raggmunk stekt fläsk lingonsylt recept mjölk

Potatisfestivalen. Ni får säga vad ni vill. Men det finns faktiskt ingenting så jädra gott som raggmunkar med fläsk och lingonsylt. Min pappa gör de bästa – men jag börjar också få till schvungen. Knepet är att steka det saltade fläsket först och sedan lägga det åt sidan för att steka raggmunkarna i stekflottet. Det blir salt och gott. Serveras givetvis med kall mjölk. På den här tallriken är både potatisen, fläsket, äggen och lingonen från vår egen gård och skog.

Det här receptet verkar vara något slags standardrecept för jag har sett det lite överallt. Och resultatet har hittills aldrig gjort mig besviken.

Portioner

4

Tid

ca 20 minuter

Ingredienser

  • 800 g fast potatis

  • 2 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

  • 4 dl mjölk

  • 1 ägg

  • smör till stekning

  • rimmat fläsk och lingonsylt

Gör så här

  • Skala och riv potatisen grovt på ett rivjärn. Lägg i ett durkslag och krama ur överskottsvätsskan.
  • Blanda vetemjöl och salt och tillsätt hälften av mjölken. Vispa till en jämns smet. Tillsätt resten av mjölken och ägget och all potatis. Smält en stor klick smör och häll ner i skålen. Stek fläsket i pannan och lägg åt sidan.
  • Värm sedan upp pannan igen, använd ett decelitermått för att skopa upp smeten och häll ut i stekpannan. Se till att potatisen sprids ut och inte ligger i en hög i mitten. Stek smeten gyllenbrun och vänd sedan.
  • Värm på fläsket och servera raggmunkarna med lingonsylt och kall mjölk

Här hittar du receptet till mitt mumsigaste mos.