Jag fick frågan på min instagram @underbaraclaras om jag inte kunde visa lite mer bilder från min trädgård. Såklart kan jag göra det. Jag ansträngde mig verkligen för att försöka få med nya vinklar men när jag ser inlägget inser jag att jag missat en hel del. Lovar med andra ord redan nu en del 2. Nåja. Det här är i alla fall entrén till vårt hus. Precis där jag står och fotograferar kommer jag sätta upp en järngrind när jag hittar någon fin.

Genomgående materialval  i vår trädgård är grus, rostigt cortenstål, gammalt tegel, terracotta, samt zink. Blommorna är mestadels gamla mormorsväxter och tanken är upphöjda lättskötta rabatter med mycket färg. Utmaningarna med vårt gård är att det ofta blåser. Vi bor mitt mellan stora åkrar så det är svårt att hitta lä. Därför arbetar jag mycket med vinddämpande element.

Rabatten till höger om entrén var den första vi gjorde i trädgården. Det är den rabatt vi anlade i programmet Claras Gård i Svt, 2015. Den är ett resultat av Gunnel Carlsons och Hanskogs Plantskolas kompetens. Den har vuxit till sig nu och är superfin. En riktig mormorsrabatt med rosor, flox, astillbe, riddarsporrar, malva, fackelblomster, prästkragar, pioner, akleja, kärleksört och massor av smultron.  Längs stegen klättrar en klematis.

Till vänster när man kommer in i trädgården finns en söt gammal sittbänk. Runt tomtgränsen växer en häggmispelhäck som just nu når mig upp till axlarna. Köpte den färdig i våras efter att ha kämpat i flera år med en halvdöd skruttig häck.

Framför häcken står lila och rosa syrener, en stor bollpil samt snöbollsbuskar, doftschersmin, fyra sorters gammaldags rosor (har grävt upp i min farmors trädgård och hos tant Märta). Samt jättedaggkåpa och rosenplister som är utmärkta marktäckare. Båda är också  oväntat bra som snittblommor – trots att de vid första anblick är rätt oansenliga.

Bland dem trängs också några udda jordgubbsplantor jag köpt på impuls. Och så dagliljor, stjärnflocka, rosenpion och lite annat smått och gott jag fått gräva upp hos en granne. Det här är egentligen min “slaskrabatt” där jag ställer växter i väntan på att veta var jag ska plantera ut dem. Men den har blivit oväntat bra!

I rabatten finns också denna brandlilja som är min absoluta favorit i trädgården. Den grävde jag nämligen upp hemma hos min farmor, i det hus som de bodde i under tidigt fyrtiotal men sedan lämnade och som nu står och förfaller ute i skogen. Tror att farmor kan ha planterat den  – eller möjligtvis ännu äldre släktingar till mig. Älskar att den står här och har tagit sig och trivs. Jag ser den varje morgon när jag ska ta in tidningen och då tänker jag på farmor.

Ser ni också hur fint det är att blanda orange med lila? Avgudar kontrasterna. Min mormorsrabatt går ju i lila, blått, vitt och rosa. Men här har jag kört på djärvare färgkombinationer. Tänker också planera in lite solrosor och kanske kryddkrasse. Älskar orange ihop med lila och blått. Ja, det har gått så långt att jag till och med överväger gula tagetes!

Här ser ni andra sidan av denna rabatt. Häcken i förgrunden och syrenen bakom. Bollpilen i högra hörnet. Ännu är allting ganska litet men så småningom kommer det växa sig högt.

Vi har grus runt hela huset. Det känns så rent på något vis och så smälter snön snabbare på våren. Vi valde ett mjukt tumlat grus som går att vara barfota på. Teglet är köpt på loppis och av det gjorde jag två kryddkragar förra sommaren. Den ena ser ni här till vänster, den andra står snett bakom. Och hur jag murade odlingsbäddarna kan ni läsa om här.

Den halvmåneformade rabatten framför verandan är den som är nyast anlagd – för typ en vecka sedan  (därav den lite klena looken) . Den kommer i alla fall gå i vallmorött, lila och med enstaka stänk av blått. Låter kanske märkligt men blir himla vackert. Och så behövs det knalliga färger i söderlägen, annars syns de inte. Runt vardera stupränna kommer också klematis att klättra. Jag valde klematis för att den klipps ner på hösten. Tråkigt att ha massa ris kring entrén hela vintern!

Så vackra och djärva färgkombinationer. Är förtjust i den blå bergsvallmon. Har aldrig sett en blomma med just den här klart blåa färgen. Vallmo fröar av sig och sprids ohämmat och det får den gärna göra. Bredvid ser ni kungsnäva och fjällbrud och pioner. I bakgrunden rosor och klematis.

Det här är alltså en halvmåneformad rabatt. Men till skillnad från den på husets kortsida så ser man aldrig hela den här rabatten på samma gång. Därför valde jag att låta rabatten skifta i färg. Från vallmorött med blå stänk vid huvudentrén. Till Jakobs stege i vitt och blått, svarta stockrosor, svart akleja och svarta borstnejlikor ner mot åkern. Det funkar eftersom man inte ser hela rabatten på en gång och därför inte störs av de olika färgerna.

Jag gillar tanken med en trädgård där man får snirkla sig fram. Där inte hela trädgården avslöjas på en gång. Där man inte kan stövla rakt in utan tvingas ta omvägar som får en att stanna upp och bokstavligen lukta på blommorna. Mina kryddkragar har lite den effekten. Farthinder.

Jag gillar också att odla i upphöjda bäddar. Jorden tinar tidigare på våren och blir varmare på sommaren. Det växer mindre ogräs och arbetshöjden är bättre. Och så slipper man ju gräva så mycket!

Ett annat tillskott i planteringarna denna sommar är tegelrundeln. I den har jag planterat två små spireor, en syrenhortensia och en tredje buske jag inte minns namnet på. I bakkant står en thuja. Det enda barrträdet i vår trädgård förutom lärkträdet. Den här rundeln står precis utanför köksfönstret och jag har en tanke om att thujan ska få fungera som vår julgran om vintrarna. Med belysning i. Också fint med något vintergrönt och ganska stort som syns från fönstret.

Här har jag planterat allting lite för tätt. Men det är för att jag ännu inte hittat en plats för spireorna. De kommer flyttas igen till våren, eller när det börjar bli trångt.

Runt nyplanterade buskar och träd ska man försöka hålla jorden ren från växtlighet för att den inte ska gå miste om näring och vatten. Men små sommarblommor som har ett litet rotsystem och planteras ytligt funkar okej.

Jag har tryckt ner några margeriter som är en sådan där tantblomma fast på fel sätt. Dvs 70-talstant i stället för 20-talstant. Ungefär som tagetes. Men det struntar jag såklart i. Älskar tanterier av alla de slag och tror dessutom att det är på väg tillbaka (snart kommer ni se ölandstokar  i var och varannan modern trädgård igen). dahlior är också viktiga. Kostar nästan ingenting men ger fina snittblommor ihop med margeriterna. De lila små blommorna högg jag i affären utan att se vad det står på dem. Men visst ser de ut lite som grusnejlika?

Det här är alltså köksfönstret varifrån man ser odlingsrundeln och thujan. Här ser ni också min nyplanterade cortenstålsrabatt med klematis som börjat klänga på stupröret.

Vår punschveranda har två entrér. Den ena mot vägen och den andra ner mot gården. Den ena känns mer officiell och den andra mer privat. Bron är oljad med roslagsmahogny – inget tryckimpregnerat så långt ögat kan nå!  Trappens inbyggda stomme däremot (den som aldrig syns) är av tryckimpregnerat virke för hållbarhetens skulle. Mellan rabatten och bron har jag satt en slags plast som håller distansen för vatten och släpper in luft så att träet inte ruttnar.

Bakom tegelrundeln finns nästa lilla “ö” i gruset. Med diverse trätunnor fulla med sommarblomster. I år har det varit ovanligt torrt – därför är det lite klena  planteringarna än så länge. Men det börjar ju ta sig.

Planteringen av höga trätunnor fungerar dels som ett vindskydd – dels som ett sätt att göra matplatsen lite mer privat. Här kan man sitta ostört.

Och samtidigt njuta blommorna.

Rabatten som skymtar bakom utemöblerna består av jättedaggkåpa, åkerbär, kantnepeta, pioner och ett gäng rosor i form av en häck. Utemöblerna är till hälften loppisfyndade, till andra hälften från Brafab. Jag köpte dem trärena och målade kromoxidgröna med linoljefärg.

Rosenhäcken består av Louise Bugnet-rosor som doftar himmelskt. Det var en utmaning att hitta växter till den här häcken. Jag vill ha vindskydd mot åkerns starka vindar samtidigt som man inte vill ha för höga buskar eftersom utsikten är fantastisk från matplatsen.  Tillslut fastnade jag för iden om en doftande rosenhäck.

Jag har räknat till elva olika sorters rosor i min trädgård hittills, men många fler ska det bli. Min favorit måste ändå vara Tornedalsrosen som nästan ser ut som en nejlika. Sådana växte det runt dörren i min fasters sommarstuga i Kalix skärgård. När jag ser dem tänker jag på henne. Hon som är fantastisk på blommor och odling har en stor del i mitt trädgårdsintresse.

Där cortenstålet slutar och gräsmattan börjar har jag markerat övergången med en trädgårdsportal med klättrande humle. Och en rabatt på vardera sida om portalen. Skulle också vilja hitta en fin platt sten att lägga som ett trappsteg i gruset.

En fin men inte allt för överdådigt trädgårdsportal har jag letat länge efter. Blev sjukt nöjd när jag fann den här på Clas Ohlson. Den var vit så jag målade om den med ett lager kromoxidgrön linoljefärg för att den skulle smälta in bättre i trädgården. Måste dock förankra den lite bättre i jorden för här är det så blåsigt att den vill tippa.

Fram till hit har jag hunnit med att få iordning trädgården.  På andra sidan portalen är det mer ovårdat och slarvigt. Där får barnen härja fritt men jag planerar så småningom att inreda den med många små trädgårdsrum, mysiga gångar och skyddade platser att vila på. I dagsläget finns dock bärbuskar, syrener, äppelträd, ett jordgubbsland  på gräsmattan samt två enorma, vackra stenar. De kom i dagen när vi grävde om i trädgården.

Men i övrigt finns ingen plan eller tänkt ordning. Det blir ett roligt bestyr kommande sommar!

Om man sedan vänder sig om och kollar tillbaka på grusplanen ser det ut så här. Lummigt och härligt.

Och jag ser att jag börjar få till det riktigt bra. Oftast tänker jag bara på allt jag har kvar att göra, allt jag drömmer om och vill genomföra. Men från den här vinkeln framstår trädgården som så fin och färdig.

Jag måste erkänna att jag är så himla nöjd med arbetet jag lagt ner. Jag har tänkt ut allt på egen hand (förutom verandan som min vän Ulrika ritat) och lärt mig steg för steg om blommor, träd och växter. Jag kan ju påminna er om hur mitt hus såg ut innan  trädgårdsrenoveringen, takbytet och verandan så kanske ni får en bättre bild av förändringen.

För att svara på några frågor som jag brukar få när jag visar trädgårdsbilder kan jag redan nu säga att vi bor i odlingszon 5/6. Att jag inte minns vad gruset heter. Att cortenstålet är beställt på Hagaplåt i Umeå och hopsvetsat på plats. Det var rostigt redan när vi köpte det. Att alla mina perenner, träd och buskar är införskaffade på Hanskogs Plantskola som jag älskar. Fantastisk service och så säljer de bara växter som funkar här uppe. Sommarblommor köper jag på Blomstertorget i Vännäsby, på Blomsterlandet och Plantagen. Gödslar gör jag med pelleterat hönsgödsel, guldvatten och nässelvatten. Och allt jag kan om blommor har jag lärt mig av kvinnor i min släkt, av Bengt på Hanskogs, av Gunnel Carlson, av mammas gamla trädgårdsböcker och av ett och annat avsnitt av Odla i P1.

Om ni har fler frågor kan ni ställa dem här så ska jag försöka svara!

Den hemlighetsfulla trädgården

Vårstädning i trädgården

Följ med på kvällspromenad mellan blommorna