Potatisfestivalen. En god potatisgratäng är livet! Tyvärr har man ju smakat en hel del torra anrättningar genom åren. Tror jag betat mig igenom de flesta recept som finns men det här receptet är det bästa jag har testat. Har bara modifierat det en aning för perfektion!

Tricket för en bra och krämig potatisgratäng är att förkoka potatisen i gräddmjölken och toppa med ströbröd för krispighet. Och välj gärna en lagrad, smakrik ost!

Potatisgratäng

Portioner

ca 8 portioner

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • 2 kilo mandelpotatis

  • 4, 5 dl mjölk

  • 3 dl vispgrädde

  • 3 strimlade vitlöksklyftor

  • 2,5 tsk salt

  • 1 tsk svartpeppar

  • 3 dl riven Västerbottensost

  • Ev lite ströbröd

Gör så här

  • Skala potatisen och skiva den tunt. Jag använder en mandolin för det är smidigast! Koka upp mjölk, grädde, vitlök, salt och peppar i en stor kastrull. Lägg ner potatisen och låt puttra ca 10-15 minuter. Häll över i en ugnsfast form och toppa med västerbottensost och eventuellt lite ströbröd för en extra krispig yta.
  • Grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen på 200 grader. Låt sedan gratängen stå minst 20 minuter innan serveringen. Då sätter den sig och kan sedan värmas på utan att bli rinnig.

Just nu har jag en potatisfestival här på bloggen så räkna med fler goda recept närmsta tiden!