Öppet hav. Bräckt vatten. Havsband och oändlig horisont. För mig är havet både löftesrikt och skrämmande. Löftesrikt för att det leder mig ut i världen. När jag var tonåring hade jag en dröm om att bli sjöman.  Spendera några år på ett stort fraktfartyg. En bananbåt som kryssade mellan kontinenter. Jag tyckte att det var själva sinnebilden av frihet.

Men havet är också otäckt. Det gör mig lite rädd. Det bottenlösa, utan gräns. Höga vågor och underströmmar där man kan dras ut hur långt som helst. Och så skrämmer havets hälsotillstånd mig.  Vi bor i ett land med bland de hårdaste miljölagar som finns. Vi är medvetna om att inte slänga skräp i naturen, leda avlopp rakt ut i havet eller måla båtarna med giftig bottenfärg. Samtidigt är Östersjön ett av världens mest förorenade vatten.

© Shutterstock

Östersjön är ett hav i kris. Och en sommar vid havet är inte bara drömmigt, härligt, lockande. Det är också algblomning, döda havsbottnar och stränder som inte går att njuta på grund av allt skräp. Det är överfiske och det är oljeutsläpp. Sommaridyllen har fått sig en törn.

Som tur är går det ju att göra något åt detta. Ett steg är att vi börjar förstå vilken rikedom ett friskt hav är. Östersjön skulle kunna ge  500 000 jobb och cirka 300 miljarder kronor i intäkter varje år – jämfört med ett sjukt hav där vi varken kan fiska eller bada. Men den pågående övergödningen gör att havets ekosystem rubbas – vilket bland annat leder till kraftig och giftig algblomning som i sin tur leder till bottendöd. I dag är ett område i havet nästan dubbelt så stort som hela Danmark drabbat.

WWF arbetar idogt för att skydda Östersjön från överfiske, stoppa övergödningen och farliga utsläpp av miljögifter. Så att vi också i framtiden kan få bada, fiska och njuta av detta vackra hav. Deras arbete är viktigt och det gör skillnad!

I julas startade jag en insamling till WWF som hette “Hörni, nu räddar vi havet!” Jag satte upp 75 000 kronor som mål och hoppades att vi skulle nå upp till det – men kände mig samtidigt lite nervös. Tänk om ingen skulle vilja bidra till min insamling? Men er läsare kan man såklart lita på – och  nu är målet uppnått! Tusen tack till alla er som bidragit.

Men eftersom det gick så bra att nå 75 000 tänker jag att vi kan sikta högre! Ska vi inte tänka stort och flytta målet till 150 000?

Visst vill du vara med och hjälpa till och rädda Östersjön? Här kan du lämna en donation till insamlingen.