Använd din röst – annars kommer någon använda din tystnad

(Illustration @dannydemon77 på instagram)

Idag åker jag och förtidsröstar. Jag har alltid känt mig så glad när jag röstar. Stolt över att bo i en av världens äldsta och mest välfungerande demokratier. Men i år känns det mer viktigt än glatt. Jag tänker med oro på hur ”Sverigevänner” tar sig rätten att definiera var som är svenskt.

Jag är själv en Sverigevän. Älskar hembygdsgårdar, folkmusik, bondromantik och röda små torp. Men för mig är svenskhet framförallt vår strävan efter jämnlikhet. Mellan kön, etnicitet, sexualitet. Att vi är ett land som till skillnad från många andra tar hand om våra svagaste. Vi har gått bland de främsta när vi drivit igenom rösträtt, strejkrätt, miljörätt. Gratis förskola, vård och omsorg. Fria medier utan politikers klåfingrighet. Här har funnits (ja finns ännu) en stor medmänsklighet och solidaritet med utsatta människor. Men allt det är på väg att förändras. Om inte vi som värnar dessa värderingar går och röstar. 

Jag vill inte tas hundra år tillbaka i tiden. Jag vill tro att vi är fler svenskar som älskar vårt öppna, fria och framsynta land. Än som vill stänga omvärlden ute och dra klockan tillbaka. Att vi är fler som inte vill rösta på SD-politik. Som exempelvis sambeskattning – som kommer föra kvinnan tillbaka till hemmet. Att vi förstår att vi behöver all arbetskraft vi kan få, både kvinnor och invandrare. Annars kommer vi aldrig kunna säkra välfärden. Sverige behöver befolkningstillväxt. Och tillväxt! Under flyktingvågen 2015 ökade vårt lands tillväxt som en direkt följd av alla nya människor som kom hit. Självklart finns utmaningar och problem med en ökad invandring – och de frågorna måste vi kunna adressera. Men inte genom att strypa invandringen – för den klarar vi oss inte utan. 

Och jag förstår faktiskt inte hur någon som värnar om Sverige vågar lägg en röst på SD. Jimmy må ha en väloljad trut och veta vad han ska säga för att gå hem i stugorna. Men alla andra politiker som utgör SD? Det är inte direkt våra vassaste, klokaste, mest meriterade. Snarare är det skrapet från botten – när jag tar del av det de säger, skriver och driver igenom ute i kommunerna. Jag litar inte en sekund på att de som parti kan göra något gott för mitt land. De saknar helt enkelt både kompetensen, erfarenheten och intelligensen.

Jag tror inte att jag med denna text kommer övertyga en enda SD-anhängare om att rösta annorlunda. Men jag hoppas att du som kan rösta verkligen GÖR DET på söndag. Röstar för frihet, demokrati, miljö och jämställdhet.

Använd din röst – annars kommer någon använda din tystnad. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

65 kommentarer på “Använd din röst – annars kommer någon använda din tystnad”

 1. Jag håller med dig utom i en sak: vi har inte ”gratis förskola, vård och omsorg”. Vi betalar skatt. Det är alltså inte gratis. Men förutom det så lovar jag dig att inte rösta på SD. Däremot har jag inte valt ÄNNU. 😅

  1. Det har du rätt i. Den är förstås inte gratis. Även om det känns så när man går på BVC, lagar barnens hål i tänderna och går på ultraljud utan att betala en spänn. Tack för din rättelse =)

 2. Kunde inte ha sagt det bättre själv. Tack för att du orkar stå upp för vad du (och jag) tror på!

 3. Jag håller med av en stor del av det du skriver och skulle tex aldrig rösta på SD av flera olika orsaker, där deras främlingsfintliga politik är en dem. Dock tycker jag det hamnar så himla fel när man försöker rättfärdiga en hög flyktinginvandring med att vi behöver dessa människor. Jag tror den retoriken tyvärr ligger bakom en stor del av SDs framgångar och skulle önska att fokuset flyttades. Problemen med den formuleringen är flera men framförallt att den inte är sann. Vi behöver inte flyktinginvandring för att klara välfärden, flyktinginvandringen är snarare en belastning för välfärden. Detta har bevisats flertalet gånger av både ekonomer och forskare inom invandring (senast Joakim Ruist). Att det skulle krävas fler människor i välfärden för att ta hand om våra äldre i framtiden blir ett konstigt cirkulärt argument då många som kommer hit själva är äldre och snarare bidrar till gruppen som behöver vård än till gruppen som kan erbjuda den. Deras yrkesverksamma liv är också kortare och språkproblem utgör dessutom särskilda barriärer när det gäller äldrevården.

  Därmed inte sagt att vi inte ska ha en generös flyktingpolitik, men den måste ske av rätt anledning. Dessa människor kommer hit för att de blivit tvungna att fly från hemska förhållanden, krig, svält, miljökatastrofer. Inte för att de så väldigt gärna vill bidra till vår välfärd. Vi ska inte se dem som en naturresurs som kommit oss till godo. Dessutom om vi definierar dem på det viset blir den logiska följden att vi snarare utarmar deras ursprungsländer på människor som borde bidragit till tillväxt och välfärd där. Att en människa flyr från sitt hemland är väl ett sista steg en kamp för överlevnad, det är otroligt sorgligt att vår jord är så fylld av människor som inte längre kan ha ett bra liv i fred där de är födda. Att då framhäva detta som en samhällsvinst för de länder dit dessa människor flyr blir bara fel. Och eftersom de argumenten dessutom inte håller bidrar det dessutom till att partier som SD (eller ännu värre) växer sig allt starkare.

  1. Har själv våndats inför valet velat otroligt mycket. Läst på, lyssnat och frågat ut politiker i valstugorna. Använder mig av uteslutningsmetoden. Kan absolut inte rösta på extrempartier varken åt vänster eller höger och då blir valet genast enklare. Eftersom jag är pensionär blir jag mycket upprörd över att vi i vårt fina Sverige tillåter fattigpensionärer och att INGET parti vill ta tag i detta på allvar. Att ge en hundralapp hit och dit är en käftsmäll, dessa stackars pensionärer är inget värda. Alla ni unga härliga människor mitt i livet spara för sjutton en slant till er ålderdom annars!?
   Lycka till och se till att rösta det är viktigt!

  2. Ja, och vem har sagt att majoriteten av dessa invandrare vill arbeta inom “välfärdsyrken”? De kanske har helt andra drömmar. En typ av rasism att anta att man kan använda invandrare till det några påstår vi behöver dem till, dvs. de yrken vi själva inte vill nedlåta oss till.

  3. Tack Sophia för ditt viktiga och kloka resonemang! Detta invandringsargument har skavt i mig också men du satte ord på det bättre än jag kunnat. Att invandrare/flyktingar inte är någon naturresurs.

  4. Jag håller med dig Sophia om att ta emot invandrare som flyr från ex vis krig inte handlar om att det ska gå bättre för Sverige. Det handlar om medmänsklighet. Men eftersom ett av de invandringskritiskas främsta argument handlar om kostnader så är det viktigt att poängtera att Sverige behöver invandring för att kunna må bra ekonomiskt. Vi kan inte bibehålla den här välfärden med en befolkning som blir allt äldre och behöver tas om hand.

   Nu citerar jag statistik fritt ur minnet (hörde Eva Hamilton föreläsa om det här förra veckan så något årtal kan vara fel) men omkring 2065 kommer det finnas 1 miljon svenskar som är över åttio år. Ska vi kunna ge dem samma välfärdsnivå som idag kommer i princip alla barn som föds idag behöva arbeta inom offentlig sektor i framtiden. Ingenting finns kvar till privat näringsliv. Det faller på sin egen orimlighet. Så den kostnad invandring utgör på kort sikt måste vi som samhälle bära för att på lång sikt ens kunna fungera som samhälle. Det är ett argument som borde övertyga även den som skiter i alla människor utanför Sveriges gränser. (Vill dock med anledning av A:s kommentar ovan påpeka att ingenting i det här resonemanget säger att det är invandrarnas uppgift att arbeta inom offentlig sektor. )

   1. Men det är ju tyvärr just det som är problemet. Att den typen argument inte förmår övertyga någon om att vi överhuvudtaget ska ta emot flyktingar. Det som faller på sin egen orimlighet är att ett hållbart samhälle aldrig kan vara beroende av ett konstant inflöde av människor utifrån. Det blir ett pyramidspel och som de flesta vet har dessa spel till sist bara förlorare kvar. Vem ska ta hand om alla extra personer som vi tar in när de blir gamla? För gamla blir vi alla till sist (i bästa fall). Dessutom är det visserligen sant att det blir en långsiktig vinst för ett samhälle att ta emot arbetskraftsinvandring men flyktinginvandring är och förblir en ekonomisk förlust på både lång och kort sikt. Jag tror vi måste vara ärliga med detta och säga att vinst eller mer resurser inte är anledningen till att vi välkomnar och hjälper människor på flykt.
    Usch nu låter jag som värsta onda domedagsprofeten, jag önskar verkligen att vi i framtiden kommer ha ett medmänskligt och hållbart samhälle där människor i nöd kan komma in och skapa sig nya liv. Men jag tror också vi måste planera väldigt noggrant om vi samtidigt vill ha kvar den typ av välfärdssamhälle vi är vana vid. Svåra frågor som kräver genomtanke och komplicerade svar. Jag tror inte att SD är svaret.

    1. Kära Sophia jag kan rekommendera dig att besöka ett eller ett par äldreboende och se vem som redan i dag arbetar där. Jag är djupt och innerligt tacksam att mina föräldrar fick tillbringa sin sista tid i livet omgiven av dessa underbara människor. Med värme, respekt och vördnad för äldre. Och nej. Många som kommer hit är inte äldre. Det är mestadels unga människor som har klarat den närmast omänskliga vandringen hit. Unga starka människor med förhoppning och vilja att skaffa sig ett bra liv.

  5. Att de som kommer hit blir äldre är inget större bekymmer, framtida babyboom-generationer kommer räcka till.

 4. Med minst en höginkomsttagare i familjen och två egna företagare (ett stort AB och en liten enskils firma) ‘borde’ vi rösta höger. Blått. Borgerligt. Men det har vi aldrig gjort; hjärtat sitter till vänster och så skall det förbli – både i kroppen och då vi kryssar i valsedlarna!

  Flrtidsröstade igår och gladde mig åt att ingen som röstade med mig tog SD’s valsedlar utan fler med mig tog V, några S, några C och en MP.

  Vi kommer atr göra skillnad, det måste vi…

  1. Menar du att man i Sverige ser vad någon röstar på iom systemet med valsedlar? Bor i finland o här har vi ett röstkort där man bara skriver en nr och det kortet är samma oavsett parti så ingen före el efter kan se vad jag röstar på. Kan hända jag missförstod, men blev bara nyfiken.

   1. Då jag förtidsröstade såg jag vilka valsedlar de före mig tog eftersom de stod framme helt öppet på ett bord.

    1. Malin !
     Därför tar man ett ex av alla valsedlar så behöver inte människor vara nyfikna och kolla vad andra röstar. Om man bara skulle ta en valsedel så vore väl skärmarna att som man står bakom väldigt onödiga. Skärmarna finns där för att man dels ska behålla valhemligheten och för att man inte ska kunna påverka andra med sitt val.

   2. @Jenny: Ja, i Sverige ligger röstsedlarna för respektive parti helt öppet på ett bord. Du väljer de röstkort du vill ha och går in i ett bås och kryssar för den person du vill rösta på (man kan också låta bli att personrösta och bara rösta på ett parti). Man går sedan till ett bord, blir avkryssad i röstlängden, stoppar in röstsedlarna i kuvert etc. Som Finlandsfödd blev jag ganska chockad över att se det svenska förfarandet faktiskt. Någon rösthemlighet blir det ju överhuvudtaget inte (med mindre än att du tar ett exemplar av alla partiers röstsedlar med dig in i båset). Du kan helt öppet se vilket parti folk röstar på. Utanför vallokalerna står partirepresentanter och delar ut röstsedlar. Skulle aldrig förekomma i Finland, det heller.

    1. Nej, man kan inte se vad andra röstar på så länge man inte följer dem in i röstbåset. De flesta partier skickar röstsedlar med posten tillsammans med sitt valmaterial så man kan vara förberedd och ha med dessa till röstningen, i ett kuvert eller i väskan eller var man vill. Eller så väljer man att ta flera olika valsedlar i vallokalen och använder några av dessa (eller de man har med sig…). Så länge man inte ser personen ifråga stoppa valsedlarna i kuverten och lämna dem till valförrättarna kan man inte veta vad hen röstar på. Är det fråga om förtidsröstning har man dessutom möjligheten att ändra sig och rösta annorlunda på valdagen. Det är ett klumpigt system och det går åt en massa papper i onödan, men att se någon ta en viss valsedel innebär inte att man vet vad personen röstar på. Att man antar att hen använder precis den valsedeln är just bara ett antagande.

    2. Men generellt tar man av alla valsedlar och slänger de man inte använder. Om man inte vill göra ett statement och visa andra i kön vad man röstar på, eller helt enkelt struntar i om det syns.

 5. Tack för din text som är både rak och personlig. Tack för att du tar ansvar över det inflytande du har iom din stora läsekrets. Du rockar! Jag ska rösta. För jämlikhet, medmänsklighet och kärlek.

  1. Fast vad spelar det för roll om någon ser vad man röstar på? Har aldrig förstått det.

    1. Tack för den artikeln! Tycker som svenskt, att det är väldigt fint att man är så öppen ändå. Ibland känns det som att de länder som verkligen har allt bakom låsta dörrar är mer korrupta och valfusk sker oftare..bara min uppfattning!

 6. Så fint skrivet. Så sant det du skriver. Jag tar med mig barnen till vallokalen på söndag och röstar med hjärtat för medmänsklighet och solidaritet. Och efteråt ska vi fika kanelbullar och dricka kaffe och saft. För att fira det Sverige som jag tror på och som jag är stolt över, ett Sverige som tar hand om de svaga i samhället. Ett land som står upp för alla människors lika värde, oavsett kön, hudfärg och sexuell läggning. Detta val känns som det viktigaste någonsin. Jag är på riktigt oroad över framtiden, men hoppas på att tillräckligt många människor röstar klokt.

 7. Heja! Jag bor utomlands och förtidsröstade i förrgår. Det var kö ut genom dörren på ambassaden och ingen av de jag såg tog en SD-valsedel 🙂

 8. Jag vet inte riktig hur jag ska bemöta SD-anhängare i min närhet. Oftast har jag varit tyst när de drar igång, men i somras försökte jag mig på att argumentera. Men vad säger man när man får höra en ilsken utläggning om hur våra stackars pensionärer inte ens får en kaka till kaffet och så vidare. Jag blir så trött och det är omöjligt att nå fram.

  1. https://dagarkvar.se

   Skulll vilja tipsa om denna hemsida. Där står enkla steg för hur vi pratar med de runt omkring oss som vi tror kanske ska rösta på SD och försöka vidga deras perspektiv. Det är en uppmaning till alla att använda vårt demokratiska ansvar och samtala om detta NU, innan valet på söndag.

    1. Hejsan, SDväljare här.
     Argumenten som sådana var ganska tunna och flera av länkarna var till artiklar med tydlig vänsterbias, så någon SD väljare lär du inte övertyga med den tyvärr. Inte heller SDs huvudfråga och anledningen till varför majoriteten av SDs väljare röstar på dem, invandringspolitiken, togs upp mer än lite flyktigt. Och hur ska du kunna övertyga någon att byta parti om du inte ens har bra argument i det ämnet som de anser vara viktigast?

     1. Även om du inte gillar den nuvarande invandringspolitiken: Hur kan du sälja din själ till ett parti som inte respekterar allas lika värde? Det är ett mysterium för mig att deras billiga retorik går hem i ett land som borde ha en upplyst befolkning. Du ger indirekt en röst också till de riktigt extrema rösterna i partiet. Såna röster finns inte i något annat parti.

     2. Hej Lina!
      Det kom inte upp någon svaraknapp under ditt inlägg, så jag svarar här.
      Alla människors lika värde bygger på en felöversättning av de mänskliga rättigheterna. Equal in dignity and rights betyder lika i värdighet, inte lika värde. Varor har ett värde eftersom det är en marknad som bedömer dess värde. Två paket mjölk har ett lika värde för alla som ska köpa mjölk tex. Människor däremot ska inte bedömas av en marknad (vem är det ens som ska bedöma detta lika värde, IS?), utan ska bemötas med värdighet. Så nej, jag ställer mig inte bakom en felöversättning.
      Och apropå extremister, så finns det i alla partier. De senaste årens islamistiskandaler och politiker med kopplingar till grå vargarna borde ge en fingervisning.

 9. Mycket bra skrivet, det är så jag känner också.
  Jag bor utomlands sen ett 20-tal år tillbaka med är fortfarande svenk medborgare och jag värnar om mitt hemland där jag bara röstar i riksdagsvalet och mitt nya hemland där jag bara röstar i motsvarande kommun och landstingsval. Jag kan välja land i Europa valet när det blir dags. Senast röstade jag för Sverige.
  Det är lika viktigt att rösta när man bor utomlands som i Sverige! Rösträtten är en rätt och ett ansvar som många människor i andra länder inte har!
  Jag är invandrare i ett annat land, min far invandrade till Sverige på 60-talet! Jag är svensk, så var även min far! Han blev den svenskaste av svenskt och älskade Sverige. Vi är alla människor oavsett var vi är födda och det enda som blir större av att delas är glädjen och kärleken!

 10. Han heter Jimmie, inte Jimmy.
  Jag är övertygad om att drevet mot och smutskastningen av SD är kontraproduktivt och bara har lett till att de växt sig större. Skulle inte bli förvånad om det rasslar iväg på söndagkväll då folk generellt inte vågar säga att de ska rösta på SD av rädsla att bli stämplade som rasister.

  1. Vilket drev pratar du om? Det blir ju bisarrt att man inte får kritisera ett partis ideologi utan att bli anklagad för att dreva. Snacka om offerkofta från SDs sida. Kanske är det så att kritiken mot dem handlar om att väldigt många svenskar faktiskt inte sympatiserar med ett parti med rötter i nazismen, där kvinnohat får frodas och där politiska företrädare misstror alltifrån metoo-berättelser till klimatförändringar. Man får säga vad man vill i det här landet. Men då får man också vara beredd att bli kritiserad för det.

  2. Håller helt med Clara ovan, vilket drev? Det finns kritik mot alla partier, media och motståndare granskar alla partier. Men SD är det ändå synd om. Kanske är det helt enkelt så att det finns väldigt mycket att kritisera hos SD? För de visar gång på gång på dåligt underbyggda påståenden, fakta som baserar sig på känslor och på vad de ”hört från kompisar” och för att deras representanter gång på gång visar prov på djup inkompetens (särskilt på kommunal nivå). Det är inte synd om SD ett enda dugg, ett gäng vita kränkta är vad de är.

  3. Drev? När man adresserar övertramp och huvudlösa uttalanden som partimedlemmar står för? Det kallas rättmätig kritik. Strategin att utmåla dem som står för en mänskofientlig politik som offer fungerar inte.

 11. https://dagarkvar.se

  Skulle vilja tipsa om denna hemsida. Där står enkla steg för hur vi pratar med de runt omkring oss som vi tror kanske ska rösta på SD och försöka vidga deras perspektiv. Det är en uppmaning till alla att använda vårt demokratiska ansvar och samtala om detta NU, innan valet på söndag.

 12. Fast SD är för FRIVILLIG sambeskattning. Att kvinnan och mannen själv får välja vad som passar deras familj bäst. Om vi kvinnor samtidigt ska föda massa barn (ja det behövs) så kan vi inte samtidigt tvingas återgå till arbetet. Som gravid, nyförlöst, ammande behöver vi få välja om vi vill jobba eller vara hemma. Då kan sambeskattning underlätta. Jag kommer inte rösta SD, men jag kommer rösta för valfrihet. Kvinnans rätt att bestämma istället för statens.

  1. Fast i Sverige har vi tillgång till 480 dagars föräldrapenning. 90 av dessa är öronmärkta till resp. förälder. Vi har möjlighet att vara hemma med våra barn till de är 8 eller 12år (beroende på när barnet är fött). Det ger otroligt goda förutsättningar för den som vill vara hemma länge och ha kvar sin “valfrihet”.
   Jag förstår liksom inte riktigt hur du menar här. Kan du inte förklara lite utförligare? Hur menar du att sambeskattning skulle vara bättre än dagens förhållande? Tänker du bara ur just ditt eget specifika perspektiv eller menar du att du tror att det blir bättre för kvinnor i allmänhet?

  2. Jag tänker att vi kvinnor gör många saker ”frivilligt” fast vi vet att de kommer göra oss till morgondagens fattigpensionärer. Typ jobbar, vabbar och tar emot pappans föräldradagar…

 13. Så bra skrivet! Jag skickade iväg min röst förra veckan. Även on jag inte bor i Sverige, känns det ändå jätteviktigt för mig att använda min rösträtt. Det skrämmer mig att det blåser så starka främlingsfientliga vindar i Sverige. Men försöker samtidigt tänka att det finns fler människor som tror på ett öppet samhälle.

 14. Selv om jeg er norsk følger jeg veldig spent med på dette valget, håper virkelig at vinden snur for dere!

  I Norge, som jo også omtales som en av verdens beste velferdsstater, har vi jo hatt en blå-blå/brun regjering de siste fem årene, noe som kjennes helt sjukt. Ofte tenker jeg på arbeiderbevegelsen og kvinnebevegelsen som har bygget dette landet og kjenner meg skamfull. Men det er gode ting på gang, partiene på venstresiden mobiliserer seg mer i fellesskap nå og får høyere oppslutning. Ikke minst fikk den verste slangen av dem alle, Sylvi Listhaug fra FrP (som på mange måter motsvarer SD), sparken fra sin justisminister-post tidligere i år, etter å ha lagt ut noen virkelig farlige kommentarer på sin facebookside. Da kjente jeg håp for demokratiet! Skal sies at hun allerede er på vei tilbake til makten, kjennes mer ut som Game of thrones enn politikk….

  1. Också i Finland har vi blåbrun regering, vilket bl. a. syns i stora kränkningar av mänskliga rättigheter, en utrikesminister som uttalar sig mot abort (!!) och en ekonomisk politik som drabbat kvinnor och gynnat förmögna män (kom nyligen forskare fram till). Varning för det!! De fyra senaste åren har allt jag håller som viktigt attackerats av regeringen. Rösta varken på SD eller partier som kan tänkas samarbeta med dem. Det blir katastrof, som i Finland.

 15. Jag gillar din slutkläm, så talande. Jag kommer åka och rösta på söndag. Men i år har det varit svåraste än någonsin att välja parti. Jag är blå så nu ska jag bara sätta mig in i det sista och sedan lägga min röst.

 16. Fint! Vill dock bara kommentera att SD inte går till val på sambeskattning. Att utreda FRIVILLIG inkomstdelning är något annat. Röstar inte själv SD, långt därifrån, men tycker ändå att när vi pratar om våra meningsmotståndares politik så ska vi förhålla oss till vad de rent faktiskt står för. (Eller kanske ännu bättre, prata om vad vi själva vill och varför våra förslag är bra, istället för varför de andras är dåliga). Tycker tendensen med ryktesspridning och i slutändan falsk information är så ledsam oavsett vilket parti det gäller.

 17. Jag hade tänkt att rösta på Socialdemokraterna men så blir det inte denna gång. Ogillar starkt partier som byter typ hela dess värdegrund bara för att de blir “rädda” att förlora några röster. Som böjer sig för att det råder vissa vindar i samhället. Feghet är vad det är. Jag vill ha ett parti som står stadigt i sin värdegrund och inte bara plötsligt ändrar sig.

 18. Instämmer med dig Clara och med de flesta andra vars kommentarer finns att läsa här. Tack för att du använder din plattform för att tala för demokratin! <3

 19. Jag tycker det här valet har varit hemskt på så många sätt. Inte bara att SD har vuxit sig stora, men hur media, vänner, ”etablissemanget” fördomsfullt pekat ut SD-väljare som outbildade, trögtänkta ”bönner”, att de är arga gamla gubbar som inte tål mångkultur. Det är helt vanligt folk, många med lägre löner, men de är inte mindre värda än alla andra och de är inte dumma i huvudet, inte alla iallafall. Samtidigt verkar alla som ska rösta för ”medmänsklighet” vara helt ok med att S (och Mp) dubblerat vårdköerna, utförsäkrat redan utsatta människor, misslyckats med LSS, sett fler elever än någonsin gå ut nian utan fullständiga betyg. Detta har bl.a. drabbat de där SD-väljarna, de som måhända inte har massor av akademiska poäng, men som är trötta på löften om en bättre välfärd och samtidigt betala höga skatter. Det är också Sverige, och deras bild är inte mindre sann än medelklass-akademikerns. Vi lever i ett väldigt polariserat land och det skrämmer mig, eftersom vi alla medverkar till det.
  Jag har alltid rösta rött, men är trött på att S inte lyssnat mer på människors frustration. Invandring kostar, integration kostar, och ska vi få ihop vårt samhälle måste det få kosta, men då får man prioritera bättre och förklara pedagogiskt hur vårt samhälle ska kunna fungera. Människor måste in i arbete, det är enda sättet, och S borde briljera här men famlar efter lösningar.
  Jag kommer rösta blått i år, det är min lilla protest, men det gör ont i hjärtat…

  1. Om man vill ha lösningen på dessa frågor är det sannolikt smartare att rösta rött och gärna mer rött än S, tex V. Ett starkt vänsterparti är en garant för ett mer vänsterinriktat och välfärdsinriktat S. Att ge moderaterna och SD stöd till mer skattesänkningar och att plocka ännu mer ur välfärden är att skjuta sig i foten. Det i min mening är det idiotiska i detta.

   Jag sitter själv som komvuxlärare och skickar elev efter elev vidare till legitimationsyrken med stor brist som kommit under Syrienkriget i volymer jag inte sett förr och min stora känsla är att detta kommer bli en av de större ekonomiska succéerna på länge med alla dessa människor att fylla upp där det inte täcks nu. Jag har alltid haft de eleverna men långtifrån i lika stora mängder. Jag är mycket hoppfull.

   1. Tack för svar! Jag har funderat på V också eftersom jag tycker att mycket som de lyckats få med i budgeten har varit bra, som gratis medicin för barn. Problemet med V är för mig deras syn på EU (som egentligen inte skiljer sig så mycket från SD:s). Och att de är så emot privatisering av sjukvården, jag tror att det skulle vara ett hårt slag för landsbygden att stänga privata vårdcentraler (kommunen lär inte ha råd att starta nya).

  2. Hej,
   typisk exempel på att du tror att det är på väg utför med Sverige. Du målar upp en bild som att det verkligen är eländigt här. Inget om att arbetslösheten har sjunkit och är rekordlåg. Kronan är stark. Det går bra för Sverige helt enkelt Hörde på morgonpasset igår när Hans Roslings vän försöker arbeta med korrekt information och statistik och vad märkligt det är att svenskar tror inte på korrekt positiv data när det gäller Sverige men om man visar hur Tanzania har fått stigande kurvor gällande levnadstandard etc så nickar folk och accepterar direkt. Om jag skulle säga till dig att invandring och integration faktiskt inte kostar utan betalar sig i långa loppet för att människor sätts i arbete och betalar skatt, skulle du tro på det då?

 20. Självklart skall vi rösta! Det krävs inte dirket någon Einstein för att räkna ut varför det går så bra för SD. Jag anser att det krävs en stor förändring inom politiken och det har jag tyckt i många år. I dag är politiker, det enda yrke som går ut på att man skall svartmåla sina motståndare och tala om hur “kass” någon är i stället för att fokusera på att leverera sitt eget partiprogram. Gärna personangrepp också. I vilket yrke gör man det. I mitt eget jobb hade jag fått sparken om det var mitt fokus. SD har gett svar på vad många sökt inom politik de senaste åren hur tröttsamt det än må vara.
  //Berith

 21. Vilken bra och välformulerad text, blev både glad och lite rörd när jag läste den. Kloka och sansade ord som dessa behövs i vår tid. Tack!