Rädda potatisnäsan!

Potatisfestivalen. En rejäl kran ger ansiktet karaktär. Men det tycker tyvärr sällan vi som bär dem.  Jag har ofta fått höra att min näsa är stor, så i skolan försökte jag gömma den bakom händerna. Problemet var bara att då syntes mina krokiga fingrar desto mer. När jag började blogga för drygt 11 år sen kämpade jag hårt med fotovinklarna för att näsryggen inte skulle sticka ut för mycket.

I dag har jag ett mer avslappnat förhållande till den här näsan. Jag är glad att den tar plats och ger mig profil. Dessutom tänker jag att näsan är ett arv efter mamma och mormor. Den binder oss samman liksom mina krokiga fingrar knyter ihop mig med släkten på pappas sida. Det är som det ska vara. Men samtidigt krymper fler och fler näsor hos kirurgen. Det är förfärligt. Stoppa utrotningen av potatisnäsan!

Här och nu slår jag ett slag för potatisnäsan. Den där välvuxna härliga knölen som finns mitt i plytet på så många av oss. Som inte behöver kuvas utan istället ger oss karaktär. Kanske mer nu än någonsin. För när fler kvinnor och män opererar ner sina näsor blir jag glad när jag ser en redig potatisnäsa i offentligheten. Den är nästan som en utrotningshotad art som borde fridlysas!

Själv har jag ingen tvättäkta potatisnäsa, utan mest en hög näsrygg. Men jag firar just nu potatisfestival här på bloggen och då ska potatisnäsan få ta den plats den förtjänar!

Bild på Einstein som skrattar stort.

– Det är lättare att klyva en atom än en fördom, sa Albert Einstein.

Bill Clinton skrattar så ansiktet rynkas.

Är varken särskilt förtjust i Hillary eller Bill – men det känns ändå rimligt att en potatisnäsa styrt världens mäktigaste land.

Stefan Löfven som ung pojke 1972

Vår egen statsminister Stefan Löfven har en klassisk mandel-potatisnäsa. Jag älskar den här bilden på en ung Stefan från 1972! Gissar att han som skolkille också ville gömma ansiktet i händerna ibland.

Tommy Körbergs potatisnäsa är ett praktexemplar.

Och min influencerkollega Therese Lindgren. Snygg som tusan  – inte minst på grund av näsan som ger karaktär och personlighet.

Den här skolbilden är tagen innan Tyra Banks blev supermodell. Tyvärr är hennes fina potatisnäsa nu ett minne blott.

Cameron Diaz ser glad ut och blundar.

Precis som Cameron Diaz kran!

Marilyn Monroe ler mot kameran i röd klänning.

Och innan Marilyn Monroe kapade ner sin näsa hade hon den gulligaste lilla färskpotatisknöl mitt i ansiktet. Man önskar att den fått stanna kvar!

Länge leve potatisnäsan!

Vilken potatis är du? Testa dig här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

35 kommentarer på “Rädda potatisnäsan!”

 1. Åh jag har också komplex för min stora näsa! Är nån norm som säger att tjejer ska ha smala nätta näsor och inte potatisnäsor men va fan! Vi är de vi är och olikheter är underbart! Skulle aldrig operera min näsa. Får lära mig acceptera den 😊

 2. Jag har också en lite större näsa, lite sned dessutom. En kollega till mig sa att jag såg så skev ut på mitt körkort. Jag sa att det inte är något fel på bilden, det är så jag ser ut. Han hade inte tänkt på det förrän han såg bilden på mig. Men nej, jag skulle inte vilja operera den ändå. 🙂

 3. Glömde skriva, jag har aldrig tänkt på att du skulle ha en stor näsa. Tycker du har en jättefin näsa!

 4. Jag tänker nästan aldrig på folks näsor; alla ser ju ut som de gör…
  Och jag har definitivt inte tänkt på DIN näsa; det enda jag har tänkt är hur bra du alltid blir på bild!

 5. Tycker inte du har någon potatisnäsa utan fin och personlig som ger dig ett unikt och vackert utseende!

  1. Är det en parodox? Kan inte en potatismosets vara fin och personlig och fe ett unikt och vacker utseende?

 6. Vilket bra inlägg! Ändå små söta näsor på kvinnorna tycker jag! Jag har en stor “arabisk” näsa med en knöl på näsryggen och en “svensk” näsa med lite gris/potatis vid nästippen, tack generna för att ni tog det största från både mammas och pappas näsa :p
  Jag har alltid alltid haft komplex för den och många gånger funderat på att operera den men har varken haft råd eller mod för det. Så knäppt att det ska vara så, alla tjejer som syns/är poppis har små söta näsor

 7. Aww gulligt❣️😊
  Bra inlägg! Folk bör verkligen se det positiva med sin näsa. Fotomodeller kan ju t.o.m bli modeller på en s.k ”flaw” (vad nu det är) som gör dem high fashion.
  Själv gillar jag de där slaviska vassa näsorna om man ska vara generaliserande. 🙈 Tycker det ser riktigt coolt ut. Gillar när näsan tar plats i profil. Som många kvinnor opererar bort…
  mannens näsa får gärna ta plats i profil. Borde vi damer också få. Alla näsor går o hitta något häftigt med! Som du lyft fram nu. Gäller ju att den som bär näsan ska upptäcka det.
  Supergulligt inlägg❣️❣️❣️♥️😍😘

 8. Min farmor hade den typ av “medicinsk faktabok” som var vanlig förr. En blandning av läkekonst, sensationella historier och rasbiologi. Där kunde man bland annat läsa att en stor näsa var ett tecken på hederlighet. Små näsor däremot var vanligt hos exempelvis hästhandlare 😁 Så var glad över din stora näsa ty den är också ett utmärkt karaktärsvittne 😁 Tack för en bra blogg!

 9. Fint inlägg på många olika sätt. Tusen tack!
  Kom att tänka på en engelska-lektion i 7:an. Vi skulle på engelska beskriva varandras ansikten. Min klasskompis sa till min förvåning att jag hade en “potatoe-nose”. Efter den lektionen funderade jag mycket över min näsa. Nu är dock min näsa o jag bästa vänner men det är nästan 50 år sen det hände.

 10. inte funderat på specifikt din näsa (som man kanske sällan gör med andras kroppar och ansikten, då tittar man ju mer på helheten än vad man gör när man granskar sig själv). MEN ofta tänkt på att ditt ansikte och ditt utseendes utstrålning harmonierar så fint med bloggen – att det utstrålar både något mjukt “klassiskt feminint” och karaktär och styrka. säkert handlar det förstås om hur man vinklar sig. men gillar verkligen karaktären och det unika i dina självporträtt!

 11. Men hur kan du tycka att din näsa är stor? Det är ju som att säga att man är tjock om man har “5 kilos övervikt”. Kan man inte bara acceptera sitt utseende utan att sätta etiketter om att denna del är (för) stor och denna del är (för) liten.
  Kan inte delarna bara få “vara” som de är?

   1. Nej, att din näsa är stor är ingen sanning, du upplever det så, jag och uppenbarligen fler andra gör det inte. Haha vilken galen diskussion , förlåt. Så sjukt. Nåväl, du är perfekt i din mellanstora näsa tycker jag.

 12. Jag har en knöl mitt på näsryggen, eller som en klasskamrat kallade den: helikopterplatta🤔😑 Jag lär mig att tycka om den, lite mer för varje dag. Har ärvt den från farmor som var min favoritperson i hela världen så jag borde endast vara stolt över den!❤ Min syster har endast ett krav utseendemässigt när det gäller män: han skall ha en stor näsa annars är hon inte intresserad😂😍

 13. Sällan har jag läst ett blogginlägg med så stor förvirring. Tydligen har jag gått 30 år genom livet utan att ägna många tankar åt näsor! Aldrig har jag tänkt att du skulle ha en stor näsa.

 14. <3

  TACK.
  Har haft komplex för min näsa i exakt 20 år typ.
  Född stor och bullig som ett tryne, efter att ha brutits vid 16 års ålder även krokig och böjd vid näsryggen. Efter ytterligare ett näsbrott 10 år senare även skev framifrån.

  Vägrar fortfarande visa mig i profil på foto men börjar acceptera ödet. Främst för det gör så nedrans ont i hela ansiktet med bruten näsa som man får även vid plastikkirurgi. Men också för att jag befarar värsta kroppsdysmorfin utan min näsa (man har väl läst Gogols "Näsan"..)

  HEJA CLARA OCH HEJA ALLA POTATISNÄSOR!

  Ps. Din näsa är jättefin och karaktäristisk. Passar ditt ansikte perfekt, den är ju liksom gjord för just ditt ansikte.

 15. Fixering över utseendet… än en gång!! Suck och stön : (
  Denna blogg är verkligen motsägande..Ena dan si och andra dan så…

  1. Nej men är du här nu igen Åsa? I din senast lämnade kommentar var du ju så arg på mig att du sa att du skulle sluta läsa bloggen för gott. Trodde du skulle vara ståndaktigare än så 😉

 16. Näsor i alla dess former är verkligen vackert tycker jag och också det som allra mest ger ett unikt intryck i ett ansikte efter ögonen.

 17. Jag är en stolt potatisnäsbärare! Det har hänt att andra har påpekat storleken men jag är nöjd över den. Jag tror inte att jag hade varit snyggare med en mindre!

 18. Jag har måhända ingen potatisnäsa, men när jag var liten blev jag retad för att jag hade lång näsa enligt de andra barnen. Intrycket förstärktes väl av att den är så smal. I tonåren tänkte jag mycket på att operera den när jag blev äldre och hade mycket komplex. Idag gillar jag min icke-opererade näsa och tycker själv att den passar mitt ansikte precis 🙂 Heja olikheter!

 19. Jag fattar nog inte vad som är en potatisnäsa? Kan ju se några på bilderna men inte tjejernas? Är det bara en lite större näsa du menar eller spelar formen stor roll? Hoppas inte att Therese blir ledsen för kopplingen till potatis…

 20. Jag har ingen Potatisnäsa, jag är som den där Hedwig i från A till Ö, den växer när jag ljuger, sen krymper den och blir normal igen, jag skulle vilja ha den där fina söta näsan jag hade före puberteten, är det möjligt!?

  Helst av allt skulle jag vilja byta ut hela min kropp och få en ung flickas kropp med en söt liten näsa i ansiktet.

  Puzz Puzz♥♥XXXXX

  Hälsningar Kallima

 21. När jag var liten tyckte jag att jag hade en sådan fin näsa! Så pefekt och fin form! Nu i vuxen ålder kan jag inte låta bli att le åt minnet av hur jag dyrkade min egen näsa. Den tar nämligen upp ganska mycket plats i mitt ansikte och hade inte direkt vunnit några skönhetstävlingar….önskar att jag hade kvar barnets blick på mig själv 🙂

 22. I min pappas släkt går en redig näsa som dock bara männen verkar få ärva. Den är i stil med Abraham Lincolns, i profil. Ståtlig. Alltid tyckt om den. En ordentlig näsa, oavsett om den är bred eller hög näsrygg, ger ju underbar karaktär åt utseendet.

 23. Enligt kommentarerna så verkar det vara omgivningen som är väldigt sugna på att kommentera näsor 😏 Själv fick jag nyligen den här kommentaren av en kollega: ”Du har en så kallad ”tjuvnäsa” som vi sa när vi var barn!” Så sa hon om min krokiga näsa som jag efter ca 30 år slutat ha komplex för. Gulligt va? Att riktigt elaka personer, dvs tjuvar, har en sådan näsa som jag har. Tur att man aldrig upphör att förvånas! När jag i en ålder av 14 såg min näsa i profil för första gången (1990) så grät jag. Hade aldrig sett något fulare i mitt liv. Nu i en ålder av 41 har jag förstått att det mest är jag som uppehållit mig vid tankar på min fula näsa😆 Ja, förutom min kollega då.
  Får väl tillägga att jag inte livnär mig som tjuv, utan lärare. Hääääääj!

 24. “Det syns på näsan att du är av Norbergssläkten!”
  Så sa en tant till mig när jag var tonåring, och jag blev så stolt, något finare kunde jag inte tänka mig!
  Fortfarande – efter nära 60 år – minns jag det, och fortfarande är jag glad för min ganska stora näsa, jag kan känna igen den på bilder av mina släktingar från förr, den är en del av mina rötter.
  (Däremot tog det tid att accceptera mina stora öron”kläppar”, ett arv från min pappas sida)