Sommarens trädgårdsprojekt

Här är några av de projekt jag tänkt påta med utomhus under min nio veckor långa semester. Längtar efter att få sätta igång! Förra året såg listan ut så här.

Plantera en ny häck. Den gamla vi grävde upp och flyttade på för tre år sedan tog sig aldrig riktigt så nu ska jag införskaffa stora, rejäla buskar som ska ner i jorden. Ett jättestort arbete. Först ska trettio meter halvdöd häck ryckas bort. Massa ny jord fyllas och sedan ska stora buskar planteras. De få häckplantor som ännu lever ska jag placera ut i trädgården. Lite osäker på var bara.

Göra en äppelrundel mitt i gruset. Av tegel. Där ska ett äppelträd stå tillsammans med någon doftande buske och i höst ska jag beställa säckvis med knölar och köra ner runt äppelträdet. Till nästa vår ska rundeln explodera av tulpaner!

Få färdigt min pergola/portal mellan grusgång och gräsmatta. Har skaffat en fin från Clas Ohlson som måste justeras lite bara

Jag ska anlägga ett buskage vår stora plana gräsmattan.  Jag kämpar för att skapa känslan av rum och väggar. Jag har köpt några vackra buskar och en stor Tuija som ska få bilda ett buskage och göra tomten lite mer hemlig. Det kommer bli så himmelens fint. Älskar trädgårdar där man inte kan upptäcka allting och överblicka allting på en gång.

Jag ska beställa hem lite mer cortenstål och svetsa ihop halvmånen för odling framför punschverandan. Fylla den med jord och anlägga en underbar rabatt. Alla våra andra rabatter går i rosa, blått, lila och rosa. Den här ska gå i knallrött med gula och vita inslag. Det är fullt solläge och ju soligare desto knalligare färger behövs för att de ska synas.

Jag ska se om svärfar kan tänka sig att hjälpa mig snickra en vacker grind. Nu när häcken ut mot vägen börjar komma upp vore det skönt att få grinden på plats för att liksom “stänga till” tomten lite mer.

Jag ska anlägga ytterligare ett buskage. I hörnet av tomten för att skapa ett lite mer skyddat utrymme där. Några av de häckplantor som överlever i häcken får hamna där. Det är häggmispel så det växer snabbt och högt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer på “Sommarens trädgårdsprojekt”

 1. Åh vad många härliga projekt! Älskar trädgårdsarbete!
  Det vore kul att få se en ritning av er trädgård!

 2. Hej!
  Förstår om du kanske inte vill dela med dig alltför mycket av tomten, men som inspiration; kan man inte få en skiss ovanifrån? Framför allt för det där med att”skapa rum” i trädgården?

 3. Åkte tåg från Lycksele till Umeå idag och såg ert hus på andra sidan sjön! Hihi.

  Måste tipsa om Lycksele som dagsutflykt förövrigt. Tycker att du ska ta barnen (om Jakob inte kan komma ifrån jordbruket) och köra dit över dagen. Härlig badplats i Lyckan (ett par kilometer norr om stan längs länsväg 365), fint friluftsmuseum med ringlande stig genom lagom stort naturreservat (enorma tallar och gamla ruiner från kyrkstaden), textilmuseum och våffelservering, och så Buddhas kafferosteri (bästa kaffet i Sverige enligt White Guide 2017) med sjukt god pistagecheesecake serverad av trevlige Buddha. Obs! Är inte sponsrad av Visit Lycksele eller så (torget var skitfult kan jag säga för att låta mer nyanserad), bara var där och hälsade på en vän och drack perfekt kaffe. Rekommenderas!
  /J

 4. ser verkligen fram emot att läsa om detta! men är du säker på att det ör bra att sätta lökar vid ett nyplanterat träd? vet bara att mamma sagt till mig att inte göra det för att trödet behöver ha det fritt de första åren och ja sådde borstnejlika runt ett nyplanterat äppelträd första året i vårt hus och om det är det eller haren som tagit död på det vet ja inte..:/ kanske är det inte så farligt men ville nämna det! samt studentnejlika har ju en såå vacker röd färg om du inte redan bestämt vad du ska ha i den röda rabatten 🙂

 5. Låter så roligt och inspirerande! Håller själv på att skapa rum i trädgården med bersåer osv. Terapi för själen ju!

 6. Men så fint det låter som det ska bli! Men vilket jobb!! Hur som helst är det härligt med drömmar, idéer och mål för sin trädgård tycker jag. Jag har också en massa tankar och idéer som jag vill förverkliga i vår trädgård men vi har en del annat som vi måste göra med huset först… 🙂

  /Sandra http://kojatillslott.se

 7. Jag blir inspirerad av att läsa om att skapa rum i trädgården. Men hos mig är det så torrt att man nog får vänta med det, men planera och drömma går ju bra.
  Barbro

 8. Låter som spännande projekt. Vi har tagit bort gamla häckar men inte med mankraft alldeles för jobbigt utan med hjälp av en kranbil. Så snabbt och smidigt och värt varenda öre. Nu har vi planterat nya häckar som växer sig stora och skyddar för insyn.
  Så roligt att anlägga nya rabatter och låta fantasin flöda. Önskar dig o familjen en härlig sommar och ledighet!😎

 9. Åhhh! Peppen på att få se din rundel! Jag har gått i tankar att övertyga styrelsen att vi behöver en sådan på vår asfalterade innergård men har haft svårt att hitta bilder för att sälja in idéen.

 10. Vore kul att se en ritning på tomten! Det är så svårt att få en uppfattning med bilder tycker jag men skulle vara så kul att förstå hur det hela hänger ihop! 🙂

 11. Doftande buske = smultronschersmin, inget slår den!
  Den jag har är härdig till zon 5, vet inte om det räcker för dig? Om inte, så finns en norrlandsschersmin som klarar zon7. Osäker på hur mkt den doftar

 12. Kom att tänka på en superfin gammal film som heter ’Den Hemlighetsfulla Trädgården’ (The Secret Garden) som jag såg för första gången hemma hos en kompis när jag var liten, tycker fortfarande lika mycket om den! Otroligt vacker!