Det här receptet på äppelbullar med kokos experimenterade jag nyligen fram när jag egentligen tänkt baka äppelbullar med mandelmassa – men mandeln tagit slut. Resultatet blev den godaste bulle jag någonsin bakat. Tyvärr skrev jag inte ner exakt hur jag gjorde med fyllningen – men här kommer ett försök att minnas.

Äppelbullar med kokos

Portioner

ca 20 bullar

Tid

ca 120 minuter inklusive jäsning

Ingredienser

  • Till degen
  • 3 dl mjölk

  • 50 g jäst

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 1/2 tsk salt

  • 100 g mjukt smör

  • 1 ägg

  • ca 10 dl vetemjöl

  • Till fyllningen
  • 200 g mjukt smör

  • 2 tsk mortlad kardemumma

  • 1 dl strösocker

  • 3 äpplen (rivna)

  • 2 dl kokosflingor

  • Ägg till pensling

Gör så här

  • Värm mjölken så att den blir fingerljummen. Häll ner den i en bakbunke. Smula jästen i mjölken och rör om tills den löst sig. Blanda i strösocker, salt och det mjuka smöret.  Vispa ner ägget. Tillsätt sedan lite mjöl åt gången och kör i maskin i ca 10 minuter – men gärna 20 minuter för hand. Degen ska börja släppa från kanterna på bunken och kännas smidig och lättarbetad.
  • Låt degen jäsa i bunken täckt me en bakduk, i 60 minuter. Ta fram smöret till fyllningen så att det mjuknar. Riv äpplena på den näst grövsta sidan på rivjärnet. Lägg i ett durkslag och pressa ut vätskan. Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda smör, socker och kardemumma i en skål. Baka ut bulldegen och bred över smörblandningen. Strö ut de rivna äpplena och därefter kokosflingorna ovanpå. Men spara lite kokos till att dekorera bullarna med.
  • Rulla ihop bullarna och skär dem i bitar. Lägg dem på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
  • Pensla med ägg och strö sedan över kokos. Grädda i mitten av ugnen ca tio minuter.

Äppelpaj med vaniljtäcke