• Annonssamarbete Saltå Kvarn •

Bästa bullarna till Kanelbullens dag

Nu stundar kanelbullens dag och jag är obeskrivligt peppad! Bullar av alla slag är ju det godaste jag vet och det känns så härligt att ha ett lager i frysen att ta fram av och tina när man får besök. Långa längder är enklare att baka än bullar – och den här degen ger ungefär fyra vetelängder.

vetelängder bullar

Jag bakar bullar på Saltå Kvarns KRAV-märkta Svenska dinkelmjöl och till fyllning använder jag råsocker som ger en lite kolaaktig smak. För extra saftiga bullar byter jag sedan ut lite av dinkelmjölet mot Saltå Kvarns Rågsikt.

Alla Saltå Kvarns produkter är ekologiska och deras mjöl är odlat i Sverige. Det tycker jag är himla bra – för då kan man äta bullar med gott samvete.

Några tips för att lyckas med bullbaket. 

 • Jag gillar bullar med både kanel och kardemumma. Kanel i fyllningen och kardemumma i degen. Tillsätt kardemumma i smöret medan det smälter – fettet lockar fram både smak och doft.
 • Arbeta degen ordentligt, då blir bullarna högre och finare
 • Använd alltid bakformar av papper till kanelbullarna så att inte all god fyllning rinner ut på plåten.
 • Att byta ut ca en tiondel av dinkelmjölet mot rågsikt ger saftigare bullar.
 • Slå 50 gr smält, varmt smör över den färdigarbetade vetebrödsdegen, innan du låter den jäsa i bunken. Det ger extra saftiga bullar.

Bästa bullarna till kanelbullens dag (ca 50 bullar eller 4 längder)

Deg

150 gr smör (+50 gr smör till jäsningen)

5 dl mjölk

1 msk kardemumma

50 g jäst

2 dl strösocker

1 tsk salt

13 dl dinkelvetemjöl

2 dl rågsikt

 

Fyllning 

150 g mjukt smör

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma

1 1/2 dl rårörsocker

+ 1 ägg och pärlsocker

 

Så här gör du;

Smält smöret till degen. Blanda i den nymalda kardemumman. Tillsätt mjölken och låt bli fingervarmt. Vispa ner jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan strösocker och salt. Arbeta därefter in mjölet i degen. 10-15 minuter för hand eller 8 minuter i maskin. Smält 50 g smör och häll över degen innan den läggs för jäsning i ca 60 minuter.

Rör ihop mjukt smör, kanel, kardemumma och socker till en slät smet. Kavla ut bulldegen till en lång rektangel. Bred över fyllningen och gör till en rulle. Klipp med en sax små jack i längden och lägg dem åt vartannat håll i ett dekorativt mönster.

Låt jäsa övertäckta på en plåt ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärölsocker.  Grädda i 200 g i ca 20 minuter.

Låt det nygräddade brödet kallna under handduk, så blir det saftigare. Servera med ett stort glas kall mjölk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Bästa bullarna till Kanelbullens dag”

  1. Det ligger på under jäsningen och sedan när man tar upp degen brukar smöret liksom fastnat på och runt och gå enkelt att arbeta in.

 1. Hej Clara!

  Hur känner du inför det faktum att saltå kvarn ägs av antropologiska vidarstiftelsen? Jag frågar eftersom jag själv är tveksam till mycket av det som antroposofin står för

   1. Clara – i slutet av de inlägg där Saltå Kvarn nämns skulle du kunna stillsamt länka till någon eller flera av de gånger du svarat på exakt samma fråga, som dyker upp varje gång….. 🙂

    1. Tänkte något liknande när jag läste tidigare i dag. Denna ständiga “sociala kontroll” från kristet håll. Det är så frånstötande och ibland framstår det nästan som lätt fördummande och det trots att jag faktiskt själv är närmast “fundamentalist”. Det är bara det, att var och en måste få göra det man gör, i enlighet med sin egen tro. I slutändan är inte en annan människa domare enligt vad Jesus själv säger i Joh 21:21-22. Skulle du inte kunna göra ett eget inlägg kring sådant här Clara? Det är bara så oerhört tröttsamt att ältandet om vad som är okej och inte, ens ska behöva fortsätta.

     1. Jag tror inte folk generellt har något problem med kristendommen eller snarare icke-kristendom de gånger antroposofin förs på tal. Jag tror det mer handlar om att folk undrar över hur man kan förlika sig med tanken att promota ett företag som tillhör en stiftelse som aktivt är emot vaccination. Men jag kan ju ha fel.

      Men det är väl en superbra idé att länka till ett separat inlägg då denna fråga ALLTID tas upp så fort Clara gör reklam för Saltå Kvarn.

  1. Men vilken tro dom har, spelar väl ingen roll för vad man har i bullarna…🙄

 2. Är det sant att allt mjöl från saltå odlas i Sverige? För nåt år sedan minns jag att de tog mjöl från bl.a. Kazakstan och blandade ut med det svenska. Tänker främst på vetemjöl special som måste vara ett så stabilt och protein rikt mjöl. Kollade på hemsidan nu och alla mjöl verkar ha ursprungsland Sverige skrivet, men inte vetemjöl special som har ”tillverkningsland” Sverige.

 3. Man kan ju använda annat mjöl också eller hur alla kommentatorer? Receptet låter ju bra!
  Varje år ordnas där jag bor en välgörenhetsauktion med t ex bär, rotfrukter och bakat som folk donerat. Allt ropas sedan in till lämpligt överpris för att det ska bli en bra summa. I år har min trädgård inte levererat så jag kommer baka bullar.

 4. Hej Clara,
  tack för alla fina inspirationsbilder – du har inrett vår sommarstuga 🙂

  Bullarna låter goda, MEN de blir ännu bättre av kall mjölk (ja det är sant – så bakar alla surdegsbagare, med kall vätska – det jäser långsammare och utvecklar mer smak) och smält inte smöret i degen – utan skär i små minikuber istället. Då blir bullarna ännu saftigare.

  1. Intressant! Om jag vill baka ut bullarna säg kl 12, när sätter jag då kall deg på jäsning?

   1. Det blir samma tid ändå – du ska istället knåda degen länge länge med degblandare tills glutenet i mjölet blir utvecklat. Dvs att du kan ta tag i degen och dra isär den så att den håller ihop – som en liten handduk.
    Jan Hedhs bok om bröd – Brunkebergs Sötebröd – Bullar av Daniel Lindeberg – ger dig superbra tips på hur surdegsbagare bakar vetedeg. Efter du gjort som proffsen (vilket inte alls är svårare – nästan enklare, eftersom de i princip häller ihop alla ingredienser på en gång) så kommer du inte göra annat 🙂

 5. Bullarna låter jättegoda! Bra tips med smöret! Jag tycker alltid att mina hembakta bullar blir så torra, och det är lite trist.
  (Längder är ju smart att ha i frysen, räcker till många och så är de inte så lätta att gå och snatta av 🙂 ).

 6. Åh, så bra! TACK för recept samt extra tips. Själv bakar jag väldigt sällan och behöver både tydliga recept och att någon annan experimenterat sig fram till vad som blir bra 🙂
  Nu blev jag inspirerad och ska försöka mig på ett bullbak imorgon!

 7. Så gott med bullar! Har en lite fråga både till dig Clara och er andra, om en inte har ett bakbord, vad bakar man bullar och kakor m.m på? Som en måste kavla och rulla och allt sånt hej och hå. har ni alla bakbord? Jag har en skänk i trä som jag bakat på nån gång och förr på ett gammalt lackat träbord som vi inte har längre. Min skänk är oljad med nåt men vet inte vad, den är från Ikea. Den andra minimala bänkytan jag har är gammalt laminat typ, känns sådär fräscht att baka på nåt av det eller? Och sen behöver man ju nåt att skära på då i så fall. Kan man kanske lägga ut bakpapper eller nåt att baka på, eller är det helt hopplöst kanske? Måste köpa ett men har inte råd just nu och brukar låna mammas bakbord men inte så smidigt när en vill kunna baka när andan faller på! Hur gör ni? =)

  1. Hej!
   Jag har inget bakbord, bakar på diskbänken. Det är perfekt tycker jag, lätt att rengöra både före och efter, degen fastnar inte, och den är lätt att kavla stort på :-).