Det här receptet på äppelbullar med kokos experimenterade jag nyligen fram när jag egentligen tänkt baka äppelbullar med mandelmassa – men mandeln tagit slut. Resultatet blev den godaste bulle jag någonsin bakat. Tyvärr skrev jag inte ner exakt hur jag gjorde med fyllningen – men här kommer ett försök att minnas.

Äppelbullar med kokos

 

Deg

3 dl mjölk

50 g jäst

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

100 g mjukt smör

1 ägg

ca 10 dl vetemjöl

 

Fyllning

200 g mjukt smör

2 tsk mortlad kardemumma

1 dl strösocker

3 äpplen (rivna)

2 dl kokosflingor

Ägg till pensling

 

Gör så här

Värm mjölken så att den blir fingerljummen. Häll ner den i en bakbunke. Smula jästen i mjölken och rör om tills den löst sig. Blanda i strösocker, salt och det mjuka smöret.  Vispa ner ägget. Tillsätt sedan lite mjöl åt gången och kör i maskin i ca 10 minuter – men gärna 20 minuter för hand. Degen ska börja släppa från kanterna på bunken och kännas smidig och lättarbetad.

Låt degen jäsa i bunken täckt me en bakduk,  i 60 minuter. Ta fram smöret till fyllningen så att det mjuknar. Riv äpplena på den näst grövsta sidan på rivjärnet. Lägg i ett durkslag och pressa ut vätskan.  Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda smör, socker och kardemumma i en skål. Baka ut bulldegen och bred över smörblandningen. Strö ut de rivna äpplena och därefter kokosflingorna ovanpå. Men spara lite kokos till att dekorera bullarna med.

Rulla ihop bullarna och skär dem i bitar. Lägg dem på en plåt. Låt jäsa  under bakduk i 45 minuter.

Pensla med ägg och strö sedan över kokos. Grädda i mitten av ugnen ca tio minuter.

Äppelpaj med vaniljtäcke