. Vänd på dem och skrapa bort paprikaköttet ur det brända skalet. Skär paprikaköttet i mindre bitar och lägg ner i riset.
- Hacka sardellerna. Strimla de soltorkade tomaterna och sugar snapsen. Dela cocktailtomaterna på mitten. Rör ner i riset.
- Gör dressingen genom att blanda olja, balsamvinäger, vitlök, basilika, salt och peppar. Häll över riset och lägg upp salladen på ett fat.
Italienska risbollar med rött ris är en gudagod rätt. Det röda riset från Saltå Kvarn är ett fullkornsris med nötig smak som har alla nyttigheter bevarade.
Italienska risbollar
Portioner: 12 små eller 6 stora bollar Tid: ca 30 – 40 minuter
Ingredienser
- Till bollarna
2 dl ris
3 dl riven parmesan
1 ägg
1 kruka persilja
salt, peppar
- Till paneringen
1 ägg
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ströbröd
Solrosolja att steka i
Gör så här
- Koka riset enligt anvisningen på påsen. Skölj inte riset – stärkelsen behövs för att hålla ihop bollarna. Bred ut det kokta riset på en tallrik så att det svalnar. Riv parmesanosten och lägg i en skål. Blanda ner riset tillsammans med ägg, hackad persilja, salt och peppar. Rör ihop smeten och forma till bollar. Rulla dem i vetemjöl och doppa därefter i ett uppvispat ägg och sedan i ströbröd.
- Hit kan du förbereda bollarna några timmar innan servering.
- Vid servering: värm upp rikligt med solrosolja i en stekpanna. Lägg ner bollarna och stek/fritera dem så att de blir gyllenbruna runtom. Servera genast. Galet gott!
14 svar
Ååhh så gott det ser ut! Perfekt med vegetariskt också, man är ju rätt less på att den traditionella högtidsmaten sällan är det.
Hälsningar,
msFIRE svenskafire.se
Rissalladen låter jättegod! Funderade bara på om du fått någon info om hur det ser ut med arsenikhalten i dessa rissorter?
Ja det är mycket bättre värden eftersom jordarna ser helt annorlunda ut i Italien än i Asien
Åh så mycket gott du tipsar om!
Har alltid undrat hur svart ris smakar, men där har vi det alltså! Måste provas 🙂
kram
Emmaline
Det lät ju supergott!
Blir lite nyfiken på näringsvärdet i dessa produkter. ? Vet du vad de har för goda egenskaper?
Min kommentar hör egentligen inte till inlägget men jag undrar vad som händer med länken som skulle skickas till min mail så att jag kan köpa fina klänningar ur er nya kollektion innan allmänheten. Kollektionen ser verkligen fantastisk ut. Jag har ringt provrummet och skickat ett mail, tyvärr utan resultat.
Hoppas att ni löser det snarast, jag vill inte bli utan.
Kolla din skräpkorg – kanske kan den ha fastnat där?
Å jag undrar det samma! Har köpt via förhandslänk de senaste kollektionerna men man kanske behövde anmäla sig till nyhetsbrevet en gång till?
Tack för svar. Nej, har kollat där.
Jag väntar också på länk:( Jag fick nyhetsbrev från Provrummet i inkorgen i början på veckan så de går alltid fram annars.
Risbollarna måste jag absolut testa! Tack för recept.
När har man i 4 dl permansanost i den Italienska rissalladen? Står inte i receptet.