Jag fick frÄgan pÄ min instagram @underbaraclaras om jag inte kunde visa lite mer bilder frÄn min trÀdgÄrd. SÄklart kan jag göra det. Jag anstrÀngde mig verkligen för att försöka fÄ med nya vinklar men nÀr jag ser inlÀgget inser jag att jag missat en hel del. Lovar med andra ord redan nu en del 2. NÄja. Det hÀr Àr i alla fall entrén till vÄrt hus. Precis dÀr jag stÄr och fotograferar kommer jag sÀtta upp en jÀrngrind nÀr jag hittar nÄgon fin.

GenomgĂ„ende materialval  i vĂ„r trĂ€dgĂ„rd Ă€r grus, rostigt cortenstĂ„l, gammalt tegel, terracotta, samt zink. Blommorna Ă€r mestadels gamla mormorsvĂ€xter och tanken Ă€r upphöjda lĂ€ttskötta rabatter med mycket fĂ€rg. Utmaningarna med vĂ„rt gĂ„rd Ă€r att det ofta blĂ„ser. Vi bor mitt mellan stora Ă„krar sĂ„ det Ă€r svĂ„rt att hitta lĂ€. DĂ€rför arbetar jag mycket med vinddĂ€mpande element.

Rabatten till höger om entrĂ©n var den första vi gjorde i trĂ€dgĂ„rden. Det Ă€r den rabatt vi anlade i programmet Claras GĂ„rd i Svt, 2015. Den Ă€r ett resultat av Gunnel Carlsons och Hanskogs Plantskolas kompetens. Den har vuxit till sig nu och Ă€r superfin. En riktig mormorsrabatt med rosor, flox, astillbe, riddarsporrar, malva, fackelblomster, prĂ€stkragar, pioner, akleja, kĂ€rleksört och massor av smultron.  LĂ€ngs stegen klĂ€ttrar en klematis.

Till vÀnster nÀr man kommer in i trÀdgÄrden finns en söt gammal sittbÀnk. Runt tomtgrÀnsen vÀxer en hÀggmispelhÀck som just nu nÄr mig upp till axlarna. Köpte den fÀrdig i vÄras efter att ha kÀmpat i flera Är med en halvdöd skruttig hÀck.

Framför hĂ€cken stĂ„r lila och rosa syrener, en stor bollpil samt snöbollsbuskar, doftschersmin, fyra sorters gammaldags rosor (har grĂ€vt upp i min farmors trĂ€dgĂ„rd och hos tant MĂ€rta). Samt jĂ€ttedaggkĂ„pa och rosenplister som Ă€r utmĂ€rkta marktĂ€ckare. BĂ„da Ă€r ocksĂ„  ovĂ€ntat bra som snittblommor – trots att de vid första anblick Ă€r rĂ€tt oansenliga.

Bland dem trĂ€ngs ocksĂ„ nĂ„gra udda jordgubbsplantor jag köpt pĂ„ impuls. Och sĂ„ dagliljor, stjĂ€rnflocka, rosenpion och lite annat smĂ„tt och gott jag fĂ„tt grĂ€va upp hos en granne. Det hĂ€r Ă€r egentligen min “slaskrabatt” dĂ€r jag stĂ€ller vĂ€xter i vĂ€ntan pĂ„ att veta var jag ska plantera ut dem. Men den har blivit ovĂ€ntat bra!

I rabatten finns ocksĂ„ denna brandlilja som Ă€r min absoluta favorit i trĂ€dgĂ„rden. Den grĂ€vde jag nĂ€mligen upp hemma hos min farmor, i det hus som de bodde i under tidigt fyrtiotal men sedan lĂ€mnade och som nu stĂ„r och förfaller ute i skogen. Tror att farmor kan ha planterat den  – eller möjligtvis Ă€nnu Ă€ldre slĂ€ktingar till mig. Älskar att den stĂ„r hĂ€r och har tagit sig och trivs. Jag ser den varje morgon nĂ€r jag ska ta in tidningen och dĂ„ tĂ€nker jag pĂ„ farmor.

Ser ni ocksĂ„ hur fint det Ă€r att blanda orange med lila? Avgudar kontrasterna. Min mormorsrabatt gĂ„r ju i lila, blĂ„tt, vitt och rosa. Men hĂ€r har jag kört pĂ„ djĂ€rvare fĂ€rgkombinationer. TĂ€nker ocksĂ„ planera in lite solrosor och kanske kryddkrasse. Älskar orange ihop med lila och blĂ„tt. Ja, det har gĂ„tt sĂ„ lĂ„ngt att jag till och med övervĂ€ger gula tagetes!

HĂ€r ser ni andra sidan av denna rabatt. HĂ€cken i förgrunden och syrenen bakom. Bollpilen i högra hörnet. Ännu Ă€r allting ganska litet men sĂ„ smĂ„ningom kommer det vĂ€xa sig högt.

Vi har grus runt hela huset. Det kÀnns sÄ rent pÄ nÄgot vis och sÄ smÀlter snön snabbare pÄ vÄren. Vi valde ett mjukt tumlat grus som gÄr att vara barfota pÄ. Teglet Àr köpt pÄ loppis och av det gjorde jag tvÄ kryddkragar förra sommaren. Den ena ser ni hÀr till vÀnster, den andra stÄr snett bakom. Och hur jag murade odlingsbÀddarna kan ni lÀsa om hÀr.

Den halvmĂ„neformade rabatten framför verandan Ă€r den som Ă€r nyast anlagd – för typ en vecka sedan  (dĂ€rav den lite klena looken) . Den kommer i alla fall gĂ„ i vallmorött, lila och med enstaka stĂ€nk av blĂ„tt. LĂ„ter kanske mĂ€rkligt men blir himla vackert. Och sĂ„ behövs det knalliga fĂ€rger i söderlĂ€gen, annars syns de inte. Runt vardera stuprĂ€nna kommer ocksĂ„ klematis att klĂ€ttra. Jag valde klematis för att den klipps ner pĂ„ hösten. TrĂ„kigt att ha massa ris kring entrĂ©n hela vintern!

SĂ„ vackra och djĂ€rva fĂ€rgkombinationer. Är förtjust i den blĂ„ bergsvallmon. Har aldrig sett en blomma med just den hĂ€r klart blĂ„a fĂ€rgen. Vallmo fröar av sig och sprids ohĂ€mmat och det fĂ„r den gĂ€rna göra. Bredvid ser ni kungsnĂ€va och fjĂ€llbrud och pioner. I bakgrunden rosor och klematis.

Det hÀr Àr alltsÄ en halvmÄneformad rabatt. Men till skillnad frÄn den pÄ husets kortsida sÄ ser man aldrig hela den hÀr rabatten pÄ samma gÄng. DÀrför valde jag att lÄta rabatten skifta i fÀrg. FrÄn vallmorött med blÄ stÀnk vid huvudentrén. Till Jakobs stege i vitt och blÄtt, svarta stockrosor, svart akleja och svarta borstnejlikor ner mot Äkern. Det funkar eftersom man inte ser hela rabatten pÄ en gÄng och dÀrför inte störs av de olika fÀrgerna.

Jag gillar tanken med en trÀdgÄrd dÀr man fÄr snirkla sig fram. DÀr inte hela trÀdgÄrden avslöjas pÄ en gÄng. DÀr man inte kan stövla rakt in utan tvingas ta omvÀgar som fÄr en att stanna upp och bokstavligen lukta pÄ blommorna. Mina kryddkragar har lite den effekten. Farthinder.

Jag gillar ocksÄ att odla i upphöjda bÀddar. Jorden tinar tidigare pÄ vÄren och blir varmare pÄ sommaren. Det vÀxer mindre ogrÀs och arbetshöjden Àr bÀttre. Och sÄ slipper man ju grÀva sÄ mycket!

Ett annat tillskott i planteringarna denna sommar Àr tegelrundeln. I den har jag planterat tvÄ smÄ spireor, en syrenhortensia och en tredje buske jag inte minns namnet pÄ. I bakkant stÄr en thuja. Det enda barrtrÀdet i vÄr trÀdgÄrd förutom lÀrktrÀdet. Den hÀr rundeln stÄr precis utanför köksfönstret och jag har en tanke om att thujan ska fÄ fungera som vÄr julgran om vintrarna. Med belysning i. OcksÄ fint med nÄgot vintergrönt och ganska stort som syns frÄn fönstret.

HÀr har jag planterat allting lite för tÀtt. Men det Àr för att jag Ànnu inte hittat en plats för spireorna. De kommer flyttas igen till vÄren, eller nÀr det börjar bli trÄngt.

Runt nyplanterade buskar och trÀd ska man försöka hÄlla jorden ren frÄn vÀxtlighet för att den inte ska gÄ miste om nÀring och vatten. Men smÄ sommarblommor som har ett litet rotsystem och planteras ytligt funkar okej.

Jag har tryckt ner nĂ„gra margeriter som Ă€r en sĂ„dan dĂ€r tantblomma fast pĂ„ fel sĂ€tt. Dvs 70-talstant i stĂ€llet för 20-talstant. UngefĂ€r som tagetes. Men det struntar jag sĂ„klart i. Älskar tanterier av alla de slag och tror dessutom att det Ă€r pĂ„ vĂ€g tillbaka (snart kommer ni se ölandstokar  i var och varannan modern trĂ€dgĂ„rd igen). dahlior Ă€r ocksĂ„ viktiga. Kostar nĂ€stan ingenting men ger fina snittblommor ihop med margeriterna. De lila smĂ„ blommorna högg jag i affĂ€ren utan att se vad det stĂ„r pĂ„ dem. Men visst ser de ut lite som grusnejlika?

Det hÀr Àr alltsÄ köksfönstret varifrÄn man ser odlingsrundeln och thujan. HÀr ser ni ocksÄ min nyplanterade cortenstÄlsrabatt med klematis som börjat klÀnga pÄ stupröret.

VĂ„r punschveranda har tvĂ„ entrĂ©r. Den ena mot vĂ€gen och den andra ner mot gĂ„rden. Den ena kĂ€nns mer officiell och den andra mer privat. Bron Ă€r oljad med roslagsmahogny – inget tryckimpregnerat sĂ„ lĂ„ngt ögat kan nĂ„!  Trappens inbyggda stomme dĂ€remot (den som aldrig syns) Ă€r av tryckimpregnerat virke för hĂ„llbarhetens skulle. Mellan rabatten och bron har jag satt en slags plast som hĂ„ller distansen för vatten och slĂ€pper in luft sĂ„ att trĂ€et inte ruttnar.

Bakom tegelrundeln finns nĂ€sta lilla “ö” i gruset. Med diverse trĂ€tunnor fulla med sommarblomster. I Ă„r har det varit ovanligt torrt – dĂ€rför Ă€r det lite klena  planteringarna Ă€n sĂ„ lĂ€nge. Men det börjar ju ta sig.

Planteringen av höga trĂ€tunnor fungerar dels som ett vindskydd – dels som ett sĂ€tt att göra matplatsen lite mer privat. HĂ€r kan man sitta ostört.

Och samtidigt njuta blommorna.

Rabatten som skymtar bakom utemöblerna bestÄr av jÀttedaggkÄpa, ÄkerbÀr, kantnepeta, pioner och ett gÀng rosor i form av en hÀck. Utemöblerna Àr till hÀlften loppisfyndade, till andra hÀlften frÄn Brafab. Jag köpte dem trÀrena och mÄlade kromoxidgröna med linoljefÀrg.

RosenhĂ€cken bestĂ„r av Louise Bugnet-rosor som doftar himmelskt. Det var en utmaning att hitta vĂ€xter till den hĂ€r hĂ€cken. Jag vill ha vindskydd mot Ă„kerns starka vindar samtidigt som man inte vill ha för höga buskar eftersom utsikten Ă€r fantastisk frĂ„n matplatsen.  Tillslut fastnade jag för iden om en doftande rosenhĂ€ck.

Jag har rÀknat till elva olika sorters rosor i min trÀdgÄrd hittills, men mÄnga fler ska det bli. Min favorit mÄste ÀndÄ vara Tornedalsrosen som nÀstan ser ut som en nejlika. SÄdana vÀxte det runt dörren i min fasters sommarstuga i Kalix skÀrgÄrd. NÀr jag ser dem tÀnker jag pÄ henne. Hon som Àr fantastisk pÄ blommor och odling har en stor del i mitt trÀdgÄrdsintresse.

DÀr cortenstÄlet slutar och grÀsmattan börjar har jag markerat övergÄngen med en trÀdgÄrdsportal med klÀttrande humle. Och en rabatt pÄ vardera sida om portalen. Skulle ocksÄ vilja hitta en fin platt sten att lÀgga som ett trappsteg i gruset.

En fin men inte allt för överdÄdigt trÀdgÄrdsportal har jag letat lÀnge efter. Blev sjukt nöjd nÀr jag fann den hÀr pÄ Clas Ohlson. Den var vit sÄ jag mÄlade om den med ett lager kromoxidgrön linoljefÀrg för att den skulle smÀlta in bÀttre i trÀdgÄrden. MÄste dock förankra den lite bÀttre i jorden för hÀr Àr det sÄ blÄsigt att den vill tippa.

Fram till hit har jag hunnit med att fĂ„ iordning trĂ€dgĂ„rden.  PĂ„ andra sidan portalen Ă€r det mer ovĂ„rdat och slarvigt. DĂ€r fĂ„r barnen hĂ€rja fritt men jag planerar sĂ„ smĂ„ningom att inreda den med mĂ„nga smĂ„ trĂ€dgĂ„rdsrum, mysiga gĂ„ngar och skyddade platser att vila pĂ„. I dagslĂ€get finns dock bĂ€rbuskar, syrener, Ă€ppeltrĂ€d, ett jordgubbsland  pĂ„ grĂ€smattan samt tvĂ„ enorma, vackra stenar. De kom i dagen nĂ€r vi grĂ€vde om i trĂ€dgĂ„rden.

Men i övrigt finns ingen plan eller tÀnkt ordning. Det blir ett roligt bestyr kommande sommar!

Om man sedan vÀnder sig om och kollar tillbaka pÄ grusplanen ser det ut sÄ hÀr. Lummigt och hÀrligt.

Och jag ser att jag börjar fÄ till det riktigt bra. Oftast tÀnker jag bara pÄ allt jag har kvar att göra, allt jag drömmer om och vill genomföra. Men frÄn den hÀr vinkeln framstÄr trÀdgÄrden som sÄ fin och fÀrdig.

Jag mĂ„ste erkĂ€nna att jag Ă€r sĂ„ himla nöjd med arbetet jag lagt ner. Jag har tĂ€nkt ut allt pĂ„ egen hand (förutom verandan som min vĂ€n Ulrika ritat) och lĂ€rt mig steg för steg om blommor, trĂ€d och vĂ€xter. Jag kan ju pĂ„minna er om hur mitt hus sĂ„g ut innan  trĂ€dgĂ„rdsrenoveringen, takbytet och verandan sĂ„ kanske ni fĂ„r en bĂ€ttre bild av förĂ€ndringen.

För att svara pÄ nÄgra frÄgor som jag brukar fÄ nÀr jag visar trÀdgÄrdsbilder kan jag redan nu sÀga att vi bor i odlingszon 5/6. Att jag inte minns vad gruset heter. Att cortenstÄlet Àr bestÀllt pÄ HagaplÄt i UmeÄ och hopsvetsat pÄ plats. Det var rostigt redan nÀr vi köpte det. Att alla mina perenner, trÀd och buskar Àr införskaffade pÄ Hanskogs Plantskola som jag Àlskar. Fantastisk service och sÄ sÀljer de bara vÀxter som funkar hÀr uppe. Sommarblommor köper jag pÄ Blomstertorget i VÀnnÀsby, pÄ Blomsterlandet och Plantagen. Gödslar gör jag med pelleterat hönsgödsel, guldvatten och nÀsselvatten. Och allt jag kan om blommor har jag lÀrt mig av kvinnor i min slÀkt, av Bengt pÄ Hanskogs, av Gunnel Carlson, av mammas gamla trÀdgÄrdsböcker och av ett och annat avsnitt av Odla i P1.

Om ni har fler frÄgor kan ni stÀlla dem hÀr sÄ ska jag försöka svara!

Den hemlighetsfulla trÀdgÄrden

VÄrstÀdning i trÀdgÄrden

Följ med pÄ kvÀllspromenad mellan blommorna