Nyhetslistan

Nyheter jag slukar:

Allt om Umeå och kommunen där jag bor och allt om amerikansk politik.

Nyheter jag gottar mig i:

Kändisnyheter. Läser TMZ och Perez Hilton som är så fruktansvärt smutsiga dåliga sajter men som jag inte kan låta bli.

Nyheter jag minns:

Elfte september. Jag satt med min syster framför teven efter skolan. Vi bara gapade och kunde inte sluta titta och i köket lagade pappa middag med Studio Ett som dånade i bakgrunden.

Mina främsta nyhetskällor:

Jag börjar alltid dagen med att läsa Västerbottenskuriren som vi får i brevlådan old schools style. (I somras hade vi däremot DN vilket var en bra omväxling.)  Känns roligt och viktigt att hålla koll på vad som händer i Umeå. Ibland lyssnar jag parallellt också på P1 Morgon. Under dagen går jag  in på Expressen och Aftonbladet och Huffington Post flera gånger. Ungefär varannan dag går jag också in på Politico och ETC för att se om det står något intressant.

När jag lagar mat lyssnar jag ofta på Studio Ett och utöver det lyssnar jag på Medierna i P1, Godmorgon Världen och Ekots lördagsintervju.

I perioder har vi haft DN bara helgerna så då läser jag såklart den men värdelöst nog delar de inte ut den i vår by på söndagarna så då kommer den tjocka söndagstidningen på måndagen när man har som minst tid att läsa.

Nyhetsprogram jag inte följer:

Jag ser aldrig på nyheter på teve. Tycker att det är så svårt att ta in information genom bild eftersom jag istället för att höra vad de säger sitter och undrar över vad uppläsaren har för frisyr och varför hon har valt den där märkliga färgen på blusen? För mig är radiomediet så mycket bättre.

Nyheter jag undviker:

Allt om klimatet. Jag mår så sjukt dåligt av att läsa om miljöfrågor. Jag tänker att jag struntar i att läsa och istället försöker jag fokusera på att ha en positiv påverkan genom hur jag agerar. Lättare sagt än gjort förvisso men jag tänker att det ändå måste vara huvudsaken.

Jag undviker också att lyssna på rapporter från krig och sånt. Det är samma sak där. Sedan utmattningen går allt sånt rakt in i mig och jag mår så dåligt att jag inte kan skaka av mig det. Så jag tänker likadant som med klimatbevakningen – det viktigaste är inte att jag läser allt i detalj utan att jag agerar och försöker påverka där jag kan. Typ genom hur jag röstar, vad jag lyfter i krönikor och blogginlägg och till vilka saker jag väljer att donera pengar.

Blinda nyhetsfläckar:

Ekonominyheter. Är jag ointresserad samt okunnig om. Samt diverse orkaner och oväder som härjar runtom i världen

Nyhet som förvånat mig:

När Aretha Franklin dog kände jag mig som en idiot pgav trodde redan att hon var död

Nyheter jag läser mest för mitt jobb:

Klickar flera gånger i veckan in mig på Resume, Dagens Media, Breakit, Internetworld, Dagens Industri och Habit som på olika sätt alla hör ihop med mitt jobb.

Nyheter jag hatar:

Radiosporten. Ja, alla sportnyheter. Då zoonar jag ut eller rycker sladden ur radioapparaten.

Nyheter jag älskar:

Sjövädret är kanske inte klassat som en nyhet egentligen? Men det är ta mig tusan det mysigaste jag vet. Bjurö Klubb, Storön, Fiskebankarna, Syd Utsira och Ålands hav är ord som får mig att mysrysa. För att inte tala om begreppen Fast is, Ruttnande is och Drivis.

Nyhetspoddar jag lyssnar på:

USA podden och Det politiska spelet, Konflikt, Europapodden och så massor av amerikanska politikpoddar som The Political Gabfest, Pod Save America, FiveThirtyEighPolitics, Trumpcast, Vox The Weeds, Can He Do That?, Left Right & Center,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

53 kommentarer på “Nyhetslistan”

 1. När Aretha Franklin dog kände jag mig som en idiot pgav trodde redan att hon var död

  du var inte ensam om detta 😉

 2. Gillar dina reflektioner. Jag pallar inte heller radiosporten. Gotland och Norrland är diskriminerade när det gäller utdelning av Dagens Nyheter. Sommartid går det visst bra att dela ut den till alla. Förklaringen är troligen att Stockholmsprenumeranterna vill ta med tidningen till sommarstugan. Och jag vill ha min tidning i pappersformat.

 3. jag är precis som du, kom jag på nu när jag läste det! att jag tar in mycket bättre när jag lyssnar, eftersom jag inte kan låta bli att kolla på kläder och frisyrer när jag tittar på tv. herregudm jag brukar känna mig så korkad. men man är väl inskolad i det. så bra då, att radio finns! eller podd för den delen!

 4. Vad jag tycker det är tråkigt att så många kvinnor är ointresserade av och okunniga om ekonomisk politik. Ibland har jag svårt att ta deras övriga politiska åsikter på allvar, eftersom jag inte tror att de skulle få allt att gå ihop om de faktiskt hade järnkoll på hur de moderna ekonomiska systemen fungerar.

  1. Tack för den piken! Men jag känner mig inte så berörd eftersom de debattörer, politiker och politiskt engagerade jag sympatiserar med har desto bättre koll, så jag lyssnar på dem. Så pass intelligent är jag att jag kan avgöra det i alla fall. (Vad är det för konstigt generaliserande förresten – att kvinnor är okunniga om ekonomisk politik? – underbygg gärna det med lite fakta först)

   1. Jag läste en universitetskurs i ekonomisk historia just för att jag kände mig dum som inte förstod och tänkte att jag inte fick ihop det. Kan säga att trots att jag nu förstår de ekonomiska systemen är det fortfarande en gåta för mig att världen ser ut som den gör och att vi bara kör på i vår strävan efter ständig ekonomisk tillväxt, trots att alla måste fatta att det är ohållbart! Hela det ekonomiska systemet är bara uppbyggd på hur man förväntar sig att människor ska agera, ett luftslott, en hittepå-vetenskap.

    Så Clara, helt okej att skita i ekonominyheter, det är blaj helt enkelt 🙂

  2. Jag tror att det är tvärtom. Det finns väl ingen som kan få ihop ekonomin som en kvinna – i synnerhet mammor! Nu generaliserar jag förstås, men jag känner ensamstående mammor som lyckas trolla med knäna och få ihop allt, mot alla odds. Och så har det varit i generationer. Då är det mycket svårt att ta dessa stora ekonomiska förståsigpåare, oftast herrar, på allvar. Därför är jag ointresserad av ekonominyheter ☺ heja Clara med andra ord!

  3. Håller med Clara om att detta osköna generaliserande verkligen borde underbyggas med något…. Jag är utbildad nationalekonom, har alltid varit intresserad av politik och politisk ekonomi, och tycker fortfarande att det är svårt och komplicerat. Faktiskt ännu mer nu än när jag faktiskt kunde mindre. Skulle dock aldrig lita på någon som påstår sig sitta på alla svaren och absolut inte någon som påstår sig ha “järnkoll på hur de moderna ekonomiska systemen fungerar”. Har dock märkt att många inom området (män) gärna vill framstå som att de har det, och många är duktiga på att slänga sig med svåra ord och låta betydligt mer självsäkra än de har fog för.

   Tack Clara för ett intressant inlägg!

 5. Hej! Undrar hur många timmar ditt dygn har. Allt det du gör om dagarna pplus all bevakning av media… puh, jag blir alldeles matt…
  Var rädd om dig så du inte drabbas av utmattning återigen…

  1. Jag gör mycket jobb på dagarna som går att kombinera med ljud. Fota, skapa recept, redigera bilder. Då har jag gärna på något i bakgrunden. Det är vilsamt och inget måste.

   1. Tack för det förtydligande, jag förstod först inte hur du hinner med allt lyssnandet 🙂

   2. Men kan du koncentrera dig då? Eller är det vissa mer rutinartade sysslor som funkar att göra samtidigt som du lyssnar på en engagerande podd om amerikansk politik? Jag skulle bli sittande med receptblocket (eller redigeringsprogrammet eller vad det nu är) och gå helt upp i vad som sägs.

    1. Nej det går ganska bra att koncentrera mig. Ibland missar jag något i podden och får spola tillbak. Men mitt jobb tappar jag inte fokus på =)

 6. Nyhet jag minns: När prinsessan Diana dött. Satt i soffan och det tog några sekunder innan jag fattade varför det stod 1961-1997 under henne.

  Nyheter jag inte bryr mig så mycket om: Sportnyheter samt vad någon hade på sig på en gala.

  Gällande Aretha kanske du bara blandat ihop henne med Etta James och/eller Eartha Kitt som varit avlidna i flera år?

 7. Åh, då måste jag tipsa om Emil Jensens låt Sjörapporten, som är just Sjörapporten tonsatt :’)

 8. Syd Utsira. Dit åkte jag och min mamma på hennes födelsedag. Utsira är en så himla fin ö, betande får, ljunghedar och hav hav hav vart man än vänder sig.

 9. Åh jag är tvärtom när det kommer till klimatet/miljön. Jag slukar allt jag kommer över, särskilt forskningsrapporter och miljömål/utveckling. Tänker att ju bättre påläst jag är desto tydligare blir det exakt vad vi behöver göra.

  1. Så känner jag också. Älskar att lyssna på och läsa rapporter om klimatet eller om väder. Men jag likställer nog inte det med nyheter utan mer med fakta-insamling.

 10. Händer mig nästan alltid när någon kändis dör; “Va, trodde han/hon/hen redan var död!”
  Hände tex med Prince vilket nog var snäppet värre än Aretha.

 11. Jag ÄLSKAR sjörapporten! Låtsas att jag sitter i båt någonstans på öppet hav, redo att ge mig ut i världen på äventyr⛵️

 12. Här har du en till som inte klarar av nyheter om klimat och krig. Just de två ger mig också sån där sjukt jobbig ångest som kan sitta i flera dagar. Jag får ångest över det även när jag inte följer det i nyheterna. Häromnatten vaknade jag och kunde inte somna om pga låg och tänkte på allt hemskt i världen…försöker också leva för klimat och mot krig, snarare än att hänga med i nyheterna kring det….usch, så himla jobbigt att man känner sig så maktlös. Kram!

 13. Jag har också slutat läsa miljönyheter. Tre år på ett miljövetenskapligt universitetsprogram räckte för att skapa ångest för resten av livet 😬

  1. Usch vad hemskt! Jag har också sån klimatångest och kan hamna i tanken att inget spelar någon roll eftersom vi ändå förstör vårt hem jorden.

   Varvar mellan att ibland läsa allt och ibland läsa inget. Tror det blir övermäktigt och ohanterligt för den lilla människan att ta in vad som händer i hela världen, och det skapar sån stress och ångest.

   Tack Clara för att du tar upp dessa ämnen och skapar forum för diskussion kring klimatångest och annat.

 14. Jag älskar radiosporten och hoppar nästan alltid kulturnyheterna! Tycker annars om att lyssna på Ekot och studio 1 när jag kan! Följer nyheterna mer nu när jag bor på Sri Lanka än när jag är i Sverige.

 15. Oj vad mycket du lyssnar på/läser och oj vad jag känner mig dåligt påläst nu. Läser bara SVT-nyheter och Metro på tåget till jobbet. That’s it. Tycker Aftonbladet och Expressen är skit och orkar inte betala för DN. Tittar aldrig på TV-nyheterna heller. Vill gärna läsa NY Times’ men gillar inte layouten 🙁

 16. Det är min dröm att få läsa sjöväderrapporten en dag. Det krävs en viss taktkänsla för att uppläsningen skall bli bra, inte för att jag vet om jag har det.

 17. Jag ÄLSKAR sjörapporten 🙂
  Den är underbar.
  P1 överlag är en utmärkt kanal.
  Jag får veta så mycket intressant som jag inte ens visste att jag ville veta.

 18. Nej jag avskyr sjörapporten, får faktiskt svår ångest av den!!! Samt att jag aldrig glömmer när en stackars uppläsare fick någon slags torrhosta men tvingades att slutföra hela rapporten. Vet inte hur lång sjörapporten är men det kändes som en evighet. Hennes panik i rösten när hon försökte läsa upp…det var hemskt att lyssna på. Kanske är det som satt spår….

  1. Hahahaha, jag undrar om inte jag har hört den? Antingen när den gick eller som inspelning. Minns i alla fall en väldigt hemsk sjöväderrapport…

 19. Vill rekommendera två podcast Du kan vara intresserad av…
  Spilled Milk
  Modern Love
  Trevligt lyssnande!

 20. Ett podd-tips: Pengar och Politik! Superspännande podd om politisk ekomoni med en vänster ekonom (känns som något ovanligt!).

 21. Jag älskar sjörapporten. Förstår knappt vad de säger och har ingen anledning att sätta mig in i det men får en sån mysig sommarkänsla av den. Påminner mig om Vi på Saltkråkan där grannen med den tama korpen lyssnar på sjörapporten. Mysigt!

 22. Är uppvuxen med två dagstidningar och p1. Varje kväll tonsattes av lukten av earl grey, smörgås och ljudet av både rapport och aktuellt. Som ung-vuxen skippade jag tv och lyssnade jämt på radio. Tycker bara att det var så knäckande att aldrig veta hur ”viktiga” folk såg ut. Vet att jag helt missat utseendet på några nya partiledare på 90-talet…
  Livet rullade på och småbarn, jobb och så småningom utbrändhet gjorde att jag helt slutade med nyheter. Alltså helt. Fixade inte stresspåslaget av debatterande människor, katastrofer och sorgligheter. Var totalt bortkopplad ett tag. Pinsamt och lite lätt obehagligt.
  Sen några år tillbaka är jag tillsammans med en SO-lärare. Han slukar nyheter och vi ser minst två nyhetssändningar (svt+tv4) varje kväll. Det känns hemtamt och fantastiskt skönt. Mina tonåringar kommer ut och lägger sig bredvid i soffan. Visserligen med sina mobiler närvarande, men de lyssnar och frågar och vi diskuterar dagens händelser. Så nyhetsintaget varierar minst sagt. Gillar nog egentligen det bäst som det är nu.

 23. Älskar också sjörapporten. Är uppväxt med p1 och har nästan alltid på radion och p1 hemma.

  En dag hörde jag åttaåringen mumla för sig själv: “ding ding dong, p1 Sveriges radio, här är ekot” 🙂

 24. Hörde på radion om att Sjörapporten är lika med trygghet för befolkningen. Som nyhetsvärde för sjömänniskor har den tappat det faktiska värdet för länge sedan, då det finns snabbare sätt att få informationen med appar och moderna system. Men som trygghetsvärde fyller den en jättestor funktion. Som ett sätt att förankra verkligheten i när resten av världen stormar och brakar “sjörapporten är ändå densamma”. Som en stund av mjuk terapi när tillvaron rämnar. Vissa ser den som en slags daglig poesi. De berättade att man under ett tillfälle tagit bort rapporten, det blev då lika med att något inte stod rätt till, människor hörde av sig och undrade vad som var på gång. Så i stormiga tider är den viktigare än någonsin. Intressant ändå. Och jag älskar också orden, som sagor. Norra Kvarken och drivis är mina favoriter.

 25. Kan tipsa om Slow Burn (också från Slate!) som jag lär mig jättemycket av just nu. Har inte riktigt pallat med det jag tyckte var mycket tjatter i Political gabfest, men skulle kanske ge den ett till försök. Bildningspodden är också jätteintressant!

  1. Apropå ekonomi så finns det självklart ett värde i att förstå sin egen privatekonomi. Men att följa ekonominyheter är inte på något sätt en nödvändighet. Har läst nationalekonomi och det går att sammanfatta med att jag är rädd för en bostadsbubbla, och att vissa delar av teorierna vi läste är så verklighetsfrånvända att det med gott samvete går att bry sig om något annat. Det ges så lågt värde till kritiskt tänkande i så mycket av det som lärs ut att det är lite tröttsamt.

   Bostadsbubblan förresten, den har jag varit rädd för sedan 2011 när vi fick lära oss att det var en marknad precis innan det att bubblan skulle spricka. Det känns inte som att det var den sanning den framställdes som då.

 26. rekommenderar varmt @greenmatters på IG för positiva nyheter, framsteg och uppfinningar som har att göra med klimatet.