Det finns så mycket fint att se och uppleva i Västerbotten på sommaren. Midnattssolen är spektakulär för den som aldrig sett den – för att inte tala om de brusande älvarna och ändlösa skogarna. När Region Västerbotten Turism bad mig göra ett resereportage om trakterna som jag älskar tackade jag självklart ja!  Jag tog med mig min bästa kompis Elina och hennes yngsta dotter Iris på en tvådagarstripp genom västerbotten. Vi började på Granö Beckasin, inte så många mil ifrån den by där jag bor.

Här finns trädhotell, camping, en mysig restaurang och massa fint att uppleva. Vi bokade in oss på en guidad örtvandring i skogen och den började med en båttur över älven.

Vi gled iland vid en bäck som porlade ut i älven.

Folke var peppad!

Liksom barnen som var övertygade om att det var ett vattenfall vi stött på.

Sedan begav vi oss av på skogsvandring. Vi fick lära oss om både Älgört och Videbark som funkar som salicylsyra som dämpar smärt och värk.

Dagens mest spännande var den skogskoja där barn förr i tiden lämnades på sommaren. Föräldrarna rodde över kreaturen och sedan barnen till ön och där fick de bo och sköta om djuren och ta emot matleveranser då och då. Ett kort tag trodde barnen att de kanske skulle bli lämnade där själva. Ja men ni ser ju deras skräckslagna miner när guiden Anne-Chaterine berättade för dem.

När vi lärt oss allt om ätbara mossor och växter,  lekt skogslekar och promenerat oss trötta gjorde vi upp eld med tändstål. Kaffepannan sattes på kokning.

Och Bertil täljde grillpinnar till pinnbrödet.

Västerbottenssmör, hemmagjord marmelad och annat gott fika dukades fram.

Sedan fick vi vänta på den perfekta glöden innan vi kunde sätta igång att grilla.

Lingonsaft och kåsor är en bra kombination.

Vi fikade och pratade och fikade lite till.

Sedan var det dags att återvända till vår trädkoja.

Förfärligt fin utsikt.

Och ganska spännande för det blåste så att trädkojan svajade i vinden. Det här var utsikten från barnens säng.

Vi svidande om och gick ner till restaurangen. Elina åt rödbetssallad

och sedan röding.

Jag åt reninnanlår som var helt fantastisk!  Väldigt stolt över att Marstorps Mat levererar grönsaker till den här restaurangen där fokus ligger på lokala råvaror, ekologiskt utbud och riktigt god mat utan krångel.

Och tro’t eller ej men vi fick äta vår trerätters i lugn och ro för barnen kunde vara ute på lekplatsen själv och härja sedan de ätit sig mätta på pannkaka.

När ungarna somnat i trädkojan tog vi fram chipsen och chokladen och satt uppe och pratade halva natten.

Så här såg utsikten ut vid 01.11. Sjukt mysigt. Älskar västerbotten!

I Västerbotten finns flera fina naturupplevelser att ta del av både som vuxen och tillsammans med barn. Här kommer fler tips på vad man kan se och uppleva till fots. (Ännu fler tips och länkar finns på Visit Västerbotten)

  • Mårdseleforsens naturreservat.  Här finns dramatiska forsar, stenbassänger att bada i,  urskog och rester av en gammal flottningsepok. Holmarna som finns ute i forsen är förbundna med hängbroar. Här finns också den fina restaurangen Wild River som serverar lokalproducerad mat.
  • Hemavan/Tärnaby. Åk gondolen upp och njut av storslagen utsikt. Vandra nerför en slingrande grusväg ca 400 m från Gondolens toppstation till Restaurang Björk som serverar förstklassig mat och fika. Eller besök Ruttjebäcken med vackra formationer i den mjuka skifferbergarten och kristallklart vatten. Man kan välja kortare eller längre vandring längs stigar och sedan titta på klipporna och alternativt ta ett dopp i en jättegryta som formats av vattnet.
  • Vindelälven rinner genom en av Europas sista vildmarker och en av Sveriges nationalälvar. Vindelälven är klassad som ett av världens bästa vatten för forsränning. Här kan man testa så väl forsränning som andra vildmarksäventyr.