…vill jag ge populärkulturella potatistips här i slutet av min potatisfestival. Eftersom det finns mycket att välja på har jag delat in tipsen i olika kategorier:

Bild av illustrerade potatisfigurer från programmet Småpotatis på SVT

För de minsta: Småpotatisarna i Barnkanalen SVT.
Tre minuter underbar stämsång och må bra-tv. Ibland när jag sneddar över potatisåkern här hemma brukar jag höra melodin från programmet inne i mitt huvud. Eller så är det potatisarna som ligger i jorden under mina fötter som sjunger signaturmelodin till sitt favoritprogram. Om du missat originalet så kolla/lyssna in det här!

Mr och Mrs potatohead från Toystoryfilmerna.

För de något äldre barnen:
Mr och Mrs Potato head från Toystoryfilmerna. Ett färgstarkt par som verkligen verkar älska varandra! Toysstoryfilmerna funkar utmärkt att se som vuxen med sina ungar när det regnar och blåser ute.

Bild av jättepannkaka framför programledare Staffan Westerberg, foto SVT.

För alla fullvuxna som måste sluta skylla i från sig :
Nej! Staffan Westerberg och hans storpotät förstörde inte din barndom! Du som säger det är bara vilse i pannkakan. Dubbelkolla gärna i Öppet arkiv, SVT.

Bokomslag i strama vita, röda, svarta former för berättelsen Polis polis potatismos.

För dig som är sugen på spänning: Deckaren Polis, polis, potatismos! Kriminalroman av Maj Sjöwall och Per Wahlöö från tidigt 70-tal. Boken blev senare film med Gösta Ekman i huvudrollen. Har inte läst den själv – väntar tills en åskig sommarnatt.

För dig som vill dansa: Dansen Mashed potatoes kom i svallvågorna efter twisten – kolla gärna in den här instruktionsfilmen. Sångerskan Dee Dee Sharp fick en stor hit med låten Mashed Potatoes  Det här är en låt som gör att det går lättare att städa av köksbordet – jag förbannar att jag inte var ung när de här danserna var som störst!

För dig som är redo att blomma ut: Do you love me med The Contours. Galet svängig popsoul också från 1962. Den här hiten kan få den blygaste viol från mellanstadiets discogolv att blomma ut. En riktig humörhöjare med text som rimmar på potatistemat.

I can mash potatoes
I can do the twist
Well now, tell me, baby, do you like it like this?

Låten är också med i en härligt het scen i filmen Dirty Dancing!

 

Porträtt på Rolf Lassgård ur filmen Potatishandlaren, SVT.

För dig som är lite som jag: Du har väl inte missat Potatishandlaren med Rolf Lassgård, Eva Gröndal och Ingvar Hirdwall.? En av de bästa filmer Lars Molin gjorde. Det här är de förstulna blickarnas film och mycket outtalat ligger i luften mellan replikerna. Både på potatisåkern och i sängkammaren. Ett måste för dig som gillar landsbygdsromantik.

För dig som vill se något knäppt: Om du missat Toni Patanen som spelar på en flöjt han gjort av  rå potatis – kolla in det här!