Min trädgård

Jag fick frågan på min instagram @underbaraclaras om jag inte kunde visa lite mer bilder från min trädgård. Såklart kan jag göra det. Jag ansträngde mig verkligen för att försöka få med nya vinklar men när jag ser inlägget inser jag att jag missat en hel del. Lovar med andra ord redan nu en del 2. Nåja. Det här är i alla fall entrén till vårt hus. Precis där jag står och fotograferar kommer jag sätta upp en järngrind när jag hittar någon fin.

Genomgående materialval  i vår trädgård är grus, rostigt cortenstål, gammalt tegel, terracotta, samt zink. Blommorna är mestadels gamla mormorsväxter och tanken är upphöjda lättskötta rabatter med mycket färg. Utmaningarna med vårt gård är att det ofta blåser. Vi bor mitt mellan stora åkrar så det är svårt att hitta lä. Därför arbetar jag mycket med vinddämpande element.

Rabatten till höger om entrén var den första vi gjorde i trädgården. Det är den rabatt vi anlade i programmet Claras Gård i Svt, 2015. Den är ett resultat av Gunnel Carlsons och Hanskogs Plantskolas kompetens. Den har vuxit till sig nu och är superfin. En riktig mormorsrabatt med rosor, flox, astillbe, riddarsporrar, malva, fackelblomster, prästkragar, pioner, akleja, kärleksört och massor av smultron.  Längs stegen klättrar en klematis.

Till vänster när man kommer in i trädgården finns en söt gammal sittbänk. Runt tomtgränsen växer en häggmispelhäck som just nu når mig upp till axlarna. Köpte den färdig i våras efter att ha kämpat i flera år med en halvdöd skruttig häck.

Framför häcken står lila och rosa syrener, en stor bollpil samt snöbollsbuskar, doftschersmin, fyra sorters gammaldags rosor (har grävt upp i min farmors trädgård och hos tant Märta). Samt jättedaggkåpa och rosenplister som är utmärkta marktäckare. Båda är också  oväntat bra som snittblommor – trots att de vid första anblick är rätt oansenliga.

Bland dem trängs också några udda jordgubbsplantor jag köpt på impuls. Och så dagliljor, stjärnflocka, rosenpion och lite annat smått och gott jag fått gräva upp hos en granne. Det här är egentligen min “slaskrabatt” där jag ställer växter i väntan på att veta var jag ska plantera ut dem. Men den har blivit oväntat bra!

I rabatten finns också denna brandlilja som är min absoluta favorit i trädgården. Den grävde jag nämligen upp hemma hos min farmor, i det hus som de bodde i under tidigt fyrtiotal men sedan lämnade och som nu står och förfaller ute i skogen. Tror att farmor kan ha planterat den  – eller möjligtvis ännu äldre släktingar till mig. Älskar att den står här och har tagit sig och trivs. Jag ser den varje morgon när jag ska ta in tidningen och då tänker jag på farmor.

Ser ni också hur fint det är att blanda orange med lila? Avgudar kontrasterna. Min mormorsrabatt går ju i lila, blått, vitt och rosa. Men här har jag kört på djärvare färgkombinationer. Tänker också planera in lite solrosor och kanske kryddkrasse. Älskar orange ihop med lila och blått. Ja, det har gått så långt att jag till och med överväger gula tagetes!

Här ser ni andra sidan av denna rabatt. Häcken i förgrunden och syrenen bakom. Bollpilen i högra hörnet. Ännu är allting ganska litet men så småningom kommer det växa sig högt.

Vi har grus runt hela huset. Det känns så rent på något vis och så smälter snön snabbare på våren. Vi valde ett mjukt tumlat grus som går att vara barfota på. Teglet är köpt på loppis och av det gjorde jag två kryddkragar förra sommaren. Den ena ser ni här till vänster, den andra står snett bakom. Och hur jag murade odlingsbäddarna kan ni läsa om här.

Den halvmåneformade rabatten framför verandan är den som är nyast anlagd – för typ en vecka sedan  (därav den lite klena looken) . Den kommer i alla fall gå i vallmorött, lila och med enstaka stänk av blått. Låter kanske märkligt men blir himla vackert. Och så behövs det knalliga färger i söderlägen, annars syns de inte. Runt vardera stupränna kommer också klematis att klättra. Jag valde klematis för att den klipps ner på hösten. Tråkigt att ha massa ris kring entrén hela vintern!

Så vackra och djärva färgkombinationer. Är förtjust i den blå bergsvallmon. Har aldrig sett en blomma med just den här klart blåa färgen. Vallmo fröar av sig och sprids ohämmat och det får den gärna göra. Bredvid ser ni kungsnäva och fjällbrud och pioner. I bakgrunden rosor och klematis.

Det här är alltså en halvmåneformad rabatt. Men till skillnad från den på husets kortsida så ser man aldrig hela den här rabatten på samma gång. Därför valde jag att låta rabatten skifta i färg. Från vallmorött med blå stänk vid huvudentrén. Till Jakobs stege i vitt och blått, svarta stockrosor, svart akleja och svarta borstnejlikor ner mot åkern. Det funkar eftersom man inte ser hela rabatten på en gång och därför inte störs av de olika färgerna.

Jag gillar tanken med en trädgård där man får snirkla sig fram. Där inte hela trädgården avslöjas på en gång. Där man inte kan stövla rakt in utan tvingas ta omvägar som får en att stanna upp och bokstavligen lukta på blommorna. Mina kryddkragar har lite den effekten. Farthinder.

Jag gillar också att odla i upphöjda bäddar. Jorden tinar tidigare på våren och blir varmare på sommaren. Det växer mindre ogräs och arbetshöjden är bättre. Och så slipper man ju gräva så mycket!

Ett annat tillskott i planteringarna denna sommar är tegelrundeln. I den har jag planterat två små spireor, en syrenhortensia och en tredje buske jag inte minns namnet på. I bakkant står en thuja. Det enda barrträdet i vår trädgård förutom lärkträdet. Den här rundeln står precis utanför köksfönstret och jag har en tanke om att thujan ska få fungera som vår julgran om vintrarna. Med belysning i. Också fint med något vintergrönt och ganska stort som syns från fönstret.

Här har jag planterat allting lite för tätt. Men det är för att jag ännu inte hittat en plats för spireorna. De kommer flyttas igen till våren, eller när det börjar bli trångt.

Runt nyplanterade buskar och träd ska man försöka hålla jorden ren från växtlighet för att den inte ska gå miste om näring och vatten. Men små sommarblommor som har ett litet rotsystem och planteras ytligt funkar okej.

Jag har tryckt ner några margeriter som är en sådan där tantblomma fast på fel sätt. Dvs 70-talstant i stället för 20-talstant. Ungefär som tagetes. Men det struntar jag såklart i. Älskar tanterier av alla de slag och tror dessutom att det är på väg tillbaka (snart kommer ni se ölandstokar  i var och varannan modern trädgård igen). dahlior är också viktiga. Kostar nästan ingenting men ger fina snittblommor ihop med margeriterna. De lila små blommorna högg jag i affären utan att se vad det står på dem. Men visst ser de ut lite som grusnejlika?

Det här är alltså köksfönstret varifrån man ser odlingsrundeln och thujan. Här ser ni också min nyplanterade cortenstålsrabatt med klematis som börjat klänga på stupröret.

Vår punschveranda har två entrér. Den ena mot vägen och den andra ner mot gården. Den ena känns mer officiell och den andra mer privat. Bron är oljad med roslagsmahogny – inget tryckimpregnerat så långt ögat kan nå!  Trappens inbyggda stomme däremot (den som aldrig syns) är av tryckimpregnerat virke för hållbarhetens skulle. Mellan rabatten och bron har jag satt en slags plast som håller distansen för vatten och släpper in luft så att träet inte ruttnar.

Bakom tegelrundeln finns nästa lilla “ö” i gruset. Med diverse trätunnor fulla med sommarblomster. I år har det varit ovanligt torrt – därför är det lite klena  planteringarna än så länge. Men det börjar ju ta sig.

Planteringen av höga trätunnor fungerar dels som ett vindskydd – dels som ett sätt att göra matplatsen lite mer privat. Här kan man sitta ostört.

Och samtidigt njuta blommorna.

Rabatten som skymtar bakom utemöblerna består av jättedaggkåpa, åkerbär, kantnepeta, pioner och ett gäng rosor i form av en häck. Utemöblerna är till hälften loppisfyndade, till andra hälften från Brafab. Jag köpte dem trärena och målade kromoxidgröna med linoljefärg.

Rosenhäcken består av Louise Bugnet-rosor som doftar himmelskt. Det var en utmaning att hitta växter till den här häcken. Jag vill ha vindskydd mot åkerns starka vindar samtidigt som man inte vill ha för höga buskar eftersom utsikten är fantastisk från matplatsen.  Tillslut fastnade jag för iden om en doftande rosenhäck.

Jag har räknat till elva olika sorters rosor i min trädgård hittills, men många fler ska det bli. Min favorit måste ändå vara Tornedalsrosen som nästan ser ut som en nejlika. Sådana växte det runt dörren i min fasters sommarstuga i Kalix skärgård. När jag ser dem tänker jag på henne. Hon som är fantastisk på blommor och odling har en stor del i mitt trädgårdsintresse.

Där cortenstålet slutar och gräsmattan börjar har jag markerat övergången med en trädgårdsportal med klättrande humle. Och en rabatt på vardera sida om portalen. Skulle också vilja hitta en fin platt sten att lägga som ett trappsteg i gruset.

En fin men inte allt för överdådigt trädgårdsportal har jag letat länge efter. Blev sjukt nöjd när jag fann den här på Clas Ohlson. Den var vit så jag målade om den med ett lager kromoxidgrön linoljefärg för att den skulle smälta in bättre i trädgården. Måste dock förankra den lite bättre i jorden för här är det så blåsigt att den vill tippa.

Fram till hit har jag hunnit med att få iordning trädgården.  På andra sidan portalen är det mer ovårdat och slarvigt. Där får barnen härja fritt men jag planerar så småningom att inreda den med många små trädgårdsrum, mysiga gångar och skyddade platser att vila på. I dagsläget finns dock bärbuskar, syrener, äppelträd, ett jordgubbsland  på gräsmattan samt två enorma, vackra stenar. De kom i dagen när vi grävde om i trädgården.

Men i övrigt finns ingen plan eller tänkt ordning. Det blir ett roligt bestyr kommande sommar!

Om man sedan vänder sig om och kollar tillbaka på grusplanen ser det ut så här. Lummigt och härligt.

Och jag ser att jag börjar få till det riktigt bra. Oftast tänker jag bara på allt jag har kvar att göra, allt jag drömmer om och vill genomföra. Men från den här vinkeln framstår trädgården som så fin och färdig.

Jag måste erkänna att jag är så himla nöjd med arbetet jag lagt ner. Jag har tänkt ut allt på egen hand (förutom verandan som min vän Ulrika ritat) och lärt mig steg för steg om blommor, träd och växter. Jag kan ju påminna er om hur mitt hus såg ut innan  trädgårdsrenoveringen, takbytet och verandan så kanske ni får en bättre bild av förändringen.

För att svara på några frågor som jag brukar få när jag visar trädgårdsbilder kan jag redan nu säga att vi bor i odlingszon 5/6. Att jag inte minns vad gruset heter. Att cortenstålet är beställt på Hagaplåt i Umeå och hopsvetsat på plats. Det var rostigt redan när vi köpte det. Att alla mina perenner, träd och buskar är införskaffade på Hanskogs Plantskola som jag älskar. Fantastisk service och så säljer de bara växter som funkar här uppe. Sommarblommor köper jag på Blomstertorget i Vännäsby, på Blomsterlandet och Plantagen. Gödslar gör jag med pelleterat hönsgödsel, guldvatten och nässelvatten. Och allt jag kan om blommor har jag lärt mig av kvinnor i min släkt, av Bengt på Hanskogs, av Gunnel Carlson, av mammas gamla trädgårdsböcker och av ett och annat avsnitt av Odla i P1.

Om ni har fler frågor kan ni ställa dem här så ska jag försöka svara!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

82 kommentarer på “Min trädgård”

 1. Så fint!! Jag är relativt nyinflyttad till Umeå och är i desperat behov av tegel (eller ja, så desperat man nu kan bli efter just tegel) för egna trädgårdsprojekt, har hållit koll på blocket en halv evighet men inte hittat något. Har du något tips på loppisar i Umeå-trakten där en om en har tur kan hitta tegel och annat roligt inom bygg/trädgård?

  1. Kan tipsa om lokala köp- och säljgrupper på facebook. Finns säkert någon hos er för byggmaterial mm. I min stad kan man hitta allt möjligt i dessa grupper ☺

   1. Håller med! Har faktiskt aldrig sett tegel till salu sedan jag hittade mitt. Men på köp och säljsajter på FB tror jag du kan ha tur =)

 2. Wow! Detta är det bästa och underbaraste inlägget du någonsin gjort! Älskar din trädgård och blir så avis/får massor med inspiration! Här kan ni verkligen leva/njuta. Tack för att du tog oss med!

 3. Det här är typ det mysigaste jag sett. Väldigt mycket Allra Käraste Syster över det hela

 4. Min favoritkombination är en aprikosfärgad austinros framför en himmelsblå riddarsporre. När riddarsporren bara blommar delvis och de översta blommorna fortfarande är knoppar ser det ut som blå svävande pärlor bakom rosorna. En helt magisk färgkombination!

 5. Fint 💗 😍 väl arbetat!

  Bor själv lantligt och har alla möjligheter till att skapa nåt vackert och lummigt.

  Min fråga till dig Clara är hur så får till det? Jag tänker både på pengar och tid?

  Jag tänker med utbrändheten och så. Också varit där, blandat med depression. Men det kanske är så att du får energi i arbetet?

  Skulle vara superfint om du tyckte det var intressant att dela med dig av HUR man skapar en vacker trädgård. Var man finner tiden (med små barn som tröttnar) hur man färdigställer? Hur man orkar?

  För i slutändan GER det ju så mycket att ha allt det vackra kring sig. Men hur kommer man dit. Kanske har du några tips och tankar.

  Din trädgård är super vacker, och det arbete du lagt ner är verkligen väl investerat.

  Allt gott / Lisa

  1. Jag undrar lite samma sak. Jag lyckas ta mig tiden att plantera och göra fint men att sedan hålla det fint och framför allt vattna, det tar kål på mig! Men det kanske är att jag helt enkelt inte uppskattar den biten.

   Tusen tack för väldigt inspirerande inlägg!

  2. Jag är på väg att återhämta mig från en utmattning och för mig har trädgårdsarbete varit nyckeln. Av min kurator fick jag lära mig att återhämtning är att göra tvärtom mot vad du brukar – dvs har du ett kontorsbaserat arbete med många bollar i luften kan det vara återhämtning att utföra kroppsarbete där man bara koncentrerar sig på en sak i taget. Min trädgård har räddat mig! Att gräva, vattna, plantera och rensa ogräs är otroligt avslappnande för min hjärna. Min trädgård hade nog inte blivit till om jag inte hade gått in i väggen, för då hade jag inte tagit mig den tiden som krävs.

   1. Tack för era frågor Lisa och Emma. Kan bara instämma i det Anna skriva. Att för mig har det mestadels varit rekreation. I alla fall att anlägga rabatterna. Dock har jag fått ta det väldigt lugnt och steg för steg efter utmattningen. Kroppen har inte samma ork och jag vill inte dra på mig mer än jag har kunnat orka med att sköta.

    Ekonomiskt har jag fått ta lite åt gången varje säsong. Jag har fokuserat på att göra en rabatt riktigt fin varje sommar. Köpa ordentligt med växter så att den blir klar innan jag går vidare. På det viset bygger man sedan upp en perennbank hemma. Som man kan dela och föröka och få “gratis” blommor till kommande år.

    Men som jag skriver – en hel del perenner har jag också fått av släktingar och grannar vilket gör det billigare.

    Tror nyckeln är att inte känna stress utan att saker får ta den tid de tar. Och att man får ordna fina hörnor på tomten. Vi har en fin sida av huset och en som är förfärlig. Där det är byggkaos och renovering. Men den sidan fokuserar jag inte på just nu. Nu ser jag det fina.

 6. Så fantastiskt fint! Håller själv på att forma min trädgård som jag vill ha den , efter 7 år i huset har vi äntligen börjat ordentligt med uteytorna (från 80-tal med förvuxna tujor och trista buskrosor till nåt annat). Man får stor respekt för det enorma arbete som ni lagt ner, så fint blir det ju inte i en handvändning!

  1. Tack vad kul att höra. Ja, det är ett enormt arbete. Men det roliga med trädgård är att den sedan gör mycket arbete själv. Ett nyinrett kök händer det inte mycket mer – medan en nyplanterad rabatt bara blir vackrare. Det är magin!

 7. Åh så vackert!

  Jag kan varmt rekommendera tagetes i olika färger i större planteringar, jag har det på min brokvist och det är så himla fint.

  Tack för att du delar med dig av allt det vackra, du inspirerar verkligen. Ha nu en fin sommar!

  1. Ja, jag älskar också det! Efter många år ute i kylan är jag glad att tagetes uppvärderas. En så himla pigg och glad växt!

  1. Nej, det blir en grå färg runtom. Visst fanns det rosa putshus förr – men de var i regel slott och herresäten. Och riktigt så fint är ju inte min lilla trettiotalsvilla 😉

 8. Wow! Ser ju helt fantastiskt ut! Syns verkligen att du lagt ner mycket jobb på att få det så fint:)

  Det skulle vara kul att se en skiss uppifrån, inte på exakta blommor kanske men mer så att man förstår helheten av tomten bättre:)

  Ser jättefint ut med gruset, men känns kanske lite ovanligt? Hur kom det sig att ni valde det istället för gräs?

  1. Tack för pepp! Ska se om jag kan ordna någon slags skiss =)

   Det är sant att grus är ett lite ovanligt val här uppe i Västerbotten – men om man till exempel besöker Allingsås ser man många gårdar omgärdade av grusplaner. Det var min inspirationskälla =) dessutom är det så lättskött. Och så kan man möblera direkt på gruset med krukor och möbler och slipper bygga altaner eller flytta runt saker för att kunna klippa gräset

   1. Hej. Tror du inte att du skulle kunna stå på övervåningen och ta kort ner över tomten? Skulle också vara väldigt intresserad av ett fågelperspektiv och se hur du byggt dina gångar. Underbart inlägg så genomarbetat. Tack för att du gör det jobbet för oss!

   2. En fråga om gruset. Lättskött?! Jag tycker mig själv spendera mest tid med att rensa grusgången och hinner inte med mycket annat. Vad är tricket? För jag börjar överväga gräs istället nu även om jag älskar min grusplan.

 9. Din kärlek för dig själv, din familj, vänner och oss via nätet spirar i grönskan o blommorna som ses i bild och text. Vilken rogivande plats du skapat för kroppen,själen och det mellanmänskliga godgörandet som bor i skratt och gemytligheten.

 10. Wow vilken förändring! Så otroligt vackert! Och inte visste jag att du hade en så vacker trädgård med så många små rum. Bra jobbat!

 11. Det ser verkligen helt fantastiskt ut! Vilken förvandling och så snyggt komponerat. Man skulle kunna tro att du anlitat en trädgårdsdesigner. 😍

 12. Så vackert! 👌🏻

  Har en fråga om gruset. Är det mycket underhållsarbete? Jag bara älskar grusgångar och planen är att ha grus runt huset här hemma också.

  Tack! 😍🌺 Du är min största inspirationskälla.

  1. Tack Erika för peppen <3

   Det är inte mycket underhållsarbete bara man gjord ordentligt underarbete med markduk osv. Då är det väldigt lättskött =)

 13. Åh så vackert!
  Överväger gula tagetes, skriver du.
  Varför inte smörboll om du vill du blanda in den gula färgen?

 14. Roligt att läsa om din fantastiska trädgård! Vi har också en ”slaskrabatt” där vi har blommor på vänt, men vi kallar det för ”barnkammarland”. Tycker det låter så fint på något sätt. Där får de växa och gro tills de är redo för nästa steg i blomsterlivet.

 15. Så fantastiskt vackert! Jag håller själv på att bygga upp min trädgård. Titta gärna in på min blogg på http://www.prettyhomeblog.se
  Nu har inte jag ens i närheten så stort som du utan min utmaning sitter i litenheten. Förra året byggde vi ett orangeri och det är det bästa jag gjort. Älskar det. Jag bor också blåsigt på en höjd och det är en utmaning precis som du säger. Tack för att du visar din fina trädgård. De murade odlingsbäddarna var fantastiskt fina.
  //Berith

 16. Sp himka fint Clara och väldigt noggrant och fint beskrivet. Jag saknar bara en enkel skiss, inte med arter i detalj utan mer hus, veranda, trädgårdsgrupp för att kunna orientera mig🙈 Otroligt fin trädgård du har. Har själv ett gammalt hus och inspireras mycket av dig!

 17. Hej jag fick en liten “knäpp” idé/tanke som jag funderade över lite snabbt (kanske för snabbt från tanke till skrivbord, får se… ). Men, skulle du/dina grannar behöva matavfall för något? Tänker det ska väl vara bra för jord och eventuellt djurmatning etc.? I det företag som vi hyr hyresrätt av har de ingen kompostering i soprummet. Jag har inte pratat med grannar eller så, men, det kanske skulle kunna gå och ställa ett kärl på gården som vi fyller? och sedan kan någon komma och hämta? Det blir ju en massa extrajobb för dig/er kanske, men, kanske bra med lite extra näring till djur och natur?

  1. Åh! Vi har inget behov av det i dagsläget men tack för omtanken! Matkompost ger fantastisk näring till odlingarna. Synd att inte ta rätt på det.

  1. Det är gjort ett ordentligt markarbete med markduk under och flera lager av olika sorters grus. Men lite ogräs från luften kommer det ändå. Multnande löv från träden i gruset gör ju att jord bildas mellan stenarna. Men det är ganska enkelt att rycka upp med händerna. Det sitter inte särskilt djupt. Oftast räcker det att kratta men en järnkratta. Ett annat alternativ är ju att flamma ogräset. Vet att det ska vara väldigt effektivt men har hittills inte behöv prova.

 18. Wow!! Så fint och så mycket bra inspiration! Måste bara fråga, är det alltså så att ni inte har någon altan? Altanen är ju rena rama stommen i de svenska villaägarnas hjärtan… Min man vill så gärna bygga altan medan jag själv inte alls är sugen men en känner ju sig som ett ufo när sådana tankar uttrycks. Tusen tack för din underbara blogg, du inspirerar massor, i stor mån för det faktum att du vågar göra och vara annorlunda. Kram till dig!

  1. Vad roligt att läsa din fina kommentar Louise. Tack för att du följer <3

   Som svar på din fråga - nej vi har ingen altan och har heller inga planer på att bygga en. Med grus runt gården kan man möblera stabilt var man vill och behöver heller inte flytta runt saker på grund av ogräs. Även om man inte har ogräs tycke jag att man gott kan strunta i altan. En liten plattläggning med skiffer eller marktegel där matgruppen ska stå - det tycker jag är finare och smälter in bättre i de flesta trädgårdar =)

 19. Altså, nå må jeg virkelig få lov å si at jeg er helt sykt imponert, Clara! Har aldri visst at du har sånt talent for hage og blomster. Jeg har jo sett at du har en sterk kunstnerisk åre og kreativitet, men dette imponerer meg noe så himla mye! Lykke til med fortsettelse, det var en fryd å få se!!!

 20. Jättekul att läsa!!
  Funderar spontant på om ni inte har vilda djur på tomten? Vi har rådjur och harar som man måste ta hänsyn till om man inte vill ha hela den blomstrande trädgården uppäten. Hur gör du för att undvika detta?

  1. Vi har konstigt nog inga vilda djur. Finns både harar, älgar och rådjur i närheten nen de brukar aldrig våga sig fram till huset. Funderar på om det är för att det finns nog mat i naturen så att de inte behöver äta från trädgården? Vi bor ju rätt ensligt till i utkanten av byn men stora åkrar och skogspartier för djuren att beta i.

 21. Underbart inlägg, och roligt att det kommer en del 2! Vad mycket du har gjort, ja visst är det roligt med trädgård och visst mår man bra av det! Kikade tillbaka på föreinlägget också, det är ju så kul med före och efterbilder så det tackar vi för! Skulle vara roligt om du tog ett kort precis från samma plats där du stod när du tog bild 1 och 3 på före-inlägget. Alltid roligt att få en överblick, även om det är kul och vackert med närbilder också!
  Ha det gott i din fina trädgård!
  Gunilla

 22. Vilken förvandling! Otroligt imponerad hur ni fått till det, både med huset och den mysiga trädgården.

 23. Wow! Vad fint ni har fått det! Eller fått och fått, vad du/ni jobbat för att få det så fint! Det blir verkligen tydligt vilken skillnad det är med före och efter-bilder. I er trädgård skulle jag gärna tassa runt och mysa i. Hoppas det blir en njutbar sommar i trädgården för er!

 24. Woooooow! Vilken underbar läsning och inspiration! Håller med de tidigare, bland de roligaste inläggen nånsin, så, gärna fler om trädgård 😍 Tack för att du delar med dig!

 25. Fantastiskt vacker och harmonisk trädgård ni har Clara!
  En riktig sommardröm!
  Kram och tack för en trevlig blogg!
  Camilla i Karlskrona

 26. Åh vilken härlig trädgård.
  Vet inte om ni har Öppen trädgård i Västerbotten, en dag på sommaren där folk kan besöka olika privata trädgårdar. Din trädgård skulle absolut locka jättemånga besökare.

 27. Jäklar vad snyggt det blir!! Vilken skillnad och vilket enormt arbete ni har lagt ner! Glöm inte att sitta och njuta av det som är klart! <3

 28. Vilken under trädgård! Passar så bra ihop med huset, Tycker särskilt om de djärva färgkombinationerna, ni har fått till en harmonisk helhet! Spännande idé att måla om portalen med linoljefärg, har du slipat eller förbehandlat först på nåt sätt för att få färgen att fästa? 😀

 29. Verkligen ett av dina bästa blogginlägg tror jag bestämt!! Och wow vad fint 😍

  Jag har fråga, jag tycker att själva grejen med gammaldags rabatter är att de ligger intill hus men alla jag pratar med säger strängt nej till att ha något växande intill huset 😩 Så frågan: ni har ju två rabatter intill husgrunden, är det inte så farligt som “alla” säger eller har ni bara struntat i det och kört ändå?

  1. Jag undrar samma sak, har en liten trädgård men många tillbyggnader, och skulle så gärna vilja anlägga rabatter och annat längs med husväggarna men alla jag nämner det för får bekymmersrynkor i pannan. Du Clara nämnde någon plast mellan rabatten och bron, har du något liknande för husväggen/grunden med?

 30. Häromdagen gick jag och tänkte på dig och just din trädgård, och letade i bloggen för att se om du lagt upp någon bild på hur det ser ut i dina rabatter nu när det blommar för fullt, men då hittade jag inget. Sen blev jag jätteglad att se att du skrivit detta bara någon dag senare! Vilken fantastisk trädgård hur gar arbetat fram, verkligen vackert!

 31. mycket att vattna! : /
  hur ofta behöver du stryka din kromoxidgröna trädgårdsmöbel?
  Jättefina bilder! : )

 32. Men alltså hur mysig gård!! Vilken dröm att sitta där bland alla fina blommor och dricka saft och äta bullar!

 33. Åh vilken dröm ni skapat! Vilken otrolig motivation jag fick nu- men jösses vad jag måste träna på vad alla blommor heter! Sååå fint och välgjort inlägg ♥️

 34. Blev så peppad av detta inlägg, vill helst ut och gräva på en gång. Men eftersom vi inte får tillgång till huset förrän i höst så drömmer jag mig bort och planerar tills dess. Huset vi kommer flytta till är byggt 1990, har du någon koll på växter som känns tidstypisk för 90-talet?