Snart på väg

Idag är jag så in i bomben lycklig. För idag ska det ske – det som jag längtat efter i flera veckor och tänker på flera gånger om dagen och blir helt pirrig av. Det är nämligen dags för fiskeveckan hos mormor. Vi instiftade den för flera år sedan och har hållit i traditionen sedan dess. Det är min bästa vecka på året förutom veckorna innan jul.

Vi möts upp där under en vecka. I långkalsonger och arbetsskjorta. Lägger ut nät och röker fisk. Rensar sly, plockar lingon, fixar sånt som gått sönder på mormors hus, lagar mat och fikar och umgås. Det är så underbart. (Min hälsa är dock ganska svajig just nu så jag kommer ta det lugnare än jag brukar).

Det här är min bästa plats på jorden och stället jag ständigt längtar till. Och september är den bästa månaden här. Och så får vi vara med mormor också, vilket känns extra bra eftersom hon inte är riktigt kry.

Jag längtar efter att umgås med barnen och mina systerdöttrar intensivt. Egentligen skulle inte Bertil ha följt med på grund av skolan. Men det är viktigare att få träffa sin 93åriga mormor medan hon forfarande finns kvar – än att missa ett par dagar av skolan bestämmer jag.

Jag längtar efter att röka fisk och ÄTA FISK!

Gå promenader i skymningen

Göra upp eld i bastun. Grilla fläsk och korv i morfars eldstad ute. Sitta uppe och surra sent med syrran eller se dåliga program på teve.  Spela Memory, Uno, Bandu. Ta ett riktigt kallt bad.

Allt det ska bli helt underbart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Snart på väg”

 1. Åh jag blir så glad av era/dina prioriteringar. Att det prioriteras att umgås och hälsa på de gamla. Det är nånting som inte alls prioriteras av min släkt, där halva delen inte kunde ta sig tid att komma på sin mammas/farmors 90årsdag, “vi firar henne senare”. Min mamma lyckades tvinga dom att komma till slut, men det har vart så i flera år att man måste påminna dom om att hon inte kommer finnas föralltid, man kan inte “ta det sen”. Så blir bara så glad av att läsa detta, ska försöka ta med mig detta till framtiden när jag själv eventuellt får barn.

 2. Mitt ena barn har en klok mentor. Hon sa så här en gång när vi skulle göra en resa till Kenya med barnen, ” tänk vilken skola barnen får den veckan, de lär ju sig massor, när hen kommer hem så får hen jobba med en text om sina upplevelser, där får vi in svenska , so och no, matten får vi in genom att hen får skriva lite om ekonomi. Därefter får hen redovisa för klassen så lär alla sig ”
  Så barnet fick vara ledig de dagar som krävdes och oj vad både barnet och klassen lärde sig massor om Afrika, Kenya, djur, mäniskor, ekonomi och allas lika värde. Så att vara borta från skolan kan vara nog så lärorikt för Bertil. Ha en skön resa ❤️

 3. Låter härligt! Ibland har jag lite ångest över att barnen som bara har en farmor i livet av den generationen inte träffar henne så ofta men med 50 mil att resa är det inte så lätt. Om jag måste låta dem ta ledigt från skolan för att kunna träffa henne kommer jag dock göra det, några skoldagar kan man ta igen men inte tid med en människa som dött.

 4. Gillar den där bilden av dig så mycket! Ser ut som om du håller tillbaka ett gapskratt 😀 blir glad av att se den igen!

 5. Dina texter och bilder får en utflyttad utomlands-norrlänning att nästan dö av hemlängtan. Det drar i hjärtat. Du fångar stämningen fantastiskt bra, jag känner alla dofter genom dina bilder. Och spendera tid med mormor medans tiden finns. Vad jag skulle önska att jag kunde få stryka min mormors mjuka kind. Hoppas att ni får en fin vecka.

 6. Låter underbart!

  Jag som själv är lärare kan känna att herregud, några dagar hit eller dit kan omöjligt spela roll i det stora hela. Man lär sig av sina livserfarenheter också 🙂

  Ha en fin resa!

 7. Åh så härligt det låter! Hoppas du få en undrar vecka och ta det lugnt😊 tycker du ska satsa på lite mer Uno-spelande och lite mindre fixande av sånt som gått sönder.

 8. Får man det i Sverige,altså ta barna ut av skolen for å besøke familie? I såfall: fantastisk bra! Her i Norge er det veldig strengt, det er knapt så de får fri til begravning. Dessverre skyldes det at altfor mange har tatt barna ut for vanlige feriereiser utenom feriene (billigere da) i mange år, så skolen har strammet kraftig inn. Ønsker dere en fantastisk fin tur! Min mor døde i fjor, 87 år gammel, og både jeg og mine nå voksne barn er så himla glad for at vi var så mye sammen med henne, både i deres barndom og opp til i fjor.

  1. Får o får.. jag hade gett lov till familjesammankomstvsom skolledare, däremot restriktiv till semseter till sol och skidor för billigare utanför loven… ?vad ger möjligheter?

   1. Jag är lite kluven där. I Sverige är ju sommarlovet sa langt att man oftast kan planera in alla besök under den tiden. Det ger ju lite denna bild att det som lärarna gör i skolan inte är sa viktigt om man alltid kan ta barnen ur skolan när man vill. Bor i Tyskland och har bott i USA och i bada länderna är det väldigt svart att ta barnen ur skolan utöver loven. Om man skulle göra det utan tillstand är det som skolvägran och kan ga sa langt som till att barnen “relegeras”. Lite väl drastiskt kanske…..

  2. Det är väldigt olika, många skolor är mycket restriktiva till ledigheter utanför loven. Våra barns skolor skulle antagligen inte bevilja en veckas ledighet för resa. Man får nog oftast ledigt för begravningar i Sverige, och många skolor har tre dagar per termin som mentorerna kan bevilja men skolorna har blivit mer restriktiva då det är svårt att bedriva undervisning om folk är borta mycket. (Jag menar inte din resa nu Clara! B är ju fortfarande så liten och det är ett lugnare tempo i skolan då.)
   Mitt äldsta barn går i nian, i de äldre årskurserna är det svårt att vara borta pga väldigt tufft att ta igen det man missat, bara några dagars sjukdom kan tyvärr vara väldigt krävande att ta igen..

 9. Alltså, jag blir så löjligt avundsjuk, det låter helt fantastiskt! Får nog styra upp något liknande nästa höst.

 10. Vad säger skolan då? Frågar för att jag så gärna hade tagit mitt barn på fjällsemester i vår men det är bara plats när skolan inte är ledig. Det verkar så olika det där, om en får ledigt eller ej från skolan?

  1. Jag fick ledigt. Men jag hade åkt ändå. Man kan inte låta skolan gå före det viktigaste i livet.